Урок на тему "Повітря. Його склад" + презентація

Про матеріал

Розробка уроку з хімії для 7 класу. До даного уроку подано презентацію на відповідну тематику та навчальне відео, яке допоможе вчителю повністю розкрити дітям всю цінність чистоти повітря на Землі.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Урок № 26

Тема: Повітря, його склад

Мета: Розширити і поглибити знання учнів про повітря, які вони здобули з уроків природознавства. Сформувати  та розширити уявлення про повітря, як суміш різних газів.

  • Виховати відповідальність перед суспільством та природою, щодо збереження від забруднень повітря.
  • Створити емоційний настрій і збудити інтерес до засвоєння нових знань, самостійного вирішення проблем.

Обладнання: Періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва, мультимедійний проектор ( презентація), відеофільм «Повітря».

Поняття та терміни: суміш, кисень, інертні гази, повітря.

  Хід уроку:

I. Організаційний момент

II. Повідомлення теми і мети уроку

Сьогодні на уроці ви дізнаєтесь про склад та  властивості повітря.

Давайте пригадаємо:

  •  З якими властивостями повітря ви вже знайомі?
  •  Чи доводилося вам бачити повітря? Як можна довести існування повітря навколо нас?
  •  Для чого людині потрібне повітря?

Розповідь вчителя з елементами бесіди

   Повітря оточує нас з усіх сторін. Кожна  щілина, дірка, взагалі будь-який простір , не зайнятий нічим іншим, заповнений повітрям. Кожного разу, роблячи вдих, ви заповнюєте повітрям свої легені.

Незважаючи на те, що ви не бачите повітря, не можете спробувати його на смак або відчувати на дотик, повітря аж ніяк не є порожнечею. Повітря представляє собою частину навколишньої оболонки або матерії, що нас оточує. ( Слайд 1-2 ) Повітря майже завжди знаходиться в газоподібному стані, однак його не можна назвати газом, тому, що в дійсності він складається з суміші різних газів(  Слайд 3 ), причому на  два з них припадає  99 % від усього  об'єму повітря. У будь-якому місці на Землі, повітря складається з 78 % азоту, а на 21% з кисню. Крім того в ньому завжди присутня не велика кількість вуглекислого газу, аргон, який займає 1 % об’єму, та залишок менше 1% займають рідкісні гази (Слайд 4 ).

Фізичні властивості повітря ( Слайд 5 )

Очищене від сторонніх домішок, водяної пари й вуглекислого газу, повітря зовсім безбарвне і прозоре. Воно не має ні запаху, ні смаку.  Маса 1 дм3 повітря за температури 0 °C та атмосферного тиску 760 мм рт. ст. дорівнює 1,293 г. Середня молярна маса 22,4 дм3/моль• 1,293 г/дм3 = 28,96 г/моль.

Цікаві факти про повітря ( Слайд 6-8 )

III. Закріплення вивченого матеріалу:

Перегляд відеофільму для школярів «Повітря»

IV. Підбиття підсумків уроку та повідомлення домашнього завдання (Слайд 9)

 

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Повітря, його склад. Підготувала. Вчитель хіміїКриничуватської ЗОШ I-III ст. Костюк Вікторія Олександрівна. Хімія 7 клас

Номер слайду 2

Пові́тря — природна суміш газів, з яких складається атмосфера, тобто повітряна оболонка планети. 

Номер слайду 3

Склад повітря. Головними складовими частинами повітря (біля земної поверхні) є азот — 78,08 % об'єму, кисень — 20,96 % об'єму та інертні гази --   0,94 % об'єму, у тому числі аргон — близько 0,9 % об'єму. Кількість цих газів у повітрі не змінюється, тому їх називають постійними складовими частинами повітря.

Номер слайду 4

Крім того, у повітрі можуть бути різні випадкові домішки, наприклад водень H2, аміак NH3, озон O3, сірководень H2 S, метан. CH4, діоксид сірки SO2 (сульфітний ангідрид) та інші гази, які потрапляють у повітря внаслідок гниття органічних решток, виверження вулканів, роботи хімічних заводів тощо. Серед випадкових домішок у повітрі також нерідко трапляються дрібні частинки сажі й мінеральних речовин, а також різні мікроорганізми.

Номер слайду 5

Фізичні властивостіОчищене від сторонніх домішок, водяної пари й вуглекислого газу повітря зовсім безбарвне й прозоре. Воно не має ні запаху, ні смаку.

Номер слайду 6

ЦІКАВІ ФАКТИДля нормальної життєдіяльності середньостатистична доросла людина пропускає через свої легені близько 20 кілограм повітря за одну добу. Для цього вона робить 22000 вдихів і видихів. З усього отриманого при цьому кисню чверть споживається мозком.... 

Номер слайду 7

ЦІКАВІ ФАКТИВиявляється, що у середньостатистичній квартирі чи будинку повітря брудніше в середньому в 25 разів ніж ззовні.  Це пов’язано в першу чергу з підвищеним рівнем вуглекислоти, а також з тими виділеннями які потрапляють в повітря в нашому будинку від різних механізмів та від звичайних речей.

Номер слайду 8

Давно помічено, що повітря, що вдихається людиною на великій висоті або глибині, має здатність приводити людину в стан, що нагадує сп’яніння алкоголем або наркотиками. Причиною цього є особливий хімічний склад повітря в цих екстремальних умовах. Кисень утворює з’єднання з молекулами азоту, при цьому отримуючи характеристики «веселяючого газу».... 

Номер слайду 9

Домашнє завдання: Опрацювати параграф, відповісти на запитання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сергіївна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Хімія, 7 клас, Розробки уроків
Додано
14 червня 2018
Переглядів
7628
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку