Урок на тему "Префікси"

Про матеріал
Мета уроку: поглибити знання учнів про префікси, які надають словам емоційного забарвлення та виразності; формувати вміння знаходити префікси, визначати їх роль у словах; розвивати увагу, уяву, усне та писемне мовлення; виховувати любов до рідного слова.
Перегляд файлу

Тема: Префікси, які надають словам емоційного забарвлення та виразності                                                 Мета:  поглибити знання учнів про префікси, які надають словам емоційного забарвлення та виразності; формувати вміння знаходити префікси, визначати їх роль у словах;  розвивати увагу, уяву, усне та писемне мовлення; виховувати любов до рідного слова.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент
ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ДОСВІДУ ТА ОПОРНИХ ЗНАНЬ                                                                                 ІІІ ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ                                                                                                  ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ                                                                                                                                               Префікс - це значуща частина слова, яка стоїть перед і коренем і слугує для утворення нових слів.                                                                                                                                                                РОБОТА З ПІДРУЧНИКОМ                                                                                                                                                                                          Опрацювати теоретичний матеріал.                                                                                                                 V. ВИКОНАННЯ ВПРАВ НА ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО                                                                         РОБОТА НА КАРТКАХ
  -  Спишіть слова. Позначте префікс, корінь, суфікс і закінчення. З трьома словами складіть речення і запишіть.                                                                                                                                               Розмальований, рибонька, білуватий, літечко, малесенький, переїдання, перерозподіляти.

- ТВОРЧА РОБОТА Доберіть до поданих слів антоніми, запишіть їх парами. Якого значення надають префікси цим словам? З поданих слів скласти два речення.                                       Вмикати, зачинити, входити, перевантажити, хмарний, прихилитися.                                                                      

- РОБОТА В ПАРАХ                                                                                                                                                                                                                         Ситуація. Уявіть, що вам потрібно пояснити комусь, як дістатися до школи (магазину, лікарні, вокзалу тощо). Опишіть детально маршрут, якою вулицею іти, куди повернути, де перейти дорогу. Використайте 3-4 дієслова з префіксами.                                                                                                                              

Доїхати, розвернутися, перейти, оминути, пройти, повернути, зупинитися.

-  РОЗПОДІЛЬНИЙ ДИКТАНТ (або робота з сигнальними картками)                                                                                 Перевал, лоза, клен, приказка, порадник, сон, поле, вигін, політ, прогулянка, затишок, дідусь, прадід.

V. Підсумок уроку. Рефлексія.

Стратегія «Кубик Блума»

Порядок роботи з кубиком Блума

Назви

Чому?

Поясни

Запропонуй

Придумай

Поділися

 

VII. Домашнє завдання

 

 

docx
Додано
25 січня 2023
Переглядів
244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку