Розробка кнспекту уроку з ігровими технологіями на тему "Службове винесення готівки". Дана тема знайомить учнів з особливостями виведення готівки з каси; закріплює знання з виведення звітів Х, службової суми, здачі виручки старшому касиру. Завдяки ігровим технологіям в учнів розвивається логічне мислення, любов до обраної професії; підвищується професійний рівень учнів, як майбутніх продавців, контролерів-касирів; виховується почуття відповідальності за збереженя матеріальних цінностей.
ДНЗ «Деражнянський центр професійної освіти»
Підготувала:
Майстер виробничого навчання
Керницька Л.В.
м. Деражня
ПЛАН УРОКУ № ___
Тема програми: Робота на реєстраторах розрахункових операцій (РРО)
Навчально – виховна мета:
Навчальна:ознайомити учнів з особливостями виведення готівки з каси; закріпити знання з виведення звітів Х, службової суми, здачі виручки старшому касиру.
Розвивальна: розвивати в учнів логічне мислення, вміння аналізувати та порівнювати.
Виховна: прищеплювати учням любов до обраної професії; сприяти підвищенню професійного рівня учнів, як майбутніх продавців, контролерів-касирів; виховувати почуття відповідальності за збереженя матеріальних цінностей.
Форма уроку: виробниче навчання_________________________________________
Тип уроку: урок формування вмінь та вдосконалення нових навичок_____________
Матеріально-технічне забезпечення: зошит, ручка касовий апарат,чекова та контрольна стрічки, ножиці, ключі до ЕККА, інструкційна картка, роздатковий матеріал_____________________________________________________________
Кількість годин: 6 годин_________________________________________
Місце проведення уроку: майстерня_________________________________
Міжпредметні зв’язки:
Література:
1. Інтегрований курс підготовки продавця продовольчих товарів: Підручник для проф.-тех. навч. закладів /За ред. Л. Д. Кришемінської. – Київ: Вікторія, 2001. – с.294-302.
2. Новак С.О. Робота на ЕККА різних типів. - Київ: Вікторія, 2001. –
с.38-43.
3. Посібник по експлуатації ЕККА MINI-600.04ME. – с.31-33.
4. Савченко О., Борщ Н., Мякота В., Рудяк Ю. Касові операції. – Харків: Фактор, 2004. – с.14-19, 158-160.
ХІД УРОКУ
1. Організаційна частина (до 10 хв.)
Перевірка присутності учнів по списку.
Наявність конспектів та ручок, роздаткового матеріалу на столі.
Перевірка знань учнів з техніки безпеки при роботі з касовими апаратами.
2. Вступний інструктаж (до 35 хв.)
1. Повідомити тему і мету уроку.____________________________________
Тема сьогоднішнього уроку «Службове виведення готівки». Метою проведення уроку виробничого навчання є закріплення навичок роботи з виведення звітів Х, службової суми з каси та складання покупютного опису готівки
Сьогодні на уроці ми будемо вчитися виводити гроші з каси на касових апаратах Mini 500.02 Mini 600.04 та правильно робити покупюрний опис готівки.
2. Провести перевірку знань учнів по матеріалу, пройденому на уроках теорії, попередніх занять виробничого навчання.______________________
Для повторення пройденого матеріалу ми з учнями пограємо у гру «Хмаринки». Учням необхідно записати команди за допомогою яких роздруковують такі чеки:
Щоб дізнатись тему уроку використовую гру «Ланцюжок».
7 |
1 |
10 |
4 |
СЕ |
СЛУ |
ГО |
ВЕ |
11 |
3 |
6 |
15 |
ТІ |
БО |
НЕ |
КА |
16 |
5 |
12 |
14 |
СИ |
ВИ |
В |
3 |
9 |
13 |
2 |
8 |
НЯ |
КИ |
Ж |
Н |
Отже тема сьогоднішнього уроку «Службове виведення готівки».
3. Пояснення нового матеріалу:
Звіт Х касир виводить командою 101-ПС-12321-ПС, щоб знати скільки грошей повинно бути в касі.
Касир виймає гроші з скриньки, розкладає по номіналу купюр, перераховує та виписує покупюрний опис у двох примірниках. Опис містить такі реквізити: дату, відділ (кондитерський) або номер касира (касир №2), прізвище касира, вартість купюр, їх кількість, суму, загальну суму, загальну суму прописом. Перший примірник опису касир залишає в себе, а другий разом з виручкою здає старшому касиру, який перераховує гроші в присутності касира та підписується на першому примірнику. Певну суму грошей дрібними купюрами та монети касир залишає, як розмінні гроші на наступний день, перераховує їх, складає в спеціальний мішечок та кладе в сейф або здає старшому касиру.
3) Виведення готівки з каси.
Касир виводить суму грошей (виручки та залишку) аналогічну «суми в сейфі» на ЕККА Міні-600 в такому порядку:
Вд → сума → ОПЛ.
Суму грошей вносять за допомогою цифрових клавіш в копійках.
Наприклад, сума 2457 грн. 48 коп. виводиться з каси в такому порядку:
Вд → 245748 → ОПЛ.
Сума грошей в касі повинна співпадати з «сумою в сейфі» із звітуХ. Якщо в касі є недостача, касир вносить її в бухгалтерію по прихідному касовому ордеру, надлишок автоматично заноситься в прибуток бухгалтерії.
4) Виведення нулюючого денного звіту (Z).
Денний нулюючий звіт (Z) можна виводити лише один раз у день вкінці роботи касира командою: 501 – ПС – 12321 – ПС.
При виведенні нулюючого денного звіту (Z) в ЕККА обнулюється оперативна пам’ять, а сума продажу товарів за день переходить у фіскальну пам’ять, де зберігається не менше семи років.
Касир розпочинає свій день з нульових показів оперативної пам’яті.
3.1. Розбір інструкційних карт та карточок із завданням__________________
(Додаток з і Додаток 4).
3.2. Ознайомлення учнів з інструментами, які застосовуються на уроці.____
3.3. Показ способів і послідовність виконання завдання.________________
3.4. Попередження можливих помилок і браку в роботі._________________
3.5. Техніка безпеки при роботі з касовим апаратом у майстерні__________
1. Вимоги техніки безпеки перед початком роботи.
2. Вимоги техніки безпеки під час роботи і після роботи.
Техніка безпеки перед початком роботи необхідно:
Під час роботи необхідно:
♦ потрібно неухильно дотримуватись правил електробезпеки: не торкатись незахищених струмопровідних частин (неізольованих електродротів, відкритих розеток, несправних електровилок);
♦ при незначних перервах в роботі - не залишати ввімкнений ЕККА без нагляду, а вимикати його спочатку ключем, а потім вимикачем, який знаходиться на корпусі (якщо він наявний на конкретній моделі ЕККА), якщо ж вимикач відсутній – вийняти вилку шнура живлення з електророзетки;
♦ по завершенні роботи з обслуговування покупців у кінці робочого дня отримати щоденний фінансовий звіт, здати виторг за день в касу магазину (чи уповноваженій на те особі), визначити результат роботи за день, заповнити Журнал використання ЕККА, у разі необхідності виконати програмування нових товарів
Після роботи необхідно:
4. Закріплення і перевірка засвоєння учнями завдання._________________
5. Видати завдання учням на урок. Розподілення учнів по робочих місцях._
3. Поточний інструктаж (до 4,5 год.)
1. Цільові обходи робочих місць учнів._______________________________
Перший обхід: перевірити початок виконання усіма учнями поставленого завдання, організацією робочого місця.
Другий обхід: перевірити правильність виконання трудових прийомів.
Третій обхід: вияснити, чи розібрались учні з інструкційною картою і правильним її користуванням.
Четвертий обхід: перевірка дотримання учнями правил безпечної праці на робочих місцях.
П’ятий обхід: Перевірити, як учні використовують самоконтроль в роботі.
2. Прослідкувати за своєчасним початком роботи учнів і організацією робочих місць___________________________________________________
3.Перевірити правильність виконання поставленого завдання___________
4. Прослідкувати за дотриманням правил техніки безпеки.______________
5. Провести проміжний контроль виконання учнями операцій.___________
6. Звернути увагу на самостійність виконання робіт учнями._____________
7. Надати практичну допомогу невстигаючим учням.___________________
8. Провести прийом завдання, оцінити виконану роботу.________________
9. Прийняти робоче місце учнів.____________________________________
4. Заключний інструктаж (до 15 хв.)
1. Провести підсумки роботи учнів за день.___________________________
2. Вислухати звіт про роботу учнів.__________________________________
3. Відмітити позитивні і негативні сторони виконання завдання.__________
4. Для перевірки знань учнів використовую тестові завдання.
Тести для перевірки знань з теми
«Службове виведення готівки»
а) функціональні обов’язки бухгалтера;
б) функціональні обов’язки касира;
в) функціональні обов’язки продавця.
2. Що потрібно отримати касиру перед початком робочого дня:
а) бланки звітів;
б) договора постачання товарів;
в) запас контрольної стрічки та розмінні гроші.
3. Який звіт отримуємо для визначення виручки за день ?:
а) звіт «Z»;
б) звіт «Х»;
в) поточний звіт.
4. Хто заправляє стрічку у касовий апарат:
а) бухгалтер;
б) контролер-касир;
в) старший касир.
5. Що вручає касир покупцю при проведенні розрахунків за придбані товари:
а) бланк;
б) товарний чек із здачею;
в) розмінні гроші.
6. Який документ повинен заповнити касир при поверненні грошей покупцю за невикористаний чек:
а) звітів;
б) акт;
в) касовий ордер.
7. Коли проводиться анулювання оперативної пам’яті ЕККА:
а) на початок дня;
б) в кінці робочого дня;
в) в кінці робочої зміни.
8. Хто несе матеріальну відповідальність за нестачу грошей у касі:
а) адміністратор;
б) контролер-касир;
в) старший касир.
9. Чи потрібно вклеїти звіт «Х» в книгу ОРО:
а) так;
б) ні;
в) потрібно.
10. Хто робить покупюрний опис готівки:
а) старший касир;
б) продавець;
в) касир.
5. Вказую способи виправлення помилок.____________________________
6. Даю коротку характеристику роботи кожного учня і повідомляю оцінку.__
Домашнє завдання: вивчити конспект____________________________________
Майстер виробничого навчання: Керницька Л.В.
Додаток 1
Методична вказівка
Тема: Виконання заключних операцій
на ЕККА
1. В кінці робочого дня після закриття магазину, касир повинен виконати певні заключні операції на ЕККА Міні-600.
Порядок виконання заключних операцій
Звіт Х касир виводить командою 101-ПС-12321-ПС, щоб знати скільки грошей повинно бути в касі.
Касир виймає гроші з скриньки, розкладає по номіналу купюр, перераховує та виписує покупюрний опис у двох примірниках. Опис містить такі реквізити: дату, відділ (кондитерський) або номер касира (касир №2), прізвище касира, вартість купюр, їх кількість, суму, загальну суму, загальну суму прописом. Перший примірник опису касир залишає в себе, а другий разом з виручкою здає старшому касиру, який перераховує гроші в присутності касира та підписується на першому примірнику.
Певну суму грошей дрібними купюрами та монети касир залишає, як розмінні гроші на наступний день, перераховує їх, складає в спеціальний мішечок та кладе в сейф або здає старшому касиру.
3) Виведення готівки з каси.
Касир виводить суму грошей (виручки та залишку) аналогічну «суми в сейфі» на ЕККА Міні-600 в такому порядку:
Вд → сума → ОПЛ.
Суму грошей вносять за допомогою цифрових клавіш в копійках.
Наприклад, сума 2457 грн. 48 коп. виводиться з каси в такому порядку:
Вд → 245748 → ОПЛ.
Сума грошей в касі повинна співпадати з «сумою в сейфі» із звітуХ. Якщо в касі є недостача, касир вносить її в бухгалтерію по прихідному касовому ордеру, надлишок автоматично заноситься в прибуток бухгалтерії.
4) Виведення нулюючого денного звіту (Z).
Денний нулюючий звіт (Z) можна виводити лише один раз у день вкінці роботи касира командою: 501 – ПС – 12321 – ПС.
При виведенні нулюючого денного звіту (Z) в ЕККА обнулюється оперативна пам’ять, а сума продажу товарів за день переходить у фіскальну пам’ять, де зберігається не менше семи років.
Касир розпочинає свій день з нульових показів оперативної пам’яті.
5) Оформлення та здача контрольної стрічки.
Касир відкриває кришку принтера, витягує контрольну стрічку, підписує в кінці стрічки зі зворотної сторони дату, час, підпис, прізвище та ініціали касира, скріплює її та здає на зберігання старшому касиру. Якщо контрольна стрічка закінчується до завершення роботи, касир міняє її на нову і залишає в принтері на наступний день.
6) Вимикання ЕККА з електромережі та прибирання робочого місця.
Щоб виключити ЕККА, касир натискає на клавішу ВКЛ/ВИМК, інформація на індикаторі зникає. Вимикати ЕККА з електромережі не обов’язково, за ніч зарядиться акумуляторна батарея.
Також касир повинен прибрати своє робоче місце, залишений на касі товар віднести в торговий зал.
2. На кожен ЕККА заводять окремо книгу обліку розрахункових операцій, в якій підклеюють всі звіти та записують результати роботи за день. Книга повинна бути пронумерована, прошнурована та скріплена підписом і печаткою інспектора з податкової служби. Касова книга заповнюється щоденно у хронологічному порядку чорнилом або пастою без помарок та виправлень. При необхідності, виправленя робиться чітко і ясно, при цьому завіряється підписом касира та керівника.
В книзі в «Розділі І. Фіскальні звітні чеки» розміщені спеціальні колонки, які призначені для підклеювання всіх видів звітів. Касир складає звіти в порядку їх виведення (звіт Х на початку дня, чек службового внесення, звіт Х в кінці дня, чек виведення грошей, звіт Z), так, щоб звіт Z знаходився зверху і підклеює їх в одну з колонок. Кожна колонка містить звіти за день.
В «Розділі 2. Облік руху готівки та сум розрахунків» касир записує: дату, останній номер обнулення, суму готівки (службове внесення та службове виведення), суми розрахунків (загальна та за ставкою ПДВ 20%), суму ПДВ, суму видану при поверненні товару. Всі реквізити касир отримує з виведеного нулюючого денного звіту (Z).
Якщо є чеки на повернений товар, касир здає їх завмагу разом з актом та поясненням (вони зберігаються в спеціальній папці).
Додаток 2
СХЕМА
виконання заключних операцій
на ЕККА Міні-600
Виведення поточного денного звіту (Х) 101- ПС – 12321-ПС |
Підрахунок грошей та здача виручки до головної каси |
Виведення готівки з каси Вд – сума - ОПЛ |
Виведення денного звіту з 50 ПС – 12321-ПС |
Оформлення та здача контрольної стрічки |
Вимикання ЕККА з електромережі та прибирання робочого місця |
Оформлення книги обліку розрахункових операцій |
Додаток 3
Інструкційна карта №____
з виробничого навчання по спеціальності:
„Контролер - касир”
Назва завдання |
Час на виконання |
Закінчення роботи на ЕККА |
|
Мета заняття: закріпити теоретичні знання практичними навиками по виконанню заключних операцій на ЕККА Міні-600 та оформленню книги обліку розрахункових операцій.
№ |
Основні операції |
Порядок виконання операцій |
1. |
Підготувати робоче місце |
Отримати у майстра в/н технічну документацію, касовий апарат, інвентар. |
2. |
Отримайте 1 нульовий чек |
Команда 501 →ПС → 12321→ПС |
3. |
Запрограмуйте заголовок чеку номер касира та ім’я |
Команда 605 →ПС → 12321→ПС (ОПЛ) Команда 630 →ПС → 12321→ПС (ОПЛ)
|
4. |
Запрограмуйте назви товарів, які надійшли до магазину «Торговий світ» їх ціну та кількість (картка-завдання 1) |
Команда 611 →ПС → 12321→ПС → номер коду → ПС→ назва товару → ПС (ОПЛ) Команда 612 →ПС → 12321→ПС → номер коду → ПС→ ціна → ПС (ОПЛ) Команда 615→ПС → 12321→ПС → номер коду → ПС→ кількість → ПС (ОПЛ) |
5. |
Здійсніть службове внесення готівки в розмірі 300 грн. |
Команда +→Сума→ОПЛ |
6. |
Зареєструйте покупки (завдання 2) |
Чек на одну покупку: № товару – код товару – ПС – ОПЛ Чек з множенням: № товару – х - код товару – ПС – ОПЛ |
7. |
Виведення поточного денного звіту (Х - команда 101) |
- Вивести поточний денний звіт: 101-ПС-12321-ПС, щоб визначити суму готівки в касі. |
8. |
Здача виручки до головної каси
|
- Розкласти гроші по купюрах, перерахувати, - виписати покупюрний опис у двох примірниках, - здати гроші для інкасації. |
9. |
Виведення готівки з каси |
- Перерахувати залишок розмінних грошей та скласти в спеціальний мішечок, - вивести суму виручки та залишку грошей з каси (вивід службової суми): Вд → сума → ОПЛ,
|
10. |
Виведення денного звіту з обнуленням |
501 – ПС – 12321 – ПС.
|
11. |
Вимикання ЕККА з електромережі |
|
12. |
Оформлення книги обліку розрахункових операцій та виведення роботи за день (завдання 4)
|
- Підклеїти у книзі в спеціальній колонці всі звіти та чеки: чеки внесеної та виведеної готівки, нульові чеки, поточні денні звіти та звіт з обнулінням; - записати в правій частині книги дату, останній № обнулення, загальну суму продажу за день, суму ПДВ, суму повернених товарів, залишок готівки; - якщо є чеки на повернений товар, здати їх завмагу разом з актом та поясненням (вони зберігаються у спеціальній папці); - щоб вивести результати роботи за день, необхідно до виручки додати залишок грошей і звірити їх з сумою «готівка в касі» по звіту Х; - якщо є недостача, касир вносить її в бухгалтерію по прихідному ордеру, надлишок автоматично заноситься в прибуток бухгалтерії. |
Склав майстер виробничого навчання: Керницька Л.В.
Додаток 4
Картка – завдання 1
І рівень
Ви працюєте в магазині продовольчих товарів «Торговий світ», який знаходиться за адресою: м. Деражня, вул. Миру 111 до якого надійшов новий товар.
Завдання 1. Вам необхідно запрограмувати нові товари, їх ціну та кількість.
1. 2. 3. 4. 5.
6. 7. 8. 9. 10.
11. 12. 13. 14. 15. 16. 17. 18 19. 20. 21. 22. 23. 24. 25.
26. 27. 28. 29. 30.
31. 32. 33. 34. 35.
36. 37. 38. 39. 40.
41. 42. 43. 44. 45. 46.
47. 48. 49. 50. 51.
52. 53. 54.55. 56.
Завдання 2. Здійсніть службове внесення готівки з розмірі 300 грн.
Завдання 3.Зареєструйте покупки:
Покупка 1
2 шт. «Хліб козацький 700 г.»; 1 шт. «Сир Бринза Вершковий рай»;
2 шт. «Марс 50 г.»; 2 шт. «Пластівці вівсяні Літа 500 г.»
Покупка № 2
1шт. «Суміш пластівців Геркулес 800 г.»; 3 шт. «Сухарики Флінт бекон»;
5 шт. Йогурт 2,5 % абрикос Рум’янок 500 г»; 1 шт. «Б. шоколадний Рошен»
Покупка № 3
2 шт. «Б Натс Нестле 47 г.»; 3 шт. «Сир Моцарела Вершковий рай»;
4 шт. «Мілкі Вей 26 г.»; 3 шт. «Б Несквік 28 г.»; 4 шт. «Палочки Кіт Кат 45 г.»
Покупка № 4
4 шт. «Десерт 4 % полуниця Президент 400 г.»; 2 шт. «Сухарики Аміго сир»;
2 шт. «Грінки Флінт гірчиця»; 3 шт. «Пластівці вівсяні Терра 400 г.»
Покупка № 5
10 шт. «Пластівці вівсяні Чермпіон 400 г.»; 10 шт. «Палочки Кіт Кат 45 г.»;
4 шт. «Сир Російський 50% брус»; 8 шт. «Б. Несквік 28 г.»
Покупка № 6
3 шт. «Батон нарізний 400 г.»; 1 шт. «Сир Російський Комо 1000 г.»;
1 шт. «Б Натс Мегабайт Нестле 65 г.»; 3 шт. «Хліб формований різ. 535 г.»
Покупка №7
10 шт. «Пластівці вівсяні Сила Злаків 400 г.»; 1 шт. «Йогурт 2,5 % полуниця»;
6 шт. «Пластівці гречані Геркулес 800 г.»
Покупка №8
1 шт. «Пластівці вівсяні Чемпіон 400 г.»; 1 шт. «Суміш плас. Геркулес 500 г.»; 3 шт. «Пластівці гречані Геркулес 500 г.»; 2 шт. «Сухарики Флінт бекон»
Покупка №9
5 шт. «Б Натс Нестле 47 г.»; 1 шт. «Палочки Кіт Кат 45 г.»; 2 шт. «Сир Моцарела Вершковий рай»
ІІ рівень
Завдання 4. Зробіть оперативну зміну в ціні на товари під такими кодами:
№ 5 - ціна 5,55 грн.; № 10 - ціна 28,50 грн.; № 18 – ціна 4,00 грн.;
№ 24 – ціна 7,05 грн.; № 30 – ціна 5,00 грн.; № 35 – ціна 6,75 грн.;
№ 40 – ціна 6,80 грн.; № 45 – ціна 18,00 грн.; № 56 – ціна 11,50 грн.
Завдання 5. Здійсніть продаж товарів у яких змінили ціни по 2 шт. кожного
Завдання 6. Виведіть денний звіт Z з обнулінням.
ІІІ рівень
Завдання 7. Зробіть покупюрний опис готівки.
Завдання 8. Оформіть книгу обліку розрахункових операцій.