Урок на тему "Українські Карпати"

Про матеріал

Мета: поглибити та систематизувати знання учнів про особливості рельєфу Українських Карпат; розвивати вміння визначати географічне положення об'єкта, з'ясовувати особливості прояву висотної поясності, причини виникнення і характер прояву стихійних природних явищ і процесів у горах, аналізувати рослинний і тваринний світ; удосконалювати вміння та навички роботи з картою, атласом, додатковою літературою, комп'ютером; сприяти розвитку творчої уяви, мислення, вміння зіставляти, аналізувати, подавати інформацію, працювати з електронними носіями; здійснювати екологічне та естетичне виховання.

Перегляд файлу

Урок 8 клас

Тема: Українські Карпати.

 

Мета: поглибити та систематизувати знання учнів про особливості рельєфу Українських Карпат; розвивати вміння визначати географічне положення об'єкта, з'ясовувати особливості прояву висотної поясності, причини виникнення і характер прояву стихійних природних явищ і процесів у горах, аналізувати рослинний і тваринний світ; удосконалювати вміння та навички роботи з картою, атласом, додатковою літературою, комп'ютером; сприяти розвитку творчої уяви, мислення, вміння зіставляти, аналізувати, подавати інформацію, працювати з електронними носіями; здійснювати екологічне та естетичне виховання.

Тип уроку: урок формування нових знань, умінь, навичок.

Форма проведення: творча рольова гра.

Обладнання: фізична карта України, мультимедійна презентація «Українські Карпати», атласи, зразки озокериту.

 

Хід уроку.

І. Вступне слово вчителя. Оголошення теми, мети уроку.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Учитель. Українські Карпати – один з найбільших прекрасних і чарівних куточків України. Своєю красою, загадковістю і неповторністю. Карпати з давніх-давен приваблювали багатьох людей. Карпатські цілющі води, чисте гірське повітря, м'який клімат, мальовнича природа надихала багатьох поетів і письменників, художників і музикантів, видатних вчених.

          Гори мають багато таємниць і проблем. Сьогодні ми спробуємо розгадати, розв'язати їх, глибоко вивчити цю природну скарбницю. Для цього нам необхідно зробити декілька підйомів, кожний з яких наближатиме нас до найвищої вершини Карпат – Говерли. На кожному підйомі працюватимуть консультанти, які забезпечать нас необхідною інформацією. Отже, в гори!  ( На кожному «підйом»і демонструється фрагменти мультимедійної презентації.)

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу.

Першій підйом – історичний.

Консультант-історик. Почалося це сотні мільйонів років тому. Там, де зараз підносяться Карпати, була рівнина. Величезна ділянка суші почала повільно опускатися … Теплі води океану Тетіс заливали суходіл, розмиваючи його, вони несли роздріблені морські породи, які нагромаджувалися на дні, утворюючи шари вапняків, глинистих і крем'яних сланців. Протягом мільйонів років в умовах безперервних підняттів і   занурень морського дна на місці Карпат нагромадилися 5-7 кілометрів товщі флішу – послідовних нашарувань морських осадових порід з пісковиків, глин, мергелів.

   У результаті внутрішніх процесів Землі в альпійську епоху багатокілометрова товща осадових утворень зминалася в складки, піднімалась вгору. А океан Тетіс поступова відступав…

Учитель. Звідки походить назва гір?

Консультант-історик. Походження назви гір точно не встановлено. Уперше вона зустрічається у Клавдія Птоломея (ІІ ст. н. е.). Імовірно , що жили в античні часи на території сучасних Карпат племена карпів. Звідси, можливо, й пішла назва.

ЛЕГЕНДА КАРПАТ.

C:\Users\admin\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.MSO\7C155BE6.tmp

Колись на нашій землі була величезна рівнина, кінця-краю якій не було видно. Рівнина зеленіла шовковими травами, вічнозеленими смереками і ялинами, могутніми буками і яворами.

       Володарем цього краю був великий велетень на імення Силун. Були в Силуна слуги, що обробляли землю, хліб вирощували, за худобою доглядали. Люди працювали від зорі до зорі, багатство примножували, та не собі, а Силунові. Поміж них служив у Силуна один хлопець на ймення Карпо Дніпровський, що прийшов сюди з берегів Дніпра.

          Коли хлопцю виповнилось 20 років, вирішив повернутися додому. Карпо був певен, що за добру працю пан заплатить йому і він повернеться до матері не з порожніми руками.

        Одного разу вночі, коли Карпо вийшов на двір  освіжитися, зустрів пана і попросив у нього платню за роботу. Силун подумав, що слуга жартує, бо ніхто не смів прохати від нього того. Але Карпо і не думав відступати. За таку зухвалість Силун пообіцяв загнати хлопця під землю. Але Карпо не звертав увагу на панську погрозу. Тоді розлючений пан схопив хлопця і вдарив ним об землю. Утворилася яма. Але слузі нічого не сталося, він підхопився, схопив Силуна і вдарив ним об землю. Земля не витримала тих ударів і розкололася. І опинився Силун у підземній печері. Він намагався вибратися з-під землі, але від його ударів на землі з'являлися гора за горою. А там де бив найсильніше, з'явилися … гори Карпати.

Другий підйом – орографічний.

Учитель.  Ось ми вже й подолали один підйом. Хотілося б дізнатися, яка частина території Карпат знаходиться в межах України? На які фізико-географічні області поділяються Карпати? Які гірські хребти, масиви, перевали знаходяться в Українських Карпатах? І звичайно, цікавить місцезнаходження Говерли!

 Консультант-географ. Українські Карпати – частина гірської системи Карпат. Довжина їх від верхів'їв Сяну до витоків Сучави – 280 км, ширина – понад 100 км. Тільки 1/6 частина загальної довжини Карпатської дуги належить до території України. Українські Карпати об'єднують Перед карпатську підвищену рівнину, власне Карпати і Закарпатську низовину.

         Українські Карпати – середньо високі гори, здебільшого з округлими плоско- вершинними хребтами. Їх середня висота від 1200 до 1600 метрів. Гори витягнуті з північного заходу на південний схід, їх паралельні гірські хребти мають асиметричну будову.

        Орографічно Українські Карпати можна поділити на:

Зовнішні Карпати

 

Бескиди, Горгани, Покуття

г. Сиву ля, 1836 м

Центральні (Верховинські) Карпати

Верховинський Вододільний хребет

г. Пікуй, 1405 м.

Внутрішні Карпати

 

 

Чивчинський хребет, Чорногорський хребет, Рухівські гори

г. Говерла, 2061 м

Найбільш підняті ділянки знаходяться в крайових частинах (Внутрішні і Зовнішні Карпати), а  порівняно знижені – у центральній частині. Це зумовлено тектонічними особливостями будови Карпат.

         Саме в Центральних Карпатах знаходиться карпатські перевали: Ужоцький (889 м), Венецький (841 м), Воловецький ( 1014 м), Торунський (931м), Яблуницький (931 м).

         Внутрішні Карпати – найбільш мальовнича частина Українських Карпат. Переважають гірські масиви з плоскими вершинами, високогірними пасовищами – полонинами. Тільки тут, на полонинах, відчуваєш незабутнє почуття перемоги над собою, відчуття єднання з природою, насолоду від її краси і розуміння того, що ти зміг підкорити гори.

 

 

Третій підйом – геологічний.

Консультант-геолог. Особливості геологічного розвитку Карпат зумовили велику різноманітність паливних, рудних і нерудних копалин. Тут здавна відомі родовища нафти (Волинське та Бориславське) та Надвірнянський нафтопереробний завод, а також родовища природного газу, поклади кам’яного вугілля, горючих сланців, відомого Бориславського озокериту, солей, мінеральних вод. Тут відомо понад 800 джерел мінеральних вод. У передгір’ях східних Карпат розташувався бальнеологічний курорт Трускавець. У Карпатах знайдено поклади кольорових металів (свинцю, цинку, золота, марганцю, ртутної і алюмінієвої сировини).

Четвертий підйом – кліматичний.

Учитель. Про багатства Карпат маємо інформацію, а от про клімат хотілось б дещо з'ясувати. Прошу надати інформацію про кліматичні особливості гір Карпат. Чому в Карпатах більше опадів, ніж на рівнинній частині України?

Консультант-кліматолог. За характером  клімату Карпати відрізняються від прилеглих районів. Середньорічні ізотерми повітря коливаються від +7…+10ºС до +5… +0.6ºС у верхньому ярусі гір. Річна сума опадів у Карпатах найбільша в Україні. Великий вплив на кількість опадів мають  циклони. Близько 80% загальної кількості опадів припадає на літній період. Річна кількість опалів коливається в межах 800-2000 мм і більше.

      Значна частина опадів буває у вигляді злив із сильними грозами. Карпатські гори посідають перше місце в Україні за кількістю грозових днів.

     Стійкий сніговий покрив установлюється з жовтня і тримається до березня – середини травня. Висота снігового покриву досягає 1 м., іноді 2-3 м. В Україні немає льодовиків і постійної снігової ліні. Однак на окремих невеликих ділянках найвищих вершин сніг лежить до середини літа. У Карпатах часто бувають заметілі – понад 20 днів на рік.

П'ятий підйом – гідрологічний.

Учитель. Подолано ще один  підйом, без знань  якого ми не зможемо зрозуміти гідрологічні особливості Карпат. Тож які особливості гірських  річок?  А чи є в горах озера? А що відомо про водоспади?

Консультант-гідролог. Українські Карпати  розчленовані най густішою в країні річковою системою. Річки мають типово гірський характер і значний похил річищ, швидку течію, незначну глибину, бурхливі повені і паводки. Тут  беруть початок близько 500 великих і малих річок, у тому  числі притоки  Дунаю і Дністра.

       На всіх карпатських річках є водоспади. Одним з найвідоміших  є 12 метровий Яремчанський водоспад – водоспад Пробій, на річці Прут, мальовничий уступний водоспад  на річці Сукіль, не менш захоплюючі Шешорські водоспади та водоспад на річці Кам'янка.

                 Озер у Карпатах мало; одне з найбільших – Синевир – розміщене серед карпатських лісів на висоті989 м. Площа озера – 7 га, глибина 10-24 м,  вода чиста і прохолодна, температура її ніколи не піднімається  вище 11ºС.

ОЗЕРО ЗАКОХАНИХ.

        У давні часи гори належали багатому графу. Одного разу граф вирішив об'їхати загарбані угіддя, узявши із собою і юну доньку на ім'я Синь, перевірити, як його наймити-лісоруби працюють у горах.

         Батько, захопившись своїми господарськими справами, не вгледів, як донька, зачарувавшись верховинською красою, вийшла на полонину. Сіла під смереку і враз її душу заполонила ніжна мелодія сопілки. Оглянувшись довкола, дівчина помітила овець, що паслися на поляні, а потім і юнака – Вира, який їх стеріг і вигравав на сопілці.

         Довго Синь слухала сопілкову пісню, а під вечір попрощалася з юнаком, пообіцявши навідати його незабаром.

         Упросивши батька, Синь знову приїхала в гори, щоб побачитися з Виром. Усе було, як і першого разу. Вони покохали одне одного.

        Але заздрісники вистежили і донесли графові, що його донька покохала бідного верховинського вівчара.  Граф заборонив донці зустрічатися з Виром.

       Однієї днини, коли закохані мали зустрітись, юнак заздалегідь прийшов на своє улюблене місце і заграв тужливу мелодію. В цей час слуги графа потайки підкрались і з високої скелі зіштовхнули на легеня велику брилу. Синь очам своїм не повірила: тільки-но сумно тужила сопілка, а тепер у долині під валуном лежало Вирове тіло. Сльозам Сині не було краю. Так із сліз утворилось озеро, яке люди назвали Синевир.

 

 

 

Шостий підйом – ландшафтний.

Учитель. Долаючи підйом  за підйомом, я відчуваю надзвичайне захоплення від неповторної краси природи. Як проявляється висотна поясність у Карпатах?

Консультант-ландшафтознавець. В Українських Карпатах спостерігається вертикальна поясність природних компонентів і ландшафтів. Сходження на вершини гір дає змогу простежити зміну рослинних поясів. Виділяють п'ять основних поясів рослинності:

  • передгірний – з переважанням дуба звичайного і скельного. В дібровах ростуть також бук, граб, ясень, а з чагарників – ліщина, калина, бузина, глід, терен. У трав'яному покриві – шавлія, проліски, чистець, барвінок, чина;
  • низькогірний – складається з букових, ялицево-букових та смереково-букових лісів, у яких поодиноко трапляються чагарники бузини червоної, ліщини, жимолості, а з трав – проліски, цибуля ведмежа тощо;
  • середньогірний, або пояс смерекових лісів, - складається з буково-смерекових, ялицево- та кедрово-смерекових масивів, чагарники представлені горобиною, вільхою, ялівцем. А з трав трапляються кислиця та різні види мохів;
  • субальпійський – представлений чагарниковими заростями із сосни гірської, ялівця, вільхи, рододендрона. У трав'яному покриві трапляються чорниця, ожина, мохи;
  • альпійський – пояс луків з трав'янистих чагарникових угруповань.

Сьомий підйом –  екологічний.

Учитель. Милуючись природою Українських Карпат, водночас переймаєшся проблемами, які переплітаються з красою гір. Які природоохоронні об'єкти створено в Карпатах?

Консультант-еколог. З природоохоронного погляду найбільше багатство і гордість Карпат – це високопродуктивні ліси. Тому в 1922 році було створено Карпатський біосферний заповідник. Заповідник включає високогірні, передгірні, та рівнинні ландшафти від 200 до 2061 м над рівнем моря. Він включає Угольсько- Широколужанський, Чорногірський, Мармароський, Свидовецький гірські масиви, Долину нарцисів та інші об'єкти. Рослинний і тваринний світ Карпатського заповідника налічує значну кількість реліктових і ендемічних видів.

        Сьогодні  у заповіднику охороняються: дуб скельний, тис ягідний, вільха зелена, ялівець сибірський, сосна гірська, граб звичайний, липа широколиста, ялівець козацький, вільха сіра, бук лісовий, ялина звичайна, смерека. Особливе враження викликають зарості центральноєвропейського вузьколистого білоквіткового нарциса, який у природі трапляється рідко.

          Природно-заповідними об'єктами Карпат також є Карпат також є Карпатський національний природний парк, національний природний парк Синевир, національний природний парк Винницький, природний заповідник Горгани, національний природний парк Сколівські Бескиди та інші.

Підйом «Допитливих».

Учитель. Відчуваю, що ми вже втомилися. Тому пропоную трішки відпочити і поєднати корисне з приємним: на адресу нашого класу надішли листи, у яких дописувачі прохають  дати відповіді на питання, які їх цікавлять.

Лист 1.  Мені неоднарозово доводилося чути, що Карпатський регіон страждає від повеней, селів, зсувів, та інших явищ. Що є причиною таких природних катастроф?

(Під час танення снігу, літніх злив і тривалих дощів карпатські річки виходять з берегів і завдають великої шкоди, набувають характеру стихійного лиха. В горах унаслідок  безконтрольного зведення лісу в разі сильних злив виникають селі і зсуви, які знищують дороги, будівлі, орні землі. Карпати належать до найбільш лавинонебезпечного регіону України. Подекуди лавини набирають великої руйнівної сили і бувають небезпечними.)

Лист 2.  Я - учень 6 класу. З  уроків географії  знаю, що там, де молоді гори, бувають вулкани і землетруси. Я мрію здійснити похід до Карпат, але чомусь боязко. Чи бувають такі грізні явища в сучасних Карпатах?

(Власне Карпати входять в Альпійсько-Гімалайський пояс складчастих гір, порівняно молоді. Їм близько 25 млн. років. Формування гір супроводжувалось вулканічною діяльністю. Нині конуси вулканів зі зруйнованими кратерами можна побачити в Івано-Франківській області, в Богородчанському районі. Поблизу с. Старуні на західному березі річки Луковиці є діючий вулкан із висотою конуса 3 м і довжиною глинистих потоків 10-60 м.  З'явився він у 1977 році внаслідок землетрусу в Румунії, налічує 8 кратерів, які виділяють газ, воду, інколи нафту. Формування гір ще триває, про що свідчать повільні підняття окремих ділянок до 1-4 см на рік та землетруси. Сьогодні в Карпатах працюють 19 сейсмостанцій, які слідкують за змінами в земній корі.)

Лист 3. Нещодавно я побував в Карпатах, знайомилась з місцевою природою, милувалась красотою гір, стрімкими гірськими річками. Мене приємно вразили дубово-букові ліси. Хотілося б більше дізнатися про господарське значення  букових насаджень.

(Дуб і бук належать до однієї породи дерев. Але якщо дуб – визнаний «старійшина» європейського лісу, то бук, його улюблений «брат», зустрічається значно рідше. Особливі властивості деревини бука привели до його хижацького вирубування на схилах Карпат. Деревина бука, як і дуба, чим більше насичується вологою, тим міцнішою стає. Тому з букової деревини здавна виготовляли млинові колеса, а також її використовували для підводних будівель, суднобудування. Деревина бука не має запаху. Вона придатна для виготовлення бочок для перевезення та зберігання харчових продуктів, наприклад вершкового масла.)

Лист 4. Дуже мало в Україні залишилось незайманої природи. Скрізь бруд, сміття. Чи має вплив на ліси господарська діяльність у Карпатах?  А які заходи зі збереження лісових насаджень?

(Ліси Карат мають природоохоронне, водорегулювальне протиерозійне значення. Внаслідок  господарської діяльності в горах відбулися значні зміни в їх природі. Майже удвічі зменшилась лісистість гір. Неправильна вирубка лісів на водозахисних лісових смугах уздовж річищ призвела до оголення схилів і як наслідок цього – селевих потоків, ерозії. У горах добувають корисні копалини, прокладають шляхи, трубопроводи. В результаті нагромаджується велика кількість уламків гірських порід. Вони можуть призвести до таких грізних явищ, як каменепади, обвали, осипища. Розуміючи й обмірковуючи наслідки, людина намагається насаджувати штучні ліси, але вони є нестійкими до вітровалів і комах-шкідників.  А це зумовлює загрозу зникнення ендемічних рослин і тварин.)

Лист 5. Пишу вам з далекої Канади. Мої батьки народилися в Україні. Я мрію побувати на батьківщині моїх предків у ролі туриста, можливо, навіть започаткувати у вас свій бізнес. Чув, що найбільш привабливим регіоном для туристів є Карпати. Чи справді це так? А які види діяльності там можливості?

(Роль туризму і туристів у житті Карпат величезна. Здається, що саме для туристів ці гори і були створені. Ступивши на Карпатську землю, турист відкриває для себе її унікальну природу: мальовничі водоспади, печери, джерела мінеральних вод, скелі, озеро Синевир, гірськолижні курорти. Карпати - надзвичайно перспективний район для розвитку гірського туризму, зеленого туризму, особливо в малоосвоєних масивах Рухівських і Чивчинських  гір. Швидкими темпами розвиваються гірськолижні курорти.)

Лист 6. Люблю читати книжки про природу. Подумки подорожую просторами рідної України. Багато прочитала книг про Карпати. На жаль, у них часто трапляються наукові терміни. Тому, будь ласка, поясніть мені, що таке «полонини»?

(Полонини - безлісі плоскі вершини Українських Карпат. Укриті головним чином субальпійською рослинністю, що характеризується дуже коротким вегетаційним періодом. Казкова природа зелених карпатських полонин. Тут зустрічаються осока зігнута і вічнозелена, гірська сосна, костриця лежача, ситник,  три роздільний, родендрон, чорниця, брусниця та   багато мохо-лишайникових видів. Полонини -  майбутнє українського та іноземного туризму. Любив бувати на карпатських полонинах письменник Михайло Коцюбинський. У повісті «Тіні забутих предків»він так описує полонинське високогір'я: «Замість лісів тепер слався жереп… Далекі гори… вигинали хребти…»)

Учитель. А до Говерли залишається один підйом. Долаючи підйом за підйомом, продуктивно і натхненно працювали консультанти, тому ми дійсно відчули себе туристами, які не лише здійснили подорож, а й продовжили пізнавати велич карпатської краси. Ось ми і підкорили вершину Карпат – Говерлу.

Консультант-екскурсовод. Так, серед вершин на фоні синіх гір і блакитного неба чітко виділяється найвища точка України – Говерла. Її висота2061 м над рівнем моря. У перекладі «Говерла» означає «сніжна гора». О теплій порі року Говерлу зрошують рясні дощі, випадає багато снігу, дмуть сильні вітри, хуртовини. Сніг на вершині Говерли лежить до середини літа. За рік випадає до 1600 мм опадів.

Учитель. А чому найвища точка Карпат має таку назву?

Консультант-екскурсовод. Ви зі мною погодитеся, що Карпати – край легенд. От і на це ваше запитання у мене є легенда.

ЛЕГЕНДА ПРО ВІЧНЕ КОХАННЯ.

В одному з гірських селищ жив леґінь Прут. За що його так прозвали, ніхто не пам'ятає. Якось, працюючи в горах, Прут вирішив не повертатися додому, а заночувати в лісі. Під старою смерекою втомлений хлопець швидко заснув. І дивний сон йому привидівся. Ніби біля нього сидить зеленоока дівчина з довгою косою і лагідно гладить його волосся і щось стиха наспівує. Прут ніяк не міг надивитися на дівчину, та коли простягнув руку, щоб торкнутися її, дівчина щезла. Прокинувся і про себе вирішив, будь-що відшукати красуню-дівчину.

Наступного вечора Прут знов не пішов додому. Сховавшись за велику смереку, він чекав на лісову красуню.

Раптом, наче з-під землі з'явилась дівчина. Вона йшла до старої смереки і тихо наспівувала. Пісня полетіла між гори. Захоплена піснею, дівчина незчулася, як збоку підкрався Прут. Міцно схопив і пригорнув до себе. Йому здавалося, що вся велич карпатських гір відбилася у глибоких і чарівних очах дівчини. Так Прут познайомився з дівчиною на ім'я… Говерла.

З того часу Прут майже не приходив додому. Цілими ночами разом з Говерлою блукав у горах.

Але потроху перша радість кохання стала затуманюватись. У Прута в долині жила старенька мати. А Говерла не могла піти до людей без дозволу батька, гірського царя.

Почувши про любов Говерли до Прута, батько розгнівався і прокляв свою доньку.

Прохала поради Говерла у старої смереки, а потім ступила на край прірви і… все навкруги загуло. Страшна злива, шалений вітер зривали величезні кам'яні брили. А на ранок вщухла буря. На місці старої долини виросла гора. Побіг Прут на гору і вже не повернувся до людей. Згодом побігла між гір гомінка річка і прозвали люди цю річку Прутом, а височенну гору, біля ніг якої в'ється Прут, - Говерлою.

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

Учитель. Сьогодні ми відчули себе справжніми альпіністами. Говерла підкорилась нам. А ми збагатили себе змістовною інформацією, переглянули мультимедійна презентацію «Українські Карпати».  Згадаймо вивчене на уроці.

Тест «Українські Карпати».

  1. Найвища точка Карпат

         а) г. Сиву ля;

         б) г. Говерла;

         в) Піп-Іван.

2.   За утворенням Карпати

           а) складчасті;

           б) складчасто-брилові;

           в) вулканічні.

3.   За висотою Карпати

           а) високі;

           б) середньовисокі;

           в) низькі.

4.   Як називають безлісі вершини Карпат

            а) яйли;

            б) долини;

            в) полонини.

5.   Найбільш високогірне озеро Карпат

            а) Несамовите;

            б) Синевир;

            в) Бребенескул.

6.   Гірський масив, у якому знаходиться г. Говерла

           а) Чивчинський;

           б) Чорногорський;

           в) Рахівський.

7.   Озеро Синевир знаходиться на висоті

          а) 989 м;

          б) 938 м;

          в) 968 м.

8.   Українські Карпати утворилися близько

           а) 32 млн. років;

           б) 35 млн. років;

           в) 25 млн. років.

9.   Рослина-релікт

           а) дуб скельний;

           б) тис ягідний;

           в) бук лісовий.

10.  Установіть співвідношення між гірськими вершинами і частинами Карпат

             1. г. Сиву ля                                     А.  Внутрішні Карпати

             2. г. Пікуй                                         Б.  Зовнішні Карпати

             3. г. Говерла                                     В.  Центральні Карпати

11.  Установіть співвідношення між видовою рослинністю та поясністю

               1. смерекові ліси                             А. низькогірний пояс

               2. чагарники                                    Б. альпійський пояс

               3. букові ліси                                   В. передгірний пояс

               4. лучна рослинність                      Г. середньогірний пояс

               5. дубові ліси                                  Д. субальпійський пояс

      12. Установіть співвідношення між гірськими пасмами та їх складовими

                    1. Зовнішні Карпати                     А. Верховинський, Вододільний         хребет

                    2. Центральні Карпати                 Б. Чорногорський, Чивчинських                                                                                               хребти, Рахівські гори                                                                                                

                       3. Внутрішні Карпати                   В. Бескиди, Горгани, Покуття   

V. Підсумок уроку.

Учитель.

Смереки, гори, водоспади –

                                                      Які чудові ви Карпати!

Ми залюбки вас підкорили,

Знаннями ви нас збагатили.

 

VІ. Домашнє завдання.

1. Опрацювати відповідний параграф.

2. Скласти кросворд « Українські Карпати»

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
8 січня 2019
Переглядів
4787
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку