Урок "Національна кухня- частина національної традиції. В ресторані.Теперішній перфектний час."

Про матеріал

Матеріал можна використовувати на заняттях англійської мови на перших курсах в коледжах і технікумах.Студенти мають можливість ознайомитися зі звичаями та традиціями української кухні.

Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Відкрите заняття

з англійської мови на тему:

"Національна кухня – частина

національної традиції. В ресторані.

Теперішній перфектний час".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цілі заняття:

  1.        Активізувати вживання в мові студентів тематичної лексики.
  2.        Розвивати навички діалогічного мовлення, монологічного спонтанного мовлення.
  3.        Практикувати студентів в аудіюванні.
  4.        Ознайомити студентів з утворенням теперішнього перфектного часу та активізувати його вживання у мові, тренувати студентів у вживанні граматичних структур у цьому часі.
  5.        Ознайомити зі звичаями та традиціями української кухні, виховувати цивілізовану особистість, сприяти розвитку культури спілкування, почуттів і поведінки, виховувати поважне ставлення до традицій свого народу.

 

Види заняття: урок засвоєння та удосконалення знань, умінь та навичок.

Методи навчання: бесіда дискусійного характеру; парна, групова та індивідуальна робота, рольова гра.

Міжпредметні зв’язки: сімейно-побутова культура.

 

Забезпечення заняття:

 

А. Наочні посібники: тематичні картини на тему: "Їжа".

Б.Роздатковий матеріал: картки для інтерв'ю "Opinion Poll", тестові завдання, вікторина "Instruction quiz ", картки із завданнями.

В.Технічні засоби навчання: телевізор.

Г.Навчальні місця: аудиторія № 36.

Д. Література.

Основна: В.К.Шпак "Англійська мова для повсякденного спілкування", Київ – 2005.

Додаткова: 1.Л.Ю.Куліш "Прискорений курс англійської мови". 2. Українсько-англійський розмовник.

 

Хід заняття.

І. Підготовка до сприйняття іншомовного мовлення: Повідомлення теми та мети заняття.

Good morning, dear boys and girls. I am glad to see you. Sit down, please.

The topic of today's lesson is "Food". We'll talk about how to order meals or to cook your favorite dish. Besides, you'll extend active and passive knowledge of vocabluary and talk about Ukrainian traditional meals. By the end of lesson you should be able to talk about how to cook dinner, how to cook, your favourite dish using the topical words also, I'd like to get you acquinted with the origin of the most popular dishes.

ІІ. Введення в іншомовну атмосферу.

                1.Recite the poet "The food I like".

On Sunday SI like meat and chips

On Monday bread and cheese

On Tuesday coca cola and pizza

On Wednesday is spaghetti

And on Thursday eggs and fish

On Friday I like sandwiches

And ice-cream on a dish

Bat Saturday is my favourite dish

Oh, yes, it's very nice

On Saturday it's chicken

Salad, bread and rice.

  1. Мовна зарядка.

Now answer the questions:

Teacher: How many meals a day do you have?

Student 1: I have three meals: breakfast dinner and supper,

Teacher: What is your typical breakfast?

Student 2: I like a slice of bread with some butter and a cup of tea.

Student 3: But I like some porridge for breakfast.

Teacher: What is your favourite food?

Student 4: I like pizza.

Student 5: I prefer the fried potatoes and a bottle of Cola.

Teacher: Can you cook?

Student 6: Yes, we can.

Teacher: Does your mother have a cookery book?

Student 7: Yes, the does.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

 

  1.        Семантизація лексики  за допомогою наочності.

Look at these flashcards and repeat after me these words.

 

  1.        Знаходження значення слова.

 

Find the meaning of the word.

 

  1.        Дидактична гра "Що тут зайве?" – Odd one out.

 

          water                   dinner                          to day

juice                     breakfast                    to put

tea                       watch                          to fry

whisky                lunch                           to sleep

coffee                  supper                         to cool

fresh                    cherry                         spoon

tasty                    melon                          fork

funny                   orange                        apple

salty                    cabbage                       napkin

sweet                   fish                             plate

 

  1.        Активізація лексики.

 

Complete the sentences:

  1. When I am hungry I want to …
  2.  When I am thirsty I want to …
  3. People cannot live without …
  4. There is lot of… in vegetables and fruit.
  5. Plants cannot live without …
  6. People have got four …a day.
  7. English people drink tea with …
  8. Russian tea is tea with … in it.
  9. In summer everybody likes to eat berries,  fruit or ice-cream  for a …
  10. … is the biggest meal of a day.

Keys: 1) eat; 2) drink; 3) food and water;4) vitamins ;5) water; 6) meals; 7) milk; 8) lemon; 9) dessert; 10) dinner.

ІV. Узагальнення і систематизація знань. Розвиток навичок усного мовлення.

  1. Перевірка проектного завдання. Презентація проектів.

The group prepared project work "Ukrainian traditional food".

Teacher: Ukrainian people like tasty food and women in our country can cook tasty things.

Student 1: Uzvar is made of dried apples, pears, sherries, plums, raisins and water with honey.

Student 2: Kytya is made of wheat or rice with much sugar or honey, nuts, raisins or poppy seeds.

Student 3: Ukraine enjoys a variety of traditional cookery: breakfast, lunch, dinner. Breakfast is a simple meal of bread and butter. Lunch may consist of a fish dish, a salad or a vegetable. Dinner is the main meal and guests are treated wath great hospitality.

Student 4: The traditional Ukrainian food includes hot borsch, kasha, mlyntsi, pyrohy and varenyky.

 Student 5: The ingredients of hot borsch are beef, tomato sauce, cabbage, potatoes, carrots, onion, celery, beet, sour cream, salt.

 Student 6: The other food is kasha. You may put eggs, butter, salt and pepper into it.

Student 7: I like mlyntsi best of all. I make it of wheat flour, yeast, sugar, salt, milk, butter, eggs, sour cream.

Student 8: My mother cooks pyrohy every weekend. The takes flour salt, sour cream, eggs, onion, pepper, dill weed.

Student 9: Is for varenyks. All members our family enjoy eating them. We like them with curds and potatoes. We eat  pyrishky, golubtsi, pampushky.

Student 10: Deruny is a traditional dish made of potatoes. Deruny are small potatoe pancakes fried in oil. We eat deruny with sour cream.

 


2. Парна робота.

 

Work in pairs. Talk with   you friend. Discuss the questions:

  1. How many meals a day have you?
  2. What breakfast (lunch, dinner, supper) time in Ukraine?
  3. What do you usually have for breakfast (dinner, supper)?
  4. What are your favorite dishes?
  5. What are your favorite drinks?
  6. What are Ukrainian popular dishes?
  7. What do you like to drink after breakfast and after dinner?
  8. Are you a good or a poor eater?

 

3.Тренування студентів у вживанні лексики в непідготовленому мовленні.

Interview game "Opinion Poll"

Devide the group into equal size. Each group receives one topic in the Opinion Poll.

 

        1. Food                                                  2. Drinks

               Name Like Deslike                                     Name Like Deslike

 

 Summerising: What do you have for the many?

 

V. Аудіювання тексту "A story".

a) Introduction of vocabulary.

Carefully – обережно                   before – раніше

To laugh – сміятися                      ring – перстень

To return – повертатися               to be angry – розсердитися

Mouth – рот                                  while – поки

Lone – кістка

б) Етап  прослуховування тексту

   Listen to the text.

в)Comprehension cheek. Перевірка розуміння прослуханого. Виконання текстів.

 

VІ. Рольова гра-імітація "У ресторані". Драматизація діалогів.

Waiter: Hello, nice to see you. How are you?

Girl: can you give me the menu to look in?

 Waiter: Yes, please. You can order everything you like. We shall be glad to serve you.

Boy: I rooned like to eat fruits you care with tea.

Waiter: Do you like strong tea or weak tea?

Girl: strong, please, with lemon.

Boy: And I want to drink a bottle wine, red, please.

 Waiter: Yes, I'll be in some minutes.

  Boy: Write out the bill, and we shall pay at once.

  Boy 1: I cup of coffee, please.

  Boy 2: Tea for me, please.

  Waitress: One tea and one coffee.

  Boy 2: Why do you always drink coffee?

  Boy 1: Hot always. Sometimes I drink tea. Do you always drink tea?

  Boy 2: Sometimes I drink coffee. But I prefer tea.

 

Waiter: Hello, I'm your waiter. Can I help you?

 Boy: Yes, please. I'd like some pizza and a salad.

Waiter: I'm sorry, but we don’t have any pizza today.

Boy: Then I have some spaghetti.

Waiter: Tine. Would you like anything to drink?

Boy: Yes, some fresh orange juice, please.

 

Waiter: Good afternoon, have you a reservation?

 Student 1: Yes, we have. We booked a table by telephone.

Waiter: Oh, yes. You are by yourself?

 Student 1: No, I am with my group mates. 

 Waiter: Woned you like this table by the window?

Student 2: Tine, thank you.

Waiter: Here, is the many.

Student 3: Let's choose tasty courses.

Waiter: What would you like to start with?

Student 3: I think we shall have oxtail soup.

Waiter:  Yes, and what would you like to follow. I'd recommend the roast beef.

Student 3: What sounds very nice? Yes, fish, a multon,chop, water.

 Student 2: Oh, zephyr and peaches, grapes.

 Waiter: Would you like roast potatoes.

Student 2: No, thank you.

Waiter: What would you like for dessert?

Student 3: Oh, no dessert. Just coffee, please.

Student 2: But I want to have dessert. An ice-cream, please and coffee biscuits with raisins, oranges, sweets.

Student 1: Are you so hungry?

Student 2: Oh, no I am not hungry, you see, I don’t ant much.

Student 1: I see.

Student 3: Winter will you bring me the bill at once?

Waiter: Certainly.

ІІІ. Введення теперішнього перфектного часу та активізація його вживання в мовленні. Перегляд відео сюжету "Запрошення на день народження".

  1. Введення нових лексичних одиниць та її закріплення.

Learn words and phrases.

  1. Введення нового граматичного матеріалу.

You can't do it with out grammar.

 Ознайомлення з граматичним матеріалом. Утворення стверджувальної, заперечної, питальної форм. Вживання скороченої форми даного часу.


  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Practical drills. Try and say it.

Виконання тренувальних вправ зі зразком на основі відео сюжету.

 

  1. Контролююча частина.

You can do it yourself.

Виконання контрольних завдань.

 

VІІІ. Закріплення знань

  1. Listen to the riddle and try to guess:

I am a vegetable

     I am round

I am green

I have many dresses

I live in my Ukrainian dishes

I grow in the kitchen-garden and in the fields

What am I?

 

Did you dress? You are absolutely right. It is a cabbage for cooking.

Answers: borshch, kapustnian, holubtsi, varenyky filled with cabbage and so on.

2. And now I've got a very funny rhyme for you. Well finish the lines like real poets. 

Are you poets? Let's see.

I am Sam. I like … (ham)

I am Bruce. I like … (juice)

I am Sophie. I like … (coffee)

He is Tony. He likes … (macaroni)

She is Betty. The likes … (spaghetti)

He is Lee. He likes … (tea)

 

3.Вікторина "Instruction quiz"

Put these pictures into. The correct order and write the instructions.

How to make an omelet.

 Use these words: break, season, beat, pour, fold, heat, cook.

 

4.Виконання вправи ІV ст.126

Till in the blanks with the necessary works in brackets.

 

ІХ. Рефлексія

Oral practice.

Work in groups. The creative task ''Lay the table"

Three students listen to the teacher's instructions and try to lay the table. Other members of group help them. Then students must discus be their work.

We have to put the o plate on the napkin. The knife must be? To the right hand of your plate, fork – to the left hand of it.  The table, spoon is for porridge must be near the knife. The cup with, tea spoon is from the right side but the, glass for, juice   is from the left side. The plate for bread is in the middle of the table. Salt is in the middle of the table.

 

 

Х. Заключна частина заняття.

1. Домашнє завдання.

Your home task for the next lesson:

  • Write down the recipe if your favorite dish.
  •  Write a letter to your pen – friend from England about our food.

 

  1. Таблиця підсумків. Оцінювання.

You have worked k hardly: I am very pleased with your participation and active part during the lesson, so you get good marks. Thank you. Our lesson is over. Good bay.

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
20 грудня 2018
Переглядів
562
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку