Урок "Населення і країни Південної Америки"

Про матеріал
Урок засвоєння нових знань. "Населення Південної Америки. Політична карта. Україна і країни Південної Америки"
Перегляд файлу

7 клас

Урок №

 

Тема. Населення Південної Америки. Політична карта. Україна і країни

 Південної Америки.

Мета: дати знання про населення Південної Америки, його расовий склад та

розміщення; походження та формування сучасного населення материка; познайомити з особливостями політичної карти материка та історією її формування; визначити основні (найбільші) держави на материку; показати місце української діаспори в країнах Південної Америки; розвивати вміння працювати з джерелами географічних знань, навички аналізувати та узагальнювати навчальну інформацію щодо головних особливостей населення материка та закономірностей його розміщення на континенті.

Обладнання: політична карта Південної Америки, карта населення світу,

 географічні атласи, ілюстрації щодо теми уроку, відео.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

I. Організаційний момент

 

II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів

 

Закінчіть речення. 
1. Південна Америка — найбільш… (вологий материк). 
2. Анди — найбільш… (протяжна гірська система). 
3. Тітікака — найбільш… (високогірне озеро). 
4. Анхель — найбільш… (високий водоспад). 
5. Амазонка — найбільша…. (рівнина). 
6. Колібрі — найменша… (пташка). 
7. Капібара — найбільший…. (гризун). 
8. Кондор — найбільший… (літаючий птах Америки). 

 

Прийом «Географічна розминка». Учні по черзі виходять до дошки та показують об’єкти географічної номенклатури материка.

 

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності учнів

На уроці ми з вами зустрінемося з жителями материка, побуваємо в країнах, де вони живуть. Як відомо, європейці відкрили для себе Південну Америку дуже давно. Вони змінили не тільки природу материка, вони змінили спосіб, умови життя, мову, склад корінного населення. Сьогодні ми поговоримо про те, як колонізація материка вплинула на процес формування населення Південної Америки, про країни, які утворилися на материку.

Але для визначення причин строкатості етносів потрібно пригадати, як відбулося заселення та освоєння материка.
1. Коли була відкрита Америка? 
2. Хто такі конкістадори? 

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

1.Расовий склад населення Південної Америки. (Пояснення вчителя з елементами бесіди).  

Конспект уроку «Населення та політична карта Південної Америки» (7 клас)

    Чи знаєте ви, як відбувалося заселення Південної Америки в стародавні часи? Звідки прийшли корінні жителі материка – індіанці?

Учитель. На думку вчених, Південна Америка почала заселятися 15-17 тис. років тому індіанцями з Північної Америки. Вони належать до монголоїдної раси. Тому найбільш вірогідно, що їх предки прийшли в Америку з Азії. Хоча існує інша точка зору,за якою вони потрапили на материк з островів Океанії.Підгрунтям такої версії служать виявлені загальні антропологічні ознаки індіанців і жителів Океанії (широкий ніс,хвилясте волосся,швидкий ріст бороди),а також дуже схожі знаряддя праці.

Повідомлення учня. «Індіанці»


2. Сучасне населення та його розміщення.

Нині на континенті проживає близько 400 млн. чоловік, що становить 6% населення світу. Розміщується населення дуже нерівномірно, що пов'язано з природними умовами і особливостями колонізації. Кількість населення продовжує швидко збільшуватися. Тут багато молоді,яка становить 40% від загальної кількості населення. Майже незаселеними є Амазонська сельва, напівпустелі на півдні, пустеля Атакама. Найбільша густота населення  спостерігається на Атлантичному узбережжі та в Андах.   Густота населення регіону є однією з найнижчих у світі, найбільш типові показники — 20—35 осіб/км2. Найбільш заселені узбережжя, найменш заселені — райони басейнів річок Амазонки, Оріноко, Парагваю.  У ряді країн найбільш густо заселені плоскогір’я Анд (внутрішня система розселення). При цьому основна частина жителів зосереджена в районах, що розташовані на висотах від 1000 до 3000 м. Характерним прикладом країни з таким розселенням є Болівія. Тут більше ніж половина населення зосереджено на плоскогір’ї Альтіплано (висота 3300—3800 м), а фактична столиця — Ла-Пас — є єдиним містом-мільйонером, що розташоване на висоті понад 3500 км. 


3. Політична карта материка 
 

Повідомлення учнів про країни Південної Америки: 

Бразилія

Аргентина

Венесуела

Колумбія

Чилі

 

 

V. Закріплення вивченого матеріалу 
Робота з контурною картою 
На контурній карті підпишіть найбільші держави Південної Америки. 

-Бразилія

- Аргентина

- Чилі

- Перу

- Венесуела
 

VI. Підсумки уроку 
Висновки 
• Епоха Великих географічних відкриттів поклала початок колонізації Америки європейцями. На сьогоднішній день значну частину населення становлять їхні нащадки. У приатлантичних районах багато негрів (нащадки рабів), а на заході континенту — індіанців (найбільше їх у Болівії). У багатьох державах більшість жителів є нащадками шлюбів європейців з індіанцями (метиси). 
• Густота населення регіону є однією з найнижчих у світі. Найбільша людність спостерігається на узбережжях, найменша — у районі басейнів річок Амазонки, Оріноко, Парагваю. 
• У ряді країн найгустіше заселені плоскогір’я Анд (внутрішня система розселення). При цьому основна частина жителів зосереджена в районах, розташованих на висотах від 1000 до 3000 м. 
• На території континенту розташовані 12 незалежних держав (крім Французької Гвіани). За розмірами й рівнем економічного розвитку виділяються Бразилія, Аргентина, Венесуела, Чилі, Перу, Колумбія. 

 

VII. Домашнє завдання

 Опрацювати текст підручника.

 Підготуватися до контрольної роботи.

doc
Додано
15 березня 2021
Переглядів
1407
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку