Урок "Навколишнє середовище і здоров’я Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища. Вплив техногенного середовища на здоров’я людини."

Про матеріал
Урок-подорож на тему: "Навколишнє середовище і здоров’я Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища. Вплив техногенного середовища на здоров’я людини" розроблений для учнів 6 класу
Перегляд файлу

6 клас                                                                               ___. ___.  20__ р.

Урок 3

Тема. Навколишнє середовище і здоров’я

Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища. Вплив техногенного середовища на здоров’я людини.

 Мета: формувати поняття про безпеку навколишнього середовища систематизувати знання про вплив людини на навколишнє середовище; сприяти формуванню в учнів стійких переконань щодо важливості дотримання правил поведінки на дорозі, у лісі, на воді, під час грози; розвивати спостережливість, уміння визначати пріоритети; виховувати свідому потребу у збереженні власного здоров’я.

Тип уроку: урок-подорож.

Форми роботи: групова робота, фронтальна робота.

Обладнання: ватмани, маркери, олівці, клей, ілюстративний матеріал,  роздатковий матеріал, презентація.

Слова та терміни: дорожня розмітка, регулювання дорожнього руху, гроза, блискавка.

Девіз уроку:

 «Головним скарбом життя є здоров’я»

Авіценна.

ХІД УРОКУ

I. Організація класу

Привітання, створення позитивного настрою, налаштування на активну роботу на уроці

II.  Активізація чуттєвого досвіду, опорних знань учнів

Обговорення проблемних питань (учні висловлюють власні думки)

Вправа асоціативний кущ.

Підберіть асоціації до слова навколишнє середовище (небо, природа, повітря ліс тварини, машини, берегти, забруднене, охорона, життя, кисень, рослина, будинки, небезпека, трава, людина)

Що ж таке навколишнє середовище?

Навколишнє середовище - це частина зовнішнього середовища, що оточує людину, підтримує її існування, створює умови для діяльності і суспільних відносин, безпосередньо впливає на її життя і здоров'я.

Як воно зв’язане з людиною?

Людина, як будь-який живий організм, активно взаємодіє зі всіма компонентами середовища, в якому перебуває, отримує з нього все необхідне. Але крім позитивних моментів навколишнє середовище може нести і загрозу для людини, особливо якщо людина не дотримується правил безпеки

III. Оголошення теми й мети уроку

Вчитель

Тема нашого уроку « Навколишнє середовище і здоров’я.

Вплив природних чинників на здоров’я людини. Небезпеки природного середовища. Вплив техногенного середовища на здоров’я людини».

     Сьогодні ми будемо працювати за таким планом

  1. Поняття безпеки навколишнього середовища
  2. Безпека на дорозі. Правила поведінки пішохода і велосипедиста на дорозі
  3. Безпека у лісі. Правила поведінки в лісі.
  4. Безпека на воді. Правила поведінки на воді.
  5. Безпека під час грози 

Обговорення епіграфу уроку

Відомий лікар Авіценна говорив: «Головним скарбом життя є здоров’я»

IV. Вивчення нового матеріалу

Вчитель

Для ознайомлення з небезпеками навколишнього середовища і зясування правил поведінки в різних екстремальних умовах розгляньмо таку проблемну ситуацію:

 Марина  з   друзями вирішили піти на відпочинок до озера. Шлях до озера пролягає через проїзну частину дороги і ліс. Повертаючись додому друзів настигла гроза. Подумайте, які небезпеки чекають на них у дорозі і як правильно поводитися в екстремальних ситуаціях?

Клас ділиться на 4 групи по 5-6 учнів, вибирають капітана команди. Капітани вибирають картки із завданнями:

1 група. Безпека на дорозі.

2 група. Безпека в лісі.

3 група . Безпека на воді.

4 група. Безпека під час грози.

Учні дістають ватмани, картинки, олівці, маркери, клей і додаткову інформацію по темі. Кожна команда робить колаж і представляє свою роботу класові.

Учні записують небезпеки, які чакають на них у кожному випадку і правила безпеки на дорозі, в лісі, на воді, під час грози.

Група 1

Безпека на дорозі

Усі люди протягом свого життя є пішоходами й пасажирами різного транспорту. Зайшовши у транспорт, ми стаємо пасажирами. Вийшовши з нього — пішоходами. Під колеса автомобілів на дорогах потрапляють і дорослі, і діти. Постраждалі здебільшого нехтують важливими правилами.

Нехтуючи правилами дорожнього руху, люди досить часто травмуються, а то й гинуть.

Щоб машини вправно їздили по дорозі, люди придумали правила дорожнього руху. Ідуть вулицями люди. На роботу, у магазини, на прогулянку. Діти поспішають до школи. Кожен, хто опинився на вулиці, стає учасником дорожнього руху як пішохід. І щоб не виникало аварій, не трапилося біди, усі мають знати про регулювання дорожнього руху. Рух на дорогах і вулицях регулюють за допомогою дорожньої розмітки, світлофорів, регулювальників, дорожніх знаків

Це в тому випадку, коли немає світлофора або регулювальника. Ні в якому разі не перебігайте проїзну частину: це дуже небезпечно! Не виходьте на проїзну частину з-за транспорту, що стоїть. Водій, який об’їжджає автомобіль, може не побачити вас вчасно й не встигне загальмувати. Якщо є підземний пішохідний перехід, переходячи вулицю, обов’язково користуйтеся ним. Не грайтеся на проїзній частині вулиці або поблизу неї. Ваші пустощі можуть стати причиною дорожньо-транспортної пригоди. Велосипедисту до 14 років виїжджати на дорогу, де рухається транспорт, суворо заборонено.

1 група. Скласти звіт

«Як треба поводитися на дорозі, щоб уникнути небезпечної ситуації?»

Правила поведінки на дорозі, щоб уникнути небезпечної ситуації:

1. Дорогу переходити надземним та підземним переходом.

2. Якщо немає тротуару, треба рухатися узбіччям дороги назустріч транспорту.

3. Не переходити дорогу, якщо їде машина зі звуковим сигналом і ввімкненим світлом.

4. Дорогу переходити на зелене світло. Не підходити близько до краю дороги.

5. Якщо немає переходу, то дорогу можна перейти, коли зліва і справа не наближаються машини. Якщо вийшов із автобуса, не обходь його ззаду, бо може рухатись інша машина.

6. На багатосмуговій дорозі є острівець безпеки, де треба зачекати, щоб проїхали машини і тоді переходити далі.

7. Якщо вийшов з автобуса, не обходь його спереду, бо водій іншої машини не побачить.

8. Якщо на перехресті працюють світлофор і регулювальник, то виконують сигнали регулювальника, бо вони головні.

9. Перехрестя потрібно переходити, а не переїжджати. Злізьте з велосипеда й перейдіть перехрестя як звичайний пішохід.

10. Завжди показуйте, у який бік ви збираєтеся повернути, адже у велосипеда немає світлових сигналів повороту.

11. Уночі слід їхати тільки з увімкненою фарою та зі світловідбивними щитками на колесах — дорогу видно і вас видно у світлі фар.

12. Перебуваючи на дорозі, потрібно дотримувати правил дорожнього руху.

 

Група 2.

Безпека у лісі

Домовтеся між собою про сигнали, щоб не загубити одне одному у лісі, особливо на випадок несподіванок, - свистом або голосом.

Запам'ятовуйте орієнтири під час руху у лісі. Щоб не заблукати залишайте мітки. Без зорових орієнтирів людина в лісі по­чинає кружляти.

Виберіть місце для вогнища та обладнайте його. Ніколи не залишайте вогнище без догляду. Незагашене вогнище може стати причиною лісової пожежі.

Ніколи не пийте воду з річок та озер. Найбільш надійні дже­рела води – струмки. Поблизу місць, де ви побачите мертвих рибу чи тварин, взагалі не можна навіть руки мити.

Будьте обережні у лісі може бути болотиста місцевість – обходьте її. Болотною водою також не можна користуватися. Поблизу болота, як правило, водиться багато гадюк.

Пам'ятайте, збирати можна тільки ті гриби та ягоди, які ви добре знаєте. Щоб уникнути отруєння ними, ніколи не куштуйте незнайомих грибів; ніколи не збирайте гриби та ягоди поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби в тих місцях – отруйні.

Уникайте диких тварин. Пам'ятайте, що небезпечними можуть бути і лось, і олень, і лисиця – у людей і тварин близько 150 спільних хвороб. Тварини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподіванкою або коли захищають своє потомство. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати як засіб захисту вогонь або стукати палицею об дерево.

Уникайте додаткових неприємностей з тваринами, особливо у нічний час, – ніколи не залишайте їжу у вашому наметі або по­ряд з місцем вашого відпочинку покладіть її на дерево; не­доїдки закопайте подалі від місця відпочинку.

Будьте обережні при зустрічі зі зміями. У випадку зміїного укусу терміново видушіть з ранки краплі крові з отрутою та вис­моктуйте впродовж півгодини, весьчас спльовуючи. Цього не слід робити при наявності ранок на губах та у роті. Потім необхідно накласти щільну пов'язку вище місця укусу та негайно дістатися до лікарні.

Навесні в лісі багато кліщів, які можуть причепитися до тіла. Якщо вас укусив кліщ, треба не пробувати виколупати його, а як­найшвидше дістатися до лікарні.

Якщо ви опинилися біля поламаних дерев – не затримуйтесь. Во­ни спираються одне на одне і можуть впасти, особливо під час вітру.

Не ховайтеся під високими деревами та не залишайтеся на відкритій галявині під час зливи з блискавкою, бо блискавка може вдарити у найвище місце.

Ніколи не пірнайте у незнайомому місці у водойму. Спочатку обстежте і переконайтеся у відсутності схованих під водою переш­код (каміння, залізяки, корчі, гострі гілки або мілководдя). Уникай­те води зі швидкою течією. Ніколи не плавайте на самоті.

 

Якщо ви заблукали у лісі.

Зберігайте спокій та уникайте паніки. Якщо ви панікуєте – думати логічно неможливо.

Негайно зупиніться і присядьте. І більше не робіть жодного кроку, не поміркувавши. Думати можна тільки про одне – як дістатися того місця, звідки починається знайомий шлях.

Пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і постарайтеся подумки простежити до неї дорогу. Якщо це не вдається, пригадайте знайомі орієнтири, найкраще – залізницю, судноплавну ріку, шосе. Прислухайтеся. При відсутності знайомих звукових орієнтирів, стежок і доріг виходьте "на воду" униз за течією. Струмок виведе до ріки, ріка – до людей. Якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево – погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися.

Також для вибору правильного напрямку існують інші прикмети.

Мурашники завжди розташовуються з південного боку дерева, пенька або куща. Кора більшості дерев з північної сторони грубіша, іноді покрита мохом; якщо мох росте по всьому стволу, його найбільше з північної сторони, особливо поблизу коріння. Річні кільця на пні спиляного дерева розташо­вані нерівномірно – із південної сторони вони звичайно товщі. Просіки у великих лісових масивах завжди зорієнтовані у на­прямку північ-південь або схід-захід.

Правильно користуйтесь вогнем. Він є одним з основних за­собів виживання в лісі. За допомогою вогню ви можете зберегти тепло, висушити одяг і подавати сигнали. Завжди тримайте сірни­ки у водонепроникному пакеті.

Уникайте переохолодження. Воно трапляється, коли людина не звертає уваги на холод та не має відповідного одягу і захисту.

Використовуйте навички та вміння будування схованок. Це допоможе виживанню у лісі, забезпечить вам захист і тепло.

Бережіть та економно використовуйте воду. Вона важливіша для вашого виживання, аніж їжа.

2 група. Скласти звіт

«Як треба поводитися на дорозі, щоб уникнути небезпечної ситуації?»

Група 3

Безпека на воді

     Відпочиваючи на воді, завжди треба пам’ятати про безпеку. Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Людина, яка добре плаває, почуває себе на воді спокійно, упевнено, у випадку необхідності може надати допомогу товаришу, який потрапив в біду.

         Навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді. Знання та виконання правил поведінки на воді є запорукою безпеки вашого життя . Варто пам’я тати, що основними умовами безпеки є:

  • правильний вибір та обладнання місць купання
  • навчання плаванню
  • суворе дотримання правил поведінки під час купання і катання на плавзасобах;
  • постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих.

 

На воді забороняється:

  • купатися в місцях, які не визначені місцевими органами виконавчої влади та не обладнані для купання людей;
  • залазити на попереджувальні знаки, буї, бакени;
  • стрибати у воду з човнів, катерів, споруджень, не призначених для цього;
  • пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів;
  • використовувати для плавання такі небезпечні засоби, як дошки, колоди, камери від автомобільних шин, надувні матраци та інше знаряддя, не передбачене для плавання;
  • плавати на плавзасобах на пляжах та інших місцях, які відведені для купання;
  • вживати спиртні напої під час купання;
  • забруднювати воду і берег (кидати пляшки, банки, побутове сміття і т.д.), прати білизну і одяг у місцях, відведених для купання;
  • підпливати близько до плавзасобів, які йдуть неподалік від місць купання;
  • допускати у воді грубі ігри, які пов’язані з обмеженням руху рук і ніг;
  • подавати хибні сигнали небезпеки;
  • заходити глибше, ніж до поясу дітям, які не вміють плавати;
  • купання дітей без супроводу дорослих.

Ваша безпека – у ваших руках.

Правила поведінки на воді

Відпочинок на воді (купання, катання на човнах) повинен бути тільки у спеціально відведених місцевими органами виконавчої влади та обладнаних для цього місцях.

Безпечніше відпочивати на воді у світлу частину доби.

Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при швидкості вітру до 10 м/сек, температури води – не нижче + 18° С, повітря – не нижче + 24° С.

Після прийняття їжі купатися можна не раніше, ніж через 1,5 - 2 години.

Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури та води.

У воді варто знаходитись не більше 15 хвилин.

Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочивати у тіні.

Не рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів.

Перед тим, як стрибати у воду, переконайтесь в безпеці дна і достатній глибині водоймища.

Пірнати можна лише  там, де є для цього достатня глибина, прозора вода, рівне дно.

Кататися на човні (малому плавзасобі) дозволяється тільки після отримання дозволу та реєстрації у чергового по човновій станції.

Під час купання не робіть зайвих рухів, не тримайте свої м’язи у постійному напруженні, не гониться за швидкістю просування на воді, не порушуйте ритму дихання, не перевтомлюйте себе, не беріть участі у великих запливах без дозволу лікаря і необхідних тренувань.

3 група. Скласти звіт

«Як треба поводитися на воді, щоб уникнути небезпечної ситуації?»

Група 4

Безпека під час грози

Гроза - атмосферне явище, при якому в потужних купчасто-дощових хмарах і між хмарами і землею виникають сильні електричні розряди - блискавки, що супроводжуються громом. Як правило, при грозі випадають інтенсивні зливові опади, інколи град, і спостерігається посилення вітру, часто до шквалу.

Блискавка - гігантський електричний іскровий розряд в атмосфері, що виявляється зазвичай яскравим спалахом світла і супроводжуючим її громом. Найчастіше блискавка виникає в купчасто-дощових хмарах, тоді вони називаються грозяними; інколи блискавки утворюються в шарувато-дощових хмарах, а також при вулканічних виверженнях, торнадо і пилових бурях. Середня довжина блискавки складає близько 2,5 км., хоча деякі розряди тягнуться в атмосфері на відстань до 20 км.

Уникайте відкритої місцевості.

Як відомо, гроза зазвичай б'є в найвищу точку на своїй дорозі. Самотня людина в полі - це і є та сама висока точка. Ще страшніше виявитися в грозу на самотньому пагорбі! Якщо Ви з якоїсь причини залишилися в полі наодинці з грозою, сховайтеся в будь-якому можливому поглибленні: канавці, улоговинці або найнижчому місці поля, присядьте і пригніть голову. Лежати на мокрій землі під час грози не рекомендується.

Уникайте води.

Вода - відмінний провідник струму. Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів. Інколи вона б'є в береги. Тому не те що купатися, а навіть відпочивати у води під час грози не рекомендується. Проте мокрий одяг на людині служить добру службу, і якщо блискавка його зачепить, у нього є більше шансів вижити.

Якщо гроза застала вас на березі водойми або під час купання, що не дивно в кінці літа - терміново виходьте з води. Особливо небезпечно в цей час плисти в човні (на яхті, під вітрилом і т.п.), так як блискавка має властивість ударяти в предмети, що підносяться над поверхнею води. Найкраще - вийти з води, відійти від берега більш ніж на 100 метрів (радіус який найчастіше вражає блискавка біля водойм) і спуститься в низину, якщо ви знаходитесь на височині. Якщо ви розбили намет на відкритому березі - ви ризикуєте стати мішенню для блискавки. У грозу на відкритій місцевості особливо небезпечні рівнини і улоговини пагорбів.

Намагайтесь сховатися.

Найбезпечніше під час грози знаходитися в приміщенні з громовідводом. Якщо гроза застала вас в місті, сховайтеся в магазин, під'їзд або, на крайній випадок, перечекайте грозу під навісом у стін будівель. Не страшно, якщо ви знаходитеся в автомобілі. Закрийте вікна, і стихія до вас не дістане. Ховаючись під деревами, не забувайте про те, що блискавка найчастіше потрапляє в найвищих з них (дуб, тополя, сосна). Отже чим менше деревце, під яким ви знайшли притулок, тим краще. А ховатися від грози в лісі не безпечно. Кора ураженого блискавкою дерева розлітається на десятки метрів довкола, може зачепити вас.

Не метушіться.

Хоча дуже хочеться, від грози не потрібно бігти. Чим ширше ваш крок, тим небезпечніше для вас удар блискавки. Не варто так само пересуватися на велосипедах і мотоциклах. Краще, що Ви можете зробити, це стати непомітними для блискавки: сісти, злитися із стіною, стати якомога меншими.

Остерігайтеся небезпечних предметів.

Потрібно пам'ятати, що удар блискавки небезпечний не лише тоді, коли гроза б'є безпосередньо в людину, але в предмети, що знаходяться поруч. Тому не варто торкатися до всього мокрого, залізного, електричного, тому що в такі речі блискавка б'є найчастішим: 
- не бажано знаходитися біля багаття, тому що в нагрітого повітря провідність для блискавки більша;
- украй безрозсудно перечікувати грозу біля лінії електропередач. Електрика у будь-якому вигляді притягує блискавку. Навіть стоячи біля стіни з антеною ви ризикуєте накликати на себе удар з небес; 
- дуже небезпечно під час грози розмовляти по мобільному телефону. Навіть розряджений, він є магнітом для блискавок. Краще всього під час грози мобільники вимикати. Не бійтеся здатися смішним або пропустити важливий дзвінок. Подумайте про своє здоров'я в першу чергу!
- всі металеві деталі для блискавки привабливі. Годинник, ланцюжки і навіть розкрита над головою парасолька - потенційні жертви для наступного удару. Ми вже з'ясували, що під час грози безпечно трішки помокнути, так що не бійтеся, заховайте парасольку в сумку!

Сама, мабуть, головна помилка, яку допускають люди під час грози - коли ховаються під самотньо стоячими деревами. Цікаво, блискавка ніколи не потрапляє в чагарник - якщо його розміри дозволяють, то краще всього ховатися під ним. Якщо ви знаходитесь на дачі (або в сільській місцевості), закривайте під час грози вентиляційні отвори, димоходи, вікна та двері.
        Також, небезпечно під час грози розмовляти по телефону. Мобільний телефон - безпечний. Якщо почалася гроза, вимкніть телевізор, радіо, інші електроприлади і тримайтеся подалі від електропроводки, стоків, 

4 група. Скласти звіт

«Як треба поводитися під час грози, щоб уникнути небезпечної ситуації?»

 

V.  Узагальнення і систематизація знань.

Вчитель зачитує учням правила безпечного існування в навколишньому середовищі, якщо правила вірні – учні плескають в долоні.

  1. Щоб машини вправно їздили по дорозі, люди придумали правила дорожнього руху (+)
  2. Дорогу можна переходити будь – де (-)
  3. Пішохід поза населеним пунктом має рухатися назустріч транспортному засобі по тротуарі, в разі його відсутності – краєм дороги (+)
  4. Не можна гратися на дорозі (+)
  5. Якщо на дорозі багато машин, дорогу можна перебігти (-)
  6. Якщо ти заблукав у лісі, необхідно завжди іти не зупиняючись(-)
  7. У лісі існує багато небезпек для людини: дикі тварини, плазуни, кліщі, болота.(+)
  8. Якщо ти побачив у лісі змію необхідно прогнати її гілкою. (-)
  9. У лісі не можна вилазити і стояти під сухим деревом (+)
  10.  Збирати можна тільки ті гриби та ягоди, які ви добре знаєте.(+)
  11.  Купатися можна будь –де де є вода(-)
  12.  Заходити у воду необхідно повільно, дозволяючи тілу адаптуватися до зміни температури та води.(+)
  13.  Рекомендується купатися поодинці біля крутих, стрімчастих і зарослих густою рослинністю берегів (-)
  14.  Після купання не рекомендується приймати сонячні ванни, краще відпочивати у тіні (+)
  15.  Не можна пірнати з містків, дамб, причалів, дерев, високих берегів (-)
  16.  Гроза зазвичай б'є в найвищу точку на своїй дорозі (+)
  17.  Під час грози небезпечним для людини може бути сильний град (+)
  18.   Удар блискавки поширюється довкола водоймища в радіусі 100 метрів, тому купатися і знаходитися біля водойми під час грози заборонено (+)
  19.  У грозу можна розмовляти по мобільному телефону (-)
  20.  Вживати спиртні напої під час купання забороняється (+)

VI. Домашнє завдання

Вивчити параграф 3,4

Підготувати повідомлення на тему «Безпека під час радіаційного ураження»

VII. Підведення підсумків уроку

Учням пропонується продовжити речення:

  • Сьогодні на уроці я дізнався……
  • Найбільше мені сподобалося……
  • В майбутньому я буду користуватися такими правилами……..

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 вересня 2019
Переглядів
12837
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку