Урок "Основні форми рельєфу суходолу"

Про матеріал
Розробка уроку за технологією "Перевернутий клас", має доповнення презентацію "Основні форми рельєфу суходолу". Уро має спрямування на практичну роботу учнів.
Перегляд файлу

Тема: Основні форми рельєфу суходолу

Мета: поглибити і систематизувати знання про особливості форм рельєфу Землі, продовжити формування навичок роботи з картографічними матеріалами та різноманітними джерелами знань; розвивати вміння практичної роботи з географічною інформацією, логічне мислення, пам'ять та увагу; виховувати дбайливе ставлення до природи.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: фізична карта півкуль, атласи, робочі зошити, кольорові картки, картки із завданнями, контурні карти, презентації.

Опорні поняття: рельєф, внутрішні сили Землі, зовнішні сили землі, гори, рівнини.

Хід уроку

  1. Організаційний момент

(1 слайд Тема уроку)

Учні об’єднані в 4 групи.

На столах аркуші, картки з завданнями, контурні карти, сигнальні картки.

Вчитель: Доброго дня, всім присутнім! Усім бажаю доброго настрою, творчої праці, взаєморозуміння, хорошого спілкування.

Діти посміхніться один одному, зберіться з думками, будьте уважні, активні на уроці.

Мандрівку суходолом ви розпочали вдома, готуючись до уроку «Основні форми рельєфу суходолу» ви попрацювали з підручником, знайшли необхідну інформацю в мержі, вивчили поняття та цифри. На сьогоднішньому уроці ми поглибимо свої знання граючи в цікаву гру.

  1. Актуалізація опорних знань і умінь

Отже, перша наша гра «Географічний крос»

(2 слайд красиві картинки вигляду земної поверхні)

Перед кожним учасником команди лежать аркуші для записів, які вгорі необхідно підписати, вказавши прізвище та ім’я . Я зачитую речення, а ви письмово на аркуші доповнюєте його 1 або 2 словами.

  1. Тверда кам’яна оболонка Землі … (літосфера)
  2. Більшу частину внутрішнього об’єму нашої планети займає … (мантія)
  3. Верхній пластичний шар мантії називається … (астеносфера)
  4. Великі рухливі блоки літосфери, обмежені глибинними розломами називаються … (літосферні плити)
  5. Назвіть 2 основні види рухів, які здійснюють літосферні плити …(горизонтальні, вертикальні)
  6. Сукупність нерівностей земної поверхні … (рельєф)
  7. Назвіть основні великі форми рельєфу на материках…. (гори, рівнини)
  8. Найпоширеніший процес серед зовнішніх сил, що впливають на рельєф … (вивітрювання)
  9. Явище розмивання гірських порід текучими водами … (ерозія)
  10.                     Назвіть 2 основні типи земної кори … (материкова, океанічна)

Добре, настав час перевірити наші знання. Перед кожним з вас лежать 2 кольорові карточки. Я зачитую правильну відповідь, а ви звіряєте її з написаною на аркуші. Якщо відповідь правильна піднімаємо блакитну картку, якщо ні – червону.

Дякую, ми добре впорались.

  1. Практичні завдання

Суходіл нашої планети представлений різноманітними незвичайними формами, але основні великі форми рельєфу це гори і рівнини. Рівнини займають 60 % площі суходолу, а гори – 40%.

Наступна наша гра «Розкидані характеристики»

 (3 слайд «Розкидані характеристики»)

 На екрані ви бачите поняття, вам необхідно на 2 кольорових аркушах, фломастером записати, яким формам рельєфу вони відповідають. На зеленому – рівнини,  на рожевому – гори. Аркуші із виконаними завданнями закріплюємо на дошці.

 (4 слайд правильне співвіднесення)

Гори: Хребет, вершина, долина, ущелина, селі, старі, молоді, брилові, Альпи, Анди.

Рівнини: Низовини, височини, плоскогір’я, плоскі, горбисті, первинні, вторинні, Східноєвропейська, яри, Амазонська.

Добре перевірили свою роботу……

 

Гра «Цікавинка»

(5 слайд «Цікавинка»)

Скільки в світі цікавого та незвичайного, а земна поверхня має дуже багато загадок. Настав час пограти в «Цікавинку»

Учасники кожної з груп мали попереднє завдання підготувати цікаві факти з певної теми, послухаємо наших юних дослідників.

  1. «Найвищі»

(слайди 6, 7,8,9,)

Найвища гора в світі - це Джомолунгма (Еверест). Її висота становить 8 848 м над рівнем моря.

При цьому варто звернути увагу на уточнення «над рівнем моря», оскільки якщо вимірювати висоту гори від ядра Землі, то рекорд буде належати згаслому вулкану Чімборасо, що в Еквадорі.

 Якщо заміряти абсолютну висоту від підніжжя до вершини, в такому випадку найвищою горою виявиться Мауна-Кеа, розташована на території Гаваїв. На відміну від Евересту, більша частина гори Мауна-Кеа знаходиться під поверхнею води. Таким чином, якщо ми заміримо висоту від основи (під водою) і до вершини, вона складе 10203 м, що на 1355 м вище Джомолунгми. Мауна-Кеа являє собою згаслий вулкан, виверження якого останній раз було приблизно 4600 років тому. Цікавий факт, що на вершині цієї гори знаходиться 13 телескопів.

Це пояснюється тим, що там дуже низький рівень вологості і чисте небо. Завдяки цьому астрономи можуть стежити за небесними об'єктами, вивчаючи космічний простір.

Найвищі гори на кожному континенті

  1. Європа - Ельбрус (5 642 м)
  2. Африка - Кіліманджаро (5 895 м)
  3. Азія - Еверест (8 848 м)
  4. Південна Америка - Аконкагуа (6962 м)
  5. Північна Америка - Мак-Кінлі (6 190 м)
  6. Антарктида - масив Вінсона (4 892 м)
  7. Австралія - Косцюшко (2 228 м)

Місце знаходження цих гір на карті показано жовтими стікерами

 

  1. «Найнижчі місця»

(слайди10,11,12,13)

Є багато місць на планеті, де Ви стоїте на сухій землі, в той час як рівень світового океану говорить про те, що Ви фактично занурені під воду.

Почнемо з Мертвого моря в Азії. Його також називають Солоним морем, розташоване воно між Палестиною, Ізраїлем і Йорданією. Його береги і поверхня розташовані на рівні 422 метри нижче рівня моря.

Це найнижча ділянка суші на Землі.

Далі слідує озеро Ассаль в Африці, знаходиться воно в Джібуті, Ефіопія. Озеро лежить на 155 метрів нижче рівня моря в низовині Афар. Це найнижча ділянка суші в Африці і друга на Землі після Мертвого моря. Вода тут одна із найбільш солоних у світі – 34.8% концентрації солі, що перевищує концентрацію в Мертвому морі і в десять разів перевищує рівень солоності в океані.

 В Антарктиці є місце під назвою Вестфолд-Хіллз, яке знаходиться на глибині 50 метрів нижче рівня моря.

 Цікаво, що найглибше місце на Землі, не покрите рідкою водою – западина Бентлі в Антарктиці з глибиною 2555 метрів нижче рівня світового океану. Улоговина покрита величезним шаром льоду.

Найглибше місце на Землі, вкрите водою в рідкому стані – Маріанська западина. В Тихому океані. 11022 м

 

  1.  «Цікаве про гори»

(слайди 14,15,16,17)

1.11 грудня відзначають міжнародний день гір

2.На Землі є принаймні 100 гір, висота яких від рівня моря перевищує 7200 метрів, всі вони розташовані в центральній і південній Азії. Сумарна висота перших десяти складає приблизно 83,78 кілометра – поставлені один на одного вони всього на 16,22 кілометра не «дотяглися» б до офіційного кордону космосу

3.Гора Кайлас – одне із загадкових місць у світі висота, якої – 6666 метрів. Від гори Кайлас до монумента Стоунхендж в Англії – 6 666 км. До північного полюсу – 6666 км. Біля Кайласа люди швидше старіють (12 годин йде приблизно за 2 тижні), про це свідчить ріст волосся і нігтів.

 

4Гора Арарат, яка є символом Вірменії та зображена на гербі країни, розташована не в Вірменії. Територія гори відійшла до Туреччини в 1921 році.

5 Розповідаючи про цікаві факти про гори слід згадати австрійське озеро Грюнер, оточене горами. У зимовий час глибина озера не перевищує двох метрів. Навколо озера розбитий симпатичний парк.

Весняною порою сніг в горах починає танути, підживлюючи озеро новою водою. До травня глибина озера зростає до 12 метрів і вода покриває лавки, доріжки і навіть крони дерев. Завдяки кристально прозорій воді озеро з затопленим парком перетворюється на популярне місце для дайвінгу.
 

  1.  «Цікаве про рівнини»

(Слайди 18,19,20)

Більшість рівнин похилена в якийсь бік ,в  який саме вказує течія річок

Амазонська низовина - найбільша низовина планети Земля, що в басейні річки Амазонки, розташована в Південній Америці. Ширина Амазонської низовини на заході 1300 км, на сході звужується до 350 км. зі сходу низовина має вихід до Атлантичного океану, в північній частині перетинається екватором. Більшу частину басейну покриває тропічний ліс, також відомий як Амазонський дощовий ліс, або Амазонія. З площею в 5,5 млн. км² — є найбільшим тропічним лісом у світі.

Східноєвропейська рівнина (Руська рівнина) — одна з найбільших рівнин земної кулі, розташована в більшій, східній частині Європи. Середня висота Східноєвропейської рівнини близько 170 м. Найменші висоти розташовані на узбережжі Каспійського моря, рівень якого на 27,6 м нижчий від рівня Світового океану. Височини піднімаються до 300—350 м над рівнем моря (Подільська височина, до 471 м)

в Україні рівнинискладають майже 95 % її території

Найвищою точкою рівнинної частини України є гора Берда (515 м) на Хотинській височині.

Ви дуже добре попрацювали, підібрали корисну та цікаву інформацію, в кінці уроку піднесіть щоденники для оцінок.

Гра «Загадковий  лабіринт»

(слайд 21 із зображенням лабіринту)

І знову гра, на цей раз головоломка «загадковий лабіринт»

На екрані ви бачите ламану із загадковими цифрами, ваше завдання розшифрувати цифри і назвати об’єкти, які мають вказану висоту. Кожна команда по черзі має розшифрувати цифру, якщо учасники не знають відповіді хід переходить до наступної команди

8848 м – Еверест

5 – 10 км – океанічна земна кора

2061м – Говерла

9000 км – протяжність Анд

15-70 км – материкова земна кора

3340 м – Етна

-400 м – Мертве море

11022м – Маріанський жолоб

Підсумок завдання за результатами, я помітила, що ви добре попрацювали вдома….

 

Продовжуємо грати. Нове завдання Гра «Збери до купи»

(слайд 22 з назвою гри)

У кожної команди на столі файлик з цифрою 5. У файлику вас чекає цікаве завдання із слів вам необхідно скласти одне із понять, що ви вивчали, слова треба прикріплювати прищепкою до мотузки. Працюйте разом і вас вийде гарний результат.

 

1.Гори – високо підняті над рівнинами дуже розчленовані ділянки земної поверхні.

2.Рівнини – відносно рівні ділянки земної поверхні з незначними коливаннями висот.

3.Планетарні(найбільші) форми рельєфу Земні – це материки й океанічні западини.

4.Рельєф – це сукупність нерівностей земної поверхні, утворених внутрішніми і зовнішніми процесами.

Дякуючи цьому завданню ми перевірили наші знання визначень та термінів.

  1. Закріплення знань.

ГРА «КАРТОГРАФ»

Ми дісталися до картографування, як і всі дослідники ми внесемо результати наших досліджень на карту.

У вас на столах лежать катки із завданнями. Підпишіть їх. Цифрами позначено географічні об’єкти, вам необхідно підписати їх назви. Швиденько і уважно виконуйте це завдання. Готові картки передавайте мені, я їх перевірю і на наступному уроці виставлю вам оцінки.

 

Гра «Задача»

У світі все взаємопов’язано, а у школі взаємопов’язані предмети, добре знаючи один предмет, можна з легкістю опанувати інший, тому розв’яжемо задачу.

Визначити різницю між абсолютною висотою гори Еверест і абсолютною висотою гори Говерла.

8848-2061=6787(м)

І з цим завданням ми впорались.

5. Підсумок уроку

Ми закінчуємо нашу гру . Незвичайний урок, до якого ви готувалися вдома самостійно, а в класі показали гарні знання з теми Основні форми суходолу.

Мені дуже сподобалась наша з вами дружня співпраця, і тому мій смайлик посміхається, і ви будь ласка на звороті своїх аркушів намалюйте смайлики свого настрою після сьогоднішнього уроку.

Доки ми з вами малювали до нашого класу із далеких рівнин принесло невеличний подаруночок для наших юних дослідників.

Ви добре попрацювали, тому вдома вам необхідно якнайкраще дослідити рельєф своєї вулиці підчас прогулянки зі своїми товаришами.

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Венжик Неля Арсенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
6 лютого 2020
Переглядів
5243
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку