Урок "Особливості клімату лісової зони."

Про матеріал

Ознайомити учнів з особливостями клімату лісової природної зони;

формувати уміння аналізувати карти, пояснювати прояв кліматотвірних чинників на території зони; виховувати в учнів пізнавальний інтерес до вивчення лісової зони.

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи: Розвиток логічного мислення при встановленні причиново-наслідкових зв'язків та зорової пам'яті при роботі з картою.

Перегляд файлу

Особливості клімату лісової  зони.

Мета: ознайомити  учнів  з особливостями   клімату лісової природної зони;

формувати уміння аналізувати карти, пояснювати прояв кліматотвірних чинників на території зони; виховувати в учнів пізнавальний інтерес до вивчення лісової  зони.

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи: Розвиток логічного мислення при встановленні причиново-наслідкових зв'язків та   зорової пам’яті при роботі з картою.

Тип уроку:комбінований.

Обладнання: карта природних  зон, атласи.

Хід уроку:

І. Організаційний момент

- контроль підготовки учнів до уроку: наявність підручників, атласів, контурних карт, зошитів  та щоденників;

- психологічне налаштування.

ІІ. Перевірка домашнього завдання.

1.«Показова відповідь» - один учень відповідає біля дошки, інші вислуховують і коментують, визначаючи, чи відповідь показова.

1.Де  знаходиться зона  лісів  на  материках Євразія  та  Північна  Америка?

2. З  якими  зонами  межує  зона  лісів  Північної  Америки?

3. Користуючись  фізичною  картою, визначте  форми  поверхні  зони  лісів.

4. Які  великі  ріки  протікають  через  зону  лісів.

5.Чому  річки  зони  лісів  повноводні?

ІІІ. Мотивація пізнавальної діяльності учнів

Розповідь учителя.

 ІV. Вивчення нового матеріалу

  • Що  таке  клімат?
  • Що  впливає  на  формування  клімату?
  •  У якому тепловому поясі розташовується зона лісів?

Зона лісів Євразії та Північної Америки розташована в помірному поясі. Її клімат змінюється повільно з півночі на південь: чим ближче до екватора — тим тепліше. (Чому?)

  В європейській частині лісової зони клімат пом'якшують вологі теплі вітри, які дують з Атлантичного океану. Ці вітри приносять багато вологи. Вони послаблюють узимку морози, а влітку зменшують жару, оскільки на узбережжі
Атлантичного океану взимку тепліше, а влітку прохолодніше.

  Зима в європейській частині зони лісів сніжна, великі морози бувають не часто, проте влітку не буває великої жари.

   В азіатській частині лісової зони, навпаки, зима дуже холодна та довга, а літо коротке й жарке.

  Різниця в кліматі європейської та азіатської частин зони лісів Євразії пояснюється тим, що Уральські гори затримують західні вологі вітри з Атлантичного океану. Проте сухі та холодні вітри з Північного Льодовитого океану легко
проникають в Сибір і викликають різке похолодання.

  В Сибіру є місця, що з усіх боків, окрім півночі, оточені горами. В цих місцях застоюється холодне повітря. Взимку тут морози сягають до 70 градусів (міста Верхоянськ, Оймякон ( знайдіть на карті).

   Це найнижча температура на Землі в Північній півкулі. В такі морози ртуть у тер­мометрі замерзає, залізо стає крихким та ламким, як скло. Великі ріки вкриваються двохметровою кригою. Нерідко птахи замерзають на льоту і падають на землю мертвими.

     Під час таких морозів стоїть тиха погода без вітрів. Люди переносять жорстокі морози завдяки тому, що повітря не рухається і воно сухе.

V. Закріплення  вивченого  матеріалу

Робота  з  карткою.

ЛІСОВА ЗОНА.

Положення на карті. Поверхня. Особливості клімату.

І- рівень
1. Доповніть речення.

Лісова зона займає площу на материках__________________________

На материку....................вона розташовується ______________________________________________________________________________________________________________________________________

а з півночі на південь_________________________________________

У Північній Америці _________________________________________

2. Яку поверхню займає лісова зона? __________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3. У яких частинах материка Євразія знаходиться лісова зона? ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4. Як змінюється клімат лісової зони на материку Євразія з півночі на південь? ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________             

5. Чим пояснюється різниця в кліматі європейської та азіатської частин лісової зони?

 

6. Доповніть  речення.

Річки азіатської  частини  лісової  зони  є  головними  шляхами, які  з’єднують південні  райони  Сибіру  з  Північним  морським  шляхом, а річка _________________________                 дає вихід у моря Тихого океану.

ІІ- рівень

  1. На контурній карті позначте кордони лісової зони Євразії та Північної  Америки, замалюйте її умовним кольором, підпишіть назви форм поверхні, розташованих у зоні лісів, і найбільші річки та озера зони лісів.
  2. Складіть схему зв'язків кліматичних чинників лісової зони.

 

 

 

3. Заповніть таблицю. Відмітьте знаком (+), у якій із частин лісової зони протікають перераховані в таблиці річки та озера.

Водойми   лісової   зони

Річки

Канали, озера

Європейська частина

Азіатська частина

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ІІІ – рівень

  1. Чому, на  вашу  думку, клімат  лісової  зони  повільно  змінюється  з півночі на південь, а саме чим ближче до екватора — тим тепліше? ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2.Чи схожі зима і літо лісової зони на зиму і літо у вашій місцевості?

Зробіть порівнюючий опис ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

VІ. Підсумок

VІІ. Оцінювання  учнів

VІІІ. Домашнє  завдання

§37 стор.74-75.

 

 

 

1

 

docx
Додано
23 серпня 2018
Переглядів
655
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку