Урок «Петрарка «Книга пісень». Любов Петрарки до Лаури як джерело його інтимної лірики».

Про матеріал
Познайомити учнів з незвичайною історією кохання поета, узагальнити знання про творчість Ф.Петрарки як творця нової, психологічної лірики; поглибити знання про сонет,сприяти пізнанню учнями вічних цінностей, вплинути на формування ціннісних орієнтацій школярів; розвивати навички аналізу ліричних творів, монологічне мовлення, виразне читання; виховувати повагу до людських почуттів.
Перегляд файлу

Тема: «Петрарка «Книга пісень». Любов Петрарки до Лаури як джерело його інтимної лірики».

Мета: створити атмосферу психоемоційного сприйняття поетичних шедеврів  Франческо Петрарки; познайомити  учнів з незвичайною історією кохання поета, узагальнити знання про творчість Ф.Петрарки  як творця нової, психологічної лірики; поглибити знання про сонет,сприяти пізнанню учнями вічних цінностей, вплинути на формування ціннісних орієнтацій школярів; розвивати навички аналізу ліричних творів, монологічне мовлення, виразне читання; виховувати повагу до людських почуттів.

Обладнання: портрети поета, Лаури,репродукції картин Рафаеля, Леонардо да  Вінчі із зображенням Мадонн, тексти сонетів,  аудіозапис музики «Аве, Марія».

Тип уроку: урок формування знань, умінь та навичок.

 

Хід уроку

І. Підготовка до сприйняття нової теми

Вступне слово вчителя.

Любов всевладну. Непоборну.

Любов у ревнощах і муках.

Любов у радості й зітханні,

Любов у горі і розлуках.

  - Любов, кохання…Ніхто і ніколи не в змозі до кінця пояснити цю велику загадку життя. Тисячоліття її прагнули розгадати мудреці всього світу, найкращі поети оспівували кохання, намагаючись проникнути у його глибини. Сьогодні ми знову торкнемося епохи, митці якої спиралися на класичні зразки античної культури, відроджували їх. Вона називається …

Учні. Епохою Відродження.

Вчитель. На попередньому уроці ви  дізналися багато цікавого про неї, про те, що це доба бурхливого розквіту міст і торгівлі, доба великих географічних відкриттів, доба позбавлення впливу церкви на життя суспільства, доба звільнення людей від феодально-кріпосницької залежності, доба відкриття людини. Давайте коротко згадаємо про те, що знаєте ви про неї.

ІІ . Бліц-опитування.

На екрані висвітлено запитання.

  1.                            Назвіть хронологічні межі доби Відродження (Кінець XIV – початок XVII століття.)
  2.                            Хто вперше використав термін Відродження? ( У XVIст. Художник Джорджо Вазарі в трактаті ,,Життєписи знаменитих живописців, скульпторів і архітекторів1550р.)
  3.                            Назвіть французький відповідник слова «Відродження» («Ренесанс».)
  4.                            Яку назву отримав новий світогляд, що виник у добу Відродження? (Гуманізм.)
  5.                            Назвіть основні риси гуманістичного світогляду? Який був погляд на людину в добу Відродження? (Прославлення людини, її розуму, волі , визнання її природних потреб, безмежних можливостей; звеличення людської діяльності.Людина – творча особистість Вона гармонійна, впевнена у силі свого розуму, має право на земне щастя Життя людини на землі- це шлях до пізнання радості, творчості. Центр світогляду – людина.)
  6.                            Батьківщиною європейського Відродження називають (Італію.)
  7.                            Традиції якої епохи відроджувала доба Ренесансу  ? (Античності.)
  8.                            Як називали визначних діячів доби Відродження? (Титанами.)Що означає це слово?
  9.                            Назвіть титанів Відродження (Мореплавці: Христофор Колумб, Васко де Гама, Фернандо Магелан; вчені: Ніколай Копернік, Галілео Галілей, Джордано Бруно; художники: Рафаель Санті, Тіціан, Боттіччеллі; універсальні творці: Леонардо да Вінчі, Мікеланджелло, , Рембрандт, Франсуа Рабле; письменники: Данте Аліг’єрі, Франческо Петрарка, Джованні Боккаччо, Мігель де Сервантес, Вільям Шекспір, Лопе де Вега,.)
  10.                        Які теми у мистецтві літератури Відродження стали головними? (Людина, її внутрішній світ, її земне життя.)
  11. Які періоди в італійському мистецтві епохи Відродження прийнято виділяти?(Передвідродження (Проторенесанс) - XIV ст., Раннє Відродження – XV ст., Високе Відродження – кінець XV-XVI ст., Пізнє Відродження – кінець XVI ст. – початок XVII ст.)

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів. Оголошення теми і мети уроку.

На сьогоднішньому уроці ми будемо говорити про великого вчителя гуманізму – Франческо Петрарку.  Спробуємо проникнути в таємниці життя і творчості поета, намагаємося пізнати внутрішній світ автора і героя збірки ,, Канцоньєре , адже тема нашого уроку:

Багатство людської душі, краса і щирість людських почуттів, оспівування кохання в « Книзі пісень». Любов Петрарки до Лаури як джерело його інтимної лірики. 

Запишіть тему нашого уроку .

Мета уроку:ознайомити   з незвичайною історією кохання поета, узагальнити знання про творчість Ф.Петрарки  як творця нової, психологічної лірики, поглибити знання про сонет;сприяти пізнанню вічних цінностей; удосконалювати навички аналізу ліричних творів,вміння виразно читати поезії; виховувати повагу до людських почуттів.

IV. Формування знань, умінь і навичок.

1. Обговорення епіграфа до уроку

Найбільшою винагородою у своєму житті Петрарка вважав кохання, подароване йому Богом. «Якщо кохають душі, їм просторів немає; мінливості земні існують не для них», - проголосив митець. Ці слова будуть епіграфом нашого уроку. Як ви їх розумієте?

2.Асоціації до слова. Асоціативний ланцюжок.

Які асоціації пов'язуємо зі словом любов, кохання?

Любов - щастя, радість, тепло, милосердя.

Кохання - кохана, страждання, щастя, краса, нерозділене почуття, прощення.

Мудреці-філософи стверджують, що найбільша таємниця Всесвіту - життя. Найбільша таємниця життя - людина, а найглибша таємниця людини - творчість.

Давайте створимо психологічний і творчий портрет великого італійського митця Франческо Петрарки. Знавці-психологи підготували цей портрет.

3.Повідомлення знавців-психологів

 Якщо уважно подивитись на зовнішність Петрарки, то найбільше мене вражають його живі очі і допитливий погляд. Це говорить про його бажання пізнавати щось нове, любов до життя, природи, допитливість, критичний розум. Деталі портрета віддзеркалюють його багату уяву, широку ерудицію, постійну жадобу до нових знань  щире і глибоке захоплення античністю. Власну зовнішність Петрарка змальовує так: "Зовні не відрізнявся красою, проте подобався у розквіті сил;  колір обличчя був свіжий (між білим і смаглявим) очі живі й зір був надзвичайно гострий".  Найдорожчим у житті він вважав свободу і внутрішню незалежність. Розум і почуття, за переконанням Петрарки,- єдине, чим слід керуватись у житті.

4. Інтерв’ю журналіста

  На минулому уроці ми знайомилися з подіями життя Петрарки, я пропоную вид роботи інтерв’ю, У ролі журналіста я, в ви згадуєте віхи життя Петрарки.

  •                               Де народився письменник і що вам відомо  про його  дитинство?

ін народився 20 липня 1304 р., у невеличкому італійському місті Ареццо, у сім’ї вигнаного з Флоренції нотаріуса. Спочатку  батько був успішною людиною, справи його процвітали, він дружив з Данте. Але не відомо, за яку провину суд Флоренції засудив батька до великого штрафу в 1000 лір, відрубання руки і вигнання з міста. Батько прагнув якнайшвидше повернутися до своєї улюбленої Флоренції. Що тільки він не робив для цього, починаючи з переговорів і закінчуючи озброєним нападом. Але не судилось йому здійснити своїх мрію – він помер на чужині. Померла молодою і мати, красуня Еллета Каніджані, їй було всього 38 років. Один із перших віршів Ви присвятили саме їй, у ньому було 38 рядків, саме стільки, скільки було Богом відпущено років мамі. Дитинство  провів у домі свого прадіда, який був глибоко релігійною і високоосвіченою людиною).

  •                               Яку освіту здобув письменник?

( Батько хотів, щоб він здобув юридичну освіту, тому з 12 років  навчався в університетах Монпельє та Болонії. Навчався добре, але не хотіли бути юристом, бо полюбили поезію. Тому у 1326 році, коли помер Ваш батько,він залишив навчання та прийняв духовний сан в Авіньйоні. Абат і поет боролися в ньому все життя.)

  •                               Назвіть справжнє ім’я поета. Чому він змінив його?

(Франческо Петракко. В одному з документів Вашого батька назвали помилково Петраркою, звідси і пішло  прізвище. Він був палко закохний в античність, ім’я Петрарка більше нагадувало давньоримське.)

  •                                 Якою мовою писав  Петрарка ? (Він писав латиною і живою італійською мовою)

 

  •                               Чим  захоплювався Петрарка в молоді роки?

ін був життєлюбом, прагнув до знань, хоча полюбляв самотність. Він подолав альпійську вершину Мон-Ванту і став першим у Європі альпіністом. Багато мандрував по церквах та монастирях, відшукував античні та середньовічні рукописи. Кожне з міст вважало за честь дати йому притулок ..)

  •                               Яку нагороду отримав поет на Капіталійському пагорбі?

( Написав латинською мовою поему «Африка», що стала національною епопеєю,  за що був нагороджений лавровим вінком.Його  запросили на церемонію увінчання лавровим вінком у Париж і Рим. Він обирає для коронації Рим, адже римську літературу вважає взірцевою. 8 квітня 1341 р. Петрарка був увінчаний лавровим вінком на Капітолійському пагорбі на очах багатьох римлян..)

  •                               Що знаєте, діти, про традицію увінчання лавровим вінком?

(Ця традиція пов’язана з образом давньогрецького бога Аполлона, з його коханням до німфи Дафни, яка не відповідала йому взаємністю. Якось Аполлон намагався наздогнати свою кохану. Зрозумівши, що не може втекти від нього, німфа попросила допомоги у свого батька, річкового бога. Щоб врятувати дочку, річковий бог перетворив її у лаврове дерево. З того часу Аполлон почав носити на голові лавровий вінок і наказав увінчувати цим вінком поетів, музикантів, які оспівували кохання).

  •                               Яку збірку поет писав усе своє життя? (Канцоньєре, завершив її за рік до своєї смерті у 1373 році)
  •                                

Чи був Петрарка щасливою людиною?

( Так, бо все своє життя  займався улюбленою справою, писав вірші.)

Вчитель. Дякую Вам, за інтерв’ю .

 

5. Інформаційне гроно

Складіть гроно, використовуючи факти з життя та риси, що є свідченням ренесансного світогляду поета.

Франческо Петрарка - учений-знавець стародавнього світу, поет, майстер сонету, мандрівник, альпініст, цінувач свободи, допитливий, пріоритетом вважав розум і почуття.

 

Вчитель. Дякую Вам, за інтерв’ю .

 

 Ференц  Ліст,  угорський  композитор 19 ст.,  був  настільки  вражений  творчістю  поета,  що  написав  фортепіанний  концерт  «Сонети  Петрарки».  У  цьому  творі  він  передав  свої  враження,  настрої,  переживання,  роздуми,  навіяні  творчістю  поета.

 А зараз ми, діти, відвідаємо Італію, де послухаємо музику Ліста  і побачимо Лауру і Петрарку , почуємо їхні думки  і відчуємо їх переживання.

( Петрарка  і Лаура виходить)

6. Інсценізація«Співати по-новому про Любов я прагну»

Вчитель. Квітень для Петрарки був особливим місяцем,  у квітні до Петрарки прийшла велика слава (він був увінчаний лавровим вінком), у квітні до нього прийшло і велике кохання.

Петрарка. В юності я страждав від шаленої, але єдиної і шляхетної любові. Лаура, яку я так довго прославляв, славна душею своєю, зявилася переді мною вперше на зорі моєї юності, 6-го квітня 1327 року, в церкві Святої Клари в Авіньйоні, о першій годині.

Лаура. Під час служби у церкві я відчула на собі чийсь погляд, відчувала як тремтіло моє тіло. Хто цей молодий незнайомець? Яке у нього обличчя, очі? Ні, я не маю права подивитися на нього. У мене чоловік, діти…

Петрарка. Кохання починалося з погляду. Воно в моїй душі. Я кохав на відстані. Незнайомку звали Лаура, що в перекладі означає «та, що дарує славу». Вона вже була заміжньою жінкою, я – молодим ученим і поетом. 21 рік я поетично освідчувався  своїй донні за її життя.

Лаура. Я залишалася, мов скеля непорушна, хоча в мою честь складалися сонети, канцони й мадригали. Я залишилася вірною своїй сімї , не покинула чоловіка і дітей.

Петрарка. Я шукав зустрічі з нею на вулиці, в церкві, вона була у моїх думках, снах і мріях. Але яка радість була ці муки? Щороку я відзначав річницю нашої першої зустрічі. Історія кохання до Лаури склала мою  «Книгу пісень» («Канцоньєре»). У ній розповідь про муки кохання без відповіді, про надії та сподівання.

Лаура. Серед усіх людських почуттів є найсвятіше почуття кохання, бо саме воно здатне дарувати  радість і біль,  щастя і муки.Кохання без взаємності – саме такий шлях обрав Петрарка, саме він уславив мене в ,,Книзі пісень “

Петрарка. Так, я кохав Лауру. Хто міг обожнювати її так як я?Божественний образ, її миле імя , яке відлунює так солодко в моєму серці.

Вчитель.

Йому було 23 роки, а їй – 20. Він міг лише здаля спостерігати за долею Лаури, котра була чужою дружиною і матір’ю одинадцятьох дітей. І ще 26 років він оспівував її у своїх віршах після її смерті. Незадовго перед своїм відходом із життя поет написав: «Вже ні про що не думаю я, окрім неї». Давайте передивимося буктрейлер  ,,Кохання Петрарки і Лаури

7.Повідомлення дослідника.

       «Книга пісень» - своєрідний щоденник закоханого. Це збірка віршів італійською мовою, справа всього творчого життя поета. Працювати над нею він розпочав в 30-ті роки, а закінчив у 1373 році за рік до смерті. Налічується 9 редакцій збірки. Перша редакція (1336- 1338) містила 25 віршів, дев’ята редакція відкривається вступним сонетом і містить 366віршів( по одному віршу на кожен  день року( високосного): 317 сонетів, 29 канцон, 9 секстин, 7 балад, 4 мадригали.  Поет поділив збірку на дві частини ,,На життя донни Лаури і ,,На смерть донни Лаури.  Лаура була реальною жінкою, але поет так беріг її честь, що ми нічого про неї не знаємо. Її ім’я перегукується зі словом лавр, що був символом поетичної слави та льаура – подих вітерцю, що мало підкреслювати ніжність, ефірність кохання.

 Давайте визначимо головну тему цієї збірки.

Головна тема збірки: любов Петрарки до Лаури, юнацьке кохання, високе, чисте, але нерозділене.

У всіх його віршах присутні Лаура і ліричний герой.

Звернімося до словника літературознавчих термінів, дізнаймося, хто такий ліричний герой.

  8.Робота зі словником..

Ліричний герой – це особа, від імені якої ведеться лірична розповідь, з переживаннями, почуттями та думками якої ми знайомимося.

Сьогодні ми будемо досліджувати почуття  ліричного героя «Книги  пісень»?  

    Яким  постає  перед  читачем  ліричний  герой,  які  риси  притаманні  йому?

У кінці уроку ми створимо модель ліричного героя.

 

Через час і простір до нас дійшли витвори геніального Франческо Петрарки. Найпоетичнішою сторінкою його творчості є сонети. Історія сонета налічує майже 800років. Кожен рядок сонета – це чутливе серце поета. 

Що ж таке сонет?

    9. Засвоєння літературознавчих термінів

              Слово «сонет» походить від італійського SОNЕТТО, SОNОRЕ – звучати, дзвеніти.

   Сонет – ліричний вірш, що складається з 14 рядків  – двох катренів (чотиривіршів)- це зав'язка, або заспів, і двох терцетів (тривіршів) – це розв'язка,  або виспів.

У першому чотиривірші ставиться тема(теза), у другому – антитеза , потім відбувається злам; у перший тривірш включається тема, протилежна тій, яка була спочатку (синтез думок); останній тривірш висновок.

Катрени мають рими абба, абба або абаб, абаб.       

Терцети – вгв, дгд.або ввг, ддг.

Розрізняють сонети італійський і англійський. Схема італійського сонета – 4,4,3,3,  схема англійського – 4,4,4,2.

Структурні ознаки сонета:

- один із жанрів лірики;

-  містить чотирнадцять рядків, що поділені на два чотиривірша(катрени) і  два тривірна ( терцети) ;

  -  пишеться п'ятистопним чи шестистопним ямбом;

- чітка внутрішня структура: перший катрен – теза, другий – антитеза, терцети – головна думка твору

 - тематика переважно любовна, пізнішефілософська, пейзажна.

  •                                     Якими геометричними фігурами можна зобразити сонет? (Два чотирикутники і два трикутники – це шлях від матеріального до духовного).
  •                                     Катрени – символ матеріальних елементів, з яких складається світ: земля, вода,  вогонь і повітря.
  •                                     А що символізують терцети? ( Терцети – символ духовності і втілювали ідею триєдності Бога – Отець Бог, і Син,  і Дух святий).           

Що таке канцона? ( ліричний вірш про високе кохання)

Мадригал?( невеликий вірш-комплімент)

Українською мовою сонети Петрарки перекладали  Дмитро Павличко, Дмитро Паламарчук, Григорій Кочур, І Стешенко.

Послухайте уважно сонет№ 61 .

10. Виразне читання напамять сонета №61

 

 

 

11. Аналіз сонета №61

Як ви думаєте про яку подію йдеться у вірші?

Давайте прочитаємо сонет с. 163

Пригадайте , про які саме день, місяць, рік та місця урочі йдеться у творі?

На яку деталь зовнішності Лаури згадує поет у творі? ( сяйливі очі)

Яка роль анафори благословенні у перших трьох строфах сонета?

Відомо, що Петрарка сприймав кохання то немов найвище благо, то немов гріховне почуття. Як такі суперечливі погляди відбились у вірші?Що означає кохання для ліричного героя? Наведіть цитати.

Кохання для Петрарки – це…( найвища радість, але разом з тим і солодкий біль, серця рани, неподільна радість. Але ліричний герой приймає все це й не відмовляється від кохання) Чи може біль бути солодким? Поясніть розуміння цього вислову.

( оксиморон)

Який міфологічний персонаж згадується у творі?( Амур)

Як кохання до Лаури повязується у творі з думками про мистецьку славу?

Знайдіть метафори, епітети  за допомогою яких поет висловлює свої почуття.

Яким змальовано ліричного героя?( запишіть на моделі, працюйте парами)

- Яким є настрій сонета? ( Це своєрідна молитва душі й серця до коханої людини)

Тема: ліричний герой обожнює кохану не лише за красу, а й за моральну чистоту

Ідея: уславлення кохання

12. Послухайте сонет №3   у перекладі Вячеслава Іванова  читає Віталій Толубєєв.

 

13.Аналіз сонета №132   «Як не любов, то що ж це бути може…»

  Виразне читання сонета напам'ять учнем.

- Які питання хвилюють ліричного героя? ( Чи достатньо благочестиве його кохання до Лаури. Душею оволоділо земне кохання. Він кохає Лауру як ідеал жінки)

- З ким сперечається ліричний герой?( Із самим собою)

- Які проблеми його хвилюють?( Що таке любов? Це зло чи добро? Якщо любов то благо, то чому вона несе журбу? А якщо зло, то чому кохання таке солодке7 Окрім того, героя хвилюють проблеми розуму і пристрасті)

- Суперечливі погляди автор виражає за допомогою протиставлень( антитеза) : любов – це живлюща смерть і втіха навісна

- Яким постає внутрішній світ героя? (суперечливий: палаю в стужу в спеку весь дрижу)

- В сонеті №132 відбилася суперечка Петрарки із самим собою про природу його кохання. Якщо любов - це благо, то чому воно несе журбу? А якщо зло, то чому кохання таке солодке? Петрарка підкреслює суперечливий, подвійний характер земного кохання. Доведіть це.

 (Петрарка розкриває подвійний характер земного кохання через низку дивовижних образів-протиставлень(антитез): любов-це «живлюща смерть», «втіха навісна». Для зображення свого внутрішнього стану поет використовує також антитезу – «палаю в стужу», «в спеку весь дрижу». Суперечливість кохання підкреслюється за допомогою порівняння: «Неначе в просторінь морську без краю в човні хисткому рушив без керма»).

- Що символізує образ човна? (Ще з давніх часів античності (наприклад, у Горація) образ хисткого човна уособлював долю людини, яка втратила надійну опору в житті).

Зачитайте ( порівняння ,,Неначе в просторінь морську безкраю. В човні хисткому рушив без керма)                                                                                                   

 - Які моральні проблеми ставить перед людиною земне кохання? (Він не має духовної втіхи, підтримки, не звертається до Бога, не керується розумом, тому подібний до човна без керма. Від кохання втрачають розум. А ще кажуть, що любов сліпа).

  -   Та попри всі муки і жалі, кохання миле і жадане ліричному герою Петрарки, воно для нього джерело щастя, радощів, заохочує до благородних вчинків.

- Які художні особливості використовує автор? ( Риторичні запитання, риторичні окличні речення – «Але ж муки ці солодкі, Боже!)

Тема: ліричний герой прагне , щоб його кохання було високим, бо це є найвищим щастям

14. Лист до Петрарки

  •                               Я не тільки залишив свої праці і поезії майбутнім поколінням, а й написам їм лист. Як він називається?

(«Лист нащадкам».)

 

15. Любовний трикутник

Він ----  Вона

   Кохання

Він ----Петрарка---люблячий, вірний, страждаючий, пристрасний, шляхетний.

Вона—Лаура----прегарна, цнотлива, врівноважена, скромна,  шляхетна.

Кохання --- високе, платонічне. Безнадійне, без взаємності, сумне. Приносить біль і радість.

 

  •                               Ліричний герой сонетів…(замислений, заглиблений у себе, , палає таємним пломенем, відчуває скорботу нищівну і водночас солодкі муки, схожий на човен без керма, палає в стужу, в спеку весь дрижить, зажурений; він обожнює світ, бо в ньому живе кохана Лаура.)

 

  •                               Якою ж зображена Лаура? (Ми бачимо її очима закоханого поета. Вона реальна і нереальна. Це – ідеал.)

 

    16.   «Модель  ліричного  героя»

  Яким  постає  перед  читачем  ліричний  герой,  які  риси  притаманні  йому?

(На  дошці  прикріплений  плакат  «Модель  ліричного  героя»,  учні  по-черзі називають  риси,  якими,  на  їхню думку,  наділений  ліричний  герой  і  пишуть  на шматочках  паперу ,  прикріплюють  до  плакату  в  результаті  виходить  велике  серце)

 

 

 

         1)  Витонченість  і  шляхетність  переживань.

         2)  Меланхолійність,  заглибленість  у  свій  внутрішній  світ.

         3)  Внутрішнє  багатство.

         4)  Здатність  сприймати  красу  природи.

         5)   Здатність  переживати,  мріяти,  мислити,  кохати.

         6)   Зосередженість  переживань  не  на  потойбічному,  а  на  земному,

               людському.

         7)   Напруженість  внутрішнього  життя.

    До  всіх  названих  вами  рис  я  можу  добавити  лише  одне:   у  ліричного  героя  велике,  щире,  ніжне,  любляче  серце.

    Ліричний  герой  пісень – це  меланхолійний мрійник,  заглиблений  у  свій    внутрішній  світ.  Однак  він  не  аскет,  що  зневажає  життя.  Любов  відкриває  його  душу  назустріч  красі  навколишнього  світу.  Це  людина  багата  внутрішньо,  яка  переживає,  мріє,  кохає.  Його  переживанням  притаманні  витонченість  і  шляхетність. Всі  свої  помисли  й  переживання  він  концентрує  не  на  потойбічному,  а  на  земному,  людському.

.

Проблемна ситуація

  •                               Як думаєте, діти, що нового привніс Петрарка в розуміння кохання? Аргументуйте свою відповідь. (всупереч середньовічній церкві, яка засуджувала земне кохання, Петрарка доводить, що кохання до земної жінки не гріховне, воно для нього було провідною зорею).

Вчитель. Взагалі ж новаторство Петрарки полягає в тому, що він не лише створює образ коханої, а й розкриває внутрішній світ свого героя, який любить і страждає. Він творець нової психологічної лірики, що стала дорогоцінним внеском у скарбницю світової поезії.

VI. Закріплення знань, умінь і навичок.

Вчитель. Поховали письменника в місті Аркуа, помер за своїм робочим столом, схилившись над латинським рукописом. Це була мрія всього його життя: вмерти над книгою з пером у руці. Закінчити писати і жити в одну мить.

15.Творча робота в групах. Складання сенканів.

І. Лаура

ІІ. Ліричний герой

IV. Петрарка

У них звучить тема любові, смутку, відображені роздуми про життя.

  1.                             Розгадування кросворда.

Кросворд

«Що є основою творчості митців епохи Відродження».

По горизонталі.

  1.                             Італійська назва книги Петрарки про кохання.(Кансоньєре)
  2.                             Друга назва епохи Відродження. (Ренесанс)
  3.                             Назва давньої культури греків і римлян, яка подарувала світові справжні шедеври мистецтва. (Античність)
  4.                             Один із жанрів лірики епохи Відродження, який відзначався сталою будовою і налічував 14 рядків.( Сонет)
  5.                             Богиня кохання у давніх греків.(Афродита)

КРАСА

     На  схилі  віку  Петрарка  сказав,  що   кохання  до Лаури  було  для  нього  провідною  зорею.  Думки  про  неї  надихали  поета  на  найкращі  творчі  звершення.  .

 

V.  Підсумки  уроку.  Рефлексія.

 

  •                                          Петрарка запевняв, що повага до людини починається з поваги до жінки, матері, сестри, коханої. А кохання без поваги – це ангел з одним крилом. Кохання без поваги недовговічне. Петрарка поважав, любив і прославив свою Лауру, своє земне кохання по-новому.
  •                                     Кохання у Петрарки – це кольорове пано його почуттів. І обов’язково цей кольоровий витвір підсвічується золотом – символом святості. Кохання Петрарки і Лаури – незбагненне. Тому вслід  за Володимиром Сосюрою скажемо:

Так ніхто не кохав. Через тисячі літ

Лиш приходить подібне кохання.

В день такий розцвітає весна на землі

І земля убирається зрання.

VІ. Домашнє завдання

 Вивчити сонет напам’ять( на вибір)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
12 лютого 2019
Переглядів
15925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку