Урок «Петриківський розпис»

Про матеріал
Ознайомлення з народним мистецтвом настінного розпису та з мистецтвом народної кераміки в Україні. Узгодження декоративного розпису з формою. Поняття про рослинний та геометричний орнаменти. Узгодження декору з силуетною формою посуду. Виконання композиції на тему «Прикрасимо посуд» (гуаш).
Перегляд файлу

План-конспект уроку образотворчого мистецтва Тема: Ознайомлення з народним мистецтвом настінного розпису та з мистецтвом народної кераміки в Україні. Узгодження декоративного розпису з формою. Поняття про рослинний та геометричний орнаменти. Узгодження декору з силуетною формою посуду. Виконання композиції на тему «Прикрасимо посуд» (гуаш). Мета: Формування уявлень про:  принципи декоративного мистецтва (повторення, чергування, симетрію); елементарні виражальні можливості декоративної композиції, а саме, про її організацію в замкненій геометричній фігурі (прямокутнику, квадраті, колі) та про основи техніки стилізації рослинних елементів. Розвиток наочно-дійового та наочно-образного мислення на основі: аналізу структури візерунка;  порівняння елементів візерунка між собою за формою, кольором, розташуванням; оцінки власного малюнка. Розвиток інтересу до виробів декоративно-прикладного мистецтва, формування естетичної потреби у спілкуванні з ним. Вчити дітей самостійно обирати тему роботи, застосовувати знання, уміння та навички, набуті на заняттях з декоративного малювання. Закріпити знання технічних прийомів малювання декоративного розпису. Розвивати вміння складати візерунок на площинному предметі за мотивами відповідного виду декоративного мистецтва.

Виховати інтерес до образотворчого мистецтва.

Тип уроку: Комбінований

Обладнання:  наочний матеріал, ілюстрації, фарби, пензлики. I. Підготовча частина.

1. Організаційний момент

Продзвенів і стих дзвінок – починається урок

Всі за парти тихо сіли і на мене подивились 

-  Ви приготувались до уроку образотворчого мистецтва?

-  Чи у всіх на партах лежать альбом, пензлики, фарби та олівці?

-  Якщо немає попросіть у свого сусіда.

II. Основна частина

Бесіда за темою

Ви коли небудь бачили розмальовані посуд? Ще з давніх-давен​  люди вміли цінувати творчість, прагнули до краси, до природи, до єднання з нею. До цих пір милують наше око і зачаровують своєю невимовною красою прекрасні твори народних умільців, що дійшли до нас через глибину віків. Барвисті вишивки, мальовничі писанки, різьблені вироби з металу, дерева, чудові вироби з кераміки збагачують скарбницею українського мистецтва. Декоративний розпис ще називають Петрикіським розписом.

Ось дивіться, це вироби давніх слов’ян. Вони наші предки. Слов’яни прикрашали свій посуд  ось таким геометричним орнаментом. Як ви думаєте чому його назвали геометричним? Тому що на ньому зображені геометричні фігури, такі як ромби, трикутники, дужки тощо.

 image 

Ось подивіться (Вішаю приклад рослинного орнаменту), а які елементи тут присутні?Також використовувався і рослинний орнамент. Рослинний орнамент - це коли  на малюнку присутні елементи рослин. А як видумаєте чим вони малювали? Вони

малювали пензликами з кошачої шерсті та пальцями.

image 

Так ось сьогодні ми також будемо намагатись розмалювати тарілочки. Як ви думаєте, а навіщо нам такий посуд? У петриківському розписі є такі елементи як зернятко, горішок, травинки, перехідний мазок.

Зараз я роздам вам листочки з колом.

     А зараз ми крок за кроком будемо з вами малювати.

     Спочатку ми намалюємо калину. Пальчик всовуємо в червону фарбу та ставимо точки за зразком.

Потім ми намалюємо стебельце. А зараз листочки.

           

  А тепер ми зробимо бігунець. Він може бути які плавним, а може бути зигзагом.

image 

 (Ходжу по класу дивлюсь малюнки дітей, допомагаю, якщо щось не виходить. Коли побачу що діти трохи втомились покажу чийсь малюнок ) В кінці роблю виставку робіт дітей.

III. Підведення підсумків уроку, повідомлення домашнього завдання.

Як ще називають декоративний розпис?(петриківським розписом) Чим малювали народні майстри свої малюнки? ( пензлі із кошачої ,

пальці);

Які основні елементи петриківського розпису ви запам`ятали? ( зернятко, колосок, перехідний мазок, горішок).

Я вважаю що якщо ви вдома будете тренуватись то у вас буде добре виходити.

 

pdf
Додав(-ла)
Сова Олена
Додано
19 липня 2020
Переглядів
1020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку