Урок по темі "Машини та механізми для нарізування сирих овочів"

Про матеріал
Метод розробка з предмету Устаткування підприємств харчування. Тема уроку"Машини та механізми для нарізування сирих овочів.
Перегляд файлу

Розглянуто і схвалено

на засіданні методичної комісії

викладачів і майстрів в/н з професій:

кухаря, кондитер, офіціант, бармен

Протокол №   від     2021 р.

Голова методичної комісії

__________________

ЗАТВЕРДЖЕНО

Заступник директора з НВР

ДНЗ «Запорізькій  ПТКЛ»

 

 

_______________

«______» _____________ 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Методична розробка

уроку теоретичного навчання

з предмету: «Устаткування підприємств харчування»

Тема: «Машини та механізми для нарізування сирих овочів»

 

 

 

 

 

 

професія: кухар

кваліфікація: 3 розряд

 

 

Розробник: викладач I категорії

Цуруфан Тетяна Сергіївна

 

 

 

 

 

 

 

м. Запоріжжя

2021-2022 н.р.

 

Професія: кухар.

Предмет: Устаткування підприємств харчування.

Тема 5: «Машини та механізми для обробки овочів».

Тема уроку 17: «Машини та механізми для нарізування сирих овочів».

Тип уроку: засвоєння нових знань з використанням відеоматеріалів та вирішенням проблемних ситуацій.

Методи: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, «Мікрофон», проблемні ситуації, презентація, картки –завдання.

       Мета уроку:

Дидактична – сприяння первинному усвідомленню машин та механізмів для нарізування овочів.

Навчальна – ознайомити учнів з теоретичними знаннями, шляхом використання проблемних ситуацій при викладанні нового матеріалу.

Розвиваюча – зумовлювати розвиток самостійного мислення, вміння аналізувати, виділяти головне при роботі з конспектом; розвивати інтерес до обраної професії, аналізувати розумову діяльність при вирішенні проблемних ситуацій; розвивати і збагачувати словниковий запас учнів шляхом пояснення нових питань і термінів.

Виховна – виховувати точність до виконання технологічних процесів, вмінням психологічної саморегуляції у колективі, взаємодопомогу, взаєморозуміння, спрямувати учнів на формування та підвищення професійних здібностей. Виховувати любов та зацікавленість до професії.

Міжпредметні зв'язки:

1. Організація виробництва і обслуговування: організація робочого місця в овочевому цеху та в холодному цеху.

 2. Фізіологія харчування, санітарія і гігієна: санітарні вимоги до механічної і теплової обробки продуктів.

 3. Охорона праці: правила роботи з механічним устаткуванням.

 4. Електробезпека: правила безпечної експлуатації електроустановок.

 5. Технологія приготування їжі з основами товарознавства: первинна обробка овочів.

Матеріально – технічне та навчально – методичне забезпечення уроку:

 1. Площинні – плакати з кінематичними схемами машин; плакати загального вигляду машин обробки, нарізування сирих овочів.

 2. Технічне забезпечення - комп'ютер, DVD з матеріалом «Сучасне устаткування для обробки овочів».

 3. Роздатковий матеріал – опорні конспекти на столах учнів з характеристики машин  та механізмів для обробки, нарізування овочів ; наочні зображення машин.

4. Підручники:- Н.П. Саєнко, Т.Д. Волошенко «Устаткування підприємств громадського харчування» Київ: «ЛДЛ» 2005;

- М.М. Бойко «Експлуатація холодильного та торгівельного обладнання» Харків: «Компанія СМІТ» 2001.

Хід уроку

 

  1. Організаційна частина

Перевірка присутніх, відповідь на питання, повідомлення мети уроку, мотивація теми уроку. Розглянемо тему «Машини та механізми для обробки овочів». Тема нашого уроку «Машини та механізми для нарізування сирих овочів».

 

II. Актуалізація знань: (метод « Мікрофон»)

  1. Які машини застосовують в підприємствах харчування для очищення овочів від шкурки?
  2. Яким способом можна очищати бульбо та коренеплоди в підприємствах харчування?
  3. Як видаляються відходи з картоплечисток?
  4. Чим обчищаються овочі в машинах МОК?
  5. Для чого подається вода в робочу камеру картоплечисток?
  6. Як видаляються овочі з робочої камери?
  7. Яку кількість овочів завантажують в МОК-250Б, МОК-150, МОК-125?
  8. Яка тривалість обчищення овочів в картоплечистках?
  9. На які дві групи поділяються машини для нарізування овочів?

 

III. Пояснення нового матеріалу: Машини та механізми для нарізування сирих овочів.

Мотивація: Розглянемо машини для нарізування сирих овочів. Для механізації трудомістких процесів з обробки овочів на підприємствах  харчування використовують відповідні машини, що значно підвищує продуктивність праці, сприяє збереженню здоров’я робітників.

 Необхідні знання і вміння праці на машинах для нарізування сирих овочів. На сучасних підприємствах більшість процесів механізовані та автоматизовані, саме тому вивчення цієї теми актуальне, необхідне для забезпечення високої продуктивності праці кваліфікованих робітників.

На уроці учні повинні не тільки ознайомитися з характеристикою машин та механізмів для нарізування сирих овочів. Крім того,  необхідно вивчитися вирішувати проблемні ситуації, які можуть трапитися під час роботи на машинах та механізмах для нарізування сирих овочів. Тільки урахувавши всі питання, які  сьогодні розглянемо на уроці, учні зможуть впевнено працювати з машинами та механізмами для нарізування сирих овочів. Матеріал сьогоднішнього уроку буде супроводжуватися відео на задану тему.

На дошці  записані проблемні ситуації, але учні спочатку сприймають, вивчають інформацію уроку, яка буде подана, потім  в кінці уроку зможуть вирішити ці проблемні ситуації, вказавши причину їх виникнення і шляхи попередження.

 

 

Учні записують тему уроку і план уроку в конспект (Додаток 1) опорний конспект.

 

План

1.Класифікація машин та механізмів для нарізування сирих овочів.

2.Призначення та використання машин та механізмів для нарізування сирих овочів, їх будова.

3.Правила безпечної експлуатації машин та механізмів нарізання сирих овочів. Можливі проблемні ситуації під час роботи та їх вирішення.

 

 

 

  1. Класифікація машин та механізмів для нарізування сирих овочів.

Розповідь, запис у конспект, закріплення:

 

Класифікація овочерізальних машин та механізмів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- Як класифікують машини для нарізування сирих овочів за конструкцією?

- Як класифікують машини для нарізування овочів за принципом дії?

 

  1. Призначення та використання машин та механізмів нарізування сирих овочів,  їх будова.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ножі для дискових овочерізок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


СХЕМИ ДИСКОВИХ ОВОЧЕРІЗОК

 

Машина МРО-50-200

 

1 - вертикальний приводний вал;

2 - розвантажувальний пристрій;

3 - корпус;

4 - опорний диск із ножами;

5 - завантажувальний пристрій,

6 - трилопатевий скидач;

7 - електродвигун;

8 - клинопасова пере­дача

 

 

 

Для безпечної роботи у машині передбачено блокувальний вимикач, який розриває коло живлення електродвигуна, коли знято завантажувальний пристрій.

 

 

Механізм МЗ-10-160

Входить до комплекту універсальної кухонної машини з приводом П II.

 

1 - різальний інструмент;

2 - завантажувальний бункер;

3 - корпус;

4 - опорний диск;

5, 6 - механізм передаточний;

7 - корпус;

8 - вал;

9 - розвантажувальний лоток;

10 - ніж-тертка;

11 - ніж прямолінійний

 

 

 

 

 Рис. Механізм МЗ-10-160

 



Механізм МОП ІІ-І

 


 

1 - вихідний вал;

2 - завантажувальний пристрій;

3 - камера для обробки;

4 – ножові ґратки

 

Рис. Механізм МОП ІІ-І

 

Механізм для нарізування овочів МОП ІІ-І приєднується до універсальної кухонної машини з приводом П ІІ. Механізм призначе­ний для нарізування сирих і варених овочів, а також для протирання вареної картоплі. Сирі овочі нарізуються скибками товщиною 2 та 6 мм; брусочками 3 х 3 та 10 х 10 мм і соломкою, варені - пластин­ками розміром 20 х 20 мм, 15x15 та 10x10 мм і завтовшки 2 і 6 мм. Для завантажування продуктів використовують три отвори, два круглої форми з розмірами 50 і 80 мм і один - серповидної форми. Для протирання варених овочів механізм обладнано спеціальним пристроєм.

 

 

 

 

 

 

 

 


Роторні овочерізки.

 

 

 

 

 

 

 

Ротор   диск з трьома лопатями.

 

До складу універсальної машини МРО-400-1000 входять роторна і дискова машини. У роторній машині ножі у процесі різання залишаються нерухомими, а продукт переміщується ротором із лопатями, що обертаються.

 

І - вихідний вал;

 2 - розвантажувальний канал;

3 - змінний ножовий блок;

4 - головка вала;

5 - завантажувальна воронка;

6 - вертикальні лопаті;

7 - основа ротора;

8 - камера (вертикально розташований циліндр);

9 - корпус;

10 - вісь, навколо якої обертається воронка;

11 - фіксатор;

12 – защіпка

Рис. Машина МРО-400-1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пуансон - (франц. Роіпсоп (шило)) робоча частина деяких штампів та інших інструментів, що безпосередньо тисне на матеріал, який обробляють або досліджують.

Пуансонний механізм для нарізування сирих овочів МЗ-28-100 входить до комплекту універсальної кухонної машини ПУ-0,6

 

 

1 - ніжки;

2 - ножова рамка;

3 - робоча камера;

4 -стійки; 5 - шток;

6 - вхідний вал;

7 - пуансон;

8 - виступи для проштовхування у нерухому ножову рамку;

9 - завантажувальний отвір

 

Рис.  Механізм МЗ-28-100

 

 

 

- Де встановлюють машини нарізування сирих овочів?

- Які овочі нарізають машини?

- Назвіть форми нарізування овочів на машинах?

- Чим відрізняється УКМ від машин нарізування сирих овочів?

- Який принцип дії дискової машини?

-Який принцип дії пуансонних машин?

- Особливості роторної овочерізки?

- Як класифікують диски за нарізуванням сирих овочів ?

 

 

 

 

  1.               Правила безпечної експлуатації машин та механізмів нарізання сирих овочів. Можливі проблемні ситуації під час роботи та їх вирішення.

Перевірити санітарно- технічний стан, наявність і стравність заземлення.

Встановити диски з ножами на вал, напрям обертання диска, проти годиниковой стрілки.

Холостий хід.

Перевірка блокування.

Завантажити продукти, сирі овочі.

Проштовхувати штовкачем (ледь натискаючи).

Не лізти руками до рухаючихся частин.

Після роботи вимкнути, розібрати

Санітарна обробка.

 

- Назвіть небезпечні зони машин для нарізування сирих овочів?

- Чим проштовхують продукти?

- Чому можливе враження електрострумом?

 

IV. Закріплення нового матеріалу.

На початку уроку була надана інформація, учні ознайомилися з проблемними ситуаціями, які мали вирішити в ході уроку. Ми розглянули всі пункти нашого плану і я знову звертаю вашу увагу на наші проблемні ситуації. Давайте їх вирішимо, оскільки ви уже володієте необхідною інформацією (Додаток 2).

 

V. Підведення підсумків уроку: підводжу підсумки, аналізую відповіді, виставляю оцінки, відповідаю на питання.

 

VI. Домашнє завдання: підручник Саєнко Н.П., Волошенко Т. Д. «Устаткування підприємств громадського харчування»,  с.60 ; самостійно зробити порівняльну характеристику машин  та механізмів для нарізування сирих овочів.

Дати відповіді на картки – завдання (Додаток 3).

 


Додаток № 1

Опорний конспект

Класифікація машин та механізмів для нарізування сирих овочів

За структурою робочого циклу

За конструкцією робочих органів

Багатофункціональні

(комбіновані)

 

 

 

Безперервної дії

Періодичної

дії

Дискові

Пуансонні

Роторні

 

Класифікація овочерізальних машин та механізмів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ножі для дискових овочерізок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ротор   диск з трьома лопатями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пуансон - (франц. Роіпсоп (шило)) робоча частина деяких штампів та інших інструментів, що безпосередньо тисне на матеріал, який обробляють або досліджують.

 

 

 

 

 Комбіновані овочерізки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Додаток № 2

Виберіть вірне рішення:

ПРОБЛЕМИ

Х

 

 

Х

 

 

 

 

Х

 

 

Х

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

Х

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Х

Х

 

 

  1. Машина не вмикається
  2. Підвищений шум у машині

під час роботи

  1. Неякісне нарізання продуктів
  2. Товщина нарізання не відповідає заданій
  3. Раптова зупинка машини
  4. Перегрівання двигуна з можливою

зупинкою машини

ПРИЧИНИ / ВИРІШЕННЯ

  1. Несправний пуско-регулювальний пристрій
  2. Зайвий предмет у робочій камері
  3. Гайкою встановити потрібну товщину

нарізання (або змінити диск)

  1. Не закріплений завантажувальний бункер

(правильно встановити бункер)

  1. Продукт заклинило в робочій камері

(вимкнути машину та усунути продукт)

  1. Погано закріплені ножі або зовсім не закріплені
  2. Машина перевантажена (великі шматочки овочів)
  3. Довготривала робота (зробити перерву)
  4. Перевірити чи увімкнений рубильник
  5. Ножі стерлись і затупились

Вирішення ситуацій роблять учні, висловлюють свої думки, гіпотези.

Викладач дає зауваження, підводить учнів до правильного рішення.

Додаток № 3

Картка-завдання №1

  1. Як класифікують машини та механізми для нарізування сирих овочів за конструкцією робочих органів?

 

Картка-завдання №2

1. Який принцип дії дискових машин?

Картка-завдання №3

1. Який принцип дії пуансоних машин?

Картка-завдання №4

1. Який принцип дії роторних машин?

 

doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
21 січня 2022
Переглядів
4624
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку