Бутерброди 5- 6 клас

Про матеріал
Бутерброд (від нім. бутер – масло, брід – хліб) – смачна холодна закуска швидкого приготування, харчова цінність якої залежить від використовуваних продуктів. У сучасній кулінарії бутерброди широко поширені, так як швидкі в приготуванні, вносять різноманітність у меню, можна подавати як самостійну страву, як закуску перед обідом або вечерею, до перших страв, чаю або кави, у вигляді закуски до холодного столу, брати із собою на пікніки, в походи і т. д.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Бутерброди. Вимоги до якості, умови і терміни зберігання.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Бутерброди поділяють на відкриті та закриті. До відкритих належать також бутерброди закусочні, коктейльні й тортові. Звичайні (відкриті) бутерброди готують із гастрономічними товарами та кулінарними виробами на пшеничному та рідше (зі шпигом, оселедцем, кількою) на житньому хлібі. Хліб нарізають скибочками завтовшки 1 - 1.5 см і масою 20 - 30 г. Відкриті бутерброди прикрашають гілочками зелені, скибочками лимона, варених яєць, листками салату та ін. Зовнішній вигляд бутербродів при зберіганні погіршується: деформуються скибочки сиру, підсихає риба, на ковбасах виступають крапельки жиру, в'яне зелень. Тому бутерброди готують невеликими партіями. Продукти для бутербродів нарізають не раніше ніж за ЗО - 40 хв до подавання і зберігають на холоді.

Номер слайду 5

Підготовляючи для бутербродів гастрономічні продукти, з ковбас видаляють оболонку, в окостів — шкіру й кістки. Корейки й грудинки також зачищають від шкіри й кісток, сири — від кірки, балики — від шкіри, кісток або хрящів. Оскільки оболонки, шкіра, шкура оберігають продукти від швидкого псування, їх знімають тільки із частин, призначених для нарізання. Підготовлені гастрономічні товари нарізають широкими тоненькими скибочками завтовшки 2 - З мм (сир) і 3 - 4 мм (м'ясопродукти) і покривають ними всю поверхню хліба.

Номер слайду 6

Бутерброди із сиром, паштетом, ікрою лососевих та осетрових риб, оселедцем або кількою, джемом і повидлом готують із вершковим маслом, який рівномірно намащують на хліб або кладуть збоку від основного продукту.

Номер слайду 7

Бутерброди-«асорті» готують на пшеничному або житньому хлібі масою 80 - 100 г з набором гастрономічних продуктів або кулінарних виробів у кількості 3 - 5 найменувань. До набору можуть входити рибопродукти (риба відварна, смажена, солона, ікра лососевих, шпроти, консерви рибні в томаті й ін.), м'ясо і м’ясопродукти (окіст, м'ясо варене, ковбаса паштет печінковий, птиця відварна), салат, сир, мариновані і свіжі фрукти загальною масою ЗО - 70 г.

Номер слайду 8

Закриті бутерброди (сандвічі) готують із двох скибочок хліба: дрібно-штучного, формового (пшеничного або житнього) або пшеничного батонів. Дрібноштучиний хліб розрізають навпіл (не до кінця, щоб вони не роз'єдналися). Підготовлені продукти (сир, ковбасні вироби, свино- копчення, відварні і смажені м’ясопродукти, рибу гарячого й холодного копчення, салат, зелень) вкладають між скибочками хліба, змащеними вершковим маслом (якщо воно передбачено рецептурою). Широкого розповсюдження одержали сандвічі-гамбургери на дріб- ноштучному хлібі (булочках). Крім січеного виробу (гамбургера, чізбургера, фішбургера), до складу цих сандвічів можуть входити різноманітні додаткові продукти: скибочки сиру, помідорів, бекону, маринованих огірків, листя салату, гострі соуси, приправи, спеції.

Номер слайду 9

Можна запікати бутерброди, не обсмажуючи попередньо хліб. Так найчастіше вчиняють тоді, коли бутерброд готують із сиром. Сир викладають зазвичай зверху інших продуктів (шинки, яєць, томатів, цибулі та ін.) і запікають, доки він не розплавиться. До цього часу хлібна скибочка знизу встигає підрум’янитися.

Номер слайду 10

Один з найпопулярніших різновидів канапок — «Сендвіч» був названий на честь графа Сендвіча — відомого картяра. Саме він придумав класти м’ясо між двома скибками хліба, щоб не забруднити руки за грою. Найбільший бутерброд у світі зробили у 2001 році німці. Для того, щоб намастити шматок хліба розміром 18 м2 знадобилося 18 кг масла! Найбільший сандвіч розміром 2,5 м2 і вагою в 2 т приготували пекарі із чеського міста Норвич. Цікаві факти

Номер слайду 11

Бутерброди-Види бутербродів-Види нарізки-Види продуктів-Обладнення-Вимоги до якості виготовлення бутербродів

Номер слайду 12

Кваліфікація бутербродів. Відкриті (прості,складні)Закриті (сендвіч,гамбургер)Закусочні (канапе,тартинка)

Номер слайду 13

Бутерброд. Бутербро́д (від нім. Butterbrot — «хліб з маслом»), іноді кана́пка (фр. canapé, канапе́)  накладанець — вид холодної закуски. Являє собою скибочку хліба або булки, на яку покладені додаткові харчові продукти.

Номер слайду 14

Різноманіття бутербродівІснує величезне різноманіття бутербродів  — від класичних з ковбасою або сиром до багатошарових з різних сортів м'яса, овочів, зелені та соусів або паштетів. Також бутерброд може складатися тільки з хліба і вершкового масла, можливо з цукром, варенням, медом або сіллю. Бутерброди широко розповсюджені, бо вони швидкі в приготуванні, зручні в перенесенні та не вимагають використання столових приладів.

Номер слайду 15

Види бутербродів. Бутерброди поділяються на основні групи: відкриті — канапки (прості та асорті), закриті (сандвічі) закусочні (канапе), перекладанці.

Номер слайду 16

Відкриті бутерброди. Для приготування їх використовують житній хліб — для бутербродів з жирними продуктами (шинкою, шпиком, салом), продуктами, що мають гострий смак (оселедцем, шпротами тощо), і пшеничний хліб. Для відкритих бутербродів пшеничний батон нарізають скибочками, трохи навскіс, 1-1,5 см завтовшки і масою 30-40 г. Вершкове масло для бутербродів зачищають, тверде — розм'якшують і розтирають. Згідно з розкладкою у масло додають зелень петрушки, сік лимона, гірчицю, майонез, тертий хрін, сир.

Номер слайду 17

Закриті бутерброди (сендвічі)[Це прямокутні скибочки хліба 5-6 см завширшки, 1-8 см завдовжки, 0.5 см завтовшки. Вони також можуть мати форму трикутника, ромба, квадрата.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Бутерброди-закуски (канапки)Готують на маленьких шматочках підсушеного або підсмаженого на маслі хліба або використовують випічку з листкового і пісного тіста.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

МІНІ-ПІЦИ З БАГЕТАПіца – дивовижний винахід італійців. Мені здається, що її успіх зумовлений простотою концепції. В основі тісто, потім йде соус – томатний або вершковий, начинка і сир. Все дуже легко. Але сьогодні мені не хочеться готувати тісто для піци, і я вирішив приготувати маленькі гарячі бутерброди, схожі на піцу. Повірте, це буде дуже смачно. 

Номер слайду 23

ПерекладанціЯвляють собою протилежність канапкам, це великі багатошарові бутерброди, які готують з цілої хлібини. Кожен перекладанець здатен задовольнити апетит декількох осіб, тому подають їх по одній штуці цілими, а ділять безпосередньо на столі, розрізаючи як торт (через це їх іноді називають бутербродними тортами).

Номер слайду 24

Гарячі бутерброди. Готують з відвареним м'ясом, куркою, з набору продуктів (ковбаси, сиру, яєць, зеленого горошку, майонезу) і рибних консервів. Для їх приготування використовують половинки булочок або пшеничний хліб, на які укладають нарізані продукти, заправляють майонезом, посипають тертим сиром і запікають в духовці або мікрохвильовці при температурі 220—240°С протягом 2-3 хв. Подають гарячими на круглих блюдах, які покривають серветками.

Номер слайду 25

ЯК ПРИГОТУВАТИ ГРІНКИЯк ви думаєте, смачні грінки це складно або просто? Я точно знаю, що відповіді будуть різними. Щоб внести ясність в це питання я поділюся своїм рецептом ідеальних грінок, приготувавши які, ви точно будете знати, що це дуже просто і смачно.  

Номер слайду 26

БРУСКЕТИ З ГАРБУЗОМ І СИРОМ ФЕТАБрускети – дуже проста і швидка закуска. Ідеальний варіант для великої компанії або святкового столу. Їх можна готувати з чим завгодно – овочами, фруктами, м’ясом або рибою. Сьогодні я пропоную приготувати брускети з гарбузом і сиром фета. Не думайте, що все так просто. У мене є кілька секретів, щоб зробити смак цих брускет незабутнім.

Номер слайду 27

КУБИНСЬКИЙ САНДВІЧТут треба сказати, що цим рецептом ми спробували відтворити кубинський сандвіч з фільму «Кухар на колесах», який приніс герою фільму велику популярність. Можна сказати, що часу для підготовки піде багато, але це того варте. Свинина виходить мегаароматна і м’яка, солоні огірки надають соковитості, а сир і солодка гірчиця – ніжності. Повірте, ви не пошкодуєте, витративши час на приготування цього сандвіча.

Номер слайду 28

МЕЛТ З ТУНЦЕММелт – це гарячий закритий сандвіч, який можна приготувати з різноманітними начинками. Хочу поділитися рецептом мелта з тунцем – ідеальний перекус, який може замінити повноцінний прийом їжі. Соковитий завдяки томату, пікантний завдяки білій цибулі та ніжний завдяки чеддеру – ідеальний бутерброд з тунцем.  

Номер слайду 29

САНДВІЧ З КРУАСАНА З ПОЛУНИЦЕЮСезон полуниці все ще в розпалі. І сьогодні я пропоную вам приготувати дуже просту і при цьому ніжну і романтичну закуску. Ви витратите всього кілька хвилин і отримаєте дуже смачний сандвіч з круасана з полуницею в поєднанні з м’яким сиром, освіжаючою м’ятою і пікантним коріандром, який відмінно підкреслює смак полуниці.

Номер слайду 30

ТОСТИ З РЕДИСКОЮІноді нам зовсім не хочеться готувати. І тоді в хід ідуть сендвічі та бутерброди. Я пропоную небанальне рішення – тости з редискою. Швидкі, прості, оригінальні й обов’язково смачні. Адже крім гостроти редису в них є приємна терпкість лимонної цедри і м’ятна свіжість. Краще й не придумаєш.

Номер слайду 31

САНДВІЧ З КУРКОЮ І ГРИБАМИСезон пікніків вже не за горами, значить потрібно скоріше запасатися новими смачними рецептами того, що можна приготувати на грилі. І у мене як раз є смачнючий рецепт, який сподобається всім любителям сандвічів і бургерів. Сандвіч з куркою і грибами – чудове рішення для будь-якого пікніка. У ньому все прекрасно –  і ароматна булка, просочена вершковим маслом з гірчицею і пряна рукола з томатами і ніжний сметанний соус.

Номер слайду 32

ГАРЯЧІ ТОСТИ З NUTELLA І БАНАНОМЗізнайтеся. Іноді хочеться взяти банку пасти Nutella, велику ложку і піти в забуття. Тільки не треба безрозсудності, зробіть все максимально смачно. Приготуйте м’які французькі тости, змастіть їх жаданою Nutella, викладіть банан і забудьте про все. У неділю вранці можна все, особливо щастя на сніданок.

Номер слайду 33

БУТЕРБРОДИ З БУРЯКОМ І САЛЯМІЦей рецепт – моя інтерпретація звичайних бутербродів з ковбасою. Досить проявити трохи фантазії, щоб перетворити звичайне блюдо в святкову закуску. Бутерброди з буряком і салямі – новий варіант святкових бутербродів, які можна приготувати всього за п’ять хвилин. Невелика підказка – щоб не витрачати час на відварювання буряків, купіть вже готову в супермаркеті.

Номер слайду 34

Відкриті бутерброди з одним шматком хліба

Номер слайду 35

Номер слайду 36

Прості холодні

Номер слайду 37

Складні холодні (асорті)

Номер слайду 38

З жирними продуктами

Номер слайду 39

Грінки, гарячі бутерброди

Номер слайду 40

Закриті бутерброди з двома шматками хліба

Номер слайду 41

Клубні сандвічі

Номер слайду 42

Гарячі сандвічі з грінок

Номер слайду 43

Листкові бутерброди з трьома і більше шматками хліба

Номер слайду 44

Бутербродні торти

Номер слайду 45

Бутербродний рулет

Номер слайду 46

Бутербродні башти

Номер слайду 47

Фуршетні бутерброди

Номер слайду 48

Канапе

Номер слайду 49

Тартинки

Номер слайду 50

Тарталетки

Номер слайду 51

Воловани

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

За законом Мерфі хліб завжди буде падати маслом вниз. Близько 50% усього хліба йде на бутерброди – в Англії найпопулярніший бутерброд - з сиром, в Америці – з шинкою, а в Україні - з салом.14 березня - день народження бутерброда.

Номер слайду 55

Ми з'їдаємо більше 9 000 000 буханок хліба щодня. Цього достатньо, щоб зробити 90 мільйонів бутербродів. Так що, бажаю всім корисного, збалансованого харчування, щоб ходили всі стрункі, красиві і тому радісні і щасливі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подолинна Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
22 січня 2022
Переглядів
6039
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку