Урок –подорож до Болгарії. (до дня Європи)

Про матеріал
Розробка (сценарій) інформаційної години у вигляді віртуальної подорожі, мета якої - поглиблення знань вихованців про країни Євросоюзу, а також культуру й звичаї народів Європи .Урок-подорож до Болгарії познайомить дітей з історією і культурою країни Сприятиме розвитку творчих здібностей вихованців. Пробудить цікавість до країн Європи та рідного краю.
Перегляд файлу

                          Урок –подорож до Болгарії.

                                 (до дня Європи)

Мета: ознайомити дітей з історією і культурою країн Європи; розвивати творчі задатки вихованців, цікавість до країн Європи та рідного краю; виховувати повагу та дружбу між країнами.

Обладнання: святково прикрашений кабінет, проектор, презентація до уроку,

Лунає болгарська народна музика. В національних болгарських костюмах зꞌявляються ведучі.

Перший ведучий: Добрий день, дорогі друзі! Сьогодні ми будемо мандрувати  привітною і затишною європейською країною з чорноморським узбережжям і давньою історією – Болгарією. А наші гості будуть і гідами, і консультантами.

Другий ведучий: Болгарія – це індустріальна країна з розвиненим сільським господарством, розташована в східній частині Балканського півострова. Назва країни походить від назви племен булгар, які прибули на ці території наприкінці VII ст. Офіційною датою виникнення Болгарії вважається 681 рік, бо саме в цьому році слов’янські племена разом з протоболгарами створили державу, на чолі якої став хан Аспарух. Протягом ІХ-Х століть Болгарія розширювала свої кордони, зміцнювала військовий і політичний авторитет в Європі. Після створення Кирилом та Мефодієм слов’янської писемності (855 р.), Болгарія перетворилась у перший слов’янський культурний центр. Одними з перших серед слов’ян болгари прийняли християнство, це сталося близько 865 р. Але у середині XIV століття Болгарія потрапила під турецьке панування, яке тривало 500 років аж до ХІХ ст. У 1878 році в Болгарії була відновлена конституційна монархія. Тільки у 1908 році Болгарія була проголошена незалежною. У 2005 році Болгарія вступила в НАТО, а у 2007 році увійшла до Євросоюзу.

Перший ведучий: А зараз для вас – цікаві факти про Болгарію. (Під час розповіді демонструються фотографії та відео з міст Пловдив і Софія)

 Болгарське місто Пловдив визнане найдавнішим з європейських міст. Життя кипить тут ось уже протягом шести тисячоліть. Софія є другим найстарішим містом в Європі. Також Болгарія посідає третє місце в Європі за кількістю археологічних розкопок. Перші два місця посідають Греція та Італія. На території Болгарії знаходиться величезна кількість скарбів, історія яких перевищує 6000 років. І ще цікавий факт: болгарська народна пісня "Изле ле Делю хайдутин" ("Вийшов Дельо – повстанець") потрапила в список музичних творів, які були відправлені в космос за програмою "Voyager" для можливого контакту з позаземним розумом. (Демонструється відео пісні, співають Валя Балканська і Георгій Христов).

 Другий ведучий: Ця країна ще й не так нас здивує. Ось, наприклад, Болгарія є батьківщиною йогурту. (На екрані демонструється фото болгарського йогурту). Болгарський йогурт має неповторний смак. Одні стверджують, що секрет в рецепті, інші впевнені, що такий смак досягається завдяки додаванню бактерії Lactobacillus Bulgaricus, яку можна знайти тільки в болгарському повітрі.

Кутова шліфувальна машина з’явилася в Болгарії, тому цю пилку і називають болгаркою. (На екрані демонструється фото пилки-болгарки)

Солодкий перець називається болгарським тому, що саме болгари завезли цей овоч в Молдову, Україну, Росію в кінці ХVІІ століття (хоча батьківщиною солодкого перцю є Америка). (На екрані демонструється фото солодкого болгарського перцю).

Перший ведучий: Неподалік від міста Казанлик є в Болгарії Долина Троянд. Вважається, що ґрунт і клімат тут найбільш сприятливі для цих рослин. Століттями народ Болгарії вирощував троянди, збирав їхні пелюстки. Болгарська трояндова олія вважається кращою в світі, вона застосовується в парфумерії, фармакології і харчовій промисловості. Щороку в перші вихідні дні червня Казанлик стає столицею Фестивалю Троянд. (Демонструється відео "Долина троянд у Болгарії") 46

Другий ведучий: Один з улюблених музичних інструментів болгар – гайда. Це болгарська волинка. Складається вона з шкіряного хутра та дерев’яних частин. Гайда – дуже звучний інструмент. Зараз ви побачите на відео ансамбль гайдукістів і почуєте, як звучить цей інструмент. (Демонструється відео "100 Каба гайди, Сос ма караш, майчинко,100 Kaba Gaidi").

Щодо смакових переваг болгар, то слід зазначити, що кава та густе молоко – два головних безалкогольних напої у Болгарії. Їх п’ють скрізь і завжди. Каву часто п’ють з кока-колою. У якості сніданку або перекусу болгари надають перевагу "банічці" – це булочка з листкового тіста, що найчастіше начинена бринзою. (На екрані демонструється фото булочки «банічка»)

 Перший ведучий: А чи знаєте ви, що винахідник першого в світі електронного комп’ютера – вчений болгарського походження Джон Вінсент Атанасов. (На екрані демонструється фото Д. Атанасова). І ще дуже важлива інформація: під час ІІ Світової війни православна церква і болгарський уряд зуміли зберегти єврейське населення своєї країни від нацистських концентраційних таборів під час Голокосту. Всього дві країни змогли це зробити: Болгарія і Данія. Другий ведучий: А ми мандруємо далі. Пропоную вам переглянути відеофільм "Презентація Болгарії". (Зупинка на кадрі "Болгарський алфавіт"). На екрані ви бачите болгарський алфавіт. Скажіть, він схожий на наш, український алфавіт? (Відповіді дітей: "Схожий"). А хто відповість, як він називається? (Відповіді дітей: "Кирилиця"). Так, правильно. Розроблений він у IX столітті в Болгарії просвітителями Кирилом і Мефодієм. Вони перші переклали Біблію та Євангеліє слов’янською мовою, заклали основи слов'янської писемності. Болгарська церква шанує День пам’яті Кирила і Мефодія, згодом цей день став у них святом національної освіти й культури. В Болгарії запроваджено також Орден Кирила і Мефодія.

Перший ведучий: А зараз ми поговоримо про болгарську мову. Як ви бачили у фільмі, алфавіт дуже схожий на український, тож давайте порівняємо значення загальновживаних слів в українській і болгарській мовах. (На екрані демонструється порівняльна таблиця). Болгарське слово "стая" означає "кімната". Наприклад, однокімнатна квартира по-болгарськи — це "єдностаєн апартамент".

Другий ведучий: Коли болгарин хитає головою вгору-вниз, то це означає, що він з чимось не згоден або "Ні". Якщо ж він хитає головою праворуч-ліворуч, то це означає згоду або "Так". Як ви знаєте, у нас це робиться навпаки. Величезну плутанину це неспівпадіння викликає під час спілкування з туристами. Але словами ці визначення звучать: "так – да", "ні – нє". Давайте з вами потренуємось кивати головою поболгарськи. Відповідайте на мої запитання: Ви раді, що прийшли в гості у нашу бібліотеку? (Діти хитають головами в сторони – "Так"). Ви хочете, щоб у школі відмінили зимові канікули? (Діти хитають головами вгору і вниз – "Ні") 47

Слово надається гостям заходу. Вони доповнюють і коментують подану інформацію.

Перший ведучий: На жаль, наша зустріч добігла кінця. Я впевнена, що вона була дуже цікавою і інформативною для вас. Я хочу щиро вам усім подякувати за участь і побажати побувати в цій сонячній та гостинній країні не віртуально, а реально. Ви згодні? ( Діти хитають головами праворуч-ліворуч).

docx
Додано
9 травня 2020
Переглядів
1397
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку