Урок-подорож "Стежками Херсонського краю. Розв'язування квадратних рівнянь за допомогою формул коренів квадратного рівняння"

Про матеріал
Урок-подорож "Стежками Херсонського краю. Розв'язування квадратних рівнянь за допомогою формул коренів квадратного рівняння"
Перегляд файлу

Розв’язування завдань за допомогою формули коренів квадратного рівняння.

Мета:

  • набути навичок розв’язувати квадратні рівняння за допомогою формул коренів квадратного рівняння; розширити знання учнів про рідний край;
  • розвивати творчі та розумові здібності учнів, інтерес до вивчення математики, вміння слухати;
  • виховувати почуття патріотизму, любові до рідного краю, позитивну мотивацію до навчання, заохочувати до самостійної навчальної діяльності.

 

Хід уроку

 

І. Організаційний момент

 

На сьогоднішньому уроці ми з Вами будемо розв’язувати квадратні рівняння та рівняння, які зводяться до квадратних за допомогою формул коренів квадратного рівняння, а також  здійснимо невеличку подорож стежками нашого краю.

Епіграфом сьогоднішнього уроку я обрав слова М. Рильського «Мало любити свій рідний край, його потрібно знати».

Херсонщина – це безкраї степи на яких колоситься хліб, це високі береги, які омиваються бурхливими хвилями морів, це край художників, поетів та письменників. Серед усього цього природного розмаїття та архітектурних витворів ми все ж постараємося ознайомитися з найяскравішими чудесами Херсонського краю. І так ласкаво прошу вас до захоплюючої подорожі.

 

ІІ. Перевірка домашнього завдання

 

2.1 Щоб дізнатися назву міста, з якого розпочнемо нашу подорож, давайте перевіримо домашнє завдання.

(Усі завдання подані за підручником Алгебра: підручн. для 8 кл. загальноосвт. навч. закл./ О. С. Істер – Київ: Генеза, 2016. – 272с.)

№813

             

Робота в парах

На картках записані відповіді до домашнього завдання №813. З іншого боку нанесені букви та склади. Розмістіть відповіді у порядку зростання і з букв, що на задній стороні карток складіть слово.

Якщо завдання виконано вірно, ви дізнаєтеся назву пам’ятки , що є нашою першою зупинкою.

АС

КА

НІ

Я

-

НО

ВА

ХУ

ТО

РИ

ЗЕ

-7

-4

-1

0,5

5

6

8

Немає коренів

7

9

4

 

“АСКАНІЯ-HОBA” – біосферний заповідник імені Фридриха Фальц-Фейна
“Асканія Нова” – найбільший в Європі біосферний степовий резерват. Його екосистема – еталон природи сухого ковильно-типчакового степу. Знаходиться на території Чаплинського району Херсонської області

Започаткований поміщиком Фридрихом Фальц-Фейном на вланих землях, як приватний степовий заповідник в останню чверть 19 століття. Його найбільшим скарбом є ділянки цілинного степу, де зберігаються аборигенні види рослинності. Зовсім інакше представлений тваринний світ заповідника. Колекція фауни тут складається з завезених з різних куточків земної кулі та акліматизованих, екзотичних для українських степів, видів. 

2.2 А назву наступного чуда нашої подорожі я виміняю на розв’язання №819(1,2) біля дошки.

                             

Зелені хутори

Ідея створення проекту з’явилася в 2008 році, коли об»єдналося кілька десятків членів особистих селянських господарств. Під прапором сільського зеленого туризму ідея перетворилася на проект, який був реалізований на кордоні Голопристанського та Цюрупинського районів.

Основна концепція проекту – об’єднання культурно-просвітницької, екологічної та розважально-ігрової складових на базі синтезу історії краю, екології і сучасного мистецтва для розвитку екологічного туризму.

 

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

Наступне чудо Херсонщини ви дізнаєтесь, розв’язавши кросворд.

Кросворд

 

1 д

и

с

к

р

и

м

і

н

а

н

Т

 

 

 

2 н

е

п

о

в

н

е

 

3 к

о

р

і

н

ь

4 к

в

а

д

р

а

т

н

е

 

5 д

в

а

 

6 т

р

е

т

і

й

 

 

 

 

 

 

7ф

о

р

м

у

л

а

8 о

д

и

н

9 р

і

в

н

я

н

н

я

10 к

о

е

ф

і

ц

і

є

н

т

и

Питання до кросворду:

  1. Вираз у квадратному рівнянні .
  2. Квадратне рівняння, у якому хоча б один з коефіцієнтів або дорівнюють нулю.
  3. Розв’язок рівняння.
  4. Рівняння виду .
  5. Кількість коренів квадратного рівняння , коли .
  6. Коефіцієнт у квадратному рівнянні.
  7. Вираз, за допомогою якого знаходяться корені квадратного рівняння.
  8. Кількість коренів квадратного рівняння , коли .
  9. Рівність, що містить невідоме.
  10. Числа , і у квадратному рівнянні .

 

Мертве море

Виявляється, щоб поплавати в мертвому морі не потрібно вирушати в Йорданію або Ізраїль – адже у нас на батьківщині є своє мертве море – Сиваш. Воно знаходиться на кордоні двох регіонів – Херсонщини та Криму.

Назва Сиваш в перекладі з кримськотатарської мови  означає «бруд». Унікальні грязі сприяють лікуванню і омолодженню. Береги у Сивашу пологі, саме озеро мілке, а тому безпечно навіть для дітей. Насичена солями вода утримує тіло на поверхні, так що плавати в такій воді одне задоволення. У літній час берега озера пересихають і утворюють кірку солі, яку, до речі, можна взяти з собою для прийняття цілющих ванн.

 

ІV. Удосконалення знань і вмінь.

4.1 Робота в групах

А дізнаватися наступу пам’ятку ви будете двома групами. Перша група, яка розв’яже своє завдання допоможе нам побачити її, а також буде від відповідно оцінена.

 

 

 

І група

 

ІІ група

 

«Рожеві» озера

Саме знамените рожеве озеро Херсонщини знаходиться в с. Григорівка, Чаплинського району. Такий незвичайний колір озеро отримало завдяки мешкає там молюскам. Відпочиваючі вже давно помітили, що чим тепліше літо, тим інтенсивніше колір озера. Вода в озерах дуже солона і пахне фіалками, а колір кожної водойми варіюється від оранжевого до блідо-рожевого відтінку.

 

4. 2 Розв’язання №826 підручника  біля дошки.

         

Фортеця Тягин, Тягинка

З незапам'ятних часів над Дніпром височіє фортецю Тягин, розташована в однойменному селі. Побудована вона була у часи правління турків в 14 столітті. Замок, збудований на острові Велике городище в 14 столітті, був увінчаний трьома вежами. Після 1491 року, коли землі опинилися під владою кримського хана, споруду переобладнали в опорну фортеця, покликану захищати землі від татарських набігів.

Перша згадка Запорізького козацтва відноситься до 1492 року і пов'язана з нападом на турецький корабель, що сталася під стінами фортеці. Атаки козаків на фортецю тривали аж до 18 століття. В цей час вона була остаточно зруйнована. У 1992 році на місці замку на честь 500-річчя козацтва був встановлений пам'ятник «Козацька слава». Виконаний пам'ятник у вигляді Святого Михайла, що підноситься на колоні. Оглянути руїни фортеці можна і сьогодні, пройшовши до старого мосту через річку.

Для того, щоб дізнатися назву наступної пам’ятки, ви повинні назвати мені суму всіх коренів двох рівнянь.

4. 3. Cамостійна робота

                                  

 

 

Дозорна башта, Козацьке

Біля селища Козацьке, яке розташоване на правому березі річки Дніпро в Херсонській області, знаходиться дозорна вежа. Її споруда датується 80-ми роками 19 століття. Імовірно, перша вежа на цьому місці була зведена в період князівства Великого Вітовта в кінці 14 століття. У той час тут проходив кордон Литовської держави. Тоді, ймовірно, вежа використовувалася як оборонна споруда. Вежа, представлена сьогодні, стоїть на руїнах старої.

 Побудована вона була в якості водонапірної башти для подачі води в маєтку князя Трубецького. Башта знаходиться на рівнинній місцевості біля дороги. Виконана вона з грубого каменю. На сьогоднішній лінь дозорна вежа перебуває в застарілому стані і не використовується.

Додаткові завдання

№822, 824 біля дошки

V. Оцінювання..

VІ. Підсумок уроку.

Закінчіть речення.

Сьогодні я дізнався...

Було цікаво...

Було складно...

Я виконував завдання...

Я зрозумів, що...

Тепер я можу...

Я навчився...

У мене вийшло...

Я зміг...

Я спробував...

Мене здивувало...

Мені захотілося...

 

Ось і завершилася наша подорож. Ми з вами набули навичок розв’язувати квадратні рівняння за допомогою формул коренів квадратного рівняння. Разом з тим, ми побували у визначних куточках нашого краю, згадали про історичні пам’ятки нашого народу, які мають величезну для нас цінність. Бо Херсонщина багата на видатні місця та пам’ятки архітектури, а нам сьогодні вдалося доторкнутися до її багатолітньої історії.

 

VІІ. Домашнє завдання.

№807(усно), №828,810(в зошит).

 

 

1

 

docx
До підручника
Алгебра 8 клас (Істер О. С.)
До уроку
Розділ 3. Квадратні рівняння
Додано
6 квітня 2019
Переглядів
604
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку