Урок-подорож з хімії "Пригоди інопланетян в місті Соледар"

Про матеріал

Однією з найбільш цікавих інноваційних форм навчання є урок-подорож. Обрана тема актуальна в наш час, тому що сіль- це предмет першої необхідності. Метою урока є: повторення і поглиблення знань з технологічного процесу виробництва солі; розвиток аналітичного мислення; формування пізнавального інтересу учнів; виховання поваги до співрозмовника.

Перегляд файлу

http://rus-list.ru/wp-content/uploads/2014/12/13201001005.jpg 

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДЕПАРТАМЕНТ ОСВІТИ НАУКИ

ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСНОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ

СОЛЕДАРСЬКИЙ ПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ

 

 

 

 

 

 

Смолякова Катерина Сергіївна

 

 

 

 

 

«Пригоди інопланетян в місті Соледар»

урок-подорож

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Соледар


ЗМІСТ

 

  1.     Вступ ................................................................3
  2.     Основна частина.....................................................4
  3. http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpeg    Висновок ...........................................................13
  4.     Бібліографія........................................................14
  5.     Додаток А..........................................................15
  6.     Додаток Б...........................................................16
  7.     Додаток В...........................................................17
  8.     Додаток Г...........................................................18


ВСТУП

Однією з найбільш цікавих інноваційних форм навчання є урок –подорож.

   Метою уроку є:

- повторення і поглиблення знань з технологічного процесу  виробництва солі;

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpeg- розвиток аналітичного мислення;

- формування навичок виступу;

- формування пізнавального інтересу учнів;

- виховання поваги до співрозмовника;

- формування навичок роботи з джерелами.

   Обрана тема актуальна в наш час, тому що ніхто не буде сперечатися, що сіль - це предмет першої необхідності. У людському тілі її 300 м.

Щодня цей запас витрачається, і щодня він повинен поповнюватися. Не думайте, що сіль необхідна тільки для смаку їжі. Вона служить матеріалом, з якого утворюється соляна кислота в шлунку. Завдяки цій кислоті їжа перетравлюється, а мікроби гинуть. Крім того, сіль рятує нас від зневоднення, утримуючи в організмі вологу.

Зараз сіль загальнодоступна і ми її не цінуємо, але так було не завжди. У минулі часи через сіль спалахували справжні війни, нею платили податки, а роздачею солі гасили селянські бунти.

Нехай скільки завгодно кричать про шкоду солі прихильники безсольових дієт. Але чи така страшна сіль?

Кухонна сіль у чистому вигляді - це хлорид натрію.

Натрій практично не зустрічається в рослинній їжі, тому найкращим і найзручнішим способом поповнення його запасів є звичайна кухонна сіль. Але натрій приносить не тільки користь. Надлишок натрію завжди супроводжується нестачею калію. А дефіцит калію, в свою чергу, негативно позначається, крім усього іншого, і на роботі серця. Тому гіпертонікам, що страждають підвищеним тиском, рекомендовано стримувати свою любов до солоненького.

Симптомами надлишку натрію служать: підвищений тиск, набряки, спрага, часте сечовипускання, запаморочення, застійні явища в серцево-судинній системі.

Як ми бачимо, сіль двобоко діє на організм людини, і тому питання її вживання стає питанням «дозування».

 

 

 

 

 


ПРИГОДИ ІНОПЛАНЕТЯН В МІСТІ СОЛЕДАРІ

Мета: навчальна:

  • ознайомити з технологічним процесом виробництва солі;
  • забезпечити засвоєння учнями фізико-хімічними  властивостями солі;
  • http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegформувати вміння встановлювати причинно-наслідкові звязки;
  • навчити узагальнювати, робити висновки, виділяти основи;
  • сприяти усвідомленню учнями цінності досліджуваної теми;

розвиваюча:

  • розвивати інтерес до процесу видобутку солі;
  • розвивати самостійне мислення, усне мовлення;

виховна:

  • виховувати самостійність, толерантність і повагу до своїх одногрупників,
  • почуття відповідальності, впевненість у собі;
  • сприяти підвищенню культури поведінки, відносин.

Тип уроку: урок - пригода

Міжпредметні зв’язки: хімія, біологія, географія, історія, технологія приготування їжі з основами товарознавства.

Матеріальне забезпечення: мультимедійний проектор, компютер, лабораторне устаткування для дослідів, набір хімічних реактивів.

Присутні: заступник директора ДП «Артемсіль», лікар спелеосанаторія «Соляна симфонія», краєзнавець «Сіль Донбасу», провідний геолог державного підприємства «Донбас-геологія», шеф-кухар кафе «Тонус».

Хід уроку.

   Доброго дня! Ми раді вас вітати на нашому уроці. Сьогодні у нас незвичайний урок, а урок-пригода.

 Група попередньо була поділена на 2 підгрупи: перша підгрупа – це учні-дублери, які будуть дублювати наших присутніх гостей,  а друга – інопланетні гості.

Сьогодні в нашому місті сталося незвичайна пригода. (слайд 1)

Інопланетний корабель здійснив вимушену посадку на територію копальні. (слайд 2).

Інопланетні гості:  «Де ми? І що це за гарне місце?»

   На допомогу гостям прийшов заступник директора шахти, він дав розпорядження механікам полагодити корабель, а сам запросив інопланетян на екскурсію. Але спочатку запропонував подивитися відеоролик про ДП«Артемсіль» «Біле золото Донбасу». (слайд 3).

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegЗаступник директора шахти почав свою розповідь (учень-дублер): (слайд 4) « Соляні шахти знаходяться на 300 метрів під Землею, висотою вище 9-поверхового будинку. Підлога, стіни і стеля – все із солі. Донбаська кам'яна сіль - це спадок прадавнього моря, адже протягом 40 млн. років територія сучасного Донбасу покривалася морськими водами близько 350 разів. (слайд 5).»

Геолог державного підприємства «Донбас-геологія» (учень-дублер):   «У підземеллі Донеччини солідні запаси «чорного і білого золота» — солі, які залишилися від гігантського пралісу та мілководної затоки Пермського моря, які шуміли на місці теперішніх степів понад 300 мільйонів років тому. Мінерал такого складу називають «галіт», а осадову породу - «кам'яна сіль». Зокрема Пермський період (300-250 млн. років) знаменний зміною континентального режиму морським. У мілководній затоці, яка розташовувалася на місці сучасних міст Бахмут і Слов'янськ, відкладалися потужні товщі кам'яної солі. (слайд 6).  В кінці пермського періоду море надовго покинуло територію Донбасу, залишивши по собі потужні пласти соленосних відкладень, які почали видобувати у XIX столітті. (слайд 7). Родовище кам’яної солі площею більш ніж 200 квадратних кілометрів — одне з найбільших у світі. Унікальний і хімічний склад дуже чистого мінералу — 98—99% NaCl і 1,2% становить майже весь набір мікроелементів таблиці Менделєєва. До речі, відомий учений свого часу побував у місцевому соляному руднику, де видобувають сіль з 1881 року. І вже тоді під враженням від побаченого він зробив такий прогноз: «Переконаний, що з часом тут будуть лікувати трудовий люд, оскільки повітря зимою і влітку однієї температури, воно насичене неймовірно корисними для здоров’я часточками солі».

Краєзнавець (учень-дублер): «У міфології стародавнього Китаю говориться про бога Фей Ну, який нібито навчив людей добувати сіль і вживати її. Різноманітні магічні уявлення пов’язували з сіллю свідомість людей далекого минулого. Сіль давала життя, зберігала їжу, залишаючись наче незмінною сама, і тому вона набула значення символу вічності, сталості, життя, Її приносили в жертву богам, дарували нареченим, нею посипали могили небіжчиків. Ось як описував історик Пліній обряди стародавніх римлян: «Найбільша частина солі віддається при жертві, так як ніяка жертва без посипання сіллю не звершується». Подібні обряди сприйняли іудеї і християни. «При всякій жертві твоїй принесеш солі», – йдеться в Біблії. І донині в християнських культах і звичаях, особливо католицьких, збереглися магічні обряди, де сіль виступає символом вічності, вічного життя.

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegДослідник (учень-дублер): «Зі здатністю міцного солоного розчину довго зберігатись «чистими» (у ньому не заводились мікроорганізми) і оберігати від псування продукти пов’язані були фантастичні уявлення про «очисні» властивості солі. Після похорону папуаса всі його родичі вважають необхідним покупатись в морській воді для очищення від злих сил. Стародавні греки і римляни пірнали в море, щоб очиститись. Жерці перед входом до храму вмивали солоною водою руки.

Солі приписувалася здатність запобігати шкідливу дію злих духів, «нечистої сили», в старий час на Україні, щоб умилостивити «водяного», кидали дрібку солі з борошном і хлібними крихтами у воду. У ніч перед Різдвом жінки посипали сіллю кужіль і пряжу, щоб уберегти їх від «потвори». Сіллю посипали фундамент будинку, що будується. У знахарському «лікуванні» велике місце займає «вигнання» хвороб за допомогою солі.

Інопланетянин: «А що це за чоловічки, і що вони тримають в руках?» (слайд 8).

Заступник директора (учень-дублер): «Це наша гордість. Такого ви ніде більше не побачите. Сьогодні у нас в копальні симфонічний оркестр, він занесений в книгу рекордів Гіннеса, тому що грає глибоко під землею. Крім цілющих властивостей, соляні печери мають ще одну унікальну особливість - тут унікальна акустика. Уже двічі, в 2004 і в 2006 роках, тут проводилися концерти симфонічної музики, і обидва рази керівник оркестру був у захваті від того, як звучали тут виконані мелодії.

Перший раз виступав Донбаський симфонічний оркестр під керуванням Курта Шміта. У концерті брала участь солістка Віденської опери ВікторіїЛук'янець, а після виступу, відомий композитор і диригент, австрієць за національністю, сказав: «Я просто вражений! Ноти злітали до зводів печери, а потім повільно, як хмара, опускалися! У всьому світі знайдеться, може бути, лише 2-3 концертні зали з такою приголомшливою акустикою »».

І зазвучала чарівна музика, радуючи і чаруючи наших гостей (звучання записане в камері спелеосанаторія).

Інопланетні гості: «А що це так схоже на наш корабель? Миготливі лампочки, дроти, тільки форма інша.»

Лікар спелеосанаторія (учень-дублер): «Це медичні прилади. А прийшли ми з вами в спелеосанаторій "Соляна симфонія". У цьому місці дихають цілющим соляним повітрям, зміцнюють своє здоров'я наші працівники, хворі люди. Шари солі, як застиглі хвилі: кожен шар формувався 100 тисяч років. Захоплююче видовище! Рухаючись по галереях до санаторія не перестаєш дивуватися красі побаченого! «Соляна Симфонія» унікальна не тільки своїми лікувальними властивостями, тут просто неймовірно красиво, а місцеві умільці створюють з солі практично все. (слайд 9) Хочете спробувати?»

І прибульці з задоволенням скористалися його пропозицією. (розставляються аромалампи, і поширюється аромат цілющих трав).

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegЛікар спелеосанаторія (учень-дублер): «І поки ви дихаєте цілющим повітрям я вам розповім, як все це відбувається, навіщо, і чому.

Унікальний клімат соляної шахти сприяє зміцненню імунітету і підвищенню життєстійкості людського організму. Я покажу накопичений досвід роботи: у всіх колишніх пацієнтів спелеосанаторія, а це понад 7000 осіб, було відзначено помітне поліпшення самопочуття, адже перебування в соляній шахті є одним з найбільш визнаних методів безмедикаментозного лікування різних захворювань.

Мікроклімат соляних шахт має колосальний вплив на людський організм, оскільки сіль володіє повним набором таблиці Менделєєва.  (слайд 10, слайд 11).

Начальник хімічної лабораторії (учень-дублер): «Сіль кам'яна - осадова гірська порода хімічного походження. Родовища Галіт (NaCl) - основне джерело кухонної кам'яної солі, яка виходить шляхом очищення на солепереробних фабриках. Безбарвна або сніжно-біла порода, частіше забарвлена ​​домішками глин (сіра), оксидами і гідроксидами заліза (жовта, оранжева, червона), бітумами (бура) - сировина багатоцільового призначення, вона використовується для отримання кальцинованої соди і хлору. Сіль кам'яна містить мікроелементи - залізо, хром, марганець і селен, які складають значну частину добової потреби в них людини, що неможливо отримати з вивареної солі.

Давайте подивимося фізико –хімічні показники харчової солі.( Додаток А). Хімічний склад хлориду натрію відображає умовна формула NaCl, яка дає уявлення про рівні кількості атомів натрію і хлору. Але речовина утворена не двохатомними молекулами, а складається з кристалів. При взаємодії лужного металу з сильним неметалом кожен атом натрію віддає валентний електрон більш електронегативного хлору. Виникають катіони натрію Na+ і аніони кислотного залишку соляної кислоти Cl-. Разноіменно заряджені частинки притягуються, утворюючи речовину з іонною кристалічною решіткою. Маленькі катіони натрію розташовані між великими аніонами хлору. Число позитивних частинок у складі хлориду натрію дорівнює кількості негативних, речовина в цілому є нейтральною.

Солі - це складні речовини іонної будови, назви яких починаються з найменування кислотного залишку. Формула солі кухонної - NaCl. Застарілий хімічний термін, який часто вживається на виробництві, - «хлористий натрій». Ця речовина відома людям з глибокої давнини, колись його вважали «білим золотом». (ДОДАТОК Б)

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegТепер пропонуємо Вам виконати практичне завдання – експеримент.

 

Ефект «Мертвого моря»(слайд 12)

Знадобиться дрібна сіль, велика ємність, сире яйце і вода.

Заповнимо посуд до половини водою, акуратно опустимо яйце в воду - воно потоне і залишиться лежати на дні. Тепер дістанемо з води яйце, потім насипемо близько 10 чайних ложок солі (залежить від обсягу води), розмішаємо до повного розчинення і знову занурюємо яйце в воду.

На цей раз яйце спливе на поверхню.

 

Кристали солі (слайд 13)

Підготуйте сіль дрібного помолу, 2 склянки, нитку, блюдце. В обидві склянки налийте гарячу воду, і, постійно помішуючи, в кожну склянку всипайте сіль до тих пір, поки вона не перестане розчинятися. Поставте склянки на деякій відстані один від одного, з'єднайте їх ниткою так, щоб її велика частина провисала між ними, а кінці торкалися дна в кожній склянці. Підставте блюдце під провислу нитку. Залиште в такому положенні на декілька днів, і ви побачите, як на нитці і блюдце наросли кристали солі. Так можна виростити цілі сталактити і сталагміти. Через декілька днів ми подивимося на результат, який у Вас вийшов. (слайд 14).  Якщо розмір кристала вас влаштовує, дістаньте його, протріть сухими серветками і покрийте прозорим лаком (для нігтів або іншим). Коли речовина висохне, камінь можна буде брати в руки і милуватися.

Заступник директора (учень-дублер): «А зараз ви мабуть дуже зголодніли? Ми пропонуємо вам перекусити і продовжити нашу екскурсію. Поки ви будете смакувати, наш шеф кухар кафе «Тонус» розповість вам секретики щодо харчової солі.»

Шеф-кухар (учень-дублер): «У рецептах найчастіше рекомендують солити страви до смаку. І це ускладнює ситуацію тим, хто не має великого досвіду самостійного приготування їжі. Скільки солити фарш для пельменів або як визначити чи достатньо солі для тіста?

 

Загальні рекомендації

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegСтрави з солоними складовими, наприклад: солянки, олів'є, вінегрети слід солити зовсім небагато.

Для того щоб зрозуміти яке блюдо на сіль, його потрібно остудити. Якщо ви спробуєте гаряче, то воно вам буде здаватись менш солоним, ніж насправді є.

Якщо робите салат, то соліть його перед самою подачею. Якщо ви використовуєте солоний соус або майонез, то в салат не варто додавати додатково сіль.

Якщо варите суп, то досить спробувати сам бульйон. Якщо вас все влаштовує, то і інші складові страви будуть теж добре просолені.

Намагайтеся при приготуванні страви куштувати суп максимум пару разів. Більша кількість спроб послужить погану службу, так як чутливість до солі притупляється.

Сіль різних виробників різна на смак. Бажано вибрати "свою" пачку і завжди користуватися нею при приготуванні їжі.

У всіх людей смаки різні. Але є основні принципи, про які ми і хочемо розповісти.

За основу ми беремо саму звичайну дрібну сіль.

Солимо рибу

Найкраще перед приготуванням рибу натирати сіллю, а не солити звичним способом, як інші продукти. Рибі потрібно багато солі, приблизно 3 чайних ложки на кілограм. Якщо хочете отримати рибний суп без пересолу і недосолу, то додавайте близько 4 чайних ложок. Солі для супу потрібно трохи більше, так як інші інгредієнти страви також забирають частину солі.

Солимо м'ясо

М'ясу не потрібно багато солі, воно саме по собі не прісне. Саме тому з м'ясними стравами найчастіше виникають проблеми. Кількість солі залежить від обраного способу приготування страви. Запеченого м'яса потрібно приблизно половина столової ложки на кілограм. Стейку на відкритому вогні знадобиться чайна ложка солі. Для котлет досить половини чайної ложки солі на кілограм фаршу.

Сіль для солодкої випічки

Навіть солодку випічку солять. Це потрібно не для того, щоб додати страві солоний смак, а для того, щоб підкреслити солодкість і легкість тіста. Для солодкого тіста досить дрібки звичайної солі. У дріжджове тісто кладуть 2 дрібки на кілограм тіста. В листкове тісто, зроблене на основі масла, кладуть половину чайної ложки солі на кілограм тіста.

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpeg 

 

Солимо каші

Гречка вже спочатку має злегка солоний смак, тому її потрібно солити мінімально - досить пари дрібок солі, щоб підкреслити виражений природний смак гречаної каші. Така кількість солі береться на 250 грамів крупи. На таку ж кількість рису потрібно більше солі - приблизно 1 чайну ложку.

Краєзнавець: «І в завершенні екскурсії ми вам покажемо наш музей. в ньому зібрана вся історія створення та розвитку нашої шахти. Тут ви побачите унікальні фігури, виконані із солі. (слайд 15).

Однією визначною пам'яткою Музею соляної промисловості, біля якої дуже люблять фотографуватися екскурсанти, є вирублена з брили солі копія пальми Мерцалова - символу Донбасу. Справжня пальма Мерцалова була викувана з цільного шматка рейки в кінці 19 століття ковалем А.І.Мерцаловим і на Паризькій міжнародній промисловій виставці в 1900 році була нагороджена премією Гран-прі. (слайд 16).

Ще одним не менш вражаючим місцем є та частина підземної виробки, стіни якої покриті церковної розписом. Образи святих дивляться зі стін на відвідувачів, і в душах панує умиротворіння і спокій. Під землею знаходиться справжня церква, службу в якій проводить настоятель Свято-Преображенського храму отець Костянтин. (слайд 17, слайд 18, слайд 19).»

Поки гості були на екскурсії, їх корабель полагодили.

Заступник директора (учень-дублер): «А тепер, щоб потрапити на поверхню, я запрошую зайняти місця в ліфті (кліті), і ми разом виїдемо з шахти». (слайд 20)

Наші несподівані гості вперше побачили таку корисну копалину, як сіль. І, відлітаючи на свою планету, вони захотіли отримати рекомендації фахівців щодо використання незвичайного продукту.

 

 


Доповіді наших присутніх гостей. 

Доповідь провідного геолога державного підприємства «Донбас-геологія»:

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpeg«Бахмутське родовище - найбільше в Україні і займає площу 179 км2. Воно розробляється п'ятьма шахтами з сумарною проектною потужністю 2250 тис. тонн солі на рік. Вміст NaСl в солях тут становить 98-98,3%, а підрахунок запасів виконаний до глибини 600 м. Фактично видобуток солі в даний час здійснюється на глибинах 150-280 м. Сіль Бахмутського родовища знаходить різноманітне застосування в Україні та експортується в багато країн.

Початок солевидобутку на рудниках солерайона було пов'язано із застосуванням важкої ручної праці протягом усього виробничого процесу. Перші шахтарі-соляники вручну виробляли буріння шпурів, підривання солі, навантаження її в вагонетки. За допомогою кінної відкатки сіль доставляли до стовбура, а видавали на-гора за допомогою парової підйомної машини. Освітлення робочих місць здійснювалося карбідовими і гасовими лампами Упевнена хода науково-технічного прогресу знайшла своє втілення в кращій організації роботи шахтного та солепереробного комплексів.

Доповідь лікаря спелеосанаторія: «Важко знайти в природі речовину, яка одночасно була б і корисною копалиною, і хімічною сировиною, і харчовим продуктом, і лікарським препаратом. Саме такою речовиною є кам'яна сіль. Всього два хімічні елементи у формулі солі - Na і Сl, і безмежні можливості у відновленні здоров'я. Області застосування і використання хлориду натрію досить великі.(ДОДАТОК В)

Нашими пацієнтами можуть стати діти від 6 років, дорослі - до 60 років. Для кожного з пацієнтів фахівці спелеосанаторія розробляють особливу індивідуальну програму тривалістю від 80 до 220 годин. Лікувальні властивості унікального мікроклімату соляних шахт вже випробували 7000 пацієнтів, і жоден з них не залишився без поліпшення. Крім бронхолегеневих захворювань пацієнти «Соляної симфонії» підвищують імунітет, лікують синдром хронічної втоми. Оскільки аерозоль солі постійно присутня в повітрі спелеовідділення, він володіє і вираженим косметологічним ефектом.»

Доповідь шеф-кухара кафе «Тонус»: «Крім того, що сіль додається в різні страви, в тому числі і в солодкі, існує безліч інших способів застосування солі на кухні.

Я приготував вам пам’ятки «Цікаві засоби застосування солі на кухні». (ДОДАТОК Г).

 

Доповідь заступника директора: «ДП "Артемсіль" - підприємство з 135-річною історією, що забезпечує видобуток, переробку і реалізацію солі. Виробнича потужність підприємства - більше 7 млн. тон на рік!

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegПродукція підприємства - екологічно чиста кам'яна сіль, якість якої підтверджують численні вітчизняні та зарубіжні нагороди. Для того, щоб функціонувало та процвітало таке підприємство як «Артемсіль», слід докладати багато зусиль.

Я хочу відзначити, що учні ліцею приходять на роботу на наше підприємство,  мають хороші знання, щоб продовжити справу шахтарів-соляників. Ми, як найбільше підприємство міста, пишаємося тим, що у нас є такий навчальний закладз інтегрованими спеціальностями, яке дає можливість бути затребуваними на сучасному ринку праці.»

Викладач: «На жаль ми не можемо запросити інопланетних гостей до нас на навчання, але хочемо подякувати, що його Величність випадок дав можливість здійснити подорож, по маленькому, але незвичайного місту, який є родзинкою Донбасу. На цьому пригоди закінчилися, нашим новим знайомим вже пора відлітати.До нових зустріч! »

Відлітаючи до себе на невідому нам планету, наші несподівані гості брали з собою маленькі шматочки солі, а також теплі спогади про зустріч, про яку розкажуть своїм друзям.

Домашнє завдання: написати твір- мініатюру на запропонованітеми:

«Сіль- корисна копалина», 

«Сіль – біла смерть або рятівниця?»,

«Камінь, який ми їмо- сіль».

 

Підсумок

Викладач: «Відкрию вам невеличку таємницю. Я – позаштатний кореспондент нашої місцевої газети «Соляник». З приводу нашої пригоди хочу взяти у вас інтервю для місцевої газети.»

  • Які ролі ви виконували?
  • Які фільми про інопланетян ви знаєте?
  • Що нового ви дізналися з екскурсії?
  • Яку важливу інформацію ви запам’ятали?
  • Що таке сіль?
  • Яку роль відіграє сіль в нашому організмі?
  • Чому сіль називають білим золотом?
  • Які народні вислови про сіль ви знаєте?

 

 


ВИСНОВКИ

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpeg   Урок розроблений у формі дослідження з метою отримання нових знань з використанням проблемного та диференційованого підходу. Форма уроку обрана не випадково. Проблема використання солі, досить складна, але посильна. Викладач  спрямовує за допомогою питань, завдань думки учнів, доводить  необхідність отримання знань для пояснення різних природних явищ.

   На уроці проводяться хімічні експерименти, які в ході роботи дають змогу отримати якісні результати та  вивченні обраної теми.

    Методика уроку дозволяє вивчити матеріал наочно, доступно, свідомо, активно включаючи в роботу учнів з різним рівнем підготовки. Важливим моментом є емоційність, художнє оформлення місця проведення. Використаний краєзнавчий матеріал рідного краю робить акцент проблеми свого регіону,  виховує почуття патріотизму, любові до рідного краю.

   Зміст уроку включає не тільки хімічний, а й історичний, біологічний, естетичний компоненти, які співвіднесені з інтересами і віковими особливостями учнів.

   Протягом уроку формується активний  пізнавальний інтерес; розвивається вміння працювати в групі; можливість подолання власної сором’язливості та нерішучості, невіри в свої сили.

   В ході підготовки до уроку учні мали можливість активізувати самоосвітню діяльність, розвивати усне мовлення, акторську майстерність, удосконалювати навички пошукової діяльності, вдосконалювати вміння самостійної роботи з інформаційними джерелами.

   Урок поглибив знання учнів з хімії, краєзнавства, історії, буття рідного міста.

   Учні мали незабутні враження, отримали емоційне задоволення і фотознімки на спогади про пригоди.

 

 


БІБЛІОГРАФІЯ

  1. http://scoolbylife.ru/krasa-i-zdorov-ja/26283-shho-mi-znaemo-pro-sil.html
  2. http://artyomsalt.com/index.php?id=39&L=10%5C5
  3. https://saltsymphony.com.ua
  4. http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpeghttp://wmuseum.ru/uploads/posts/2011-05/1306171445_8323.jpg
  5. http://fishki.net/comment.php?id=111104
  6. Задорожний К.М., Основа, 2010 рік, 127 стр.
  7. Курлянскій Марк,  Загальна історія солі, КоЛібрі, 2007 рік, 570 стр.
  8. Попель П.П. Хімія: підруч. для 10 кл. загальноосвіт. навч. закл., «Академія», 2010 рік, 210 стр.
  9. Старовойтова І.Ю. Усі уроки хімії. 10 клас. Стандарт і академічнийрівень,  «Основа», 2012 рік, 79 стр.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


ДОДАТОК А

Фізико-хімічні показники харчової солі.

 

Фізико-хімічні показники харчової солі ГОСТ 13830-97.

Найменування показника

Норма для сорту

Екстра

Вищий

Перший

Зовнішнійвигляд

Кристалічнийсипкий продукт

Смак

Солоний без сторонньогоприсмаку

Колір

Білий

Запах

Відсутня

Фізико-хімічніпоказники

Масовачастка хлористого натрію, %, не менше

99,50*

98,20*

97,50*

Масовачасткакальцій-іона, %, не більше

0,02*

0,35*

0,55*

Масовачасткамагній-іона, %, не більше

0,01*

0,08*

0,10*

Масовачастка сульфат-іона, %, не більше

0,20*

0,85*

1,20*

Масовачасткакалій-іона, %, не більше

0,02*

0,10*

0,20*

Масовачастка оксиду заліза (III), %, не більше

0,005*

0,040*

0,040*

Масовачастка сульфату натрію, %, не більше

0,21*

Не регламентується

Масовачастканерозчинного у воді залишку (н.о.), %, не більше

0,03*

0,25*

0,45*

Масовачасткавологи, %, не більше

0,10

0,70

0,70

pHрозчину

6,5-8,0

Не регламентується

Крупність:
до 0,5 мм включ., %, не менш
понад 0,5 мм до 1,2 мм, %, не більше


95,0*
5,0*


95,0*
5,0*


95,0*
5,0*

 


ДОДАТОК Б

 

Формула натрій хлор

 

формула солі кухонної

 

 

 

 

 

 

 

 

властивості кухонної солі

 

 

 

 


ДОДАТОК В

Застосування камяної солі

Області застосування і використання хлориду натрію досить великі. Основні з них разом з прикладами і результатами наведені в таблиці.

 

Галузь промисловості

Основа використання солі

Результат

Ландшафтне будівництво

Пом`якшення грунту при низьких температурах і усуненнявитоку води

Побудовазрошувальнихканалів і водоймів

Медицина

Подібністьрозчину солі з кров`ю людини. Кровозаміннийрозчин хлориду натрію (0,85%), званий фізіологічним

Відновленнякров`яного балансу після обширних кровопотерь, нормалізація роботи натрієве-калієвого насоса в серцево-судинній системі, підтримання сталості складу шлункового соку

Хімічна

Синтези практично значущихречовин на основісировини хлористого натрію

Отримують: гідрокарбонатнатрія, соляну кислоту, металевий натрій, хлор, гідроксиднатрія, скло, пластмаси, мило, папір і іншіпродукти

Харчова

Антисептичну та антибактеріальну дію солі

Консервуванняпродуктів (м`ясо, риба, овочі), поліпшення смаковихякостей їжі

Металургійна

Фізичні та хімічнівластивості солі

Отриманняалюмінію, сольовихбатарейок, фільтрів

Шкіряна

Антисептичну та антибактеріальну дію солі

Обробкахутра та сириці для дублення

 


ДОДАТОК Г

ПАМЯТКА

Цікаві засоби застосування солі на кухні

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegОкріп. Багато господинь впевнені, що якщо додати дрібку солі в воду, вона швидше закипить. Насправді це не так. Сіль, навпаки, змушує воду закипати при більш високій температурі, тому час приготування їжі в такій воді скорочується.

Приготування яєць. Так як сіль підвищує температуру кипіння води, вона допомагає яєчним білкам швидше готуватися. В даному випадку мова йде про яйця-пашот, французького блюда з розбитих яєць, які обережно опускаються в окріп.

Перевірка свіжості яєць. У склянку води додайте 2 чайні ложки солі, а потім опустіть у воду яйце. Свіже яйце потоне, а несвіже буде плавати на поверхні. Так як повітряна порожнина в яйці збільшується з часом, старі яйця будуть плавати. Іноді це зовсім не означає, що яйце тухле, просто воно старіше, але його ще можна вживати в їжу. Для того, щоб перевірити, протухло яйце чи ні, його доведеться розбити.

Запобігання потемніння фруктів. Багато хто використовує лимонний сік або оцет для того, щоб очищені яблука не потемніли, однак для цього можна опустити фрукт в злегка підсолену воду.

Чистка горіхів. Для того щоб горіхи легше чистити, опустіть їх на кілька годин в солону воду.

Запобігання кристалізації глазурі. Для того щоб глазур для тістечок не кристалізувалася, додайте в неї трохи солі.

Позбавлення від запаху на руках. Якщо ви ріжете цибулю або часник, їх запах надовго вбирається на шкірі рук. Ви можете легко позбутися від запаху, якщо потерти  руки сіллю, змішану з оцтом.

Продовження терміну придатності сиру. Деякі сири, при зберіганні в холодильнику кілька днів можуть покритися пліснявою. Щоб сир зберігався краще, загорніть його в ганчірку, змочену в солоній воді.

Видалення бруду з плити.Якщо під час приготування страв  рідина пролилася на плиту, присипте її сіллю і продовжуйте готувати. Сіль не буде диміти і давати запах, а бруд потім легше буде видалити.

Сіль є дуже ефективним засобом для чищення. Вона виступає в якості каталізатора для інших речовин, наприклад, оцту і підсилює його дію щодо усунення бруду і запахів. Для того щоб виготовити м'який скраб, додайте в рідкий засіб для чищення, сіль і харчову соду. Таку пасту можна використовувати для чищення електроприладів, емальованого посуду, порцеляни та інші.

Чистка зливних систем. Для того щоб позбутися від запахів і очистити зливні системи від жиру, регулярно наливайте в раковину гарячу воду з сіллю.

Чистка дерев'яних столів. Щоб позбутися білих слідів від гарячих тарілок або стаканів, протріть плями на дерев'яному столі сумішшю з солі і рослинної олії.

http://legkovmeste.ru/wp-content/uploads/2015/11/kristally-soli.jpegЧистка чавунних каструль. Каструлі легко очищаються від жиру, якщо спочатку протерти їх паперовим рушником з сіллю.

Чистка брудних чашок. Змішайте сіль з невеликою кількістю рідкого миючого засобу для посуду і помийте чашки, на яких залишилися сліди від кави і чаю. Плями легко зійдуть.

Чистка холодильника. Суміш солі і газованої мінералки допоможе позбутися від запаху в холодильнику. Це екологічно чистий засіб, що не містить ніяких хімікатів, тому можна не хвилюватися щодо продуктів.

Чистка мідного посуду. Змішайте рівну кількість солі, борошна та оцту до утворення кашки, а потім втирайте її в металевий посуд. Залиште суміш на посуді на годину, потім промийте водою і висушіть.

Чистка скляних кавників і глечиків. Якщо горлечко глечика занадто вузьке і складно дістатися до дна, ви можете очистити його за допомогою солі і невеликих шматочків льоду. Додайте їх в глечик і енергійно потрясіть.

 

 

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
6 червня 2018
Переглядів
1231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку