Презентація до уроку "Пригоди інопланетян в місті Соледар"

Про матеріал

Презентація до уроку "Пригоди інопланетян в місті Соледар". В презентації матеріали про Артемівську соляну шахту, відео ролік про ДП"Артемсіль" Біле золото Землі; а також практична частина з кристалами солі.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пригоди інопланетян в місті Соледар

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Відео ролік про ДП «Артемсіль», Біле золото Землі.

Номер слайду 4

Соляні шахти знаходяться на 300 метрів під Землею, висотою вище 9-поверхового будинку. Підлога, стіни і стеля – все із солі.

Номер слайду 5

Донбаська кам'яна сіль - це спадок прадавнього моря, адже протягом 40 млн. років територія сучасного Донбасу покривалася морськими водами близько 350 разів.

Номер слайду 6

Зокрема Пермський період (300-250 млн. років) знаменний зміною континентального режиму морським. У мілководній затоці, яка розташовувалася на місці сучасних міст Бахмут і Слов'янськ, відкладалися потужні товщі кам'яної солі.   

Номер слайду 7

В кінці пермського періоду море надовго покинуло територію Донбасу, залишивши потужні пласти соленосних відкладень, які почали видобувати у XIX столітті

Номер слайду 8

«Соляна симфонія»

Номер слайду 9

Шари солі як застиглі хвилі: кожен шар формувався 100 тисяч років. Захоплююче видовище! Рухаючись по галереях до санаторія не перестаєш дивуватися красі побаченого! «Соляна Симфонія» унікальна не тільки своїми лікувальними властивостями, тут просто неймовірно красиво,а місцеві умільці створюють з солі практично все.

Номер слайду 10

Хлористий натрій — так він необхідний людині?Не секрет, що головною складовою людського організму є рідина. Але чи знаєте ви, що рідина ця солона? А місткість солі в ній практично відповідає місткості у водах океану? Адже при багатьох захворюваннях дієвою процедурою виявляється введення в кров фізрозчину, по суті є підсоленою водою.

Номер слайду 11

Унікальний клімат соляної шахти сприяє зміцненню імунітету і підвищенню життєстійкості людського організму. Як показав накопичений досвід роботи, у всіх колишніх пацієнтів спелеосанаторія, а це понад 7000 осіб, було відзначено помітне поліпшення самопочуття адже перебування в соляній шахті є одним з найбільш визнаних методів безмедикаментозного лікування різних захворювань. Мікроклімат соляних шахт має колосальний вплив на людський організм, оскільки сіль володіє повним набором таблиці Менделєєва

Номер слайду 12

Практична частина. Ефект «Мертвого моря»Знадобиться дрібна сіль, велика ємність, сире яйце і вода. Заповнимо посуд до половини водою, акуратно опустимо яйце в воду - воно потоне і залишиться лежати на дні. Тепер дістанемо з води яйце, насипемо близько 10 чайних ложок солі (залежить від обсягу води), розмішаємо до повного розчинення і знову занурюємо яйце в воду. На цей раз яйце спливе на поверхню.

Номер слайду 13

Кристали соліПідготуйте сіль дрібного помолу, 2 склянки, нитку, блюдце. В обидві склянки налийте гарячу воду, і, постійно помішуючи, в кожну склянку всипайте сіль до тих пір, поки вона не перестане розчинятися. Поставте склянки на деякій відстані один від одного, з'єднайте їх ниткою так, щоб її велика частина провисала між ними, а кінці торкалися дна в кожній склянці. Підставте блюдце під провислу нитку. Залиште в такому положенні на декілька днів, і ви побачите, як на нитці і блюдце наросли кристали солі. Так можна виростити цілі сталактити і сталагміти. Через декілька днів ми подивимося на результат, який у Вас вийшов. Якщо розмір кристала вас влаштовує, дістаньте його, протріть сухими серветками і покрийте прозорим лаком (для нігтів або іншим). Коли речовина висохне, камінь можна буде брати в руки і милуватися.

Номер слайду 14

Соляні кристали

Номер слайду 15

За малюнком на стінах соляних виробок можна з великою точністю порахувати, коли почався процес зародження солі. Крім багатовікових створених природнім шляхом творінь можна побачити і сучасні, зроблені руками людини.

Номер слайду 16

Пальма Мерцалова вирубана з брили солі - символ Донбасу! Білі, кристальні лики святих дивляться зі стін на відвідувачів, і в душах панує умиротворіння і спокій.

Номер слайду 17

Під землею знаходиться справжня церква, службу в якій проводить настоятель Свято-Преображенського храму отець Костянтин.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

ВИСНОВКИNa. Cl в організмі людини потрібен для того, щоб:виношувана дитина народилася у призначений йому термін,регулювати вміст цукру в крові, особливо важливий цей момент для тих, хто хворіє на діабет,надавати антигістамінну дію. При нестачі солі у людини можуть виникати:апатія,сплутаність свідомості,запаморочення. Причина цих явищ полягає в зниженні активності нервових клітин і зменшення кількості інсуліну, що виробляється організмом. Що стосується шкоди, яку може завдати хлористий натрій, то питання полягає в тому: яку кількість продукту ми вживаємо. Адже будь-які ліки, при надмірній дозі, можуть стати отрутою.

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
6 червня 2018
Переглядів
1119
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку