Урок "Полярне сяйво"

Про матеріал
Розробка відкритого уроку, для проведення у зимовий період, підходить для гурткових занять з "Образотворчого мистецтва". Обов'язково потрібна інтерактивна дошка та ПК , з метою демонстрації презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Полярне сяйво. Відкрите заняття. Підготувала керівник студії образотворчого мистецтва «Соняшник» Талалаєвська А.І.

Номер слайду 2

Мета. Навчити дітей малювати полярне сяйво за допомогою старої дисконтної картки. Закріпити навички користування плескатим пензлем та зубною щіткою. Формувати навички малювання різних деталей малюнка круглими та плескатими пензлями. Формувати базові знання про природу та природні явища. Виховувати терпіння, любов до праці.

Номер слайду 3

Обладнання:1. Акварельний папір формату А4 – А3 (або ватман)2. Фарби гуашеві.3. Пензлі синтетичні N1, N3 - круглі, N5 - плоска.4. Стара дисконтна картка, пластикова або лінійка-трикутник.5. Ємкості для води.

Номер слайду 4

Хід заняття.І. Організаційна частина Привітання з гуртківцями: Цвітуть сніги, неначе поле літом,П'янкої напиваючись жаги. Цвітуть сніги, щоб ми могли радіти. Немов богами послані з орбіти,Цвітуть у вічній темряві сніги.(уривок : Терен)ІІ. Оголошення теми та мети заняття. Своє привітання з вами, присвячую надзвичайному природному явищу. Здогадайтеся про що йдеться мова?

Номер слайду 5

ІІІ. Актуалізація опорних знань. Прослухайте вірш «Сяйво» Олександра Кучеровського. Над Скандинавськими горами. Північне сяйво мерехтить. Пустує з Божими світами,То затріпоче, то на мить. Згасає, мов би і не маєСвятої аури Земля. Аж раптом темрява зникаєІ знову, наче немовля,Сміється сяйво золотаве,Веселе, жваве, чепурне…Немов казковий птах яскравий. Розпавив пір`я вогняне Зверніть увагу які яскраві метафори використовує автор для опису північного сяйва – «свята аура Землі», порівнює з казковим птахом, який розправив пір’я вогняне; порівнює з немовлям веселим, жвавим, чепурним, яке пустує, Божими світами. А які емоційні епітети – сміється сяйво золотаве. Перед нашими очима одразу стає це надзвичайне явище.

Номер слайду 6

ІУ. Основна частина. Демонстрування картин художників та фото природного явища. Полярне сяйво — оптичне явище у верхніх шарах атмосфери, світіння окремих ділянок нічного неба, що швидко змінюється..

Номер слайду 7

Цікаві факти Як тільки не пояснювали таке дивовижне явище у стародавні часи. За фінськими легендами сяйво з"являється на небі, коли лисиці у горах виходять на полювання і чешуть свої боки об скелі так, що іскри та вогні летять на небо, перетворюючись на північне сяйво. Це явище можна побачити на півночі Фінляндії ближче до Північного полюсу. Полярне сяйво буває не тільки на нашій планеті. Воно можливе там, де є магнітні полюси і атмосфера. Сяйво буває на Марсі, Сатурні, Урані, Юпітері, Нептуні. Північне сяйво супроводжується звуками, які, проте, можна почути в безлюдних місцях – це неголосні хлопки і потріскування статичної електрики. Полярне сяйво буває і вдень , але людина не може його побачити. Перша документально зафіксована згадка про полярне сяйво ( крім наскельних малюнків) датується 567 роком до нашої ери. Свої спостереження записав один з придворних вчених Навуходоносора II, який побачив в темному небі незвичайне явище.

Номер слайду 8

Класифікація сонячного сяйва стрічкоподібне - Смуги або дуги із суцільним чітким нижнім краєм, можуть бути багатоярусними. Дифузне - Плями з нечіткими контурами на зразок хмар або вуалі, зазвичай з»являються на завершальних стадіях явища. Промені - Тонкі світлові пучки, розташовані вздовж магнітних ліній полюсів. Структура полярного сяйва може бути однорідна (безпроменева внутрішня структура), промениста (групи розрізнених мерехтливих променів), волокниста (безладні смуги уздовж нижнього краю світіння).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Опис практичної роботи1. На акварельному папері малюємо фон темного нічного неба, фіолетовою та ультрамариновою гуашшю з додаванням чорного та синього кольору. Малюємо у горизонтальному напрямку. Додаємо зірки за допомогою зубної щітки. Небо буде займати 2/3 аркуша.2. Наступний крок, це малювання снігу на поверхні землі , за допомогою білил та усіх відтінків синього. Сніги будуть займати 1/3 аркуша паперу.3. Очікування висихання фарби фону, та намішування кислотно-зеленого кольору на палітрі за допомогою білил для малювання сяйва.4. На стару банківську картку наносимо плоским синтетичним пензлем намішану фарбу ( як на шпатель) та наносимо фарбу на малюнок, там де буде сяйво, вертикально. Біля лінії горизонту наносимо коротенькі лінії (це сяйво у далині), а лінії що ближче до нас малюємо більшими. Також можна додавати у основну фарбу рожеву, жовту, білу.

Номер слайду 11

5. Об’еднуємо північне сяйво одніею стрічкою.6. Біля лінії горизонту малюємо ялинковий ліс та окремі дерева.7. Трохи ближче малюємо білого ведмедя, або хатинку мисливця, або юрту ескімоса, або ярангу євенка, або моржа, що кому до вподоби.8. Працюємо над деталями ближнього плану (снігові замети, крижані глиби, гілочки, сліди на снігу, ополонка на льоду, айсберги тощо)

Номер слайду 12

Номер слайду 13

У. Підведення підсумківаналіз закінчених робіт.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Література: Полярне сяйво // Астрономічний енциклопедичний словник / за заг. ред. І. А. Климишина та А. О. Корсунь. — Львів : Голов. астроном. обсерваторія НАН України : Львів. нац. ун-т ім. Івана Франка, 2003. — С. 373. Студія образотворче мистецтво «Соняшник» працює за програмою, складеною на основі програми «Образотворче мистецтво», схваленої науково-методичною комісією з позашкільної освіти науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки України», протокол №3 від 29. 12. 2015.І затвердженої наказом відділу освіти, сім»ї, молоді та спорту Носівської міської ради 30. 08. 2019 . № 98

pptx
Додано
12 березня 2021
Переглядів
2529
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку