Урок "Поняття комп’ютерної графіки"

Про матеріал
Розробка уроку інформатики для 6 класу з теми: "Поняття комп’ютерної графіки", метою якого є сформувати поняття комп’ютерної графіки та познайомити зі сферами її застосування в реальному житті
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Комп'ютерна графіка. Растрові й векторні зображення, їх властивості

Номер слайду 2

Комп’ютерна графіка - це розділ інформатики, який вивчає технології опрацювання графічних зображень за допомогою комп’ютерної техніки. Об'єкт комп'ютерної графіки. Графічне зображення

Номер слайду 3

Для виведення графічних об'єктів використовують:

Номер слайду 4

Для введення графічних об'єктів використовують:

Номер слайду 5

Залежно від способу побудови та кодування графічного зображення, розрізняють зображення: растрові й векторні.           

Номер слайду 6

Растрова графіка. Комп'ютерна графіка. Векторна графіка3 D-графіка. Фрактальна графіка

Номер слайду 7

Растрове графічне зображення складається з окремих маленьких квадратів – пікселів. Піксель – це однотонно зафарбований квадратик, який є найдрібнішою одиницею цифрового зображення.

Номер слайду 8

Під час перегляду растрового зображення у звичайному масштабі розміри пікселів такі малі, що зображення здається суцільним. Але після збільшення масштабу перегляду графічного зображення або його розмірів стає помітна мозаїчна структура зображення. Це явище називають пікселізацією зображення. Растрова графіка дає можливість одержати високу якість зображення, тому за її допомогою можна ефективно відтворювати реальні образи.   

Номер слайду 9

Растрове графічне зображення. Властивості пікселя: розташування, яке вказує на місцезнаходження пікселя в растрі,колір.

Номер слайду 10

Переваги і недоліки растрових зображень Переваги: Дозволяє створити практично будь-яке зображення, незалежно від складності. Висока швидкість обробки складних зображень, якщо не потрібно масштабування. Простота автоматизованого вводу (оцифрування) зображень за допомогою сканерів, відеокамер, цифрових фотоапаратів. Фотореалістичність. Можна отримувати різні ефекти, такі як туман, розмитість, тонко регулювати кольори, створювати глибину предметів. Недоліки: Великий розмір файлів у простих зображень. Неможливість ідеального масштабування. Складність управління окремими фрагментами зображення.

Номер слайду 11

Програми для створення та редагування растрових зображень: Paint, Adobe Photoshop, Tux Paint, GIMPПрограми растрової графіки  можуть використовувати:художники-ілюстратори;художники-мультиплікатори;художники-дизайнери;фотографи та ретушери;поліграфісти;web-дизайнери;будь-яка людина - вільний художник, з масою творчих ідей та потенціалу.

Номер слайду 12

Векторне зображення будується з окремих базових об’єктів – графічних примітивів: ліній, прямокутників, овалів, трикутників тощо. Таке зображення нагадує аплікацію.

Номер слайду 13

Векторний малюнок не можна створити за допомогою пристроїв (фотокамери, сканера) , а лише в середовищі графічного редактора. Властивості графічних примітивів: колір і товщина контуру, колір і спосіб заливки внутрішньої області.

Номер слайду 14

Векторне графічне зображення

Номер слайду 15

Переваги і недоліки векторних зображень. Переваги:невеликі розміри файлів зображень;збереження якості при масштабуванні;простота редагування окремих елементів зображення. Недоліки:складність реалістичного відтворення об’єктів;відсутність плавного переходу між кольорами;відсутність пристроїв для автоматизованого створення зображення.

Номер слайду 16

Переваги і недоліки растрових та векторних зображеньрастровевекторне

Номер слайду 17

Програми для створення та редагування векторних зображень: Inkscape, Libre. Office Draw, Adobe Illustrator, Corel. Draw, Xara Designer. Користувачами векторних редакторів можуть бути:технічні редактори;вільні художники й дизайнери початківці;розробники web-сторінок;оператори настільних видавничих систем;художники по рекламі;справжні художники-ілюстратори;користувачі початківці.

Номер слайду 18

Людське око сприймає навколишній світ як растрове зображення. Візуальна картинка проектується на сітківку, яка складається з окремих клітинок, що реагують на світло. Далі мозок опрацьовує зображення, розпізнає в ньому окремі об’єкти, геометричні фігури і запам’ятовує його вже як векторне зображення. Цікаво знати!

Номер слайду 19

Растрове чи векторне зображення?1234

pptx
Додано
4 січня 2023
Переглядів
369
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку