Урок-посвята читанню

Про матеріал
Бібліотечний урок-посвята читанню, який мистить поради та знайомить з книгами
Перегляд файлу

Урок-посвята читанню «Книжки- це наша праця, наша совість, цілющої води струмок»  

Мене завжди дивує, коли хтось каже: «Я не читаю книжок». Так, у світі багато речей, які займають наш час – фільми, відеоігри, ЗМІ.

Якщо ви не читаєте книги, то багато втрачаєте.20 причин читати книги:

1. Читання покращує уяву і творчі здібності. Коли ми читаємо, то даємо нове життя записаним словами – вони змінюються в нашій уяві. Ми представляємо заново образи, звуки, запахи захоплюючої історії. А ця праця розвиває «творчу мускулатуру» нашого мозку – і мало де можна знайти подібні ефективні вправи.

2. Поліпшення інтелекту.Незважаючи на всі досягнення сучасної техніки, читання залишається найкращим способом навчання і зберігання інформації. Ті, хто прочитав, стають розумнішими. Вони заповнили свою голову інформацією, якої в інших немає і не буде без книг.

3. Читачі сексуальні.Згідно з дослідженнями, жінки вважають розумних хлопців сексуальніше тих, у кого середній інтелект. Розум – одне з найбільш затребуваних якостей, які жінки шукають в чоловіках. Так що, самотні хлопці, загляньте в книжковий магазин!

4. Вміння співпереживати.Важко уявити себе на місці когось іншого, особливо якщо його світ сильно відрізняється від вашого. Читання – відмінний спосіб «заглянути в голову іншої людини», дізнатися його думки і почуття. Замість того, щоб дивитися на життя з однієї точки, ви можете подивитися на світ іншими очима!

5. Мудрість. Кожен раз, відкриваючи книгу, ви заповнюєте голову знаннями, фактами, думками, сюжетами. Читання – ніби безперервна доставка інформації. Разом з цією інформацією читач отримує і досвід. Книги - оповідання про чиїсь життєвих уроках, про набутий досвід. Це для вас можливість зрозуміти, як влаштований світ. Читаючи книжки, ви стаєте мудрішими.

6. Самовдосконалення.Чим більше ви читаєте, тим ширше ваш словниковий запас. Не дивно – адже ви постійно зустрічаєте в різних книгах стільки слів, що незабаром самі починаєте вживати їх у повсякденному житті. Добрі читачі зазвичай і самі добре пишуть. Будь-який успішний письменник скаже вам, що для поліпшення навичок письменства необхідно кожен день читати. Більш того, читання допомагає покращити впевненість у собі. Це може допомогти вам у багатьох сферах життя, таких як соціальні відносини або просування по службі.

7. Поліпшення навичок мислення.Читання посилює аналітичне мислення. Люди, які читають, визначають закономірності швидше тих, хто не читає. Читання робить ваш розум гостріше і зміцнює синапси головного мозку, адже це ще й тренування пам'яті. Іншими словами, ваш мозок стає сильніше і швидше, тому що ви читаєте.

8. Поліпшення уваги і концентрації.Більшість з нас звикли до «багатозадачності», навчилися ділити свою увагу між телевізором, Інтернетом, телефоном і безліччю інших речей. Але так ми втрачаємо здатність зосередитися в потрібний момент на одній важливій справі. Читання книги покращує здатність сконцентруватися. Адже книга сама по собі вимагає повної концентрації уваги, тому що якщо відволіктися, ви втрачаєте нитку оповіді.

9. У читаючих більше шансів на успіх.Напевно, можна знайти успішних людей, які не читають книги. Але важко. Згадайте славетних учених, бізнесменів, письменників, політиків. Якщо у них у всіх є якийсь загальний інтерес – це читання.

10. Генерація ідей.Ідеї – потужний двигун. На них засновані наукові і технічні досягнення. Ними вирішуються світові проблеми, хвороби виліковуються. Ідеї можуть змінити наше життя. Коли ви читаєте, ви отримуєте багато нових думок. Ці думки крутяться у вашій голові – і допомагають створити вашу власну дивовижну ідею.

11. Читання допоможе правильно розставити пріоритети. Читання відкриває для вас нові можливості. Прочитаєте про нові пригоди, іншому способі життя – про різні речі, про які раніше навіть не згадували. Можливо, ви замислитесь над цим, і зрозумієте, що хочете змінити своє життя і поставити перед собою інші цілі. І важливо у вашому житті зовсім не те, що ви передусім ставили на перше місце.

12. Проживіть кілька життів. Люди, які не читають, можуть прожити тільки своє власне життя. Читачі мають доступ до багатьох і багатьох життів – реальних або вигаданих персонажів. Ми можемо відчути те, що відчували вони, відчути те, що відчували вони.Власний життєвий досвід робить нас сильнішими і мудрішими. Але якщо ви живете тільки одне життя, то позбавляєте себе досвіду інших людей і уроків від їх життів.

13. Поліпшення психічного здоров'я. Так само, як м'язи тіла, мозку потрібно «зарядка», щоб залишатися здоровим і сильним. Дослідження показали, що така розумова діяльність як читання, можуть уповільнити або навіть запобігти) хвороба Альцгеймера і недоумство. А люди, які багато читали за своє життя, куди пізніше відчувають на собі вікове погіршення пам'яті та розумових здібностей, порівняно з тими, хто не любив читати.

14. Навколо світу не виходячи з дому.Подорожі – найкращий спосіб дізнатися про інші народи і культури. А другий кращий спосіб – читання. Воно може відкрити для вас цілий новий світ – там, прямо за вашим порогом. Написано дуже багато книг про різних країнах, ви можете читати про будь-якому куточку земної кулі і познайомитися з життям різних народів з допомогою книг.

15. Покращення фізичного здоров'я. Ми читаємо зазвичай в тиші, наодинці з собою. Коли ви захоплені гарною книгою, то перебуваєте в стані, близькому до медитації. Читання розслабляє і заспокоює. В результаті – зниження стресу, нормалізація кров'яного тиску. Читаючі люди менше страждають від розладів настрою.

16. Більше тем для розмови. Чим більше ви дізнаєтеся про нові теми, історіях і думках, тим простіше вам стає зав'язати розмову. Зрештою, у вас в руках невичерпне джерело нових матеріалів для обговорення!

17. Досліджуйте себе. Ви чули вислів «загубився в книзі»? Читання – активний процес, і ви самі в нього активно включається, як би берете участь у дії. З допомогою читання можна багато чого дізнатися про самого себе. Наприклад, ви можете запитати себе, а що б ви зробили на місці героя книги. І відповідь може вас здивувати.

18. Розширюйте кругозір. Якщо ви не читаєте, то ваш світ тісний. Ви знаєте лише малу частку того, що відбувається навколо вас. Читання відкриє вам, наскільки великий світ насправді. Є багато предметів, в яких я нічого не тямив. Тільки коли я почав читати про них, я усвідомив, як же мало знав раніше!

19. Немає приводу не почитати. Щомісяця друкуються тисячі книг. Додамо до цього повідомлення в блогах і журнальні статті. Ви завжди можете знайти серед цього розмаїття щось на свій смак. Більше того, зараз немає нічого простіше, ніж стати читачем. Бібліотеки є скрізь – і вони безкоштовні! Тепер існують і цифрові копії книг, а отже, навіть йти в бібліотеку не обов'язково.Читання може змінити ваше життя

20.Деякі книги можуть змінити ваше життя так, як ви самі не очікуєте. Такі книги, як «Над прірвою у житі», «Повелитель мух» або «Квіти для Елджернона» змусили мене інакше дивитися на світ. Ці книги глибоко подіяли на мене, я змінився, прочитавши кожну з них. Це сила читання – подорож до самого себе, а не тільки по захоплюючому сюжету. Як і після подорожі, після таких книг – ви вже не той, що раніше.

Книга, прочитана в правильний час, може зробити приголомшливе вплив на життя людини. І цьому є чимало прикладів.Хочу розповісти для вас декілька дивовижних історій про те, як книги вплинули на життя знаменитих особистостей. А це в свою чергу змінило науку, культуру та економіку всього світу. Ми ще раз переконуємося, що слово — велика сила!

Габріель Гарсія Маркес, «Перевтілення» Франца Кафки 

Прочитавши книгу Кафки «Перетворення», Маркес зрозумів, що обов'язково повинен стати письменником. Зазвичай він читав, щоб заснути, але не в цей раз. Твір його настільки вразило, що він майже не міг спати, а вранці відразу кинувся писати.

Сам він дуже добре розповідав про це: «Метаморфози» Франца Кафки з першої ж рядки визначили мій новий життєвий шлях. Новий день застав мене за машинкою, яку мені позичили, щоб спробувати створити що-небудь схоже на бідного бюрократа з книги Кафки, який перетворився на величезного жука. Всі наступні дні я не ходив в університет, побоюючись, що чари розсіється, заздрість, виражалася в краплях поту, покривала моє обличчя".

«Від цього раннього вставання можна зовсім збожеволіти. Людина повинна висипатися.»

«Відведений тобі час дуже коротко, і втрата однієї секунди рівносильна втраті все життя, бо життя не більше, а рівно стільки секунд, скільки ти втратив.»

«Коли я зустрічаю красиву дівчину і прошу її: «Будь ласкава, піди зі мною», – а вона мовчки проходить повз, вона хоче цим сказати:«Ти не герцог з гучним ім'ям, не широкий американець з статурою індіанця, з горизонтально-спокійними очима, з шкірою, овіяної повітрям лугів і біжать через них річок, ти не подорожував до великих озер і за ним, які знаходяться сама не знаю де. От і питається, навіщо мені, красивій дівчині, йти з тобою?»

Джоан Роулінг, «Емма» Джейн Остін

Джейн Остін — улюблений письменник Джоан Роулінг, а «Емма» — самий улюблений роман. Величезне враження на Роулінг справило майстерність, з яким Остін описала таємницю навколо відносин Френка і Джейн, яка гнітить читача протягом всієї книги. Джоан зізнавалася, що все життя старається, але створити таку ж інтригу, як у Остін, у неї не виходить..Творчість знаменитої письменниці Джейн Остін, автора таких витончених та блискучих романів, як «Гордість і упередження», «Менсфілд-парк», «Емма», «Нортенгерское абатство», мала відчутний вплив на розвиток англійської прози XIX і XX століть, отримало широке визнання у всьому світі.

 Романи Остін витримують все нові та нові видання, з'являються все нові і нові їх екранізації. У цьому виданні представлено саме їдка, саме точне і саркастичне з творів письменниці — роман «Емма».

Найбільше Емма, розумниця, красуня, дочка заможного поміщика, любить допомагати людям у пошуках відповідних супутників життя. Але чомусь всі її протеже діють зовсім не за її планом... Навіть вона сама!

«Тільки тоді можна скласти вірне судження про жінку, коли ви бачите її в домашній обстановці, в її звичному оточенні — такою, яка вона є завжди. Без цього всі лише одне гаданье та воля випадку, і здебільшого — зла воля. Скільки чоловіків на підставі поверхневого знайомства зв'язали себе і каялися після все життя!»

«... Від убогості засобів нерідко убожіє душа і псується характер. Люди, які ледве зводять кінці з кінцями і мимоволі проводять життя в дуже замкнутому і, більшою частиною, низькому суспільстві, відрізняються, по перевазі, скупістю і озлобленістю.»

А зараз ви дізнаєтесь що читають або читали відомі люди,та які книги залишили слід в житті ціх людей.

Сергій Брін, мільярдер і засновник Google, «Ви, звичайно, жартуєте, містер Фейнман»

У американського фізика і нобелівського лауреата Річарда Фейнмана було багато незвичайних захоплень — від музики до злому сейфів. А крім того, він був чудовим письменником і гумористом — його автобіографічна книга, повна гумору і кумедних історій, стала справжнім бестселером.Він був відомий своєю пристрастю до жартів і розіграшів, писав дивовижні портрети, грав на екзотичних музичних інструментах. Чудовий оратор, він перетворював кожну свою лекцію в захоплюючу інтелектуальну гру. На його виступи рвалися не тільки студенти і колеги, але і люди, просто захоплені фізикою. Автобіографія великого вченого захоплює сильніше, ніж пригодницький роман.

Це одна з небагатьох книг, які назавжди залишаються в пам'яті кожного, хто їх прочитав.Бріна найбільше вразило те, наскільки Фейнман був відкритий новому і як він прагнув стати Леонардо да Вінчі свого часу. Сергій усвідомив, наскільки важливо бути творчою і розвивається особистістю. Це, во-многом, визначило успіх Google.

«Коли ти молодий, то занадто багато змушує тебе переживати: що скаже мама, якщо ти поїдеш туди. Ти турбуєшся, намагаєшся прийняти рішення, але потім з'являється щось ще. Набагато легше просто вирішити. Ніколи не сумнівайся – ніщо не зможе змінити твоє рішення. Одного разу, коли я ще вчився в массачусетському технологічному інституті, я це зробив. Я дуже втомився від необхідності вибирати десерт в ресторані і тому вирішив, що завжди буду брати шоколадне морозиво, і ніколи більше не переживав з цього приводу – ця проблема була вирішена раз і назавжди.»

«Вам відома небезпека, яку представляють комп'ютери; вона називається МВМП: сміття вводиш, сміття отримуєш!»

«З приводу наркотиків я скажу наступне: Я люблю думати і не хочу псувати машину, яка допомагає мені в цьому.»

Курт Кобейн, «Патріка Зюскінда» .

Багато були вражені «Парфумером», але рідкісна людина може сказати, що любить книгу. Курт Кобейн — один з тих небагатьох, він постійно носив книгу з собою і часто перечитував. При цьому книга, схоже, вплинула на нього не дуже добре. «Я прочитав „Парфумера“ принаймні десять разів, і все не можу зупинитися. Вона просто не відпускає мене. Я іпохондрик, і тому вона так сильно на мене впливає — мене просто вивертає навиворіт», — говорив він в інтерв'ю за кілька місяців до смерті.

Знедолений і одинак Жан-Батист Гренуй ні в кого не зустрічає участі і любові, але робить парфуми, рівних яким немає на всій землі. Багато хто готові бачити тут паралель із життям самого Кобейна. До речі, сюжет книги він використовував у пісні «ScentlessApprentice» з альбому InUtero.

“Він, Жан-Батист Гренуй, народжений без запаху зловоннейшем місці світу, вийшов з покидьків, бруду і гнилі, виріс без любові, вижив без щирої людської теплоти з одного впертості і в силу відрази, малий, горбатий, кульгавий, потворний, отринутый, фізичний і моральний каліка — він досяг того, що сподобалося світу!»

«...люди можуть закрити очі і не бачити величі, жаху, краси, і заткнути вуха і не чути людей або слів. Але вони не можуть не піддатися аромату. Бо аромат - це брат дихання. З ароматом він увійде в людей, і вони не зможуть від нього захиститися, якщо захочуть жити... Хто володіє запахом, той володіє серцями людей.»

Марк Цукерберг, «Енеїда» Вергілія      Картинки по запросу "с книгойМарк Цукерберг"

Цукерберг прочитав «Енеїду», коли вивчав латинь в школі. Поема розповідає історію Енея, легендарного троянського героя, який переселився до Італії з залишками свого народу і заснував місто Лавіній. Марк зізнавався, що його найбільше вразило бажання героя побудувати місто не знає «меж у часі і красі» і це місце в книзі вплинуло на його ставлення до життя і до того, як потрібно ставити цілі.

Колишній партнер Цукерберга Шон Паркер підтверджує: «Він мріяв про велич, були в ньому імперські амбіції — і в 20 років, і зараз. Він справжній герой однієї з цих грецьких одіссей»."Енеїда" - перлина римської епічної поезії, порівнянна лише з безсмертними поемами Гомера. Героїчна історія подорожі благочестивого троянця Енея, пращура римського народу, який втік після загибелі Трої в латинську землю.

«Ніхто не може бути всезнаючим, не всемогутнім.»

«Чутка — це лихо, швидше якого немає нічого на світі.»

«Все перемагає любов, і ми підкоряємося любові »

 

Мерилін Монро, «Улісс» Джеймса Джойса    

Фотографію, на якій Мерилін Монро читає «Улісса», вважають однією з найбільш цікавих і знаменитих фото . «Вона сказала, що зберігає „Улісса“ в своїй машині і досить давно його читає, — згадувала фотограф Єва Арнольд. — Вона сказала, що їй подобається його звучання і вона читала його вголос самій собі» Це фото справило фурор. Люди здивувалися, дізнавшись, що Мерилін — далеко не дурненька блондинка. Виявилося, у неї була багата бібліотека, з купою інтелектуальної та психологічної літератури.

Джеймс Джойс (1882-1941) — видатний ірландський письменник, класик і одночасно руйнівник класики з її канонами, людина, якій більше, ніж кому-небудь, зобов'язані своїм народженням нові літературні школи та напрями XX століття. Роман «Улісс» (1922) — головний твір письменника, що визначило шляхи розвитку мистецтва прози і не раз визнана кращим, визначних романом за всю історію цього жанру. За задумом автора, «Улісс» — розповідь про один день, прожитий одним обивателем з одного невеликого європейського містечка, — вмістив в себе всю літературу з усіма її стилями і техніками письма і висловив усе, що мистецтво здатне сказати про людину.

«Це ж повна, кричуща безглуздя - ненавидіти людей за те, що вони живуть, так би мовити, не на нашій вулиці і базікають не на нашому діалекті.»

«Існують гріхи або (назвемо їх так, як називає їх світ) погані спогади, які людина прагне забути, сховати в найдальші закутки душі – однак, ховаючись там, вони чекають своєї години. Він може змусити пам'ять про них зблякнути, може закинути їх, як якщо б їх не існувало, і майже переконати себе, що їх не було зовсім або, принаймні, що вони були зовсім іншими. Але одне випадкове слово раптово збудить їх, і вони з'являться перед ним при найнесподіваніших обставинах...І це бачення не обрушиться на нього у гніві, не заподіє оскорбленья, не буде мститися йому, відтинаючи від живуть, немає, воно постане в одязі прикрості, в савані минулого, безмовним і відчуженим докором.»

А тепер вашій увазі музичний кліп «Займайся читанням», в якому класики російської літератури читають реп про користь читання, який створили спеціально для підлітків на теренах YOUTUBE(. https://www.youtube.com/watch?v=5a79jnZDOPY)

 

Картинки по запросу "с книгой Габріель Гарсія Маркес,"

 

docx
Додано
15 березня 2020
Переглядів
785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку