Урок позакласного читання у 5 класі з теми :“ Дитячі європейські письменники ”

Про матеріал
Слайдова презентація " Урок позакласного читання у 5 класі з теми : “ Дитячі європейські письменники ” містить відомості про найвідомішитх європейських дитячих піисьменників, їх відомі творіння. Подана інформація сприяє заохоченню здобувачів освіти до читання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок позакласного читання у 5-х класах з теми : “ Дитячі європейські письменники ” підготувала учитель зарубіжної літератури Костянтинівського ЗЗСО№16 Шарніло В.А.

Номер слайду 2

Джоан Ролінґ (1965) англійська письменниця, літературна мама найвідомішого у світі чарівника

Номер слайду 3

    Свої перші фантастичні оповідання Джо писала ще в дитинстві, розказуючи молодшій сестрі. Загалом усе, що оточувало авторку, так чи інакше знайшло відображення у її книжках про хлопчика-чарівника. Роман «Гаррі Поттер і філософський камінь» побачив світ 1997 року, після більш ніж 10-ти відмов від видавців. За видання книжки взялося лондонське видавництво «Bloomsbury»: кажуть, що донька одного з керівників видавництва так вподобала перший розділ, що одразу ж запросила продовження.

Номер слайду 4

Усі книжки мами Ро про Гаррі Поттера – про любов у всіх її проявах, про смерть і її прийняття, про дружбу й милосердя, про все те, що робить нас людьми і чого так бракувала авторці довгі роки. Вони дають віру, що на кожного дементора (біль, відчай, депресія) в нашому житті завжди є патронус (щось дуже світле й тепле), а кожна життєва драма лиш може бути довгою дорогою до щастя й успіху.

Номер слайду 5

Варто почитати: - «Гаррі Поттер», 7 книжок - «Казки барда Бідла» (2014)   Варто подивитися: - «Гаррі Поттер», 8 частин - «Фантастичні звірі і де їх шукати» (2016) - «Мама Гаррі Поттера» (2010), документальний фільм - «Магія слів: Історія Дж. К. Ролінґ» (2011).

Номер слайду 6

Сашко Лірник

Номер слайду 7

Сашко - казкар-лірик, актор, телеведучий, автор телепрограм і постановок. Його багата біографія і неординарний життєвий шлях привертають увагу безлічі шанувальників. Його казки, вірші та повісті для дітей та дорослих давно відомі і популярні у власному авторському виконанні автора, а видаватися почали зовсім недавно.   У казках Сашка Лірника - все багатство душі і історії українського народу.

Номер слайду 8

Іван Антонович Малкович

Номер слайду 9

Досвідчений український письменник, поет і видавець, власник і директор першого приватного видавництва "А-ба-ба-га-ла-ма-га". Лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка.   І. Малкович брав безпосередню участь у виданні прекрасних українських дитячих книг, серед яких такі шедеври. як:   Українська абетка   Улюблені вірші www.kinderbook.com.ua/stihi/ulyubleny-vyrshy.html   100 казок www.kinderbook.com.ua/skazki/100-kazok-komplekt.html   Велике місто, маленький зайчик, або Мед для мами www.kinderbook.com.ua/skazki/velike-mysto-malenkii-zaichik-abo-med-dlya-mami.html   Внесок Івана Антоновича Малковича в сучасну українську дитячу літературу важко переоцінити. Видавництво, яким він керує - одне з найулюбленіших в української дітвори.  

Номер слайду 10

Клайв Стейплз Льюїс (1898–1963) англійський письменник, який відчинив двері шафи до Нарнії

Номер слайду 11

Книжки К. С. Льюїса переклали більш ніж 40 мовами та видали мільйонними накладами по всьому світу. Про те, як потрапити до Нарнії, сьогодні знає чи не кожна дитина. Його найвідоміший цикл з семи книжок «Хроніки Нарнії» опублікували у післявоєнні часи, коли світ нагально потребував, щоби йому повернули віру в добро. Ставши свого часу досить релігійною людиною, Льюїс заклав у «Хроніки» багато натяків на християнські ідеї та цінності, представивши їх у ненав’язливій для юного читача формі. Крім того, чимало з його казкових героїв мають прототипи у грецькій та римській міфології, британському та ірландському фольклорі. Сьогодні ця серія стала класикою дитячої літератури, її адаптували для телебачення, театру і навіть радіо.  

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Варто почитати: - «Хроніки Нарнії», 7 книжок   Варто подивитися: - «Лев, чаклунка та шафа» (2005) - «Хроніки Нарнії: Принц Каспіан» (2008) - «Хроніки Нарнії: Підкорювач Світанку» (2010)

Номер слайду 14

Льюїс Керрол (1832–1898) англійський письменник, математик, філософ, який влаштував «божевільне чаювання»

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Ганс Крістіан Андерсен (1805–1875) данський письменник, найвідоміший казкар

Номер слайду 17

Варто почитати: - «Снігова королева» - «Русалонька» - «Дикі лебеді»   Варто подивитися: - Дівчинка з сірниками (2006), мультфільм - Дівчинка з сірниками (2013), фільм

Номер слайду 18

Алан Мілн (1882–1956) англійський письменник, «батько» Вінні Пуха  

Номер слайду 19

Він прокинувся знаменитим 1926 року, коли на вітринах лондонських книгарень з’явилася дитяча книжка «Вінні Пух», хоча аж ніяк не мрія про славу дитячого письменника. На той час Мілн уже був знаним драматургом та фейлетоністом Англії. Однак саме історія, яку він вигадав для свого сина Крістофера Робіна, назавжди визначила його подальшу письменницьку долю. Він ще встигне зненавидіти своїх плюшевих героїв – ведмедика Пуха, Паця, віслючка Іа-Іа, Тигру, Кенгу – як і Крістофер Робін зненавидіти казку, яку його батько зробив надбанням усіх дітей у світі.  

Номер слайду 20

Астрід Ліндґрен (1907–2002) шведська дитяча письменниця, «мама» Карлсона і Пеппі Довгапанчоха

Номер слайду 21

Вона належить до одних з найбільш перекладених авторів. У світі продано понад 165 млн її книжок більш ніж 60 мовами. Ліндґрен подарувала світові милого товстого чоловічка з пропелером на спині та любов’ю до їжі;  руду шалену дівчинку з кісками, доньку капітана, яка живе разом з мавпочкою паном Нільссоном і конем; дівчину-розбійницю Роню й капризну бешкетну Лотту. Її добрі й смішні герої близькі читачам різних культур, адже простими словами нагадують дорослим, що й вони колись були дітьми, а до дітей промовляють їхніми ж проблемами, радощами й переживаннями. Більшість героїв Астрід Ліндґрен – справжні борці за справедливість, і якщо не силою, то хоча б своєю веселістю й дотепністю.  

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Варто почитати: - «Пеппі Довгапанчоха» - «Малий та Карлсон, що живе на даху» - «Лотта з Бешкетної вулиці» - «Роня, донька розбійника» - «Міо, мій Міо»   Варто подивитися: - «Пеппі Довгапанчоха» (1997), мультфільм - «Бути Астрід Ліндґрен» (2018), фільм

Номер слайду 24

Роальд Дал (1916–1990) англійський письменник норвезького походження, казкар, фантаст  

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Варто почитати: - «Чарлі і шоколадна фабрика» - «Матильда» - «ВДВ (Великий Дружній Велетень)» - «Відьми» - «Джеймс і гігантський персик»   Варто подивитися: - «Відьми» (1990) - «Матильда» (1996) - «Чарлі і шоколадна фабрика» (2005) - «Фантастичний містер Лис» (2009) - «Великий дружній велетень» (2016)

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Вікторина за твором Туве Янсон “Комета прилітає” https://learningapps.org/11166354

ppt
Додано
9 липня 2021
Переглядів
755
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку