Урок "Працевлаштування неповнолітніх"

Про матеріал
Урок сприяє ознайомленню учнів з основами трудового права, порядком прийому та звільнення з роботи; формуванню основні компетентності, а саме складати порівняльні таблиці; вихованні поваги до праці, розуміння важливості праці для формування людської істоти та її розвитку.
Перегляд файлу

Тема: Прийняття на роботу неповнолітніх. Робочий час та час відпочинку неповнолітніх.

Мета: ознайомити учнів з основами трудового права, порядком прийому та звільнення з роботи; формувати основні компетентності, а саме складати порівняльні таблиці; виховувати повагу до праці розуміння важливості праці для формування людської істоти та її розвитку.

Основні поняття: колективний договір, трудовий договір, прогул, заробітна плата.

Тип уроку: комбінований

Хід уроку

І. Вступне слово вчителя:

Що зараз є найбільш актуальним і важливим для осіб вашого віку? Так, ви намагаєтеся стати більш самостійними і незалежними у своїх рішеннях та задоволенні власних потреб. Тому як ніколи для вас є актуальним питання заробітку додаткових коштів. Але часом у зв’язку зі своєю необізнаністю неповнолітні особи можуть стати ошуканими, тому щоб у майбутнього цього не трапилося темою нашого уроку є  порядок прийняття на роботу неповнолітніх. Робочий час та час відпочинку неповнолітніх.

Ви ознайомитеся з основами трудового права, порядком прийому на роботу,зрозумієте  важливість праці для формування людської істоти та її розвитку.

Зараз я попрошу вас виконати завдання: Складіть асоціативний кущ на тему «Трудове право», саме за допомогою нього ми зможемо зрозуміти основні завдання, які стоять перед нами для вивчення нашої теми.

ІІ. Вивчення нового матеріалу

Отже, право на працю – можливість людини заробляти собі на життя працею, яку вона вільно обирає або на яку вільно погоджується.

Як і всі права людини, а зокрема і неповнолітнього потребують захисту і охорони, так і право на працю охороняється відповідними нормативно-правовими актами.

Як ви вважаєте, які саме нормативно-правові акти регулюють та забезпечують право на працю?

Так, джерелами трудового права є: Конституція України, як Основний Закон нашої держави ,саме Стаття 43 Конституції України зазначає, що кожен має право на працю, Кодекс законів про працю, який регулює головні аспекти працевлаштування громадян, у тому числі і неповнолітніх осіб, Закони України «Про охорону працю», «Про оплату праці», «Про відпустки» та інші закони та нормативно-правові акти.

Як ви вже зрозуміли, сьогодні наша розмова піде якраз про особливості трудових відносин. Трудові відносини –  це відносини, що виникають між двома сторонами – працівником та роботодавцем.

Для того, щоб ви працювали офіційно, щоб ваші права не були порушеними одним із основних етапів вашого працевлаштування є укладання трудового договору.

Трудови́й догові́р — це договір між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (далі власник), за яким працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою з підпорядкуванням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник — виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором й угодою сторін.

Але чи все так просто? Чи усім неповнолітнім так легко заключити трудовий договір, як ви вважаєте?

Так, хоча неповнолітні, тобто особи, які не досягли 18 років, у трудових правовідносинах прирівнюються у правах до повнолітніх, але не допускається прийняття на роботу осіб молодше 16 років; за згодою батьків або особи, що їх замінює, можуть, як виняток прийматись на роботу особи, які досягли 15 років; у деяких винятках дозволяється приймати на роботу дітей, які досягли 14 років. (це учні шкіл чи професійно-технічних закладів, які у вільний від навчання час залучаються до виконання легкої роботи).

Що ж необхідно для прийому на роботу: по перше неповнолітній особі у віці від 16 років знадобиться паспорт, трудова книжка, довідка про присвоєння ідентифікаційного номера платника  податків, довідка про результати медичного огляду. А що ж додатково необхідно підлітку у віці від 14 років?

Чи мусять неповнолітні працівники працювати нарівні з повнолітніми? Чому?

Саме так, оскільки неповнолітні є дітьми, то для них визначено скорочену тривалість робочого часу, давайте занотуємо це в зошити: - для працівників віком від 16 до 18 років – 36 годин, на тиждень, а для осіб віком від 15 до 16 років 24години на тиждень.

Те ж саме можна сказати і про час відпочинку: перерви під час робочої зміни, вихідні дні, святкові, щорічна відпустка, яка становить для неповнолітніх тривалість в 31 календарний день.

Юридичний практикум

А зараз для того щоб закріпити отримані знання, пропоную вам розв’язати задачі та дати правову оцінку наступним ситуаціям.

 

  1. 17-літній Валентин улаштувався на роботу. Ніяких пільг на роботі він не отримав. (Консультація для юнака: адміністрація не права:робочий тиждень — 36 годин, відпустка — календарний місяць, заборона нічних змін, позаурочної роботи, шкідливого виробництва.)
  2. Під час укладання трудового договору із 16-річним Олегом керівник підприємства наполягав на 38-годинному робочому тижні та наданні працюючому відпустки тривалістю 29 календарних днів. Яких порушень припустився власник підприємства?


Оцінювання отриманих знань на уроці ми проведемо у вигляді тестування, а потім здійснемо взаємоперевірку.

 

 Домашнє завдання

1. опрацювати параграф 22, пункти 1-3

2.написати заяву про прийом на роботу

 

docx
Додано
11 травня 2022
Переглядів
438
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку