Урок. Практичне заняття №8. Російсько-турецькі війни кінця ХVІІІ ст. та їх вплив на Україну

Про матеріал
Практичне заняття №8. Російсько-турецькі війни кінця ХVІІІ ст. та їх вплив на Україну. Містить інтерактивні посилання на документи та матеріали уроку. Додатково в презентацію вміщені тестові завдання формату ЗНО та різноманітний довідковий матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Практичне заняття №8 Практичне заняття №8. Російсько-турецькі війни кінця ХVІІІ ст. та їх вплив на Україну{F5 AB1 C69-6 EDB-4 FF4-983 F-18 BD219 EF322}УМОВНІ ПОЗНАЧКИРобота з документами. Методична порада. Робота з картою. Робота з відео-фрагментом Титульна сторінка. Працюйте з інтерактивними посиланнями

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Про похід козаків під час російсько-турецької війни 1768 – 1774 р.р. Джерело: Д. Яворницький «Історія запорізького козацтва.»«Восени, 25 вересня, з Коша вийшли у «партію» при старшинах і полковниках 3100 козаків. Переправившись через ріку Синюху, вони того ж дня заночували; наступного дня перейшли вбрід ріку Буг…;опівдні, влаштувавши обідній перепочинок, від Кодими пішли в степ,через балки до Очаківської сторони, в пониззя Бугу, і заночували, дійшовши до Чортали. Того ж вечора рушили понад Дальницьким лиманом, що впадає у Чорне море, і йшли вночі степом. Прийшовши до селища Хаджибей, заночували біля нього і вже збиралися напасти на нього, але несподівано дізналися, що в Білгород прибуло з Очакова 200 чоловік, і кинулися на турків. Тут, бачачи свою малочисленність, спішилися з коней, розпочали перестрілку, багатьох турків перебили, дев'ятьох узяли в полон, але полонені хто від ран, хто від вологої й холодної погоди потім повмирали в дорозі. Тут захопили здобич: рушниці, ко­ней у збруї, два прапори, залізну булаву, мідні литаври і «весь вантаж».1. Коли козаки розпочали похід на Очаків і Акерман?2. У якому місці біля Очакова козаки напали на турків?3. Яку здобич забрало у турків козацьке військо? Про що це свідчило?

Номер слайду 4

«З Кючук – Кайнарджійського мирного договору між Росією і Туреччиною від 10 липня 1774 р.»Джерело: «Хрестоматія з історії Української РСР», т. 1.«Артикул 3. Усі татарські народи... без виключення від обох імперій повинні бути визнані вільними, цілком незалежними від усякої чужої влади... і для цього ні Російський двір, ні Оттоманська Порта не мають права втручатися в домашні, політичні, громадянські і внутрішні їх справи під жодним приводом... Артикул 11. Для вигідності і користі обох імперій повинне бути вільне і безборонне плавання купецьким кораблям, що належать двом контрактуючим державам у всіх морях, які омивають їх землі; і пишна Порта дозволяє таким же російським купецьким кораблям... вільний прохід із Чорного моря в Біле, а із Білого в Чорне. Артикул 18. Замок Кінбурн, який розташований з гирлі ріки Дніпра, з великим округом на лівому березі Дніпра і з кутом, який складають степи, що лежать між ріками Бугом і Дніпром, залишається в повному, вічному і безперечному володінні Російської імперії. Артикул 19. Фортеці Єнікале і Керч, які лежать на Кримському півострові, з їх пристанями і з усім, що в них знаходиться, також і з повітами... залишаються в повному, вічному і безперечному володінні Російської імперії.»1. Проаналізуйте наведені статті Кючук – Кайнарджийського мирного договору за планом:а) подальша доля Кримського ханства; б) землі, які відходили до Російської імперії; в) наслідки миру для Росії і Туреччини.

Номер слайду 5

pptx
Додано
21 січня 2021
Переглядів
1216
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку