Урок практичного застосування знань та умінь на тему "Коли і як виникли доброчинність і волонтерство

Про матеріал
Урок націлений на формування в учнів вмінь практичного застосування знань, а також активної громадянської позиції. Волонтерство є життєво важливою справою, якій треба вчитися з шкільної парти.
Перегляд файлу

 

Тема: «Коли і як виникли доброчинність і волонтерство»

  • Формування умінь:

     1) генерувати нові ідеї, вирішувати життєві проблеми, аналізувати, прогнозувати, ухвалювати оптимальні рішення; використовувати критерії раціональності, практичності, ефективності та точності, з метою вибору найкращого рішення; аргументувати та захищати свою позицію, дискутувати; використовувати різні стратегії, шукаючи оптимальних способів розв’язання життєвого завдання;

     2) висловлювати власну думку, слухати і чути інших, оцінювати аргументи та змінювати думку на основі доказів; аргументувати та відстоювати свою позицію; ухвалювати аргументовані рішення в життєвих ситуаціях; співпрацювати в команді, виділяти та виконувати власну роль в командній роботі; аналізувати власну економічну ситуацію, родинний бюджет;

     3) знаходити потрібну інформацію та оцінювати її достовірність;

  • Сприяння становленню активної громадянської позиції учня, бажання та вміння допомагати іншим.

     Тип уроку: урок практичного застосування знань і умінь

Хід уроку

     І. Актуалізація мотивації учнів:

     1) Учням пропонується поміркувати над словами Григорія Сковороди: «Без ядра горіх ніщо, так само як і людина без серця». Вони мають дійти висновку, що людина має жити не тільки для задоволення власних потреб та інтересів, але й допомагаючи іншим. Варто скористатися й наступною інформацією: «У 2022 році Президент України заснував спеціальну нагороду для волонтерів «Золоте серце». Чи випадкова така назва?

     2) Учням пропонується відповісти на питання «Хто такі волонтери?» Як правило вони кажуть, що це ті, хто комусь допомагає, наприклад ЗСУ. Доцільно розглянути етимологію слова «волонтер». Походить від

французького слова «доброволець» та латинського слова «бажання». Отже  висновок – волонтер є добровольцем, який бажає допомагати.

     3) Учням пропонується відповісти на питання: «Чому 5 грудня відзначається Міжнародний день волонтерів?». Два важливих міркування: волонтерством займаються не тільки в Україні (доцільно навести факт, що приблизно кожен сьомий землянин є волонтером); волонтерська діяльність є важливою, оскільки волонтерів вшановують у всьому світі.

     4) Хвилинка хронології: початком волонтерства у світі заведено вважати 1859 рік, саме тоді було створено славнозвісний «Червоний хрест». В історії незалежності України визначною датою є утворення служби «Телефон довіри», а саме 3 жовтня 1992 року, де працювали винятково волонтери. Висновок: волонтерство має свою давню історію.

     ІІ. Самостійне виконання учнями завдань під контролем і за допомогою вчителя        

     1) Учні розглядають малюнок та міркують над питанням: «Що означає

волонтерствовислів «Твоє «мало» багато значить?» Учням слід зрозуміти, що кожен може зробити свій власний внесок у добру справу, навіть якщо цей внесок, на перший погляд, є невеликим. До речі, життєве кредо батька Івана Франка     “З людьми і для людей” цілком підійде й для гасла волонтерів.

news     2) Розглянути повідомлення про акцію волонтерського штабу й скласти план проведення подібної акції. Згадавши попередній матеріал з теми «Підприємництво» поміркувати над тим, чи потрібна волонтерам підприємливість: 

План

1) Визначити мету акції;

2) Знайти однодумців;

3) Поширити інформацію;

4) Знайти кошти;

5) Як передати зібране.

 

 

 

https://cedem.org.ua/wp-content/uploads/2023/02/11-1-1024x858.png     3) Мініпроєктна робота учнів. Уже самостійно, без допомоги учителя, скласти невеличкий проєкт своєї волонтерської акції. У якості основи використовується ось такий малюнок.

ІУ. Підведення підсумків. Учням можна запропонувати придумати своє гасло волонтерського руху.

У. Оцінювання, саморефлексія.

1

 

docx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1330
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку