Презентація "Народи, які живуть на теренах України"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить всі необхідні матеріали до уроків та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народи, які живуть на теренах України5ІУ31

Номер слайду 2

1. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ В ГЕОГРАФІЧНОМУ ПРОСТОРІУ процесі історичного розвитку за окремими частинами території України закріпилися певні назви. Середня Наддніпрянщина, Чернігово-Сіверщина, Галичина, Волинь, Поділля, Буковина, Закарпаття, Донщина, Слобожанщина, Північне Причорномор’я — це історико-географічні регіони України. Вони різняться особливостями будівництва, господарськими заняттями. Історико-географічні землі не мають чітко визначених кордонів, не збігаються з адміністративно-територіальним поділом. Варто запам'ятати!Історико-географічний регіон — це не просто територія, це ціла країна зі своєю історією, традиціями, самобутністю.1. Поміркуйте, що вплинуло на формування назв історико-географічних регіонів.2. Знайдіть на карті історико-географічний регіон, у якому ви живете. З якими історико-географічними регіонами він межує?3. Які регіони межують з іншими країнами?

Номер слайду 3

Пізнавально й цікаво. У селищі Пирогово, що на околиці Києва, діє найбільший в Україні Музей народної архітектури та побуту. На його території розміщено 300 пам’яток народного будівництва, 80 тисяч предметів хатнього начиння, одягу, знарядь праці, творів мистецтва. Музей у Пирогово1. Як ви вважаєте, у чому незвичність таких музеїв?2. Яку інформацію ми можемо отримати, відвідавши їх?Цікава інформація про історико-географічні регіони України зберігається в музеях народної архітектури та побуту. Особливості життя народу в різні історичні періоди досліджує наука етнографія (від грецьких слів «етно» — народ, «графія» — опис).

Номер слайду 4

2. ПОХОДЖЕННЯ НАЗВ ІСТОРИКО-ГЕОГРАФІЧНИХ РЕГІОНІВНазви регіонів часто мають давню історію. Наприклад, назва «Буковина» походить від великих масивів букових лісів, які були поширені тут у давнину. Слобожанщина походить від населених пунктів — слобід, які засновували переселенці з інших регіонів України. Пізнавально й цікаво. Сіль — це символ Дрогобича. Про це свідчить навіть герб міста, на якому зображено дев’ять топок солі. Дрогобицький солевиварювальний завод — найстаріше підприємство України, яке працює із середини XIII ст. Сьогодні це єдине підприємство в Європі, де сіль виготовляють тим самим методом, що й майже 800 років тому — виварюванням з природної ропи. Герб м. Дрогобич. У Донецькій області відоме з 1876 року Артемівське родовище кам’яної солі. Саме із цього родовища добувають 95 % солі в Україні.

Номер слайду 5

Наші предки знали багато секретів давнього ремесла. Наприклад, нитки для вишивання фарбували лише природними барвниками. Брали те, що було під рукою: кору, коріння, листя і квіти. Цікаво, що для закріплення кольору нитки запікали в житньому тісті — так вони не втрачали забарвлення протягом десятиліть. Вишивана карта України з орнаментами різних регіонів1. Чим, на вашу думку, зумовлене різнобарв’я вишиванок у різних куточках України?2. Дізнайтеся, що символізує орнамент вишиванки вашого регіону.3. ВИШИВАНКА — УНІКАЛЬНИЙ КОД ТВОГО КРАЮДля українців вишиванка — не просто одяг. Це щось особисте, рідне, святе. Вишивка — як символ, який зберігає наше коріння, розуміння себе. Це наша міфологія, релігія, давнє мистецтво наших предків, душа нашого народу. В У країні кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Дівчаток з наймолодшого віку привчали до вишивання. У деяких областях це ремесло любили й чоловіки.

Номер слайду 6

Пізнавально й цікаво. А чи знаєте ви, що першим модником у вишиванці був Іван Франко, який поєднав вишиванку з буденним одягом, а саме з піджаком? У такому вигляді письменник зображений на 20-гривневій купюрі. Українці в національному вбранні1. Що вам відомо про національний одяг українців?2. З яких елементів він складається? Що впливає на регіональні відмінності костюма?

Номер слайду 7

4. УКРАЇНСЬКИЙ НАРОДКонституцію нашої держави прийнято «від імені Українського народу — громадян України всіх національностей». За цим Основним Законом, Українська держава сприяє розвиткові української нації, а також розвиткові культурної і релігійної самобутності всіх корінних народів і національних меншин України. Близько 80 % жителів нашої країни вважають себе українцями за національністю. Представниками інших національних спільнот є росіяни, білоруси, молдавани, кримські татари, болгари, угорці, румуни, поляки, євреї, вірмени, греки та інші. За віросповіданням найбільше в Україні християн: це українці, росіяни, білоруси, молдавани, болгари, поляки та інші. Кримські татари (корінний народ Криму), азербайджанці та деякі інші народи є мусульманами — послідовниками ісламу. Євреї сповідують юдаїзм. Є в Україні представники й інших релігій, а також люди, які не сповідують жодної релігії (атеїсти). Фестиваль угорської культури на ЗакарпаттіДень польської мови у школі № 3, м. Івано-Франківськ. Гагаузи в національному одязіЦентр Менора (м. Дніпро) — найбільший у світі єврейський громадський комплекс. Святкування Міжнародного дня ромів у м. Ужгород. Розгляньте ілюстрації. Дізнайтеся, які народи проживають у вашому регіоні. За якими ознаками можна визначити належність людей до певної національної спільноти?

Номер слайду 8

5. Українці у світіУкраї́нська діа́спора — збірне визначення української національної спільноти поза межами українських земель (української етнічної території), яка почуває духовний зв'язок з Україною. Українські громади за кордоном створюють українські школи, культурні центри, видають україномовні журнали та книжки журнали та книжки. Після початку повномасштабної війни 2022 року мільони українців змушені були шукати прихисток в інших країнах. Азія. Квітка Цісик співачка. Петро Яцик меценат. Орест Субтельний історик

Номер слайду 9

Самооцінювання: оцініть свої успіхи в опануванні теми «Народи, які проживають на теренах України» . Дайте відповіді на поставлені запитання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Зубчик Галина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Перкіна Валентина Вікторівна
    Дякую Вам за титонічну працю і підготовлені, грунтовні презентації
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чернобай Наталя Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
1 березня 2023
Переглядів
11390
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку