Про матеріал

Мета уроку-презентації: сформувати поняття: «безробіття», «зайнятість», «рівень безробіття»,

«фрикційне безробіття», «природне безробіття», «структурне

безробіття», «циклічне безробіття», сформувати вміння аналізувати

умови виникнення безробіття,

розвивати вміння обчислювати рівень безробіття, пояснювати вплив

безробіття на ВВП;

виховувати економічне мислення, толерантне ставлення до

однокласників.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безробіття як наслідок порушення макроекономічної рівноваги Підготував вчитель економіки та географії В(з)СШ № 27 Горбань С.В.

Номер слайду 2

Найбiльш нещасною є та людина, для якої у свiтi не знайшлося роботи. Томас Карлейль

Номер слайду 3

Словник Криза – крутий різкий перелом. Безробiття – ситуацiя в країнi, коли люди, що здатнi й бажають працювати за наявного рiвня оплати працi, не можуть знайти роботу. Кейнсіанство – напрям економічної науки

Номер слайду 4

План. Чому виникає безробiття? Види безробiття. Показники, що характеризують безробіття в країні.

Номер слайду 5

Згідно із Законом України “Про зайнятість населення” безробітними вважаються працездатні громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку або інших передбачених чинним законодавством доходів через відсутність підходящої роботи, зареєстровані у державній службі зайнятості, тобто це особи, що справді шукають роботу та здатні приступити до праці.

Номер слайду 6

Чому виникає безробiття?

Номер слайду 7

Класики вважають: основною причиною безробiття надмiрно високу зарплату.

Номер слайду 8

Пояснюють: Якщо зростає зарплата найманих працiвникiв, то пiдприємцi не зможуть утримувати велику кiлькiсть робiтникiв, оскiльки значно зростуть їхнi витрати, тому частина робiтникiв залишиться без роботи.

Номер слайду 9

Рекомендують: Надлишок пропозицiї працi можна подолати шляхом зменшення зарплати.

Номер слайду 10

Кейнсiанцi вважають: Причиною безробiття є недостатнiй попит на товари та послуги.

Номер слайду 11

Пояснюють: Якщо попит на товари чи послуги зменшується, то пiдприємцi вимушенi скоротити обсяги виробництва i, отже, зменшити кiлькiсть працюючих.

Номер слайду 12

Рекомендують: державi потрiбно здiйснювати заходи, спрямованi на стимулювання попиту, а саме – збiльшити допомогу малозабезпеченим, зменшити рiвень оподаткування.

Номер слайду 13

Три категорії населення Безробітні Особи поза робочою силою Зайняті

Номер слайду 14

Зайняті — це ті люди, які виконують будь-яку оплачувану роботу, а також ті, що мають роботу, але тимчасово не працюють через хворобу, страйк чи відпустку; до цієї категорії належать і ті, хто зайнятий неповний робочий день.

Номер слайду 15

Безробітні — ті, хто не має роботи, але активно шукає її або чекає, щоб повернутися на попереднє місце роботи;

Номер слайду 16

Людина вважається безробітною, коли вона відповідає трьом критеріям, які мають місце одночасно: «без роботи»; «робить активні спроби знайти роботу»; «готова відразу ж стати до роботи».

Номер слайду 17

До осіб поза робочою силою належать: люди у віці до 16 років; ті, хто перебуває в спеціалізованих установах, наприклад, психіатричних диспансерах, лепрозоріях, виправних закладах тощо; особи, що вибули зі складу робочої сили, - дорослі, які потенційно мають можливість працювати, але не працюють і не шукають роботи (люди, які навчаються, перебувають на пенсіi, а також надто хворі, щоб працювати, або просто не шукають роботи).

Номер слайду 18

Завдання Визначте, до якої категорії належать наступні особи: Діти, яким виповнилось 14 років; Двiрник, який не працює через вiдсутнiсть настрою; Студенти денної форми навчання; Водiй автобуса, який звiльнився через низьку зарплату; Домогосподарки; Робітники, які зайняті неповний робочий день; Льотчик, який утратив зiр; Власник ресторану, який читає книгу; жінка, яка знаходиться у декретній відпустці; хворий, який тимчасово не працює і перебуває на лікарняному.

Номер слайду 19

Види безробiття Циклiчне безробiття виникає у фазi спаду виробництва, коли скорочення попиту на товари і послуги зумовлює скорочення попиту на працю.

Номер слайду 20

Наприклад: Пiд час економiчного спаду збанкрутував завод, i робiтники залишились без роботи.

Номер слайду 21

Види безробiття: Структурне безробiття виникає через змiни у технологiї виробництва i в структурi споживчого попиту, у зв´язку з чим зменшується потреба в одних професiях i з´являється потреба в iнших.

Номер слайду 22

Наприклад: На заводi старi верстати замiнили на новi, бiльш продуктивнi; частина верстатникiв стали безробiтними.

Номер слайду 23

Види безробiття: Фрикцiйне безробiття виникає у зв‘язку з постiйною плиннiстю трудових ресурсiв.

Номер слайду 24

Наприклад: Учень пiсля закiнчення школи не вступив до вузу i шукає роботу

Номер слайду 25

Також iснують такi види безробiття, як: iнституцiональне – наприклад (безробiтний отримує високi соцiальнi виплати по безробiттю i не бажає працювати);

Номер слайду 26

Сезонне - приклад (комбайнер працює тільки під час жнив).

Номер слайду 27

Показники, що характеризують 1. Рівень безробіття: 2. Рівень зайнятості:

Номер слайду 28

Завдання Розрахуйте робочу силу, рівень безробіття за такими даними: кількість безробітних – 897 тис. осіб, кількість зайнятих - 32567 тис. осіб.

Номер слайду 29

Завдання для закріплення нової теми Задача. Використайте наведені дані для того, щоб розрахувати: а) величину робочої сили; б) рівень безробіття. Все населення складає 2 млн осіб, в т. ч.: діти до 16 років та особи, які перебувають у психіатричних лікарнях та виправних закладах, - 400 тис осіб; доросле населення, яке вибуло зі складу робочої сили, -150 тис. осіб; безробітні – 3 тис. осіб; особи, що зайняті неповний робочий день і шукають роботу, - 2 тис. осіб.

ppt
Пов’язані теми
Економіка, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
951
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку