Урок, презентація "Будова та функції еритроцитів. Групи крові та переливання крові."

Про матеріал
Розробка уроку біології у 8 класі з презентацією, містить ключові компетентності та наскрізні змістові лінії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова та функції еритроцитів. Групи крові та переливання кровіПідготувала учитель біології Зірненського ліцею. Березнівської районної ради Рівненської області Сульжик Надія Олексіївна

Номер слайду 2

Притча Сталося це в середньовіччі. Чернець, що керував будівництвом собору, вирішив подивитися як працюють каменярі. Він підійшов до першого і попросив його розповісти про свою роботу.-          Я сиджу над кам’яною брилою і працюю різцем, марудна і нудна робота, що виснажує мене,  - сказав він озлоблено. Чернець підійшов до другого каменяра і запитав його те саме.-          Я працюю різцем над каменем і заробляю гроші. Тепер моя сім’я не голодуватиме, -  стримано відповів майстер. Чернець побачив третього каменяра і спитав про його працю.-          Збоку видається, що я ріжу камінь, та насправді я будую Храм, що стоятиме тисячу літ, я будую майбутнє, - усміхнувшись відповів третій каменяр. Наступного дня, чернець запропонував йому очолити виробництво.

Номер слайду 3

Сторітеллінг

Номер слайду 4

Тема уроку: "Будова та функції еритроцитів. Групи крові та переливання крові."Мета: Завдання:

Номер слайду 5

Допишіть схему

Номер слайду 6

Формені елементи крові

Номер слайду 7

Еритроцити – це червоні клітини крові. Зрілі еритроцити не мають ядра та містять дуже багато білка – гемоглобіну. Переносники кисню і вуглекислого газу. Тромбоцити – на відміну від інших клітин крові не є клітинами, а є кров'яними пластинками. Утворюються внаслідок розпаду великих клітин попередників. Приймають участь у зсіданні крові. Лейкоцити – білі клітини крові. Різноманітні за будовою та поділяються на декілька типів. Забезпечують захист організму від інфекцій та токсинів.

Номер слайду 8

Картка № 1 «Еритроцити»Характеристика еритроцитів ( форма, будова, наявність ядра, тривалість життя, місце утворення та руйнування). За яких умов може зростати кількість еритроцитів у крові людини?Що забезпечує колір еритроцитів?

Номер слайду 9

Картка № 2 «Функції еритроцитів»Який взаємозв´язок між будовою та функціями еритроцитів. Чому виникає анемія?Як впливає залізо на фізичний і психічний розвиток людини?

Номер слайду 10

Картка № 3 « Групи крові»Поняття «групи крові». Характеристика груп крові системи АВ0. Який зв’язок існує між антигенами і антитілами крові людини?

Номер слайду 11

Картка № 4 « Резус- фактор»1. Як білок поверхні еритроцитів пов’язаний з макаками?2. Чому помилки з резус-фактором в минулому коштували життя не одному десятку пацієнтів ?3. Вплив резус-конфлікту на вагітність: коли виникає і що відбувається?

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Біологічний диктант «Назви термін»Червоні кров´яні тільця……Хімічний елемент, який забезпечує червоний колір крові ……Клітини, які транспортують гази в організмі ……. Групи крові системи АВ0 були відкриті австрійським науковцем …….. Комплекси білків та вуглеводів, які містяться у складі клітинної мембрани еритроцитів …….. Під час переливання крові не сумісної за резус – фактором, або під час вагітності, коли мати – резус-негативна, а дитина резус – позитивна, виникає…….. Людина яка віддає кров….. Людина, якій вливають донорську кров ….. Стан, при якому знижується кількість еритроцитів та гемоглобіну……Кількість еритроцитів у 1мм3 крові сягає……

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Перші спроби переливання крові

Номер слайду 18

- На скільки корисним є для вас вивчений матеріал?- Де ви можете застосувати ці знання?- Яка інформація вразила вас найбільше?Зрозумів сам і зможу пояснити другу таке поняття….

Номер слайду 19

Прочитати параграф 18 підручник (Біологія 8 клас Матяш 2016), вивчити ключові поняття та терміни; підготувати цікаві факти про кров. Творче завдання. За допомогою дорослих, а також використовуючи різні джерела інформації, дізнайтеся, навіщо лікарям потрібен загальний аналіз крові хворого.

Номер слайду 20

Дякую за увагу, будьте здорові!

pptx
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
1026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку