Презентація "Серцево- судинні хвороби та їх профілактика. Кровотечі

Про матеріал
Презентація до уроку біології у 8 класі містить сучасні педагогічні прийоми, ключові компетентності та наскрізні змістові лінії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок біології у 8 класіПідготувала учитель біології Зірненського ліцею. Березнівської районної ради Рівненської області Сульжик Надія Олексіївна

Номер слайду 2

У глибині вашого тіла б'ється серце. Годинник, заведений один раз на все життя : серцю працювати важко. Не заважайте йому.

Номер слайду 3

Послухайте, як б’ється ваше серце і створіть у парі із сусідом сердечко. Наше серце б’ється не тільки для себе, а і для інших.

Номер слайду 4

Залізовмісна сполука крові – Місце утворення еритроцитів – Людина, яка дає кров для іншої людини –Форменні елементи крові, що забезпечують зсідання крові – Клітини крові, що мають ядра – Сталість умов життєдіяльності клітин у внутрішньому середовищі – Серцевий м’яз – Запис роботи серця – Судини по яких кров рухається від серця –Судина з найбільшою швидкістю руху крові – Процес поглинання і перетравлення клітинами мікроорганізмів – Введення в організм вакцини – Прилад для вимірювання тиску – Скорочення серця - Допишіть речення

Номер слайду 5

Ритмічні коливання стінок артерій – Клапан правої половини серця – Найменша судина – З лівого шлуночка починається –Червоні кров’яні тільця – Навколосерцева сумка – З правого шлуночка починається – Артерії – це…Кровообіг – це…Серцева пауза – Найбільша судина – Пристосування у венах до руху крові -

Номер слайду 6

Знайди помилку. Мал.1 Мал.2

Номер слайду 7

Знайди помилку. Мал.1 Мал.2

Номер слайду 8

Випишіть окремо номери ознак, характерні для артерій, вен, капілярів. Судини несуть кров до серця. Стінки дуже міцні та пружні. У судинах дуже мала швидкість течії крові. Стінки утворені одним шаром клітин. Судини несуть кров від серця. Стінки складаються з трьох видів тканин. Судини утворюють густу сітку, яка пронизує органи і тканини. Кров у судинах тече швидко. Судини впадають у передсердя. У судинах кров‘яний тиск найменший. Велика кількість судин обплітає легеневі пухирці. Кров‘яний тиск у судинах найбільший. Крізь стінки судин проходять гази і деякі речовини. З поранених судин кров б‘є фонтаном. Мають кишенькові клапани. З поранених судин кров витікає повільно. З поранених судин кров витікає рівномірно і має темний колір.

Номер слайду 9

Взаємоперевірка. Артерії –2, 5, 6, 8, 12, 14 Вени – 1, 6, 9, 15, 17 Капіляри –3, 4, 7, 10, 11, 13, 16

Номер слайду 10

Здорове серце - головне джерело ваших сил.

Номер слайду 11

Серцево-судинні хвороби та їх профілактика. КровотечіМета: Завдання:

Номер слайду 12

Серцево - судинні захворювання (ССЗ) є групою хвороб серця і кровоносних судин

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Заповніть таблицю. Захворювання. Характеристика. Симптоми. Причини

Номер слайду 15

«Коло ідей» Причини серцево- судинних захворювань. Малорухливий спосіб життя. Переїдання. Часті нервування ( стрес)Тютюнопаління. Вживання алкоголю, наркотиків. Запальні процеси в організміГенетичні вади

Номер слайду 16

Микола Михайлович Амосов (06 .12. 1913  — †12.12.2002) — український лікар-хірург, учений в галузі медицини,біокібернетики, дійсний член НАНУ, директор Інституту серцево-судинної хірургії. Запропонував протитромбічні протези;розробив апарати штучного кровообігу; хірургічне лікування хвороб серця і легень;Моделювання психічних функцій мозку

Номер слайду 17

Що ілюструє даний малюнок?

Номер слайду 18

Кровотеча - це витікання крові із кровоносних судин через порушення їхньої цілісності. Причиною кровотечі може бути ушкодження судин внаслідок травмування (укол , поріз, удар). Розрізняють кровотечі зовнішні й внутрішні (кров виливається із внутрішніх органів в оточуючі їх тканини чи порожнини).

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Артеріальна кровотеча - виникає при ушкодженні артерій (сонної, стегнової, пахвовій і ін) Воно є найнебезпечнішим, оскільки кров викидається дуже швидко, пульсуючим струменем. Стрімко наступає гостре недокрів’я; колір крові — яскраво червоний. Потерпілий стає блідим, його пульс прискорений, артеріальний тиск швидко знижується, з’являється запаморочення, нудота і блювота, непритомність. Смерть може наступити внаслідок кисневого голодування або зупинки серця.

Номер слайду 22

Розміщення артерій в організмі

Номер слайду 23

Венозна кровотеча - відбувається при порушенні цілісності вен. Кров тече рівномірним безперервним потоком і має темний вишневий колір. Якщо внутрішньовенний тиск не надто високий, кров може мимовільно зупинитися: утворюється фіксований тромб. Але знекровлення веде до виникнення шокових явищ в організмі, що нерідко призводить до летальних випадків.

Номер слайду 24

Капілярна кровотеча - є найменш небезпечною і зупиняється самостійно. Кров сочиться з рани, пошкоджених судин не видно. Небезпечною капілярна кровотеча може бути тільки при хворобах, що впливають на згортання крові (гемофілія, сепсис, гепатит).

Номер слайду 25

Паренхіматозна(внутрішня) кровотеча - спостерігається при ушкодженні внутрішніх органів - печінки, нирок, селезінки, буває масивною і дуже небезпечною. Це немов змішана кровотеча з артерій, вен, капілярів. При цьому кров витікає з усієї поверхні рани органу. Для зупинки цієї кровотечі необхідне швидке хірургічне втручання. Легенева кровотеча. Травма нирки

Номер слайду 26

Невідкладна допомога

Номер слайду 27

Схема надання невідкладної допомоги при артеріальній кровотечі:- притиснути артерію пальцями або кулаком вище місця поранення (кінцівки) або нижче (шия);- до накладення джгута тримати кінцівку у піднятому положенні;- завести джгут за кінцівку (підклавши під джгут серветку, хустинку) і розтягнути з максимальним зусиллям;- зробити перший виток джгута і перевірити пульс (його не повинно бути на тій кінцівці, на яку накладають джгут);- накласти наступні витки джгута з меншим зусиллям;- закріпити джгут і вкласти записку із зазначенням часу накладення джгута

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Схема надання першої допомоги при венозній кровотечі: - обережно зняти бруд зі шкіри навколо рани, в напрямку від рани;- обчищену ділянку шкіри обробити йодом;- накрити рану стерильною або будь-якою чистою серветкою повністю прикривши краї рани;- накласти стисну пов’язку;- дати знеболювальне (1-2 таблетки );- викликати лікаря або терміново доправити постраждалого до лікарні.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Схема надання першої допомоги при капілярній кровотечі:- Обробіть рану дезинфікуючим засобом (йодом, горілкою, спиртом). Змащуйте тільки шкіру навколо рани, не потрапляючи в неї саму. - Накладіть стерильну пов'язку. - При капілярній кровотечі кров звичайно зупиняється сама, якщо цього не відбувається, накладіть пов'язку, що давить. - Якщо в рані знаходяться сторонні тіла, то зробіть у пов'язці отвори, в тих місцях, де знаходяться ці предмети. Перша допомога при носовій кровотечі: - Робіть холодні компреси або прикладайте лід до перенісся. Такий спосіб зупиняє практично всі кровотечі, якщо для цього є достатньо часу. - Сядьте і здавите ніс (нижче його твердої частини) великим і вказівним пальцями на дві - три хвилини. Голову відхиляти назад при цьому не обов'язково (це тільки змінить напрямку потоку крові). - Якщо кровотеча не зупиняється, то викличете швидку допомогу.

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Схема надання першої допомоги при внутрішній кровотечі: У разі появи перших ознак внутрішньої кровотечі: раптової блідості обличчя, збліднення і похолодання кистей і стоп, почастішання пульсу, запаморочення, шуму у вухах, холодного поту — постраждалого слід негайно відправити до лікувальної установи. Якщо є можливість, до тієї ділянки тіла, де підозрюється внутрішня кровотеча, потрібно прикласти гумовий міхур з льодом чи холодною водою. Будь-яка, навіть невеличка, рана становить загрозу для життя постраждалого, оскільки вона може бути джерелом зараження різноманітними мікроорганізмами або причиною сильної кровотечі. Основний засіб профілактики ускладнень при наданні першої медичної допомоги — якнайшвидше накладання на рану стерильної пов’язки.

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Здоров’я. Здоров’я — розкіш для людини,Найбільша цінність у житті. Як є здоров’я день при днині,Можливість є йти до мети. Тоді є радість, щастя, диво,Краса у крапельці роси. Тоді людина йде щасливо. Серед безмежної краси. Й чарівність світу відчуває. Для неї в хмурість — дні ясні. Вона всі труднощі долаєЙ співає радісні пісні. Вона — здорова! Це чудово,Бо їй нічого не болить. Вона добро творить готова.І це прекрасно! Можна жить!

Номер слайду 36

Домашнє завдання. Прочитати §23;1вивчити нові поняття та терміни;2ст.116 підр. опрацювати рубрики;3виконати завдання для самоконтролю. 4

Номер слайду 37

Розмір людини немає значення, має значення розмір її серця. Евандер Холіфілд Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
15 лютого 2022
Переглядів
718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку