Урок Презентація для 6 класу "Різноманітність голонасінних"

Про матеріал

В даному матеріалі описується про особливості будови голонасінних рослин, їх географічне розташування, особливості будови, значення в природі та житті людини. Презентація ознайомлює з різноманітністю систематичних груп рослин.

Зміст архіву
Перегляд файлу

Тема уроку: Різноманітність голонасінних. Значення голонасінних у природі та в житті людини.

Мета уроку: Ознайомити учнів з різноманітністю голонасінних, їх роль в природі та в житті людини; продовжити формування вмінь готувати повідомлення та виступати з ними на уроці, проводити спостереження, порівнювати між собою біологічні об`єкти, робити висновки на основі спостережень, працювати з підручником та додатковою літературою; виховувати любов до рідної природи, усвідомлення необхідності її збереження та відтворення.

Обладнання: таблиця Голонасіннні, шишки сосни та ялини,  фізична карта світу.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

 

                                 Хід уроку

І Організаційний етап.

ІІ Вивчення нового матеріалу.

Учитель.

Сьогоднішній урок ми проведемо у формі подорожі. Наша подорож триватиме лише 45хв. Проходитиме вона на незвичайному літакові, який зможе принести нас в різні куточки планети  Земля, де ростуть голонасінні. Ми не тільки ознайомимося із зовнішнім виглядом голонасінних, з місцем їх зростання, але й дізнаємося про їх значення в природі та в житті людини.

   Першу зупинку ми зробимо на Південному Заході Африки в пустелі Наміб, де росте дивовижна рослина – вельвічія.

Учень.

Вельвічія дивовижна росте в пустелі, вона ксерофіт (рослини сухих середовищ, здатні переносити тривалу посуху).. Стовбур рослини схожий на пеньок висотою майже 50см і має близько 1,2 в діаметрі. Корінь міцний, довгий, сягає грунтових вод. По краях стовбура розміщені два листки завдовжки 2-3см. Ці листки ніколи не опадають. Протягом усього життя (100 років) листки проростають при основі та руйнуються при вершині. Верхівки на окремі смужки. Сплітаючись між собою й перекочуючись на вітру, такі листки здаля нагадують клубок змій і справляють незабутнє враження на мандрівників.

 

Учитель.

Наступна зупинка – в Південно-Західному Китаї, де зустрічається рідкісна й давня рослина гінкго дволопатеве. Гінкго як священне дерево культивується в Японії та Китаї. Нині росте в культурі в багатьох батанічних садах і парках. Росте воно і в нас, а найближче це в Рівненській області. Це велике листопадне дерево заввишки 40м з розгалуженою густою пірамідальною кроною. Листки черешкові з віялоподібною пластинкою, насінина у гінкго меє м’ясистий придаток сріблясто-оранжевого кольору, через що в Японії  цю рослину називають «сріблястим абрикосом».

   Цю рослину ботаніки називають «живим викопним» , бо воно живе на Землі дуже давно. Його використовують як декоративну рослину, деревина цінується як деревина хвойних, а насіння їстівне.

Учитель

А далі ми поглинемо в далекий Сибір і Монголію – в гості до кедрової сосни, яку мало хто бачив, але багато хто їв її смачні горішки.

Учень.

Кедрова сосна на батьківщині утворює ліси – кедрачі. Хвоя розміщена на вкороченних пагонах пучками по 5 штук. При дозрівання насіння шишки не розкриваються, насіння без крилець, насінна шкірка тверда. У побуті їх називають кедровими горішками, вживають у їжу, Кедр дає цінну деревину, з кедрової смоли одержують скипидар.

Учитель. Наступна зупинка – на батьківщині тису.

Учень.

Тис- дерево висотою 15-20м, єдине з хвойних не утворює смол. Поширений на Кавказі, в Криму, західній Європі. Деревинна жовто-червоного кольору, ціниться за твердість і стійкість до гниття. Через це його називають негний- дерево. З його деревини роблять  цвяхи, лемеші, застуни, палі для мостів,фундаменти водяних млинів, греблі.

Навіть єгипетських фараонів ховали   в тисових саркофагах.

Учитель.

А далі – батьківщина модрини.

Учень.

Модрина – велике світлолюбне дерево з кільчастими розміщенням гілок, хвоя опадає щороку восени. Деревина червонувата, багата на смолу, міцна, стійка до руйнування у воді. Саме тому на палях з модрини побудовані всесвітньо відомі міста Венеція та Санкт-Петербург. Деревину використовують на шпалери, в кораблебудуванні, для виготовлення паперу. Поширена вона в Східному Сибіру, де утворює великі ліси.

У Європі розводять у садах і парках. Росте вона і в наших лісах.

Учитель.

А тепер про ялівець, який росте в Північній півкулі від Арктики до субтропіків.

Учень.

Ялівець- невелике деревце, листки голкоподібні, колючі, шишки мають вигляд синіх ягід, вкритих восковим нальотом, живе до 2000 років. Використовується для озеленення населених пунктів.  Його називають північним кипарисом, він є чудовим санітаром міської атмосфери, бо виділяє в повітря багато фітонцидів.

Учитель.

А тепер – про справжні кипариси.

Учень.

Кипарис – поширеннй у помірно теплих областях Європи, Азії та Північної Америки. В Україні культивується в Криму, куди в давнину був завезений греками. Деревина мягка, легка використовується для виготовлення меблів.

Учитель.

Ми поговорили про різних цікавих представників голонасінних, а тепер повернемося додому й виконаємо лабораторну роботу. При її виконанні ви повинні ознайомитися з будовою хвої, шишок, насіння тих хвойних, що ростуть у нас уже давно і є у вас на столі.

ІІІ. Практичне застосування набутих знань.

Виконання лабораторної роботи.

Діти працюють за допомогою книжки, слайдів і гербаріїв голонасінних рослин заповнюють таблиці.

Роблять висновки по лабораторній роботі.

 

IV. Підсумок уроку.

А на закінчення нашої подорожі давайте оформимо плакат «Значення голонасінних в природі та житті людини.» і ознайомимо учнів нашої школи з цікавою інформацією.

 

V. Домашнє завдання розповісти вдома рідним голонасінні рослини.

 

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Різноманітність голонасінних. Підготувала вчитель біології зош І-ІІ ступеня с. Жабче Сапіжук Л. П.

Номер слайду 2

Вельвічія

Номер слайду 3

Гінкго дволопатеве

Номер слайду 4

Кедрова сосна

Номер слайду 5

Тис ягідний

Номер слайду 6

Модрина сибірська

Номер слайду 7

Ялівець

Номер слайду 8

Кипарис

Номер слайду 9

Ялина

Номер слайду 10

Сосна

Номер слайду 11

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

zip
Додано
28 березня 2018
Переглядів
1122
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку