Урок.Презентація до уроку розку мовлення."У житті завжди є місце подвигу"

Про матеріал

Матеріал призначенно для учителів з метою використання у підготовці до написання учнями висловлення у фломі твору- роздуму.МЕТА: підготувати учнів до виконання відкритого завдання з розгорнутою відповіддю на ЗНО; вчити формулювати тезу і висновки, наводити переконливі докази, ілюструвати свої думки прикладами; розвивати зв'язне мовлення, логічне мислення; вчити аналізувати, порівнювати; виховувати наполегливість, працьовитість, бажання досягти успіхів.

ТИП УРОКУ: урок застосування знань, умінь, навичок.

ОБЛАДНАННЯ: тести, пам'ятка «Вимоги до виконання відкритого завдання з розгорнутою відповіддю», ксерокопії учнівських робіт, зразки творів, тлумачний словник, матеріали з газет.

ФОРМИ РОБОТИ НА УРОЦІ: таблиця очікуваних результатів, метод «Прес», презентація випереджувального завдання, робота в групах, «Мікрофон», словникова робота.

Перегляд файлу

Розвиток зв̍язного мовлення

 

УРОК  УКРАЇНСЬКОЇ  МОВИ  В  11  КЛАСІ

ТЕМА:    Готуємося до ЗНО.  Написання власного висловлення

МЕТА: підготувати учнів до виконання відкритого завдання з розгорнутою відповіддю на ЗНО; вчити формулювати тезу і висновки, наводити переконливі докази, ілюструвати свої думки прикладами; розвивати зв’язне мовлення, логічне мислення; вчити аналізувати, порівнювати; виховувати наполегливість, працьовитість, бажання досягти успіхів.

ТИП УРОКУ:  урок застосування знань, умінь, навичок.

ОБЛАДНАННЯ: тести,  пам’ятка «Вимоги до виконання відкритого завдання з розгорнутою відповіддю»,  ксерокопії  учнівських робіт,  зразки творів, тлумачний словник,  матеріали з газет.

ФОРМИ РОБОТИ НА УРОЦІ: таблиця очікуваних результатів,  метод «Прес»,  презентація випереджувального завдання, робота в групах, «Мікрофон», словникова робота.

 

                                                             ПЕРЕБІГ УРОКУ

 

МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

Вступне слово вчителя.

   -  Тести ЗНО з української мови передбачають перевірку умінь та навичок, якими володіє учень при створенні власного висловлення. Виконання цього творчого завдання дає можливість з’ясувати, наскільки ви вмієте скласти і грамотно написати зв’язне повідомлення у вигляді тексту, чи можете проаналізувати поставлену проблему, дати свій варіант її бачення і розуміння. Таке завдання допомагає виявити знання учнем літературного матеріалу, тобто тих творів, які пропонуються шкільною програмою. І це ще не всі компетентності, які перевіряються в поданому тексті, оскільки важливими є й знання історії, мистецтва, поінформованості щодо суспільного життя країни й світу. Однак не просто знання та володіння інформацією, а вміння застосувати все це для написання грамотного, логічного, цікавого, оригінального за ходом думок власного тексту.

    Всі ми прагнемо бути цікавими, розумними, обізнаними, грамотними   співрозмовниками. Хочемо, щоб нас шанували друзі, щоб слухали те, що ми говоримо, щоб захоплювалися нами. І, виявляється, наші мовно-інформативні компетентності – вагомий фактор успіху й лідерства. Як же досягти цих результатів? Як можна успішно впоратись із таким непростим завданням? Що треба знати і що треба вміти? Сподіваюсь, що наш сьогоднішній урок хоч частково допоможе дати відповіді на ці питання.

Учні діляться очікуваними результатами через прийом « Дерево очікуваних результатів».

Роздуми на морально – етичну тему завжди виникають під впливом емоцій, в наслідок емоційного збудження. І , на мою думку, ніщо так не налаштовує людину на позитивні емоції , як поезія. (Емоційна мотивація( відео. Поезія Л. Костенко « Крила» у виконанні Б .Ступки)

  • Як ви розумієте цю поезію?
  • Яка її основна думка?

Тема твору, над яким ви будете працювати буде тісно переплітатися з ідеєю поезії . Для того , щоб наш урок був ефективним, ви отримали випереджувальні  завдання. Одне з них вимагало: згідно запропонованого проблемного поля необхідно було сформулювати тезу.

Отже, переходимо до перевірки завдання . Пригадаймо , як сформульовано проблемне поле

Проблемне поле.

Наше сьогодення – це постійний рух, гонитва за примарним щастям, або тривалий біг з перепонами до фінішу під прагматичною назвою « ЦІЛЬ».

Але одного разу хтось там на горі натискає кнопку « СТОП», і ми потрапляємо у ситуацію, яка вимагає від нас миттєвого прийняття рішення. Іноді наш вчинок може вартувати життя нашого ж , або того, кого ми ще хвилину тому не помітили у життєвій круговерті. Треба проявити сміливість, рішучість, співчуття, благородство…

А чи властива моральність сучасній людині? Чи , можливо , її можна лише успадкувати?

І взагалі, чи є місце для подвигу у сучасному світі?

ВЧ. Пригадаймо, як необхідно працювати із проблемним полем?

( Визначити ключові поняття, підкреслити їх. Використовуючи підкреслені слова, сформулювати власне ставлення од сказаного. Це і буде теза вашого висловлювання)

  • Що таке теза?
  • Які словесні кальки слід використовувати , щоб правильно сформулювати тезу?
  • Яких помилок слід уникати?

Учні представляють результати випереджувального завдання( зачитують варіанти тез).

ВЧ. Який етап у висловлюванні є наступним? ( аргументи)

Що таке аргументи?

Яких вимог слід дотримуватися при формулюванні аргументів?

Які словесні кальки слід використовувати , щоб правильно сформулювати аргументи?

Яких помилок слід уникати?

Отож подальшу роботу ми проводитимемо у групах. На столі кожної з груп  є лист із завданням ,одне з яких було випереджувальним: навести приклад із життя, що відповідає під тезам: їхнє життя – це вже подвиг; професія – подвиг; у житті завжди є місце подвигу( на вибір).  Саме згідно напрямку роботи , яку виконувала та чи інша група, учні обрали назви: «Віра», «Надія», «Любов»

 Робота в групах.

Завдання групам

1. Сформулювати аргументи ,проаналізувавши заготовлені заздалегідь варіанти .

2. Пригадати вимоги щодо введення прикладів у текст висловлювання.

3.Пояснити, чому саме таку назву обрали для групи.

Представити випереджувальне завдання: приклад із життя.

4. Серед запропонованих висловів виберіть ті, що є найвлучнішими щодо теми.

Учні представляють результат роботи в групах.

ВЧ. Інформаційна хвилинка. Сьогодні мужність і героїзм громадян у мирний час відзначається на державному рівні цілим рядом нагород:

Звання «Герой України» присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення»

Орден « За мужність» для відзначення військовослужбовців, працівників правоохоронних органів та інших осіб за особисті мужність і героїзм, виявлені при рятуванні людей, матеріальних цінностей під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, у боротьбі зі злочинністю, а також в інших випадках при виконанні військового, службового, громадянського обов'язку в умовах, пов'язаних з ризиком для життя»

Медаль « За врятоване життя»  для нагородження громадян за врятування життя людини, активну благодійну, гуманістичну та іншу діяльність у справі охорони здоров'я громадян, запобігання нещасним випадкам з людьми»

 

Особливої популярності набули проекти, у яких розповідається про життєві подвиги пересічних українців . Так в рамках  проекту  Фонду Віктора Пінчука  «Гордість країни», щороку  вручається  Національна премія громадянам України, які продемонстрували виняткову відвагу та самовідданість.

Відео з церемонії нагородження Національною премією «Гордість країни»

Вч. Що ж насправді робить людину крилатою?( любов до людей, благородство, мужність і т. д.)

 

Сьогодні ми з вами приділили більшу увагу тим етапам висловлювання, у роботі над  якими ви відчуваєте  труднощі : проаналізували тези, сформулювали аргументи, навели приклади із життя

(очік.рез.)

Є серед плодів і не достиглі. Це добре, адже це означає, що і вам, і мені є над чим працювати.

Домашнє завдання: Повторити вимоги щодо прикладів з літератури та висновку висловлювання. Завершити роботу над висловлюванням.

 

zip
До підручника
Українська мова (академічний, профільний рівень) 11 клас (Шелехова Г.Т., Бондаренко Н.В., Новосьолова В.І.)
Додано
29 березня 2018
Переглядів
1123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку