Урок + Презентація "Фруктовий урок на тему: Складні речення зі сполучниковим і безсполучниковим зв'язком"

Про матеріал

Конспект уроку української мови "Фруктовий урок. Складні речення зі сполучниковим і безсполучниковим зв'язком. Тренувальні вправи."" у 9 класі створений у відповідності до чинної програми з української мови для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. Призначений для вчителів української мови загальноосвітніх навчальних закладів.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

І дощ, і сніг – і все воно минеться. От тільки щастя хочеться душі.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Люди, будьте взаємно щасливими!

Номер слайду 4

Гормон щастя є!

Номер слайду 5

Тема уроку: Складні речення з різними видами сполучникового й безсполучникового зв’язку. Тренувальні вправи. Фруктовий урок

Номер слайду 6

Мета уроку: Систематизувати знання з теми “Складні речення зі сполучниковим і безсполучниковим зв’язком; формувати вміння розрізняти речення з різними видами зв’язку; розвивати пізнавальний інтерес,вміння працювати самостійно та в колективі; виховувати естетичний смак, культуру спілкування, любов до рідної мови

Номер слайду 7

Епіграф уроку: Краще засвоюються ті знання, які поглинаються з апетитом. Анатоль Франс

Номер слайду 8

Картка самооцінювання

Номер слайду 9

Ви дізнаєтеся Text Фрукти з дивним смаком і запахом Фрукти незвичайної форми Найдорожчі фрукти Найкорисніші фрукти Улюблені фрукти українців Екзотичні фрукти Який він – «Король» фруктів?

Номер слайду 10

Мовна розминка

Номер слайду 11

Улюблені фрукти українців

Номер слайду 12

Який фрукт найкорисніший?

Номер слайду 13

Здивувалися? Вже багато років учені зі всього світу намагалися з'ясувати, який найбільш корисний фрукт, що містить в собі безліч необхідних для організму мікроелементів і дуже корисний для здоров'я. За найкорисніші фрукти вони порахували звичайні яблука, котрі можна придбати в будь-який час року і на будь-якому прилавку. Це досить дивно, чи не так?

Номер слайду 14

Їжте яблучка, бо вони… – запобігають захворюванням серця;  – сприяють зміцненню імунітету; – запобігають розвитку ракових захворювань;  – відсувають процеси старіння і втрати пам'яті;  – знижують ризик захворювань головного мозку;  – знижують ймовірність появи респіраторних захворювань;  – покращують обмінні процеси;  – нейтралізують дію шкідливих бактерій в порожнині рота.

Номер слайду 15

Види складних речень

Номер слайду 16

1) Вчені з США вважають, що яблучний сік може захистити від розвитку психічних хвороб. 2) Яблука були улюбленим фруктом стародавніх греків і римлян, вони символізували любов. 3) Найбільше яблуко важить півтора кілограма, і воно внесене до Книги рекордів Гіннеса. Розпізнай речення

Номер слайду 17

Хто краще? Зобразіть схему речення 1) Вчені з США вважають, що яблучний сік може захистити від розвитку психічних хвороб.

Номер слайду 18

Хто ж краще?

Номер слайду 19

Хто краще? Зобразіть схему речення 2) Яблука були улюбленим фруктом стародавніх греків і римлян, вони символізували любов.

Номер слайду 20

Хто ж краще? [ ], [ ].

Номер слайду 21

Хто краще? Зобразіть схему речення 3) Найбільше яблуко важить півтора кілограма, і воно внесене до Книги рекордів Гіннеса.

Номер слайду 22

Хто ж краще? [ ], і [ ].

Номер слайду 23

Три яблука, що змінили світ

Номер слайду 24

Яблуко Єви З яблуні починається історія людства – адже, за Біблією, саме вона була тим райським Древом Пізнання добра і зла, плоди якого на свою біду вкусили наші прабатьки, піддавшись спокусі лукавого Змія. За що і були вигнані з Раю. За легендою, коли Адам намагався проковтнути яблуко, воно застрягло йому в горлі. З тих пір кадик у чоловіків нагадує про перший гріх і називається адамовим яблуком.

Номер слайду 25

Яблуко Ньютона «Спробуй сам» Вважає…ся що Ньютон пр…йшов до закону вс…світнього тяжін…я зв…рнувши увагу на яблуко що впало з гілки і в/перше задумався над тим чому пр…дмети падають в/низ.

Номер слайду 26

Має бути так! Вважається, що Ньютон прийшов до закону всесвітнього тяжіння, звернувши увагу на яблуко, що впало з гілки, і вперше задумався над тим, чому предмети падають вниз.

Номер слайду 27

Яблуко Стіва Джобса За словами одного із засновників фірми, Стів Джобс назвав свою компанію Apple («яблуко») тому, що яблука були частиною його фруктової дієти. Існує й інша версія, згідно якої засновники компанії довго не могли придумати влучну назву фірми. Після декількох годин мозкового штурму Стів Джобс сказав: «Якщо через дві години не придумаємо назву, назвемо «Яблуком»».

Номер слайду 28

Лексична пауза Бренд-(англ. brand) — комплекс понять, які узагальнюють уявлення людей про відповідний товар, послугу, компанію або особистість. Логотип - візуалізація торгової марки, яка ідентифікує бренд.

Номер слайду 29

Закордонні улюбленці Найулюбленішими фруктами «з-за кордону» серед українців є цитрусові. Наступну сходинку посідають банани. Третє місце у рейтингу належить винограду. Також у закордонних аграріїв українці охоче купують кісточкові: абрикоси, персики. І завершуватиме п’ятірку тропічних улюбленців- ківі.

Номер слайду 30

Орфографічна розминка Мал…на, грей…фрут, л…мон, ч…решня, ап…льсин, абр…кос, н…ктарин, ал…ча, мандар…н, а…рус, папа(йа)(я), мараку(йа)(я).

Номер слайду 31

Перевір себе Малина, грейпфрут, лимон, черешня, апельсин, абрикос, нектарин, алича, мандарин, аrрус, папая, маракуя.

Номер слайду 32

Фонетична розвідка Підкресліть слова, у яких неоднакова кількість букв і звуків

Номер слайду 33

А в тебе? Апельсин, папая, маракуя.

Номер слайду 34

Екзотичні фрукти Ківано. Рогата диня або африканський огірок Рука Будди. Пальці Будди або пальцеподібний цитрон

Номер слайду 35

Екзотичні фрукти Пітайя, Пітахайя або Драконів фрукт Монстера або Бананас

Номер слайду 36

Дайте характеристику реченням за схемами 1.( ), [ ],і [ ]. 2. [ ], що( ); [ ],що ( ); [ ]. 3. [ ], ( ); [ ],і [ ].

Номер слайду 37

Король фруктів Фрукт дуріан – це король фруктів, що має запах пекла і смак небес. Він настільки смердючий, що в Сингапурі за носіння дуріана в громадських місцях накладається штраф. Смак м'якоті порівнюють з ванільним кремом, або вершками з присмаком суниці і ананаса.

Номер слайду 38

Зобразіть схему речення Дуріан –це фрукт із страшним запахом, що схожий на запах тухлих яєць і спітнілих шкарпеток, але смак цього фрукта – дивовижний.

Номер слайду 39

Перевір себе [ ], (що…), але […].

Номер слайду 40

Найдорожчий фрукт у світі Королівська диня Юбарі. Її вартість становить близько 23 тисяч доларів. Цінується за соковитість і надзвичайний смак. У Японії – це дуже цінний подарунок.

Номер слайду 41

Бам-балан – фрукт зі смаком борщу Екзотична дивовижа з веселою назвою бам-балан росте на острові Борнео, в малайзійській частині, і за смаком нагадує… борщ зі сметаною. Бам-балан овальної форми і зовні дуже нагадує малайзійське манго, проте трішки темніший, немов овоч. Варто лише очистити шкірку достиглого фрукта і все — їж собі на здоров’я!

Номер слайду 42

Бананас або монстера Монстера росте у багатьох вдома. В природі ця рослина утворює смачні плоди. Зріла серцевина плодів монстери, незважаючи на неприємний гострий запах, смачна і на смак нагадує ананас.

Номер слайду 43

Пунктуаційний практикум Вчені довели фрукти містять багато клітковини яка майже не має калорій але дає відчуття ситості.

Номер слайду 44

Який результат? Вчені довели: фрукти містять багато клітковини, яка майже не має калорій ,але дає відчуття ситості.

Номер слайду 45

Хто швидше? Зробіть повний синтаксичний розбір речення Вчені довели: фрукти містять багато клітковини, яка майже не має калорій ,але дає відчуття ситості.

Номер слайду 46

Цікаві факти Кавуни та дині кубічної форми навчилися вирощувати японські фермери. Для досягнення даної форми молодий плід поміщають в скляну форму. Такі ягоди зручно перевозити (розміщувати на поверхні, ставити один на один), але і коштують вони дорожче, ніж звичні для нас круглі....

Номер слайду 47

Груша у формі Будди Китайський фермер завдяки спеціальній пластиковій формі зумів надати груші обриси Будди. Існує навіть легенда, що кожна людина, який покуштує цей солодкий плід, здобуде безсмертя. Ціна такої груші становить близько 9 доларів за 1 штуку.

Номер слайду 48

Чорний кавун Головною особливістю цієї ягоди є її темно-зелений, майже чорний колір. На кавуні немає жодної смужки або плями. Однотонна глянцева поверхня вигідно виділяє його серед інших сортів кавунів. Крім того, він володіє унікальним солодким смаком і вирощується тільки на одному острові Хоккайдо в Японії. Все це впливає на вартість кавуна. Зазвичай його ціна коливається в районі 250 доларів за 1 штуку, але найбільший кавун був проданий за 6100 доларів.

Номер слайду 49

Асорті (Асорті – з фр. добре підібраний) набір однорідних предметів різних сортів.

Номер слайду 50

Асорті (З поданих слів складіть речення, визначте його вид) Елементи, усі, корисні, є, які, фруктах, у, зберігаються, при, чудово, заморожуванні, сушінні, й, захищають, вони, від, наш, організм, захворювань, від.

Номер слайду 51

А ви знали? Усі корисні елементи, які є у фруктах, чудово зберігаються при заморожуванні й сушінні, вони захищають наш організм від захворювань.

Номер слайду 52

Обирайте чудові творчі професії! Флорист, карвінгіст, світфлорист (від англ. Sweet — солодкий, ласощі). Букет із фруктів – свіжий тренд у флористиці!

Номер слайду 53

Даруймо людям щастя!

Номер слайду 54

Творча робота Якщо що-небудь не ….., з'їжте ….або …., і настрій покращиться.

Номер слайду 55

Післясмак уроку На сьогоднішньому уроці я дізнався… Сьогодні я навчився… Найбільше мені сподобалося завдання… Не сподобалося… Я всім бажаю…

Номер слайду 56

Право на вибір 1 Повторити вивчений розділ 2 Підготувати презентацію на тему « Мої улюблені фрукти » 3 Написати відгук на сьогоднішній урок

Номер слайду 57

Дякую за урок!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лебедюк Оксана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 березня 2018
Переглядів
3248
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку