Урок + Презентація "Смачний урок.Типи складнопідрядних речень. Тренувальні вправи."

Про матеріал

Конспект уроку української мови "Смачний урок. Типи складнопідрядних речень. Тренувальні вправи."" у 9 класі створений у відповідності до чинної програми з української мови для 5-9 класів загальноосвітніх навчальних закладів з урахуванням змін, затверджених МОН. Призначений для вчителів української мови загальноосвітніх навчальних закладів.

Перегляд файлу

                                             Укр. мова  9 кл

Тема: Смачний урок з ароматом Батьківщини.

             Типи складнопідрядних речень. Тренувальні вправи.

Мета:  Навчити учнів визначати типи складних речень зі сполучниковим  звязком.

              Розвивати вміння працювати самостійно, в парі, в групі; аналізувати та розрізняти види речень.

              Виховувати інтерес до вивчення української мови, гарний смак.

 Тип уроку: Закріплення вивченого. Урок- презентація.

Обладнання: Мультимедійна презентація, картки-інформатори, дидактичний матеріал, картки-оцінювання знань.

Епіграф:      Краще засвоюються ті знання, які поглинаються з апетитом.

                                                                                             Анатоль Франс

 

 

                                 Хід уроку

1   Мотивація навчання учнів

-Доброго дня усім присутнім на уроці.

                                      Хвилинка релаксації

-Люди завжди в житті шукають задоволення.

-Що вам приносить задоволення?( музика, відпочинок, їжа, спілкування з друзями, улюблене заняття…)

-Чи любите ви смачненьке?

-Напишіть  страву, яку б ви назвали «Їжею богів».

« Скажи мені, що ти їсиш, і я скажу, хто ти»

  • Чи згодні ви з цими словами? Чому?
  • Чим , на вашу думку, пахне в Японії та Китаї? (суші)
  • В Італії? (паста, спагеті)
  • В Америці? ( гамбургер, хотдог)
  • У Франції? (жабячі лапки, круасани)
  • У Кореї ? (закуски і салати з овочів і морепродуктів)
  • У Африці? ( смажені личинки )
  • В Австралії? ( цибулеві кільця)
  • У Німеччині? ( баварські смажені ковбаски)
  • В Іспанії? ( паелья)

А чим же пахне Україна? (сало, борщ, вареник, ковбаса, голубці, холодець, пампушки, пироги, налисники)

2 Оголошення теми та мети уроку

  • Отож сьогодні ми проведемо смачний урок з ароматом Батьківщини.
  • Повторимо і закріпимо знання про типи складнопідрядних речень.
  • Перевіримо, чи вмієте ви визначати типи речень, будувати їх схеми, робити їх синтаксичний розбір.
  • Хочу, щоб урок пройшов легко, цікаво і смачно, бо …

 

« Краще засвоюються ті знання, які поглинаються з апетитом.»

 

  • У кожного з вас є картка самооцінювання, підпишіть її і за кожне завдання, з  яким ви справитесь, поставте собі плюс.
  • Сьогодні ми будемо багато цитувати відомих людей. Нехай ці цитати будуть цікавими і корисними.

3 Актуалізація опорних знань

                                   Мовна розминка

Словосполучення?  Речення?

За метою висловлювання?

За емоційним забарвленням?

За будовою?

За характером граматичної основи?

За наявністю або відсутністю другорядних членів речення?

За наявністю всіх, потрібних для розуміння змісту членів речення?

За наявністю звертань, вставних слів, зворотів, однорідних членів речення?

З того моменту, як стародавні люди вперше скуштували смажену їжу, вони стали їсти більше, ніж потрібно для організму. 
Бенджамін Франклін   (американський політик)

-Яке речення називається складним?

- На які види поділяються складні речення?

-На які види поділяються сполучникові складні речення?

- Яке речення називається складносурядним?

- Складнопідрядним?

- Безсполучниковим?

                           Розпізнай речення

I ряд  ( знайдіть і запишіть складносурядне речення)

II ряд ( складнопідрядне)

IIIряд (безсполучникове)

1 Україна славиться своєю національною кухнею, яка створювалася протягом століть.

 2 По самісінькі вуха може наїстися українець борщем, і все йому буде мало.

 3 Українська кухня відрізняється широким  вибором перших страв, їх готують із різноманітних продуктів.

 

  • Складнопідрядні речення поділяють на три види. Які?

(означальні, зясувальні, обставинні)

                    Побудуйте схеми, встановіть вид підрядного речення

(перед вами три речення, у кожного з вас є листки, на них зобразіть схеми речень)

  • 1 Перша людина, яка посмажила м’ясо на вогні,  була одночасно  першим кухарем.
  • 2 Треба пам’ятати, що мистецтво приготування їжі – це найстаріший з видів мистецтв.
  • 3 М ясо і рибу солили і коптили про запас, щоб захистити себе від голоду.

( три учні одночасно виходять до дошки зі своїми схемами і порівнюють результати) всього 9 учнів

Борщ – це ДНК нації. Миску з борщем треба намалювати на майбутній купюрі номіналом 2000 гривень.        В. Зеленський

 

                             Види українського борщу

Існує безліч видів борщу: традиційний з м’ясом, з квасолею та сметаною, зелений з яйцем, з грибами,  холодний борщ. А нещодавно саме в українців зявився ще один вид борщу. Який? Солдатський, волонтерський  сушений борщ. Нехай цей борщ буде смачним і корисним.

 

 

Робота з таблицею «Види підрядних обставинних речень»

 

Індивідуальне завдання біля дошки (2 учні)

( Встановіть відповідність між запитаннями та видами підрядних обставинних речень)

               Решта учнів  «Орфографічна розминка» або «Вітрило»

(запишіть слова, поясніть орфограми)

Кастр…ля, см…тана, бур…як, ц…буля, м…ясо, пом…дори, оц…т, пер…ць, ялович…на, п…трушка, …асоля, смал…ць.

(самооцінювання)

                          Фонетична розвідка

(Підкресліть слова з неоднаковою кількістю букв і звуків)

                            Перевірка « Має бути так!»

 

                                    Чому так?

Народна мудрість каже: « Якщо ти хочеш бути ситим, сідай біля господині.

Коли ти хочеш бути п’яним, сідай біля господаря». 

Чи погоджуєтеся ви? Чому?

                     2 уч (бд)    Завдання для господаря і господині

( повний синтаксичний розбір 1 речення, а хлопці – 2 )

 

         Тест « Чи справжній ти українець?»  або «Лексична розминка»

1 Бендерики – це:  А) маленькі бандерівці; Б) млинці з мясом; В) селище біля Молдови.

2 Рулька – це: А) дівчина за кермом; Б) бублик; В) запечена свиняча ніжка.

3 Шпундрою українці називають: А) елемент чоловічого одягу; Б) свинину, тушковану з буряком; В) малу свиню.

4 Оладки з картоплі – це: А) деруни; Б) драчуни; В) драники.

5 Печеня – це: А) друга страва з мяса та картоплі; Б) будь-яка страва з печінки; В) різне печиво.

6 Спотикач –це: А) український народний танок; Б) різновид алкоголю;

В) приправа до сала.

7 Лемішка – це: А) жінка з Лемківщини; Б) каша; В) дерев’яна ложка.

8 Що таке драглі?: А) холодець; Б) кисіль; В) котлета.

9 Що таке пляцок?: А) невелика площа; Б) тістечко ; В)млинець.

10 Полядвиця – це: А) дівчина, яка працює в полі; Б) довга спідниця;

В) яловича чи свиняча вирізка.

11 Мазурики – це: А) дрібні злодюжки, шахраї; Б) смачні ковбаски з         індичкою;  В) галушки з начинкою.

12 З чим потрібно їсти сало? : А) з часником; Б) з хроном; В) з борщем.

Оцінювання

 

Український політик Іван Плющ казав:

«Я за життя стільки сала з’їв, що соромно свиням у очі дивитися.»

 

                         Знайдіть зайве речення

(Яке з речень є зайвим? Чому?)

1 Коли б мені паном бути, то я б сало з салом їв.

2 Якби сало крила мало, під небесами літало б.

3 Де сало шкварчить, там людей кишить.

4 Як сало та чарка, то минеться й сварка.

-Як називаються ці висловлювання? А, може, ви знаєте якісь про сало? (Дурний, як сало без хліба)

 

 

Снідай, як король, обідай, як принц, вечеряй, як жебрак.

                                      Пунктуаційний практикум

(Поставте розділові знаки у поданих реченнях. Як називаються такі види складних речень?)

1 Памятник свині і салу, який незабаром зявиться в обласному центрі Волині, доводитиме, що українці  вміють любити і шанувати себе.

2 Місцева церква нагороджувала шматком сала чоловіка, який міг присягтися перед Богом і громадою, що він протягом року жодного разу не посварився зі своєю дружиною.

Сократ стверджував. Що з-за столу треба вставати трохи голодним, а не трохи живим.

 

                       Пергляд уривку з мультфільму  «Жив був пес»

 

Якої помилки припустився герой мультфільму?

(Не врахував час, місце і міру)

                                              Смакота!

- Ще одним витвором кулінарного мистецтва українців є кваснина, консервація різних овочів і фруктів. Чи знаєте ви значення слова асорті?

(Асорті – з фр. Добре підібраний) набір однорідних предметів різних сортів.

                                  Завдання   «Асорті»

(З поданих слів складіть речення, визначте його вид)

В,  житті, коли, погане, я, трапляється, заїдаю, щось його, солоденьким.

                                 А ви?

Коли в житті трапляється щось погане, я заїдаю його солоденьким.

                    Завдання «Поміркуйте!»

-  Хто із вас уміє готувати?

- А хто любить готувати?

- Хто, на вашу думку, краще готує: чоловіки чи жінки?

- Чи є професія кухаря модною , престижною і високооплачуваною?

                                             Поміркуйте!

Скоро вам обирати свій шлях у житті. Може, серед вас є майбутній майстер – шеф, чи відомий кулінар – кондитер. Ким би ви не стали в житті, ставтеся до своєї роботи з творчістю.

 

                                                   Творча робота

(Доповніть або закінчіть  речення)

1  Коли я бачу на столі……, у мене……..

2  У домі, де……….., завжди……..

3  Українці – це ……….нація, яка……..

 

« З настанням вечора, їжа в холодильнику стає смачнішою…»

Є таке поняття – післясмак.

 

На сьогоднішньому уроці я дізнався…

  • Сьогодні я навчився…
  • Найбільше мені сподобалося завдання…
  • Не сподобалося…
  • Я всім бажаю…

 

Щоб по-справжньому схуднути, достатньо відмовитись від трьох речей: сніданку, обіду і вечері.        Френк Ллойд Файт

Але чи варто? Кожен має право на вибір

                   Домашнє завдання «Право на вибір»

1 Повторити вивчений розділ

2 Написати твір – мініатюру «А знаєте, як пахне Україна?»

3 Підготувати презентацію на тему « Мої улюблені страви»

 

 

 

 

 

 

3 Українська кухня відрізняється широким  вибором перших страв, їх готують із різноманітних продуктів.

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 березня 2018
Переглядів
1819
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку