Урок, Презентація,«На сторожі пам’яті, або які історичні пам’ятки рідного краю розповідають про минуле»

Про матеріал
Мета: ознайомити здобувачів освіти з пам’ятниками рідного краю; формувати вміння працювати з історичними джерелами, висловлювати власні судження; виховувати любов і повагу та шанобливе ставлення до культурних здобутків українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРАКТИЧНЕ ЗАНЯТТЯ НА СТОРОЖІ ПАМ’ЯТІ, або ЯКІ ІСТОРИЧНІ ПАМ’ЯТКИ РІДНОГО КРАЮ РОЗПОВІДАЮТЬ ПРО МИНУЛЕ

Номер слайду 2

Мета: дати здобувачам освіти поняття що таке пам’ятки історії ; ознайомити з пам’ятниками рідного краю; формувати вміння працювати з історичними джерелами, висловлювати власні судження; виховувати любов і повагу та шанобливе ставлення до культурних здобутків українського народу. Обладнання: підручник, мультимедійна презентація, проектор. Тип уроку: вивчення нового матеріалу

Номер слайду 3

Хід уроку. Організаційний момент. Повідомлення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності. Опрацювання нового навчального матеріалу. Які історичні пам'ятки мого міста (селища, села), рідного краю розповідають про минуле?

Номер слайду 4

Архітекту́ра (грецьке αρχιτεκτονικη — будівництво) — це одночасно наука і мистецтво проєктування будівель, а також власне система будівельних спорудІко́на  — живописне, мозаїчне або рельєфне зображення Ісуса Христа, Богородиці, святих і подій Святого Письма. Словник

Номер слайду 5

Ми діти мальовничої землі,Для нас вона найкраща і єдина.І знають всі – дорослі і малі,Що зветься край Черкаський – Україна. Черкаська область

Номер слайду 6

На Черкащині, а саме в Шполянському районі, розташований географічний центр України. Місцеві жителі так пишаються цим фактом, що встановили аж два пам’ятні знаки на честь своєї першості. Звісно, не всім щастить жити в таких місцях, а от відвідати їх може кожен. Адже Черкащину завжди вважали духовним центром України: тут Шевченкове і Моринці, Чигирин  і Суботів, козацько-гайдамацький Холодний Яр. А до всього, не так давно Черкащину визнано ще й центром географічним. Ти – центр України,Ти – центр України,Твої гаї, твої долини,Прикраса сонячної днини,Милують око кожної людини. Тебе старий Дніпро вітає.І хто дітей твоїх не знає,Тебе саму не поважає –Славетність краю забуває. Земле Тараса і Богдана!Прекрасна ти і нездоланна. Буяєш, мов розкішна екібана,Земля Тараса і Богдана.Іван Левицький, Симоненко,Поет-кобзар Тарас ШевченкоІ садівник-дослідник Симеренко…Тобі талантів не шукати,Їх всіх не перерахуватиІ гордо скажем: ”Так тримати!”

Номер слайду 7

Спасо-Преображенська церква Красногірського монастиря

Номер слайду 8

Тридільний трибанний храм, зведений І. Григоровичем-Барським. Декор — в дусі єлизаветинського бароко в 1767–1771. Напівзруйнований в 1930-ті рр. та під час війни. Реконструйований в 1960-ті рр. Розташований в Черкаській області, поблизу м. Золотоноша

Номер слайду 9

Іллінська церква (Церква Святого Пророка Іллі) — православний храм у селі Суботів Чигиринського району Черкаської області збудована у 1653 (за іншими даними — у 1656) році за наказом гетьмана Богдана Хмельницького як родова церква-усипальниця.

Номер слайду 10

Церква збудована в стилі раннього українського бароко, має оборонні риси (товщина стін — до 2 м, бійниці). Складена з каміння і цегли, однонавова, з гранчастою шестистінною апсидою. Накрита двосхилим дахом із заломом. За даними Івана Крип'якевича, церква була збудована з каменю, який брали зі зруйнованої татарської мечеті в околиці Суботова. Коли у 1657 році Хмельницький помер, його поховали у Іллінській церкві праворуч від вівтаря. Археологічні дослідження 1970-их показали, що ані труни, ані тіла Хмельницького на місці поховання вже немає, а ґрунт був неодноразово перекопаний. Під час новітніх георадарних вимірювань у червні 2019 в Іллінській церкві виявлено ознаки вхідного колодязя до склепу розмірами 3×1,3 м і заввишки (від підлоги до стелі) приблизно 1,6 м, викладеного зсередини цеглою, який, ймовірно є усипальнею Гетьмана.

Номер слайду 11

У старовинному містечку Тальне Черкаської області причаїлася садиба Наришкіних-Шувалових

Номер слайду 12

Садиба Наришкіних-Шувалових була досить оригінальною будівлею і відрізнялася фасадами і вежами, в які майстер вклав різні стилі, починаючи від ренесансу і закінчуючи класикою і романтизмом Основу садиби заклав Потоцький у 1725 році, продовжив будівництво Шувалов, а закінчила його дочка Ольга. З тих часів на цій території і зберігся мисливський будинок, який відносять до епохи ренесансу. Садиба Наришкіних-Шувалових розташована в оточенні англійського парку. Чудово стилізований під форми старовинного мисливського замку особняк був замовлений у 1896 році Шуваловими у відомого датського архітектора Клеменсона. У 1902 році під керівництвом М. Реннова було розпочато будівництво. У роботах задіяли понад сотні робітників, якими керував умілий одесит Ахрап Кельман. Вже до 1903 року будівельні роботи були завершені, а головний фасад будівлі прикрасив графський герб. Текст надписи

Номер слайду 13

Мотронинський монастир

Номер слайду 14

В Холодному Яру заснований ще до монгольської навали – 1037 року Мотронинський монастир. Ще до заснування монастиря у печерах жили монахи. Це була лісиста, неприступна територія з численними струмками. Про створення святині існує легенда. Тут раніше стояла фортеця Мирослава – улюбленого воєводи князя Ярослава Мудрого. Одного разу, повертаючись додому після перемоги над печенігами 1036 року, він вирішив перевірити охорону твердині. Мирослав під її стінами виставив військо. Його дружина, Мотрона, вирішила, що це – вороги, тому наказала їх атакувати і вбила свого чоловіка. Дізнавшись, що за мурами з її вини загинув Мирослав, Мотрона стала черницею і заснувала монастир, який назвали на її честь.

Номер слайду 15

Під час монгольської навали 1240 року Мотронинський монастир знищили вщент.  Деякий час він так і стояв пусткою, але 1568 року сюди знову прийшли монахи і почали поступово розбудовувати святиню. У часи Козаччини монастир перебував під протекторатом козаків. Гетьмани дарували обителі нові землі, пасіки, млини. Але вже в добу Руїни монастир пережив нелегкі часи. Під час турецьких походів на Чигирин, у 1677–1678 році, святиню знову знищили. Її почали відбудовувати 1685 року. У червні 1727 року освячено монастирську Троїцьку церкву. Після революції 1917 року настають найважчі часи в історії обителі. У 1918–1922 роках Мотронинський монастир у селі Мельники став центром Холодноярської республіки, яка вела запеклу боротьбу за Українську державу. У радянський період монастир припинив свою діяльність. А у часи Другої світової війни німці з танків обстріляли дерев'яний храм Івана Златоуста, де під час церковної служби були люди. Після здобуття Україною незалежності, 1991 року, Мотронинський монастир відреставрували, тут знову завирувало церковне життя.

Номер слайду 16

Чигиринський замок (фортеця Чигирин)

Номер слайду 17

Сьогодні від Чигиринського замку зберігся лише один бастіон Дорошенка. Його відреставрували. Однак ще у XVII столітті замок-фортеця на Кам’яній Горі був одним із найбільших на Черкащині. Він височів над річкою Тясмин – це була найкраща стратегічна позиція в місті. За згадками 1622 року, Чигиринський замок мав дерев’яну оборонну огорожу та три башти, згодом звели декілька земляних укріплень. За своєю формою фортеця була трикутною, відповідно до обрисів Кам’яної гори. У 1677 році під час турецької облоги замок частково зазнав руйнувань, однак до катастрофічних наслідків наприкінці XIX століття призвів… бізнес. Саме тоді з Кам’яної Гори дрібні підприємці видобували пісок, який потім використовували для створення кам’яних жорен. Так постраждала вся західна частина фортеці. А до сьогодні ми маємо лише декілька її зображень і бастіон Дорошенка, який дає змогу поринути в атмосферу козаччини та славних подвигів черкаських отаманів.

Номер слайду 18

Дендрологічний парк "Софіївка"

Номер слайду 19

Нціональний дендрологічний парк "Софіївка" є пам'яткою світового садово-паркового мистецтва кінця 18 століття та улюбленим місцем відпочинку для українців. Місцевість на якій створювався парк була практично без дерев, однак є підстави вважати, що колись на цьому місті був ліс. Парк простягається вздовж річки Кам'янки. Тут розташовано ряд водоспадів, штучних ставів та басейнів. Оздобою парку також є малі архітектурні споруди, альтанки, гроти та штучні скелі. Що цікаво - кожна зі скель та гротів мають свої назви. На час заснування "Софіївки" власником Уманського маєтку був граф Станіслав Щенсний (Потоцький), який народився в 1751 році. Його дружина Софія (Дуда) була гречанкою та народилась в 1760 році в місті Бурса поруч зі Стамбулом. До свого знайомства і Софія і Станіслав пережили в своєму житті багато і трагічних і славних подій, також кожен з них мав уже свої щасливі та нещасливі історії кохання. На час зустрічі Софія була дружиною графа Юзефа Вітта та мала від нього сина, а також користувалась великою популярністю серед знаті та вважалась найуспішнішою жінкою свого часу. Станіслав пережив трагічну історію свого першого кохання, та був вдруге одруженим з Юзефіною, донькою багатого магната. В основу створення паркової архітектури лягли поеми Гомера "Іліада" та "Одіссея", адже Софія була гречанкою. Центральна частина парку відображає сюжети з міфології Стародавньої Греції та Риму. Паралельно з зведенням садово-паркових будівель було виконано великий об'єм робіт з висадки дерев та кущів, екзотичні дерева замовляли з усіх куточків планети.

Номер слайду 20

Шевченківський національний заповідник "Тарасова гора"

Номер слайду 21

Шевченківський національний заповідник "Тарасова гора" розташований у м. Каневі Черкаської області, знаходиться на відстані 4км на південь від центру міста. Цей історико-культурний заповідник – перший в Україні, що отримав статус національного, був створений у серпні 1925 р. Заповідник об'єднує території загальною площею 45га. На його території знаходяться пам'ятки природи, історії, архітектури, археології та мистецтва: Могила Тараса Шевченка, Державний музей Т. Г. Шевченка, Могила І. Ядловського, що зберігав Шевченків меморіал, а також – Багатошарове поселення Пилипенкова гора.

Номер слайду 22

Замкова (Богданова) гора

Номер слайду 23

Замкова гора розташована у центрі міста Чигирина Черкаської області і є пам'яткою садово-паркового мистецтва; з північної, а також із західної сторони її схили дуже стрімкі, через такі географічні особливості гора сама була наче неприступною фортецею. На сьогоднішній день на Замковій горі викладені кам'яні сходи, облаштований парк. Тут знаходиться пам'ятний знак "Кобзар" архітектора Ю. Сомика на честь перебування Тараса Шевченка у Чигирині у 1843 та 1845 р. Замкова гора славиться також пам'ятками архітектури, історії та монументального мистецтва: тут височить пам'ятник Богдану Хмельницькому, кам'яний хрест на честь захисників з багатьма завойовниками, а також – бастіон П. Дорошенка – частина Чигиринської фортеці XVІІ ст. Нині Замкова гора (яку ще називають Богдановою) входить до національного історико-культурного заповідника "Чигирин" і вважається пам'яткою природи та історії місцевого значення.

Номер слайду 24

Пам’ятка культури —визначна споруда, археологічний об’єкт або витвір мистецтва, що є частиною культурного надбання людства і охороняється законом.

Номер слайду 25

Дума про Черкащину. Звідки я питаєте,Хто в моїй рідні?Ожили у пам’ятіРоки бунтівні!З висоти сучасноїОглядають путь –Ген пісні ТарасовіВ майбуття ідуть... Героїчна вдачею,Славиться вона –Гомінка Черкащина,Рідна сторона.+Явори задумані,Як літа мої... Від Черкас до УманіЛинуть солов’ї. Героїчна вдачею,Славиться вона –Гомінка Черкащина,Рідна сторона. Володимир Задорожний

Номер слайду 26

Підсумки уроку. Домашнє завдання. Опрацювати матеріал підручника ст 137-141 Оберіть одну з пам’яток вашого рід­ного краю. Складіть текст меморі­альної дошки, що інформує гостейвашого міста / села про цю пам’ятку.

pptx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
10 березня 2021
Переглядів
1684
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку