Урок-презентація на тему "Будова електричної лампи розжарювання"

Про матеріал
Дати учням поняття про теплову дію електричного струму, та будову й призначення електронагрівальних приладів. Розвивати мову, мислення, пам'ять, уяву. Корегувати психічні процеси у дітей з особливими потребами. Розглянути моделі поведінки у разі вимкнення світла, а також вчи¬ти учнів безпечно поводитися з електронагрівальними приладами в побуті .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель – дефектолог Діхтяр О.О. КЗКОР “Таращанський навчально – реабілітаційний Центр “

Номер слайду 2

Електронагрівальні прилади

Номер слайду 3

Призначення електронагрівальних приладів Назвіть, які електронагрівальні прилади ви знаєте? Де вони використовуються? Яка причина нагрівання провідника електричним струмом?

Номер слайду 4

Групи електронагрівальних приладів за призначенням Для приготування їжі

Номер слайду 5

Для додаткового опалення житлових приміщень

Номер слайду 6

Для нагрівання рідини

Номер слайду 7

Для особистої гігієни та прасування

Номер слайду 8

Електронагрівальні інструменти

Номер слайду 9

Використання теплової дії електричного струму в промисловості і в сільському господарстві

Номер слайду 10

Матеріали, з яких виготовляють нагрівальні елементи Основною частиною будь – якого нагрівального приладу є нагрівальний елемент – провідник з великим опором, здатний витримувати , не руйнуючись нагрівання до високої температури (1000 - 1200* С) НІХРОМ сплав нікелю, заліза,хрому та марганцю, - що має великий питомий опір (у 70 разів більший, ніж питомий опір міді)

Номер слайду 11

Будова і призначення сучасної лампи розжарювання Лампа розжарювання – електричне джерело світла, в якому тіло (тугоплавкий провідник, зараз використовують вольфрам), поміщене в прозору вакуумну або заповнену інертним газом посудину, нагрівається до високої температури за рахунок протікання через нього електричного струму (теплова дія струму), у результаті чого випромінює видиме світло. Чим менше температура розігрітого провідника, тим менше частка видимого світла, і тим більше "червоним" здається випромінювання. Будова сучасної лампи (основні елементи). На схемі: 1, 2 - колба, 3 – тугоплавкий провідник - спіраль (нагрівальний елемент), 4, 5 - електроди , 8 – боковий контакт, 9 - корпус цоколя; 11 – центральний контакт.

Номер слайду 12

Матеріал з якого виготовляють лампи розжарювання вольфрам

Номер слайду 13

Наповнення інертними газами сучасних ламп розжарювання

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Лампи розжарювання мають різну потужність

Номер слайду 16

Перші керосинові лампи

Номер слайду 17

Висновок Електричні лампи розжарювання перетворюють електричну енергію у світлову. В побуті широко використовують лампи розжарювання. Вони мають просту будову, недорогі, проте й неекономічні. Тільки 2-3 % споживаної електроенергії йде на випромінювання світла, а решта перетворюється в теплоту. Ніколи не забувайте про правила поводження з електричними приладами .

Номер слайду 18

Бережіть родинне тепло від пожеж!

Номер слайду 19

Пам'ятка! ✔ Електронагрівальні прилади, такі як електрочайник, електросамовар, електропраска, електрокамін та інші, потрібно включати в електромережу справними. ✔ Не залишайте без нагляду увімкненими в розетку електроприлади. ✔ Не можна заповнювати водою ввімкнені в електромережу чайники, кавоварки, каструлі. ✔ Не торкайся мокрими руками та не витирай вологою ганчіркою електричні кабелі, штепсельні розетки, вимикачі, інші електроприлади, ввімкнені в електромережу. ✔ Не можна бавитись із штепсельними розетками – це загрожує твоєму життю. ✔ Коли ідеш з дому – всі електроприлади мають бути вимкнені. ✔ Використання електричних приладів не за призначенням або невміле користування ними, може призвести до пожежі! ✔ Але якщо вже так сталося, що електричне обладнання загорілося, то перш за все потрібно: вимкнути електрорубильник. (А ти знаєш, де знаходиться електрорубильник твого помешкання? Якщо ні, тоді негайно попроси своїх батьків показати тобі його і навчити, як ним користуватися!) ✔ Якщо знеструмити електромережу неможливо, то слід пам’ятати: не можна застосовувати для гасіння воду та пінні вогнегасники, можна лише порошкові; ✔ терміново телефонуй за номером 101 і викликай пожежників на допомогу. Якщо не забувати ці прості правила, то можна уникнути багатьох неприємностей. Пам’ятай, несправності в електромережі й електричних приладах може усунути лише спеціаліст-електрик!

Номер слайду 20

Відгадай ребуси 4 = ш

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лук’янець Надія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Діхтяр Олена
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
1465
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку