Урок-презентація на тему "Електроенергетика України", для учнів з порушеннями інтелектуального розвитку.

Про матеріал
Розвивати пізнавальну активність шляхом формування уявлень про позитивні та негативні заряди; розвивати уяву про енергетику, її значення для людини; корегувати аналітико-синтетичну діяльность а також сприймання операцій порівняння, класифікації та узагальнення .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 КЛАС Підготувала вчитель – дефектолог Діхтяр О.О. КЗКОР “Таращанський навчально – реабілітаційний Центр “

Номер слайду 2

Електроенергетика Галузь промисловості, що виробляє і транспортує електроенергію, забезпечує нею споживачів. Електроенергетика , продукція якої широко використовується в господарстві та населенням , - найбільший споживач палива.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Електроенергетика Є базовою галуззю економіки України. Порівняно з іншими галузями промисловості вона працює найбільш стабільно, хоча знизила випуск продукції за останні двадцять років. Особливо різко скоротилося електроспоживання в промисловості , будівництві, тобто в галузях , що зазнали найбільшого спаду виробництва. При цьому відбувалися зміни у структурі енергетики – частка виробництва електроенергії атомними станціями швидко зростала.

Номер слайду 5

Значний електроенергетичний потенціал України Галузь здебільшого задовольняє внутрішні потреби держави.

Номер слайду 6

Провідне місце у виробництві електроенергії належить тепловим електростанціям (понад 50 %) Далі йдуть атомні (45 %) та гідроелектростанції (5 %) У розрахунку на одного мешканця України за рік виробляється близько 3700 кВт - год електроенергії.

Номер слайду 7

Електроенергетика України – велике та багатогалузеве господарство До її складу входить , крім теплових (ТЕС), атомних (АЕС) і гідроелектростанцій (ГЕС), велике господарство електромережі, в якому зайнято значно більше працівників, ніж на всіх електростанціях разом.

Номер слайду 8

Теплові електростанції

Номер слайду 9

В Україні працює багато великих і середніх теплових електростанцій в усіх регіонах Найбільшими з-поміж них є Запорізька, Криворізька-2, Зміївська, Бурштинська, Ладижинська, Придніпровська, Старобешевська, Трипільська.

Номер слайду 10

Здебільшого великі ТЕС виробляють , крім електроенергії ще й тепло для опалення міст

Номер слайду 11

ТЕС є найбільшими забруднювачами довкілля Наприклад, одна з найпотужніших в Україні Бурштинська електростанція викидає щороку в атмосферне повітря близько 150 тис. тонн шкідливих речовин. Це значно більше , ніж усі види атмосферного забруднення Києва та Київської області.

Номер слайду 12

Атомні електростанції

Номер слайду 13

В Україні працює 4 потужних атомних електростанцій – у західній і центральній її частинах Це Запорізька, Південноукраїнська, Хмельницька, і Рівненська

Номер слайду 14

Усі АЕС споруджувалися без належного наукового обгрунтування. Тому нині існують проблеми з безпекою цих станцій В Україні зосереджено 5 % усіх атомних електростанцій світу. Це приблизно стільки, як у Великій Британії, Канаді чи Швеції, трохи менше ніж у Російській Федерації.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Гідроелектростанції Посідають порівняно незначне місце в електроенергетиці України

Номер слайду 17

Спорудження нових потужних електростанцій у країні обмежені Певне зацікавлення має освоєння гідроенергоресурсів Карпатських і Кримських гір, а також окремих невеликих річок.

Номер слайду 18

Основний обсяг виробництва електроенергії дає каскад Дніпровських ГЕС Київська, Канівська, Кременчуцька, Дніпродзержинська, Дніпрогес і Каховська

Номер слайду 19

В Україні почали працювати електростанції та установки на нетрадиційних джерелах енергії Сонячному випромінюванні, вітрі

Номер слайду 20

За оцінками фахівців , початок зародження нової енергетики , має значні перспективи Вивчається можливість використання енергії морських хвиль, теплоти Землі та інших джерел

Номер слайду 21

Найбільша в світі будова , яка працює на сонячній енергії

Номер слайду 22

Уведено в експлуатацію кілька невеликих вітрових електростанцій (ВЕС) Вони працюють поблизу Евпаторії. Середньої потужності ВЕС споруджено в Новоазовську, поблизу Маріуполя. Будуються ВЕС в Карпатах, у Східниці поблизу Борислава.

Номер слайду 23

Невелика експериментальна геліоустановка функціонує в Сімферополі

Номер слайду 24

В Україні створено єдину енергосистему, яка об'єднує лініями електропередачі (ЛЕП) високої напруги всі великі і частину середніх електростанцій Це дає можливість безперебійно забезпечувати електроенергію споживачів навіть у тих районах де місцева електростанція тимчасово припинила свою роботу.

Номер слайду 25

Основними споживачами електроенергії в Україні є промисловість (близько 45 %) Зокрема чорна металургія, паливна ,хімічна і нафтохімічна , транспорт, а також житлово – комунальне господарство.

Номер слайду 26

Важлива господарська проблема в Україні – подолання нестачі електроенергії в період її максимального споживання, особливо у вечірній час Для покращення енергозабезпеченості господарств України слід застосовувати на всіх виробничих об'єктах енергозберігаючі технології, дотримуватися суворого режиму економії електроенергії у виробництві, на транспорті, у комунальному господарстві та побуті. Актуальною є проблема спорудження нових екологічно чистих електростанцій.

Номер слайду 27

Тести Тема « Електроенергетика України» 9 клас Тести 1.Які електростанції виробляють найбільше електроенергії? а) АЕС б) ГЕС в) ТЕС 2. Які електростанції є найбільшими забруднювачами довкілля? а) АЕС б) ГЕС в) ТЕС 3. Скільки % атомних електростанцій зосереджено в Україні ? а) 5% б) 10% в)1 5% 4.Основний обсяг виробництва електроенергії дає каскад ГЕС а) На р. Рось б) На р. Дніпро в) На р. Волга

Номер слайду 28

Підсумок уроку 1. Які види електростанцій ви знаєте? 2. Які електростанції виробляють найбільше електроенергії ? 3. Чому не планується розширення будівництва нових АЕС в Україні ?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Володимирівна Ліна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Діхтяр Олена
До підручника
Фізика 9 клас (Сиротюк В.Д.)
До уроку
2. Електричний струм
Додано
1 грудня 2019
Переглядів
7205
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку