Урок, презентація, "Око і зір. Вади зору. Правила збереження зору"

Про матеріал
Ознайомити учнів з будовою ока як оптичною системою;пояснити сутність понять «короткозорість», «далекозорість»; виявити методи боротьби з дефектом зору; опрацювати правила збереження зору; показати практичне значення отриманих знань;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Око як оптична система. Зір і бачення. Вади зору та їх корекція. Правила збереження зору Презентацію підготувала Учитель фізики Борсенко Ольга Микитівна Соколівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Номер слайду 2

“Континент ерудитів” Що називається лінзою? Які види лінз вам відомі? Які лінзи називаються опуклими? Увігнуті лінзи на відміну від опуклих … Тонкою лінзою називають лінзу … Чим розсіювальні лінзи відрізняються від збиральних? Що називають фокусною відстанню лінзи?

Номер слайду 3

“Фізична естафета” Фокус лінзи – це … Оптичний центр лінзи – це … Головна оптична вісь – це … Яку фізичну величину називають оптичною силою лінзи? Назвіть одиницю оптичної сили лінзи. Формула такої лінзи відображає зв’язок … Від чого залежать характеристики зображень, одержуваних за допомогою збиральної лінзи?

Номер слайду 4

Будова ока як оптичної системи

Номер слайду 5

Акомодація Акомодація – це здатність кришталика змінювати свою кривизну в разі зміни відстані до розглядуваного предмета.

Номер слайду 6

Нормальний зір Відстань найкращого зору – найменша відстань, за якої око практично не напружене. Зазвичай вважають – 25 см. Саме на такій відстані найкраще розміщувати книжки під час читання. Найменша відстань, на якій нормальне око може чітко бачити предмети, залежить від віку: від 10 см (вік до 22 років); до 22 см (вік приблизно 40 років); у більш похилому віці приблизно 30 см і більше (старча далекозорість).

Номер слайду 7

Нормальний зір Око називається нормальним, якщо при спокійному стані мускула людина бачить нескінченно віддалені предмети, тобто око фокусує на сітківці пучки паралельних променів, які входять в нього. Для такого ока далека точка лежить у нескінченності.

Номер слайду 8

Вади зору, їх корекція

Номер слайду 9

Короткозорість У разі короткозорості в спокійному стані фокус F оптичної системи ока розташований перед сітківкою. Для корекції короткозорості використовують окуляри з розсіювальною лінзою.

Номер слайду 10

Далекозорість У разі далекозорості в спокійному стані фокус F оптичної системи ока розташований за сітківкою. Для корекції далекозорості використовують окуляри з збиральною лінзою.

Номер слайду 11

Окуляри Простий медичний пристрій, використовуються збиральні і розсіювальні лінзи.

Номер слайду 12

Правила збереження зору Здоровий сон. Правильний захист від сонця. Захисні окуляри. Хороше освітлення. Не читайте лежачи. Регулярні перерви. Корисна їжа. Відвідування лікаря.

Номер слайду 13

Тести 1. Зображення на сітківці ока: А) уявне, пряме; Б) дійсне, обернене; В) дійсне, пряме; Г) уявне, обернене.

Номер слайду 14

2. Хлопчик читає без окулярів, тримаючи книжку на відстані 20 см від очей. Який у нього дефект зору та які лінзи мають бути в його окулярах? А) далекозорість, збиральні лінзи; Б) далекозорість, розсіювальні лінзи; В) короткозорість, розсіювальні лінзи; Г) короткозорість, збиральні лінзи.

Номер слайду 15

3. Оптична сила лінзи дорівнює -2 дптр. Яка це лінза та якою є відстань між її фокусами? А) збиральна, 25 см; Б) розсіювальна, 50 см; В) розсіювальна, 2 м; Г) розсіювальна, 25 см.

Номер слайду 16

4. Бабуся читає без окулярів, тримаючи газету на відстані 40 см від очей. Який у неї дефект зору та які лінзи мають бути в її окулярах? А) короткозорість, збиральні лінзи; Б) далекозорість, розсіювальні лінзи; В) короткозорість, розсіювальні лінзи; Г) далекозорість, збиральні лінзи.

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Основне: 1) Опрацювати параграф 16 (Фізика 9 клас за редакцією В.Г. Бар’яхтара, С.О.Довгий) 2) Виконати вправу 29 Додаткове: 1) Підготувати цікаві матеріали про зір тварин і птахів.  

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
2 березня 2021
Переглядів
1451
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку