Урок, презентація, "Око і зір. Вади зору. Правила збереження зору"

Про матеріал
Ознайомити учнів з будовою ока як оптичною системою;пояснити сутність понять «короткозорість», «далекозорість»; виявити методи боротьби з дефектом зору; опрацювати правила збереження зору; показати практичне значення отриманих знань;
Перегляд файлу

Тема: ОКО І ЗІР. ВАДИ ЗОРУ. ПРАВИЛА ЗБЕРЕЖЕННЯ ЗОРУ

Мета уроку:

  • Ознайомити учнів з будовою ока як оптичною системою;
  • Пояснити сутність понять «короткозорість», «далекозорість»;
  • Виявити методи боротьби з дефектом зору;
  • Показати практичне значення отриманих знань;
  • Продовжувати розвивати вміння, користуватися фізичною термінологією й розвивати усне мовлення;
  • Формувати культуру спілкування;
  • Розвивати життєві компетентності учнів.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання та наочність: модель ока, окуляри, плакат «Лінзи», оптичні прилади («Музей оптичних приладів»).

Демонстрування:

  1. Комп’ютер (будова ока, дефект зору);
  2. Таблиця (схема побудов зображень у лінзах);
  3. Модель ока.

 

Хід уроку

І. ОРГАНІЗАЦІЙНА ВСТУПНА ЧАСТИНА.

Фізика – наука про природу. Природа – це найбільша лабораторія, де ми спостерігаючи за явищами в ній, формуємо закони, створюємо теорії.

ІІ. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ. ДЛЯ ПОДАЛЬШОЇ НАШОЇ РОБОТИ НЕОБХІДНІ ПРИЛАДИ ТА ДАТИ ВІДПОВІДЬ НА ТАКІ ЗАПИТАННЯ:

Метод «Континент ерудитів»

  1. Що називається лінзою? (Оптично прозоре тіло, обмежене сферичними поверхнями)
  2. Які види лінз вам відомі? (Опуклі, ввігнуті)
  3. Які лінзи називаються опуклими? (Є збиральними)
  4. Увігнуті лінзи на відміну від опуклих … (Товщі по краях ніж посередині; є розсіювальними)
  5. Тонкою лінзою називають лінзу … (Товщина якої є набагато меншою від радіусів кривизни її поверхонь)
  6. Чим розсіювальні лінзи відрізняються від збиральних? (Збиральні лінзи збирають паралельні промені в одній точці, а розсіювальні – розсіюють промені, тобто пройшовши через розсіювальну лінзу, промені розходяться)
  7. Що називають фокусною відстанню лінзи?

Метод «Фізична естафета»

  1. Фокус лінзи – це … (Точка, в якій перетинаються промені після заломлення в лінзі)
  2. Оптичний центр лінзи – це … (Точка посередині тонкої лінзи)
  3. Головна оптична вісь – це … (Це лінія, що проходить через оптичний центр перпендикулярно до площини лінзи)
  4. Яку фізичну величину називають оптичною силою лінзи? (Величина обернена до фокусної відстані називається оптичною силою лінзи D=1/F; вимірювання в [дптр])
  5. Назвіть одиницю оптичної сили лінзи. ([дптр])
  6. Формула такої лінзи відображає зв’язок … (між F, d, f; D=1/F=1/d+1/f)
  7. Від чого залежать характеристики зображень, одержуваних за допомогою збиральної лінзи? (Від місця розташування предмета)

ПЛАН ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ:

  1. Будова ока як оптичної системи.
  2. Амортизація.
  3. Вади зору.
  4. Правила збереження зору.

 

  1. Будова ока як оптичної системи.

Як ви думаєте, яку форм має очне яблуко?

Око-як оптична система. Око людини мас приблизно кулеподібну форму; його діаметр (в середньому) 2,5 см; око оточене ззовні трьома оболонками.

Зовнішня тверда і міцна оболонка, яка називається склерою, або білковою оболонкою (б), захищає внутрішність ока від механічних пошкоджень. Склера на передній частині ока прозора і називається роговою оболонкою, або роговицею (р). З внутрішнього боку до склери прилягає судинна оболонка (с), що складається зі складного сплетіння кровоносних судин, які живлять око. Ця друга оболонка в передній частині ока переходить у   райдужну оболонку, забарвлену в різних людей у різний колір. Райдужна оболонка має всередині отвір, що називається зіницею (з). Райдужна оболонка здатна деформуватись і таким способом змінювати діаметр зіниці. Ця зміна відбувається рефлекторно; при яскравому освітленні діаметр зіниці дорівнює 2 мм, при слабкому освітленні доходить до 8 мм.

На внутрішній поверхні судинної оболонки розміщена сітчаста оболонка, або сітківка (ст). Вона покриває все дно ока, крім його передньої частини. Ззаду крізь оболонку входить зоровий нерв (н), що сполучає око з мозком". Сітківка складається в основному з розгалужень волокон зоровогонерва та Тх закінчень й утворює світлочутливу поверхню ока (колбочки та палички). За деякими даними, налічується близько 1,2-108 паличок і 7-106 колбочок, причому палички реагують на денне світло, а колбочки забезпечують наш зір у сутінках.

Проміжок між роговою й райдужною оболонками називається передньою камерою (п. к.); він заповнений камерною вологою. Усередині ока, безпосередньо за зіницею, розміщений кришталик (к), що являє собою прозоре пружне тіло, яке мас форму двоопуклої лінзи. Уся порожнина ока за кришталиком заповнена прозорою драглистою рідиною, яка утворює скловидне тіло (с. т.). Оптична сила ока приблизно дорівнює 58 дптр. За своєю будовою око як оптична система нагадує фотоапарат. Роль об’єктива виконує кришталик разом із заломлюючим середовищем передньої камери скловидного тіла. Зображення утворюється на світлочутливій поверхні – сітківці.Зіниця відіграє роль діафрагми, що змінюється за діаметром. Різкість зображення здійснюється акомодацією.

  1. Акомодація.

Можливість змінювати рефлекторно кривизну кришталика є дуже важливою: адже дивимося по черзі на предмети, які містяться на різних відстанях від ока. Якби оптична сила ока не змінювалася, ми могли б чітко бачити предмети лиш на якійсь певній відстані.

Здатність ока змінювати кривизну кришталика такою мірою, щоб зображення предмета завжди потрапляло на сітчасту оболонку, називається акомодацією.

Чи існують межі акомодації ока?

Зрозуміло, акомодація має певні межі. Здорове око без напруження створює на сітківці зображення далеких предметів. Чим ближчий до ока предмет, тим більші напруження м’язу та деформація кришталика.

  • Давайте проведемо таке дослідження:

1 ряд – дослідити читання тексту на відстані 5 см, 10 см, 25 см;

2 ряд – дослідити читання тексту на відстані10 см, 25 см, 30 см;

3 ряд – дослідити читання тексту на відстані 30 см, 10 см, 25 см.

  • Висновки роблять учні з кожного ряду.

Відстань найкращого зору – найменша відстань, за якої око практично не напружене. Зазвичай вважають – 25 см. Саме на такій відстані найкраще розміщувати книжки під час читання.

Найменша відстань, на якій нормальне око може чітко бачити предмети, залежить від віку: від 10 см (вік до 22 років); до 22 см (вік приблизно 40 років); у більш похилому віці приблизно 30 см і більше (старча далекозорість).

Око називається нормальним, якщо при спокійному стані мускула людина бачить нескінченно віддалені предмети, тобто око фокусує на сітківці пучки паралельних променів, які входять в нього. Для такого ока далека точка лежить у нескінченності.

  1. Вади зору.

Короткозорим називається таке око, у якому головний фокус при спокійному стані мускула лежить усередині очного яблука. Таке око не може чітко бачити дуже віддалені предмети, оскільки в разі напруження мускула головний фокус наближається до кришталика, а не до ретини. Далека точка короткозорого ока лежить не в нескінченності, а на деякій відстані. Відстань найкращого зору й ближня точка для короткозорого ока ближча, ніж для нормального. Фокус паралельних променів у короткозорому оці виходить ближче ретини. Щоб для нього отримати фокус паралельних променів на ретині при спокійному стані мускула, треба приєднати до нього розсіювальну лінзу відповідної кривизни (окуляри чи контактні лінзи).

Далекозорим називається таке око, у якому головний фокус при спокійному стані мускула лежить за очним яблуком. Далекої точки для такого ока не існує; ближня точка перебуває на відстані близько 30 см; відстань найкращого зору більша від нормальної. Далекозоре око заломлює слабкіше нормального; щоб одержати для нього фокус паралельних променів на ретині при спокійному стані мускула, треба приєднати до нього збиральну опуклу лінзи відповідної кривизни (окуляри).

Окуляри

Простий медичний пристрій, використовуються збиральні і розсіювальні лінзи. За допомогою окулярів можна долати такі вади зору, як короткозорість та далекозорість. Останніми роками з’являється дедалі більше нових видів і типів медичних окулярів – меніски, що вставляється безпосередньо в око (контактні лінзи), циліндричні стекла, сферопризматичні окуляри. Ці окуляри являють собою комбінацію сферичних стекол, що змінюють фокусну відстань ока, і призм, що імітують роботу тієї групи м’язів, яка «зводить» очі на предмет. Унаслідок цього різко зменшується напруження на всі очні м’язи, і очі менше стомлюються.

  1. Правила збереження зору.

Багато дефектів зору, очевидно, пов’язані з навантаженням на очі й умовами, за яких око виконує свою роботу. Дослід показує, що таке становище може бути поліпшене, якщо дотримуватись певних порад:

  1.  Здоровий сон. Недосипання негативно впливає на очі. З’являється сухість очей, підвищується чутливість до світла та сльозотеча. Тому не лише для здоров'я очей, але і для всього організму, потрібно спати не менше 7-8 годин на добу.
  2.  Правильний захист від сонця. Сонцезахисні окуляри в сонячний день – це обов’язкова умова! Адже вони захищають очі від ультрафіолетових променів, які збільшують ризик розвитку катаракти.
  3.  Захисні окуляри. Якщо ви працюєте з різноманітними хімічними сполуками або електроінструментами, потрібно одягати захисні окуляри. Ви збережете свої очі від механічних пошкоджень та від попадання пилу чи інших дрібних частинок.
  4. Хороше освітлення. Не працюйте при поганому освітленні. Праця чи, наприклад, читання в погано освітленому місці змушує очі напружуватись. А це зовсім не сприяє покращенню зору.
  5. Не читайте лежачи. Оптимальна відстань при читанні від тексту до очей 30-35 см.Читаючи лежачи, книга знаходиться набагато ближче , внаслідок чого очі відчувають напругу.
  6. Регулярні перерви. Якщо ви весь день просиджуєте за комп’ютером, обов’язково робіть перерви. Якщо ж такої можливості у вас немає, то можна виконувати ряд вправ, які допоможуть зняти зорову напругу .
  7. Корисна їжа. Морква, чорниця, гарбуз, риба , шпинат – ці продукти мають бути у вашому раціоні, якщо ви прагнете зберегти зір.
  8. Відвідування лікаря. Один раз на рік відвідуйте офтальмолога . За рік напруженої роботи ваш зір міг суттєво змінитися, навіть якщо ви цього і не помітили.

Що ще можна сказати про корегування зору на сучасному етапі?

Повідомлення

А тепер розглянемо окуляри, що ви принесли і визначте для коригування якої вади зору вони призначені?

  1. Закріплення вивченого матеріалу.

Перегляд тестів – розв’язання їх.

ТЕСТ

1. Зображення на сітківці ока:

А) уявне, пряме;

Б) дійсне, обернене;

В) дійсне, пряме;

Г) уявне, обернене.

2. Хлопчик читає без окулярів, тримаючи книжку на відстані 20 см від очей. Який у нього дефект зору та які лінзи мають бути в його окулярах?

А) далекозорість, збиральні лінзи;

Б) далекозорість, розсіювальні лінзи;

В) короткозорість, розсіювальні лінзи;

Г) короткозорість, збиральні лінзи.

3. Оптична сила лінзи дорівнює -2 дптр. Яка це лінза та якою є відстань між її фокусами?

А) збиральна, 25 см;

Б) розсіювальна, 50 см;

В) розсіювальна, 2 м;

Г) розсіювальна, 25 см.

4. Бабуся читає без окулярів, тримаючи газету на відстані 40 см від очей. Який у неї дефект зору та які лінзи мають бути  в її окулярах?

А) короткозорість, збиральні лінзи;

Б) далекозорість, розсіювальні лінзи;

В) короткозорість, розсіювальні лінзи;

Г) далекозорість, збиральні лінзи.

  1. Підсумок уроку.
    1. Чи сподобалось вам вивчати цю тему?
    2. Де ви можете використовувати знання?
  2. Домашнє завдання.

Основне:

1) Опрацювати параграф 16 (Фізика 9 клас за редакцією В.Г. Бар’яхтара, С.О.Довгого)

2) Виконати вправу 29

Додаткове:

1) Підготувати цікаві матеріали про зір тварин і птахів.

 

docx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
2 березня 2021
Переглядів
990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку