Урок-презентація "Пісні рідного дому", 7 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Музичне мистецтво у нашому житті».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Музичне мистецтво в нашому житті (матеріали для вчителів) Вчитель музичного мистецтва Лисянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

До вашої уваги пропонуються матеріали, які можна використати на уроках музичного мистецтва в 7 класі при вивченні теми «Музичне мистецтво у нашому житті»

Номер слайду 3

Тема уроку. Пісні рідного дому

Номер слайду 4

Доброго ранку, і поле, і луг! Доброго ранку, учитель і друг! Все, що навколо існує, Хай нашу пісню почує. (2р.) Музичне привітання

Номер слайду 5

Сьогодні ми з вами відправимося у світ пісень рідного краю. Чи пам’ятаєте ви, які співаки і композитори живуть у вашому краю? Назвіть їх імена. А тепер у подорож, до нових зустрічей із піснею!

Номер слайду 6

Актуалізація опорних знань. Фронтальне опитування Пригадайте назву музичного твору, який ми слухали на попередньому уроці. Хто його автор? Розкажіть про особливості музичної культури рідного краю. Назвіть видатних композиторів і виконавців краю та перерахуйте музичні заклади, які функціонують у вашому краю.

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань. Фронтальне опитування Що ми називаємо музичною культурою рідного краю? Що таке музичний образ? Який образ створений у фіналі симфонії №2 Л. Ревуцького? Яка народна пісня лежить в основі головної мелодії фіналу симфонії? Розкажіть про творчість композитора Л. Ревуцького.

Номер слайду 8

Новий матеріал для засвоєння Пісенна культура рідного краю тісно пов’язана із загальною музичною культурою народу. Кожен український край прославляє у піснях своїх історичних героїв, різні краєвиди, побут, народні звичаї та обряди. Співаючи такі пісні, виконавець намагається передати усю глибину народної душі. Пісенної культури рідного краю не можна розглядати, не називаючи імен виконавців, які стали для багатьох українців справжніми кумирами.

Номер слайду 9

Знайомство з творчістю С. Крушельницької Соломі́я Амвро́сіївна Крушельни́цька   (1872 – 1952) – українська оперна співачка, педагог. Ще за життя вона була визнана найвидатнішою співачкою світу.

Номер слайду 10

Музичне сприймання Українська народна пісня «Через сад – виноград» у виконанні С. Крушельницької

Номер слайду 11

Аналіз музичного твору У чому унікальність голосу С. Крушельницької? Охарактеризуйте засоби виразності та мелодію твору. Розкажіть про своє враження від української народної пісні «Через сад-виноград».

Номер слайду 12

Знайомство з творчістю композиторів та виконавців минулого та сучасності Софія Ротару Володимир Івасюк Назарій Яремчук Василь Зінкевич

Номер слайду 13

Творці першого покоління української естрадної пісні О. Білаш П. Майборода І. Шамо

Номер слайду 14

Творці першого покоління української естрадної пісні Б. Буєвський А. Пашкевич А. Кос-Анатольський В. Верменич

Номер слайду 15

Вокально-інструментальні ансамблі популярні у 70-80- роках «Смерічка» «Кобза» «Ватра» «Водограй» «Світязь» «Арніка»

Номер слайду 16

Найвідоміші виконавці цього періоду Д. Гнатюк Ю. Богатіков Р. Кириченко М. Гнатюк О. Білозір

Номер слайду 17

Руслана Ірина Білик Кінець XX – початок XXI ст. ознаменувався появою нових імен на сцені української естради О. Пономарьов

Номер слайду 18

Музичне сприймання Музична вікторина «Впізнай мелодію» 1. 2. 3. 5. 4. 6.

Номер слайду 19

Аналіз музичних творів * Поділіться своїми враженнями від прослуханої музики. * Про що йшлося у піснях? * Що ви уявляли, слухаючи їх? * Охарактеризуйте засоби музичної виразності та мелодії творів. * Опишіть тембри голосів виконавців.

Номер слайду 20

Фізкультхвилинка «Веселий настрій»

Номер слайду 21

Розспівка Вправи для розвитку музичного слуху та голосу

Номер слайду 22

Виконання пісні «Музика рідного дому» (сл. О. Вратарьова, муз. О. Злотника)

Номер слайду 23

Виконання творчого завдання «Музичний супровід до пісні» Розгляньте графічне зображення мелодії пісні. Серед звуків є короткі та довгі звуки. Короткі проплескайте руками, а довгі відбивайте ногами.

Номер слайду 24

Тестове завдання: . Звання «Вагнерівська примадонна» ХХ ст. отримала: а) Софія Ротару; б) Оксана Білозір; в) Соломія Крушельницька.

Номер слайду 25

«Батьком» української естради називають: а) Анатолія Пашкевича; б) Платона Майбороду; в) Володимира Івасюка.

Номер слайду 26

Сучасний етап розвитку української естрадної пісні відбувався: а) кінець ХІХ ст. – поч. ХХ ст.; б) середина ХХ ст.; в) кінець ХХ ст. – поч. ХІХ ст.

Номер слайду 27

* Що нового про пісенну культуру свого краю ви дізналися? * Що вам відомо про авторів естрадних пісень різних років? * Імена яких виконавців ви можете занести до пісенної краєзнавчої брошури? * Які з прослуханих на уроці пісень вам сподобалися найбільше? * Розкажіть про свої враження від уроку. Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія

Номер слайду 28

Домашнє завдання Назвіть імена улюблених виконавців української естрадної пісні на початку XXI століття та їхні популярні композиції. Які пісні популярні серед ваших друзів? Запишіть улюблені композиції на диктофон у власному виконанні.

Номер слайду 29

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кудрявська Алла Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Паліївець Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
21 серпня 2019
Переглядів
6735
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку