Урок. Презентація. "Рід і число прикметників"

Про матеріал
Зміст презентації розкриває тему урока, допомагає учням робити висновки, самоаналіз своєї роботи на уроці. Презентація носить пізнавальний і науковий характер.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Рід і число прикметників.

Номер слайду 2

Гра «Третій зайвий»*Білизна, блакить, зелений. *Слухати ,зелена, дивитися.*Зелене, перший, другий.*Слухають, співають, зелені. Перевір!Зелений, зелена, зелене, зелені. Розбери ці слова за будовою.

Номер слайду 3

Зелен , зелен , зелен, зелен .спільнокореневіформи словаийаеіЧому??

Номер слайду 4

За картинками склади і запиши словосполучення прикметник + іменник. Визнач у іменників рід та число, а у прикметників познач закінчення . Синє море, синя троянда, синій метелик, сині джинси.

Номер слайду 5

Спиши речення. Постав від іменників питання до прикметників. У прикметників познач закінчення. Кам’яне вугілля - тверда горюча копалина. Кам'яна сіль використовується в харчовій промисловості. Кам'яний вік — період в історії людства. «Кам'яні баби» дуже часто знаходять на півдні, у степовій Україні.

Номер слайду 6

Зроби висновок!Прикметники змінюються за родами(в однині) і числами. Рід і число прикметників треба визначати за формами роду і числа іменників , з якими вони зв’язані. Прикметники чоловічого роду мають закінчення -ий, -ій, жіночого роду закінчення - -а,-я, середнього роду - закінчення -е,-є. У множині прикметники не змінюються за родами і мають закінчення –і.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Дякуюза роботу на уроці!

pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
4196
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку