Урок-презентація "Розмаїта палітра музичного та образотворчого мистецтв" 5 кл.

Про матеріал
До вашої уваги пропонується матеріал, який можна використати на уроках музичного мистецтва в 5 класі НУШ за модельною програмою Кондратової Л.Г. при вивченні теми "Мистецька абетка".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вчитель мистецтва Лисянського ліцею №2 Беляєва Світлана Вікторівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Доброго ранку, і поле, і луг! Доброго ранку, учитель і друг! Все, що навколо існує,| Хай нашу пісню почує.| (2р.) Музичне привітання.

Номер слайду 4

Мета уроку: формування ключових компетентностей: - загальнокультурна компетентність: виховувати естетичний смак до різновидів музичного мистецтва; - міжпредметна естетична компетентність: образотворче мистецтво; - предметні компетентності: — ознайомити з різновидами музичного мистецтва: народним і професійним музичним мистецтвом, надати уявлення про особливості вокальної та інструментальної музики, ознайомити з поняттям музичний звук та різновидами звуків: музичними та шумовими; ознайомити із поняттям «діапазон», «регістр»; — розвивати вміння учнів уважно слухати музику та надавати характеристику творам музичного мистецтва різних видів вокальної та інструментальної музики, висловлювати власні музичні враження від прослуханого музичного твору, розвивати вміння розрізняти на слух вокальну та інструментальну музику, виконувати пісню під фонограму, виконувати музичний супровід до пісні на шумових інструментах; — виховувати інтерес до слухання вокальної та інструментальної музики та виконання дитячих пісень українських сучасних композиторів.

Номер слайду 5

Яке значення музики в житті людини? Яке значення має музика у вашому житті? Які сучасні мелодії ви слухаєте у вільний час? Чи цікавить вас класична музика? Актуалізація опорних знань. Фронтальне опитування.

Номер слайду 6

Що ви знаєте про історію музичного мистецтва? Висловіть припущення, коли воно зародилося. Історія музичного мистецтва дуже давня. Дослідження доводять, що музика виникла з інтонацій збудженого мовлення, співу птахів та голосових звуків звірів. За іншою версією, її джерелом є ритми роботи первісних людей, їхні звукові сигнали або магічні заклинання. Також існує думка, що музика зародилася на основі ритмів танцю.

Номер слайду 7

Від прадавніх віків і до наших днів музичне мистецтво подолало значний історичний шлях свого розвитку. У сучасному світі людина не уявляє себе без музики. Переможець шоу «Голос країни» 11-го сезону С. Лазановський та його тренерка Н. Дорофеєва. Львівська національна філармонія імені Мирослава Скорика. Диригент В. Козловський.

Номер слайду 8

Музика зрозуміла нам, тому що близька до людської мови й розповідає про те, що нас хвилює: почуття, емоції, красу довкілля. У кожної людини свої музичні смаки та уподобання, і вони можуть змінюватися із плином часу. Розкажіть про власні музичні вподобання. Чи завжди вони були такими?

Номер слайду 9

У сучасному світі людина не уявляє себе без музики, котра лунає всюди: з екранів телебачення, на радіохвилях, в мережі Інтернет, у плеєрах, приймачах, мобільних телефонах. Науковцями доведено, що звукові хвилі мають вплив на психіку, фізіологію, настрій та самопочуття людини. Більшість дітей та підлітків серед багатьох видів мистецтва віддають перевагу саме музиці. Але музику переважно слухають як фон, коли відпочивають або працюють, і тому не сприймають її повноцінно. Серед улюблених теперішніх мелодій — пісні, танцювальні ритми, мелодії творів композиторів, що звучать у сучасній обробці.

Номер слайду 10

Музика дає насолоду і відпочинок, навчає справжніх почуттів та завжди поряд. Вона об’єднує людей різних країн, континентів, наче у дзеркалі відображаючи життя кожної людини. Чому її розуміють усі?

Номер слайду 11

Шедевр (у перекладі з французької означає «головний твір») — це доверше-ний у своєму жанрі твір, що отримав захоплені відгуки критики за надзвичай-ну майстерність. Шедевром музики називають найкращий витвір музичного мистецтва.

Номер слайду 12

Кожному музичному твору притаманні певні засоби музичної виразності: мелодія, гармонія, лад, ритм, темп, тембр, діапазон, регістр, динаміка, інтонація, з якими ми будемо ознайомлюватися протягом семестру.

Номер слайду 13

Музичне сприймання. Й. С. Бах. Арія з оркестрової сюїти № 3.

Номер слайду 14

Арія (у перекладі з італійської означає «повітря») – невелика інструментальна п’єса наспівного характеру.

Номер слайду 15

Йоганн Себастьян Бах (1685 – 1750)— німецький композитор, органіст і скрипаль, один із творців світової музичної класики, вважається одним із найвизначніших композиторів світу.

Номер слайду 16

Знайомсто з композитором. Людкевич Станіслав (1879 – 1979) Український композитор, музикознавець, фольклорист, педагог, публіцист, упорядник і редактор музичних видань. Музичну освіту отримав у Львівській консерваторії, де слухав лекції з музично-теоретичних дисциплін.

Номер слайду 17

Музичне сприймання. С. Людкевич. Вокаліз (у виконанні академічного хору ім. П. Майбороди НТРК України (фрагмент).

Номер слайду 18

Аналіз прослуханих творів. Яка музика прозвучала: інструментальна чи вокальна? - Який настрій викликали у вас ці твори? - Доберіть потрібні слова для характеристики темпу, ладу, тембру та мелодії обох творів.

Номер слайду 19

Твори славетного німецького композитора Й. С. Баха, зокрема інструментальні, популярні в усьому світі, хоча протягом життя він був більше відомий як майстерний органіст, викладач і автор органної музики. Мелодія його знаменитої «Арії» вирізняється чарівністю, лірикою та прозорим ніжним звучанням струнних інструментів.

Номер слайду 20

Вокаліз С. Людкевича належить до шедеврів вокального мистецтва. Хоча зазвичай вокалізи використовують як вправи для розвитку основних співочих навичок і правильного дихання під час співу, цей твір призначений для концертного виконання.

Номер слайду 21

Музичний звук — основний елемент музичного мистецтва, який має висоту, тембр, гучність і тривалість.

Номер слайду 22

Гра «Розпізнай звуки». Послухайте аудіозапис. Серед різноманітних звуків спробуйте розпізнати музичні та виділити їх, плескаючи в долоні.

Номер слайду 23

Діапазоном називають сукупність звуків різної висоти (від найнижчого до найвищого), що їх може відтворювати голос або музичний інструмент. Регістр — це частина звукового діапазону, що має однаковий тембр. Розрізняють високий, середній та низький регістри.

Номер слайду 24

Музичне сприймання. (Перегляд відео). К. Хачатурян. Галоп із балету «Чиполіно» (у виконанні оркестру (фрагмент).

Номер слайду 25

Аналіз прослуханого твору. - Які музичні інструменти вам вдалося розпізнати? - Спробуйте визначити, у якому регістрі звучав кожен із них.

Номер слайду 26

Творче завдання. Придумайте ліричну мелодію на віршований текст. Заспівайте свою пісню друзям. Мелодія ніжно лунає І ноти, мов квіти, збирає, Та ллється полями, лугами, А потім живе поміж нами.

Номер слайду 27

РОЗСПІВКА ДО – горобчика гніздо, РЕ – вітрець серед дерев, МІ – ви знайдете самі, ФА – до нот усі слова, СОЛЬ – просольфеджує ЛЯ ЛЯ - підхопить вся земля, СІ – усі співають, хто хоче знов прийти у ДО.

Номер слайду 28

Фізкультхвилинка. «Веселий настрій».

Номер слайду 29

Виконання пісні. «Сонце! Літо!» (сл. Т. Лучанка, Н. Лучанко; муз. Ш. Акіолі, А. Діггса). Заспівайте пісню під фонограму разом із друзями. Запишіть своє виконання на диктофон. Прослухайте запис та оцініть власний спів.

Номер слайду 30

Узагальнення вивченого матеріалу. Рефлексія.  Що ви знаєте про історію виникнення музики?  На які види поділяють музику за типом виконавства?  Які звуки називають музичними? Що для них характерне?  Що таке діапазон і регістр?

Номер слайду 31

Домашнє завдання. Відшукайте серед шедеврів світової класики твори, схожі на «Арію» Й. С. Баха. Занотуйте у записник їхні назви.

Номер слайду 32

ppt
Додано
19 березня
Переглядів
23
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку