Урок-презентація Сім'я,шлюб.Права та обов'язки подружжя.Батьки і діти

Про матеріал
Презентаційний матеріал до конспекту уроку,який дасть змогу зрозуміти: що таке сім'я, умови та порядок укладання шлюбу, особливості укладання шлюбу неповнолітньою особою,права та обовязки подружжя. А також про права та обов'язки батьків та дітей
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель історії та правознавства Вараського ліцею №5 Ставська А. В. Сім’я. Шлюб. Взаємні права й обовязки батьків і дітей

Номер слайду 2

Що таке Сім’я ?Сім’я відіграє важливу роль в житті кожної людини. В юридичній науці сім’єю називають людей, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Витяг з Сімейного кодексу України Стаття 3. Сім'я1. Сім'я є первинним та основним осередком суспільства.2. Сім'ю складають особи, які спільно проживають, пов'язані спільним побутом, мають взаємні права та обов'язки. Подружжя вважається сім'єю і тоді, коли дружина та чоловік, у зв'язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім'ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає.3. Права члена сім'ї має одинока особа.4. Сім'я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства.

Номер слайду 3

План Що таке сім’я та яку роль вона відіграє в житті людини?Що таке шлюб і хто має право його укладати?Коли і як виникають права та обовязки батьків і дітей. Що означає взаємна відповідальність батьків та дітей?

Номер слайду 4

Підстави належності до сім’їшлюб. Народження(кровне споріднення)усиновлення

Номер слайду 5

Відносини,що складаються між членами сім’ї,називаються сімейними. Такі відносини регулюються нормами сімейного права. Відповідні правові норми містяться в :конституції україни;сімейному кодексі україни;міжнародних документах. Стаття 2. Учасники сімейних відносин, які регулює Сімейний кодекс України Сімейний кодекс України регулює сімейні особисті немайнові та майнові відносини між подружжям, між батьками та дітьми, усиновлювачами та усиновленими, між матір’ю та батьком дитини щодо її виховання, розвитку та утримання.

Номер слайду 6

Основними ознаками сім'ї є: шлюбні зв'язки; зв'язки спорідненості; спільний побут та спільний сімейний бюджет. Сьогодні за різними підходами і критеріями вчені нараховують понад 40 типів і форм сімей. В сучасних умовах сім'ю характеризують: 1. За кількістю і характером сімейних пар, які проживають разом і ведуть спільне господарство, виховують дітей:• розширена (складна) сім'я — складається із сімейних пар та дорослих дітей, які проживають разом;• нуклеарна (проста) — складається з однієї сімейної пари, можливо, з дітьми. 2. За наявністю батьків:• повна сім'я (є обидва члени сімейної пари);• неповна (один із батьків виховує дітей)

Номер слайду 7

3. За кількістю дітей:• бездітні;• однодітні;• малодітні (дві дитини);• багатодітні (троє і більше дітей). 4. За тривалістю, віком:• сім'я молодіжна (тільки створилась, оформилась);• молода сім'я (сім'я, яка зустрілась з першими несподіваними для них перешкодами).

Номер слайду 8

Витяг з Сімейного кодексу України. Стаття 4. Право особи на сім'ю1. Особа, яка досягла шлюбного віку, має право на створення сім'ї. У випадках, передбачених частиною другою статті 23 цього Кодексу, сім'ю може створити особа, яка не досягла шлюбного віку.2. Сім'ю може створити особа, яка народила дитину, незалежно від віку.3. Кожна особа має право на проживання в сім'ї. Особа може бути примусово ізольована від сім'ї лише у випадках і в порядку, встановлених законом.4. Кожна особа має право на повагу до свого сімейного життя.

Номер слайду 9

Витяг з Сімейного кодексу України Стаття 21. Поняття шлюбу. Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення державних органів реєстрації актів цивільного стану.

Номер слайду 10

Сімейний кодекс України містить умови укладання шлюбу (ст.22 Ск. У)Умови укладання шлюбу: Взаємна вільна згода осіб. Ст.24 Досягнення шлюбного віку (ж.-18р. ч.-18р.)Ст.22 Реєстрація шлюбу в державному органіОдношлюбність. Ст.25

Номер слайду 11

Порядок укладання шлюбу. Глава 4 Ск. УПодання заяви (подається особисто і в письмовій формі)Ознайомлення наречених з обов’язком повідомити один одного про стан здоров’я, правами і обов’язками подружжя, про відповідальтність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу. Реєстрація шлюбу відбуваються через місяць від дня подання заяви (в окремих випадках раніше: в разі народження дитини, вагітності, військовослужбовці)Присутність наречених в момент реєстрації шлюбу є обов’язковою. Документом, який засвідчує факт укладання шлюбу, є свідоцтво про одруження

Номер слайду 12

Особливості укладання шлюбу неповнолітньою особою: Особі, яка досягла 16 років, за рішенням суду може бути надане право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. Неповнолітня особа з моменту укладання шлюбу стає дієздатною в повному обсязі. Повна дієздатність зберігається після розірвання шлюбу. Дитина, молодше 14 років, у шлюб вступати не може. Вагомі причини для укладання шлюбу: вагітність неповнолітньої, народження дитини, фактичні сімейні відносини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Права та обов’язки подружжя. Особисті немайнові права та обов’язки ст.49-56 Ск. УМайнові права. Особиста приватна власність чоловіка та дружини Ст.57-59 Ск. УСпільна сумісна власність Подружжя. Ст.60-74 Ск. У

Номер слайду 15

Шлюбний договір. Регулює майнові відносини між подружжям. Визначає майнові права та обов’язки подружжя. Визначає правовий режим майна. Укладається в письмовій формі та нотаріально засвідчується

Номер слайду 16

Цікаво знати. У середньому до 75-річного віку розпадаються всі шлюби. При цьому 23% - у результаті смерті дружини, 53% - смерті чоловіка, 24% розлучення. Зазначимо, що протягом багатьох років чітко визначаються шлюбостійкі й нешлюбостійкі регіони України. Наприклад, найміцніші сім'ї живуть у Закарпатській, Львівській, Волинській та Рівненській областях. Водночас у Черкаській області на один, шлюб припадає 1,2 розлучення, а в Луганській і Миколаївській областях вони становлять 56% від кількості шлюбів. В Україні щороку реєструють в середньому 300 тисяч шлюбів, і більше ніж половина подружніх пар розлучаються. «Найменша кількість розлучень у західних регіонах України, а найбільша – у південних і східних. Якщо середній відсоток розлучень по Україні – 57%, то в західних регіонах він складає 30%, а в південних і східних – доходить до 70%. Місто Київ – у центрі».

Номер слайду 17

Коли і як виникають права та обовязки батьків і дітей. Взаємні права і обовязки між батьками і дітьми грунтується на походженні дитини від них. Дитина походить від подружжя,які перебувають у зареєстрованому шлюбі. Походження дитини визначається на підставі Свідоцтва про шлюб. У таких випадках проблем не виникає. Якщо батьки новонародженої дитини не перебувають у шлюбі між собою, тоді вони можуть звернутися із спільною заявою до органу реєстрації актів цивільного стану про визнання батьківства. Закон надає право чоловікові, який вважає себе батьком дитини,звернутися з відповідною заявою особисто. Батьківство може встановлюватися і за рішенням суду. Ст. 128 Ск. У, ст.133 Ск. У

Номер слайду 18

Якими є права та обов’язки батьків та дітей?Ст.141 Ск. УПрава та обов’язки батьків і дітей можуть бути особистого немайнового та майнового характеру. До особистих належить насамперед:обов’язок батьків забрати дитину з пологового будинку;не пізніше одного місяця з дня народження дитини зареєструвати її в державному органі реєстрації актів цивільного стану;Ск. У містить норми,згідно яким, батьки мають право та обов’язок визначати прізвище, ім’я та по батькові дитини;при реєстрації батьки отримують Свідоцтво про народження дитини;батьки мають право визначити місце проживання дітей;батьки мають вирішувати право спільно вирішувати питання виховання дітей.

Номер слайду 19

Що означає взаємна відповідальність батьків та дітей?Права та обов’язки батьків і дітей є взаємними Ст.51 КУ Повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Батьки вважаються непрацездатними не лише за станом здоров’я,а й з досягненням пенсійного віку (Відповідно до статті 26 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування“ пенсійний вік і право на призначення пенсії за віком визначається у залежності від набутого особою відповідного страхового стажу і становить 60, 63 і 65 років). Неповнолітні діти,які мають самостійний заробіток,можуть надавати батькам матеріальну допомогу, однак це лише їхнє моральне зобовязання. А от повнолітніх дітей закон зобов’язує утримувати своїх непрацездатних і нужденних батьків. Якщо діти не виконують цього,рішенням суду можуть бути призначені аліменти з дітей,лише за умови потреби.

Номер слайду 20

Підсумки: Сім’я – це надзвичайно важлива ланка людського суспільства. Саме в ній продовжується людський рід, виховуються діти. Шлюб є підставою для створення сім’ї. Юридичні наслідки має лише шлюб, зареєстрований у державному органі реєстрації актів цивільного стану. Шлюб визначає для кожного з подружжя відповідні права та обов’язки. Законом визначені певні вимоги до укладання шлюбу.

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 19 Напишіть твір-есе на одну із запропонованих тем:- « Для чого люди створюють сім’ї? »- «Міцна сім’я — основа громади, суспільства. »- «Традиції та цінності моєї сім’ї.»

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.3
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.6
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Чоботова Валентина
    Дуже змістовна презентація. Матеріал поданий в логічній послідовності.Подача матеріалу супроводжується наданням відповідних ілюстрацій.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лактіонова Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Den Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гриненко Ира
    Загальна:
    3.3
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    2.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
6518
Оцінка розробки
4.6 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку