Презентація до уроку "Складнопідрядне речення"

Про матеріал

Презентація до уроку української мови з ароматом кави. В презентації яскраво представлені різні завдання, цікава інформація, використано інтерактивні методи та прийоми роботи на уроці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до урокуукраїнської мови з ароматом кави в 9 класі«Складнопідрядне речення. Види підрядних речень»Вчитель Маслівської ЗОШ І-ІІІ ст. Кравченко Олена Григорівна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

«Займи позицію»Корисна. Шкідлива

Номер слайду 4

Кава шкідливакаву ні в якому разі не можна давати дітям

Номер слайду 5

Кава корисна

Номер слайду 6

Урок української мови з ароматом кави. Складнопідрядне речення. Види складнопідрядних речень. Тренувальні вправи

Номер слайду 7

«Варто скуштувати філіжанку запашної чорної кави, як з цього моменту все спалахує, думки тісняться, як батальйони великої армії на полі битви...»Оноре де Бальзак

Номер слайду 8

Кава

Номер слайду 9

Орфографічна п'ятихвилинка. Схід (і,й) захід; степ (і,й) море; знання (і,й) уміння; село (і,й) місто; сон (у,в) руку; знищений (у,в) щент; він (і,й) шов; спокійно (і,й) шов; спитай (у,в) мами; трапилось (у,в) перше; сиджу (у,в) дома; стану (у,в) чителем; рано (у,в) став; досить (у,в) порядкований; ощадливість (і,й) бережливість; дощ (у,в) щух; з’єднані(у,в) спілку. Ключ:___________________, той нічого не навчиться

Номер слайду 10

« ХТО НІ ПРО ЩО НЕ ПИТАЄ, ТОЙ НІЧОГО НЕ НАВЧИТЬСЯ» У, І В, Й СХІД І ЗАХІД ЗНАННЯ Й УМІННЯСТЕП І МОРЕ СЕЛО Й МІСТОСОН У РУКУ СПОКІЙНО ЙШОВЗНИЩЕНИЙ УЩЕНТ СИДЖУ ВДОМАВІН ІШОВ СТАНУ ВЧИТЕЛЕМСПИТАЙ У МАМИ РАНО ВСТАВТРАПИЛОСЬ УПЕРШЕ З’ЄДНАНІ В СПІЛКУДОСИТЬ УПОРЯДКОВАНИЙОЩАДЛИВІСТЬ І БЕРЕЖЛИВІСТЬДОЩ УЩУХ

Номер слайду 11

Девіз уроку: ХТО НІ ПРО ЩО НЕ ПИТАЄ, ТОЙ НІЧОГО НЕ НАВЧИТЬСЯ

Номер слайду 12

«Асоціатвний кущ»СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 13

Види складнопідрядних речень. Складнопідрядні речення з підрядними з*ясувальними. Складнопідрядні речення з підрядними означальними. Складнопідрядні речення з підрядними обставинними. Підрядні часу. Підрядні способу діїПідрядні міри і ступеня. Підрядні місця. Підрядні порівняльніПідрядні причини. Підрядні умови. Підрядні мети. Підрядні допустовіПідрядні наслідку

Номер слайду 14

Мовне дослідження. Хто ні про що не питає, той нічого не навчиться Дати відповіді на питання. Знайти головне і залежне речення у даних СПР. З’ясувати місце підрядної частини щодо головної у СПР. Чим з’єднані частини СПР?Що пояснює підрядна частина у головній?На яке питання відповідає підрядна частина СПР?Накресліть схему СПР.

Номер слайду 15

Гра “Розпізнай речення” Кава і здоров`я. Серед дослідників побутує думка, що нефільтрована кава підвищує рівень холестерину в організмі. Кавові зерна містять речовину, яка називається кафестрол. Кафестрол – це речовина, що підвищує рівень холестерину в крові. Кафестрол виділяється, якщо гарячу воду лити безпосередньо на кавовий порошок. Це відбувається і тоді, коли мілко змелену каву доводять до кипіння декілька разів. Треба пам`ятати, що без паперового фільтра кафестрол залишається в завареній каві. Одна чашечка нефільтрованої кави, яка містить до чотирьох міліграмів кафестролу, підвищує рівень холестерину приблизно на 1 %. Дослідження доводять, що нефільтрована кава-еспресо також містить кафестрол. Однак еспресо менше підвищуватиме рівень холестерину, якщо його пити маленькими чашечками. Отже, вчені встановили, що кава, приготовлена з використанням паперового фільтра, кафестролу не містить.

Номер слайду 16

Колективна робота. Завдання: зробити повний синтаксичний розбір речення. Отже, вчені встановили, що кава, приготовлена з використанням паперового фільтра, кафестролу не містить.

Номер слайду 17

Словникова робота. Кава, -и, ж. 1. Тропічне дерево, з насіння якого виготовляють ароматний тонізуючий напій;2. Кавове дерево; насіння цього дерева або порошок із цього насіння.3. Поживний напій (із цукром, часто також із молоком чи вершками) з цього порошку.

Номер слайду 18

Історія кави. Згідно одній легенді історія кави починається з шейха Омара. Він був одним із самих шанованих лікарів свого часу. Одночасно шейх Омар проводив дослідницьку роботу, знаходячи нові ліки. Таким чином, в поле його зору потрапили плоди кавового дерева. Так, згідно цій легенді, почалась історія кави. Але спочатку тільки як засобу, що допомагав від головного болю і розладу шлунку. Сьогодні не знайдеться жодної людини, якому б так чи інакше не була відома історія кави. Існують гарні ефіопські легенди присвячені історії кави. Адже Ефіопія вважається відправною точкою історії кави.

Номер слайду 19

Історія кави. За іншою легендою, історія кави почалася з пастуха Калдима. Цей пастух дуже любив своїх кіз і завжди уважно слідкував за їхнім здоров'ям та самопочуттям. Одного разу він помітив, що кози, поївши плодів кавовогодерева, стають бадьорішими. Пастух Калдим вирішив наслідувати приклад кіз і відчув на собі той же дивний ефект. Він став розповідати усім про своє відкриття, таким чином давши початок історії кави.

Номер слайду 20

кофеїнголовна діюча речовина;алкалоїд — органічна сполука рослинного походження;виявляє збуджуючий ефект на центральну нервову систему (розширює судини головного мозку, стимулює мозкову діяльність)

Номер слайду 21

Лінгвістична естафета1-ий – підкреслює граматичні основи;2-ий – знаходить сполучник (сполучне слово);3-ій – малює схему речення;4-ий – визначає вид речення.

Номер слайду 22

ТАК – 1 НІ - 0 Цифровий диктант1. СПР з’ясувальне – це таке складне речення, у якому підрядна частина з’ясовує, роз’яснює зміст одного зі слів головної частини, вираженого дієсловом, прикметником, прислівником.2. Підрядне речення у СПР з’ясувальному завжди стоїть після головного.3. Частини СПР з’ясувального з’єднуються за допомогою підрядних сполучників, сполучних слів, інтонації.4. Вказівні слова у СПР з’ясувальному стоять у підрядній частині.5. Частини СПР з’ясувального рівноправні.6. У СПР з’ясувальному розділовий знак тільки кома.

Номер слайду 23

Код101001

Номер слайду 24

Самостійна робота. Онлайн-тестування по темі «Складнопідрядне речення»http://osvitavukrajini.ucoz.ua/ tests/Робота з перфокарткою «Складнопідрядне речення»

Номер слайду 25

Самооцінювання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Вид роботи. Максимальна кількість балів. Кількість зароблених балів«Орфографічна п'ятихвилинка»2 Кодовий диктант2 Лінгвістична естафета2 Цифровий диктант6 Онлайн-тестування12 Робота з перфокарткою12

Номер слайду 26

«МІШЕЧОК ЗЕРЕН ЗНАНЬ» Дуже любив каву Людвіг Бетховен. Композитор відраховував рівно 64 зернинки для того, щоб заварити чашечку кави, вважаючи, що кожна зернинка важлива. Ми ж з вами зберемо зернинки знань, здобутих на уроці.

Номер слайду 27

Йоганн Себастьян Бах «Кавова кантата»(написана між 1732 і 1734 роками)Це твір Й. С. Бах написав на замовлення кавового будинку Циммермана в Лейпцигу, ставши керівником Музичної колегії світського ансамблю в тому місті. У цьому кавовому будинку Бах працював з 1729 р. і час від часу за замовленням його власника писав музику, яку виконував в будинку по п'ятницях взимку і по середах влітку. Однією з причин написання Бахом цієї жартівливої ​​кантати став рух в Німеччині на заборону кави для жінок. Ключова арія кантати: «Ах! Яка солодка на смак кава! Ніжніша, ніж тисяча поцілунків, солодша, ніж мускатне вино!»

Номер слайду 28

Домашнє завдання. Достатній і високий рівні – Записати 10 речень про каву, СПР розібрати. Середній рівень – Записати по одному реченню на кожен вид СПР. Теоретичний матеріал

Номер слайду 29

шукайте незвичайне в звичайних речах, цікавтесь, звідки вони з'явилися,і тоді світ засяє новими різноманітними барвами, у ньому буде цікавіше жити

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Заводянна Олена Іллівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
24 березня 2018
Переглядів
4943
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку