Урок. Презентація "Сонячна система"

Про матеріал
Сонячна система – це крихітна частинка космосу з центром під назвою Сонце, яке зігріває 8 близьких до нього планет. Ці планети рухаються навколо Сонця по еліптичній орбіті. Також в навколо Сонця обертаються тисячі астероїдів – брил льоду, які покриті хмарою пилу і газів. Меркурій – найближча планет до Сонця. Вдень температура на ньому перевищує 500 градусів, при цьому він майже не має атмосфери. Поверхня у Меркурія кам’яниста. Друга планета від Сонця – Венера. Температура її поверхні зазвичай досягає 480 градусів. Вона має щільну насичену атмосферу, що складається з хмар двоокису вуглецю які поглинають сонячну енергію. Поверхня у Венери покрита кратерами. Третя планета від Сонця – наша Земля. Це єдина відома науці планета на якій є життя. Земля має один супутник – Місяць. Після Землі розташована невелика планета – Марс. Зазвичай температура його поверхні прибуває в мінусових градусах. В атмосфері Марса переважає вуглекислий газ, а поверхня у нього червона і кам’яниста. Найбільша планета Сонячної системи – Юпітер. Юпітер знаходиться після Марса. Складається він зі скупчень газу і кристалів льоду. В атмосфері переважає водень і гелій, а частинки пилу і уламки кам’яних брил утворюють кільце навколо Юпітера.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сонячна системаабо космічна подорож

Номер слайду 2

Любі друзі! Сьогодні на нас чекає багато відкриттів. Ми будемо мандрувати безмежними шляхами неосяжного Космосу, пізнаємо таємниці зоряного неба, дізнаємося багато цікавого про денну зірку – Сонце, про нашого найближчого небесного сусіда Місяця. Отож в добру путь. Наша подорож розпочинається.

Номер слайду 3

СЕКРЕТИ ВСЕСВІТУ ВІД ВСЕЗНАЙКА

Номер слайду 4

У ясну безхмарну погоду, коли зайде сонце і небо потемніє, вийди на подвір'я і подивися вгору. Перед тобою відкриється неосяжний океан – Всесвіт, усипаний зірками: великими і малими, яскравими і ледь помітними, червоними, ліловими - таємничими і нескінченно далекими.

Номер слайду 5

На перший погляд, усі ці яскраві цяточки являють собою безладне нагромадження, хаос. Але вони рухаються по небу в певному порядку. Це помітили люди ще в сиву давнину і почали називати видимий світ нічного неба Космосом, що означало “ порядок ”, “ світ ”.

Номер слайду 6

Всі зірки Космосу утворюють величезні скупчення – так звані галактики ( від грецького слова “ гала ” – молоко). Так називали їх за те, що на небі вони мають вигляд молочних плям. Наша Галактика відома ще під назвою Молочного, або Чумацького Шляху. Вона охоплює понад 150 мільярдів зірок.

Номер слайду 7

Молочний або Чумацький Шлях

Номер слайду 8

Крім нашої Галактики, існує безліч інших зоряних систем - галактик, які часто перевищують масштабами нашу Галактику. Вони спостерігаються на небі у вигляді туманних плям різної величини і форм.

Номер слайду 9

Зорі – небесні тіла, що складаються з розжарених газів і світяться власним світлом, подібно до нашого Сонця. Величина зір різна. Деякі з них не перевищують своїми розмірами Сонце, а є й такі , що в мільярди раз більші від нього ( зорі-гіганти) або в десятки раз менші від нього ( зорі - карлики).

Номер слайду 10

Від температури зоряного газу залежить колір зірки: білі та блакитні мають температуру поверхні 10- 20 тисяч градусів, жовті - - 6-7 тисяч градусів, червоні - 3 -4 тисячі. Наше Сонце належить до групи жовтих зір.

Номер слайду 11

Сузір'я – це група довільно взятих зірок. На “ земному ” небі астрономи розрізняють 88 сузір'їв. Деякі з них ми бачимо . Інші знаходяться над територією України, коли настає день. А є й такі сузір'я, які над нашою частиною Землі взагалі ніколи не з'являться. Їх можуть бачити лише жителі іншого боку Земної кулі. Такі сузір'я як Велика та Мала Ведмедиці, Кассіопея, Північна Корона, ми можемо бачити над собою цілий рік.

Номер слайду 12

Сонце - велетенська зірка. Має діаметр 1 млн. 392тис. кілометрів. Воно могло б умістити 1300 планет такого розміру, як Земля.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Сонце виділяє велику кількість тепла та енергії. Тільки за секунду воно випромінює більше тепла і світла, ніж його використали люди за всю історію свого життя на землі.

Номер слайду 15

200 років 8 хвилин 3, 5 тис років 20 років Сонце від Землі знаходиться дуже далеко. Час потрібний для подолання відстані до Сонця :

Номер слайду 16

Планети - це небесні тіла, що не випромінюють світла і тепла. За розмірами вони неоднакові і розташовані на різній відстані від Сонця.

Номер слайду 17

ЗАПАМ ’ЯТАЙТЕ: СВІТЛО ЗІРОК ВЕСЬ ЧАС МЕРЕХТИТЬ, А ПЛАНЕТИ ЗАВЖДИ ШЛЮТЬ НА ЗЕМЛЮ РІВНЕ, СПОКІЙНЕ СВІТЛО. Як же розрізнити на нічному небі , де зорі , а де планети?

Номер слайду 18

Парад планет Сонячної системи

Номер слайду 19

У Сонячній системі 8 планет, бо з 2008 року Плутона відносять до карликових планет поясу Койпера. Ось перелік планет у порядку зростання відстані до сонця: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун.

Номер слайду 20

Щоб краще порядок планет запам'ятати, треба правило таке знати: Маючивеликіздібностімалий. Юркоспіваєукраїнськінаспівиr

Номер слайду 21

Орбіта - шлях, по якому планета рухається навколо Сонця. Кожна планета рухається по своїй орбіті.

Номер слайду 22

МЕРКУРІЙМЕРКУРІЙ найближча планета до Сонця. Відстань між ними становить 57 900 000 км. Меркурій можна назвати кам'яною пустелею. Життя на Меркурії не існує.

Номер слайду 23

ВЕНЕРАВЕНЕРА - найяскравіша планета Сонячної системи. Її відстань до Сонця дорівнює 108 млн. км. За свій яскравий блиск у нічному небі їй дали ім'я римської богині кохання Венери. За розмірами вона майже така сама , як і Земля. Вона - немов “сестра” нашої планети.

Номер слайду 24

ЗЕМЛЯЗЕМЛЯ – третя планета Сонячної системи, її відстань від Сонця близько 150 млн. км. Вона обертається навколо Сонця за 365 діб 5 годин 48 хвилин і 46 секунд. Єдина планета, що на ній ростуть рослини, живуть тварини і люди. Супутник нашої планети – Місяць.

Номер слайду 25

МАРСМАРС – четверта й остання планета, що входить до групи внутрішніх планет. Відстань між Марсом та Сонцем близько 228 млн. км. Марсові дали ім'я римського бога війни. Марс – пустельна рівнина з численними скелями, вулканами, поверхня вкрита дрібним піском. На Марсі є пори року. Він має два супутники – Фобос і Деймос.

Номер слайду 26

ЮПІТЕР – пята планета від Сонця, справжній велетень серед планет. Юпітер назвали на честь головного бога всіх римських богів. Відстань до Сонця – 778 млн.км. Склад Юпітера робить його схожим на склад Сонця. Юпітер – самосвітне небесне тіло. Навколо нього обертається 16 супутників. ЮПІТЕР

Номер слайду 27

САТУРНСАТУРН – шоста планета Сонячної системи, їй дали ім'я бога, який був батьком Юпітера. Сатурн, так само, як і Юпітер, випромінює свою енергію. Навколо Сатурна обертаються дивовижні кільця. Крім них, навколо Сатурна обертаються 19 супутників. Сатурн має вигляд яскравої зірки.

Номер слайду 28

УРАНУРАН – сьома планета Сонячної системи. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Уран має 15 супутників. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору.

Номер слайду 29

НЕПТУН – восьма планета Сонячної системи. Має 5 дуже темних кілець. Але на вигляд – це одна з найдивовижніших планет, бо вона незвичайного блакитно-синього кольору. Головні супутники – Тритон і Нереїда. НЕПТУН

Номер слайду 30

Комети – це не зірки, не планети, а малі небесні тіла. Складаються з ядра та одного або кількох хвостів. Ядро – це брила льоду , каменю, оточена хмарою газу й пилу. Його діаметр може сягати мільйонів кілометрів. Комети обертаються навколо Сонця.

Номер слайду 31

Метеорити – невеликі тіла( брили, уламки, дрібні частинки), що рухаються у космічному просторі.

Номер слайду 32

Астероїди – малі планети. Їх можна назвати літаючими островами.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

ВІДГДАЙТЕ РЕБУСАСТРОНОМ

Номер слайду 35

ЦІКАВЕ ЗАВДАННЯАстроном - це _______________________. Я знаю назви _____________ сузір'їв. Я легко знаходжу на небі такі сузір'я _________________________________ . Я впевнений, що Сонце _____________, а Земля - _____________________________ . Намалюй себе астрономом або космонавтом.

Номер слайду 36

ПЕРЕВІРТЕ СВОЇ ЗНАННЯЗОРІ – ЦЕ:а) РІДКІ ТІЛАб) ПРОЗОРІ ТІЛАв) КОСМІЧНІ ТІЛАг) ГАЗОПОДІБНІ ТІЛА

Номер слайду 37

Зоря – це : А ) МЕТЕОРИТБ ) ВЕЛЕТЕНСЬКА РОЗПЕЧЕНА КУЛЯ В ) ВЕЛЕТЕНСЬКА ПЛАНЕТАГ) АСТЕРОЇД

Номер слайду 38

КОЛІР ЗОРІ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД : А) ТЕМПЕРАТУРИ ПОВЕРХНІБ) РОЗМІРУ ЗІРКИВ ) ВЗАЄМОРОЗТАШУВАННЯ ЗІРОКГ ) ЧАСУ ІСНУВАННЯ

Номер слайду 39

НАЙБЛИЖЧА ДО ЗЕМЛІ ЗІРКА: А ) МІСЯЦЬБ) ПОЛЯРНА ЗІРКАВ ) СОНЦЕГ ) МАРС

Номер слайду 40

ГРУПИ ЗІРОК НАЗИВАЮТЬСЯ: А) БУКЕТАМИА) СТОЖАРАМИА) СУЗІРЯМИА) КОМАНДАМИ

Номер слайду 41

ДО СКЛАДУ СОНЯЧНОЇ СИСТЕМИ ВХОДЯТЬ: А) 10 ПЛАНЕТБ ) 8 ПЛАНЕТВ ) 9 ПЛАНЕТГ ) 7 ПЛАНЕТ

Номер слайду 42

ДЯКУЮ ВСІМ ЗА РОБОТУ В КОСМІЧНІЙ ПОДОРОЖІ

pptx
До підручника
Природознавство 4 клас (Андрусенко І.В.)
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
4955
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку