Урок. Презентація. Тема: "Квадратні корені. Арифметичний квадратний корінь."

Про матеріал
Презентація та конспект уроку-подорожі з теми "Квадратні корені. Арифметичний квадратний корінь". Крім вивчення теми з алгебри, діти дізнаються багато нового про політ людей в космос.
Перегляд файлу

Нічого немає більш практичого, ніж хороша теорія.

Л. Больцман

 

Тема уроку. Квадратні корені. Арифметичний квадратний корінь.

Мета уроку.

Навчальна: формування поняття квадратного кореня, арифметичного квадратного кореня, вмінь і знань відшукувати арифметичні квадратні корені.

Розвиваюча: інтелектуальний розвиток учнів, розвиток логічного мислення, пам’яті, уваги, інтуїції, уміння аналізувати, робити умовиводи за аналогією.

Виховна: виховання акуратності записів, чіткості й точності думки, працелюбства, наполегливості, алгоритмічної культури.

Тип уроку: Комбінований .

Методи і прийоми: Вправа «Незакінчене речення», комп’ютерна презентація, рефлексія.

Форма проведення: Урок-подорож.

Обладнання: комп’ютер, відеопроектор, роздатковий матеріал.

Підручник: Алгебра 8, А.Г. Мерзляк, В.Б.Полонський, М.С.Якір

 

Хід уроку

І. Перевірка домашнього завдання.(10 хв.)

Вчитель. Урок сьогодні в нас незвичайний. В гості  на планету «Земля» завітав прибулець з іншої планети. Його космічний корабель під час подорожі отримав незначну поломку. Для того, щоб вийти прибульцю з корабля він повинен згадати цифри коду замка. Дві перші він пам’ятає. Забув три останні. Допоможіть йому! Останні цифри його коду є протилежними числами до розв’язків №354(1,3), вашого домашнього завдання.

(Учні усно відповідають. Спочатку кажуть розв’язок, а потім число протилежне йому ).

Вчитель. Прибулець завдяки вам вийшов із свого космічного корабля. Він вирішив на  нашій планеті знайти конструктора, який допоможе зробити поломану деталь. Але для того, що до нього попасти йому необхідно знати дорогу. Дорогу йому можуть вказати графіки функцій із №358 і №362 із домашнього завдання. Побудуйте їх. Допоможіть прибульцю!

(Вчитель викликає двох учнів до дошки. На дошці  заздалегідь побудовано дві системи координат. Учні виконують №358 і №362).

Прибулець, чекаючи від вас карти свого руху, раптом побачив на землі листок із вирваного зошита. Йому було цікаво прочитати, що там написано. Та ось, яка проблема, частини тексту не було видно. Допоможіть прибульцю зрозуміти текст

ІІ.  Перевірка раніше засвоєних знань.

Вправа «Незакінчене речення».(робота з класом)

1.Функцію виду у = kx+b, де х незалежна змінна, k  і b деякі числа називають…(лінійною).

2. Її область визначення …(множина всіх дійсних чисел)

3.Її область значень…(множина всіх дійсних чисел).

4. Її графіком є…(пряма).

5. Для побудови графіка даної функції достатньо…(дві точки).

6.Функція у= х² має область визначення…(усі дійсні числа).

7. Її область значення …(усі невід’ємні числа).

8.Нуль даної функції…(х=0).

9.Її графіком є…(парабола).

10 Точка (0;0) для параболи є…(вершиною)..

ІІІ. Мотивація, повідомлення теми, мети і завдань уроку.

Вчитель. Завдяки вам прибулець знайшов  приміщення, де знаходиться конструктор. На його дверях було написано. «Квадратний корінь. Арифметичний квадратний корінь». Запишіть діти і ви в зошит дану назву. Це і є тема нашої подорожі, під час якої, вам необхідно буде навчитися знаходити арифметичні і  квадратні корені . І так, подивіться на екран, прибулець зустрівся із конструктором.

..

ІІІ. Сприймання і усвідомлення учнями нового навчального матеріалу.

 

Вчитель. Діти, виходячи з того, що ви дізналися від конструктора допоможіть прибульцю сформулювати означення квадратного кореня.

Очікувана відповідь. Квадратним коренем числа а називають число, квадрат якого дорівнює а.

(Якщо учні не зможуть правильно сформулювати, то відкривають підручник на сторінці 89 і зачитують означення).

Вчитель. Так. Це вірно. Погляньте далі на екран.

 

(учні називають квадратні корені чисел і  відповідають на запитання)

 

 

Учні відповідають на запитання.

Учні записують в зошити ті вирази, які мають зміст.

Вчитель: Я сподіваюсь, що ви виконали завдання. Прочитайте вирази, які записані в ваших зошитах. Подивіться на  наступне завдання, яке задав конструктор.

Вчитель. Отже, який час польоту?

Очікувана відповідь Час першого польоту 108 хвилин або 1 година 48 хвилин.

V. Осмислення, узагальнення і систематизація знань.

Вчитель. Подивіться на наступне завдання

Вчитель. Тож, яке прізвище першого космонавта?

Очікувана відповідь. Його прізвище Гагарін.

 Вчитель. Так, дійсно. Першим космонавтом був Юрій Олексійович Гагарін.

 (1934—1968) — космонавт СРСР, полковник, Герой Радянського Союзу (1961), льотчик-космонавт СРСР (1961).  Народився в м. Гжатську Смоленської обл. Він здійснив перший у світі космічний політ на кораблі «Восток».Старт корабля «Восток» выдбувся 12 квітня 1961 року о   09:07 з  космодрому Байконур. Виконавши один круг навколо Землі о 10:55:34 на 108 хвилині, корабель завершив плановий політ .Максимальна висота польоту «Восток» складала 327 кілометрів, мала довжину40 868,6 кілометрів, швидкість28 260 км/год.

А наступне завдання будуть виконувати 2 учні біля дошки. Перший заповняє першу таблицю, другий – другу. Всі решту працюють самостійно в зошитах.

 

Вчитель.  Так, наймолодшим космонавтом був Герман Степанович Тітов (11 вересня 1935, Верхнє Жіліно, Алтайский край -20 вересня 2000, Москва ). Він у віці 25 років здійснив свій перший політ на кораблі «Восток-2» 6-7 серпня 1961 року. Його політ тривав 1 добу 1 годину 11 хвилин. Він зробив 17 кругів навколо землі, пролетів більше  700 тисяч кілометрів. Подивіться на його фотографії. (наступний слайд презентації)

.

 

 

Вчитель.Джон Гленн народився 18 липня 1921 р. в американському місті Кембридж, Огайо.

В квітні  1959 року Джон Гленн був зарахований в першу групу американських астронавтів, яка носила назву «перша сімка» і почав підготовку до космічних польотів.Джон Гленн — перший американський астронавт, який здійснив орбітальний космічний політ. 20 лютого 1962 року Гленн на «Меркурії-6» три рази облетів земну кулю. Його політ тривав 4 години 55 хвилин. Після вдалого приземлення Джон Гленн став національним героєм США. Другий політ  Джон Гленн здійснив 29 жовтня — 7 листопада 1998 року. Йому було 77 років 3 місяці 20 днів. Місія «Дискавері» продовжувалася 213 годин 44 хвилини.

Вчитель. А тепер виконайте наступні завдання для того, щоб допомогти прибульцю.

Учні виконують в зошитах. Хто швидше повідомляє результат.

Вчитель. Конструктор вирішив трохи перепочити. Перепочиньте і ви. (перегляд 3-х наступних слайдів презентації)

Вчитель.(під час демонстрації слайдів)

А чи знаємо ми, що загалом у космосі побувало два десятки космонавтів,вихідців із України? Трагічно завершився космічний політ, в якому брав участь Георгій Добровольський. Та перша сторінка української космонавтики була написана більше сторіччя тому:1881 року уродженець Короп Чернігівської області Микола Кибальчич запропонував оригінальний проект космічного літального апарата,який призначався для польоту в космос. Пройшло майже півсторіччя. Уродженець Полтави Олександр Шаргей (у 1921 році був змушений змінити ім’я та прізвище на Юрій Кондратюк) також почав працювати над темою космічних польотів. Висновком цих роздумів був самобутній проект польоту на Місяць. Та опублікувати його Олександр зміг лише власним коштом і дуже невеликим тиражем – у збірці "Завоювання міжпланетних просторів", яка побачила світ у Новосибірську 1929 року. Здавалося б, і цей проект залишиться нереалізованим. Ба ні! Коли у США спеціалісти НАСА готували висадку людей на Місяць, вони використали ідею українця: на Місяць опускається модуль ,а космічний корабель чекає його на довколомісячній орбіті. За визнанням американців , це дозволило їм економити не один мільйон доларів! Рівно сорок років чекав проект Кондратюка свого втілення.

Значний внесок у розвиток ракетобудування зробив і видатний учений-аеродинамік, дослідник реактивного та ракетного руху Георгій Проскура. Під його керівництвом, починаючи з 1930 року, в Харківському авіаційному інституті плідно працювала група вчених-однодумців.Вони досліджували питання,пов’язані з освоєнням космосу.

Одним з піонерів ракетобудування вважається уродженець Одеси Валентин Глушко. Він керував створенням потужних ракетних двигунів.

1954 року в Дніпропетровську на Південному машинобудівному заводі було організовано конструкторське бюро з розробки нових типів ракет і ракетних комплексів. Роботою науковців було доручено керувати Михайлу Янгелю - сину українського селянина. Повернення на землю свого батька виявилося плідним. Про Янгеля широка громадскість дізналася лише по його смерті, як і про фондатора практичної космонавтики Сергія Корольова. Трохи більше поталанило Григорію Кисуньку, праця якого теж пов’язана з польотами до зірок. Він розробляв захист від космічної загрози - був головним конструктором систем протиракетної оборони. Правда,і його ім’я не згадувалося відкрито більше ніж сорок років. Якщо конструктори США спромоглися на перший позитивний результат 10 червня 1984 року, то комплекс Кисунька здійснив 11 перехоплень головних частин балістичних ракет за чверть століття до того, у 1961 - 1962 роках.

Сергій Корольов народився у місті Житомирі,. тривалий час жив в Одесі , навчався у Київському політехнічному інституті. Далі в його долі були й блискучі успіхи, й швидка кар’єра, і смертний вирок під час "великого терору", і колимський ГУЛАГ,  з якого він потрапив до інженерної "шараги" .

Перший вихід у відкритий космос здійснив радянський космонавт Олексій Архипович 18 березня 1965 року з борту космічного корабля «Восход-2». Скафандр, який використовувався для першого виходу був вентиляційного типу і використовував біля 30 літрів кисню за хвилину при загальній кількості 1666 літрів, розрахованій на 30 хвилин відкритого космосу.

Вчитель: Продовжимо нашу роботу! Є нові завдання для прибульця!

Допоможіть йому!

 

 

 

 

VI. Підсумки уроку. Домашнє завдання.

Вчитель. Ви, діти, молодці! Завдяки Вам наш гість відправився додому.

Він дуже вдячний кожному, але для багатьох на прощання він залишив лист –сюрприз. Я зараз його зачитаю:

Я дуже прошу вчителя оцінити ваші знання.

Вчитель. Що ж я виконаю прохання прибульця і виставляю наступні оцінки…

Вдома опрацювати п 12(с.88-92), виконати №380, №388,№392

 

1

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Привіт ! Допоможи мені будь ласка! У мене Проблема! Для того, щоб відремонтувати мій космічний корабель потрібна пластина квадратної форми. Мені відомо тільки, що її площа 64 м.кв. Але якою має бути сторона деталі я не знаю.

Номер слайду 2

Я допоможу тобі зробити цю деталь. В математиці для знаходження її сторони складають математичну модель хІ=64. Але для того, щоб я тобі допоміг потрібно вивчити деякі математичні поняття і розв'язати ряд завдань. Я знаю, що числа 8 і -8 є коренями складеного вище рівняння. Ці числа ще називають квадратними коренями з числа 64, бо (-8)І=64 і 8І=64. А , наприклад, числа 4 і -4 квадратними коренями числа 16, бо (-4)І=16 і (4)І=16. Отже, перед тобою завдання! Сформулюй, що таке квадратний корінь деякого числа а.

Номер слайду 3

Якщо твої помічники допомогли дати означення квадратного кореня, то нехай ще назвуть квадратні корені таких чисел: 25; 81;9:0,01; І ще, скажіть мені, будьте ласкаві, чи можуть квадрати деяких чисел бути від'ємними? Чому?

Номер слайду 4

Так, це вірно, що не існує числа , квадрат якого дорівнює від'ємному числу . Запам'ятай , друже! Хочу тобі сказати, що додатний корінь рівняння хІ=64 , тобто число 8 є стороною нашої пластини. Отже, всі невід'ємні числа квадрат яких дорівнює числу а називають арифметичним квадратним коренем із числа а Арифметичний квадратний корінь числа позначають √а. Читається “квадратний корінь з числа а. Наприклад√25=5,√0,09=0,3 Запам'ятай! Що підкореневий вираз не може набувати від'ємних значень. Отже, що таке арифметичний квадратний корінь?

Номер слайду 5

Люди також літали в космос. А чи знаєте ви скільки годин тривав перший космічний політ людини? Знайдіть значення виразу і дізнаєтеся час польоту.

Номер слайду 6

До мене з вашої планети прилетіло дуже багато різних виразів, то ж прошу тебе разом із твоїми помічниками відібрати лише ті, які мають зміст і “поскладати їх в зошити “ (записати в зошити)

Номер слайду 7

Ти повинен знати ще й таке: якщо b 0 I bІ =a, то b=√a. Для будь-якого невід'ємного числа а справедливо, що √а 0 і (√а)І=а. Тобто (√5,7)І=5,7 А ще тобі має бути відомо, що люди також літали в космос. А чи знаєте ви скільки скільки часу тривав перший космічний політ? Знайдіть значення виразу і про це дізнаєтесь.

Номер слайду 8

А зараз наступне завдання для твоїх помічників, Прибульцю. Нехай вони розшифрують прізвище першого космонавта. Для цього їм необхідно виконати №383(1-7) і з даної нижче таблиці виписати букви, які стоять біля результатів завдань. Звертаю вашу увагу, що букви мають бути записані в порядку нумерації завдань Н 8,3 А 27 А 77 І 3,8 Г 22 Р 2,4 Г 34

Номер слайду 9

А хто був наймолодшим космонавтом? Для того, щоб ви змогли це відгадати необхідно заповнити таблицю, позбиравши букви із зірок, що містять відповіді №379(5) №379(4) №379(3) №379(2) №379(1) 3 Т 7 і 10 т 15 о 0,5в 0,1 Г 1,1 Е м Р 379(16) 379(14) 379(13) 379(11) 379(7) 379(6) А Н 0,005

Номер слайду 10

Номер слайду 11

А чи знаєте ви, що найстаршим космонавтом був Американський астронавт Гленн Джон Гершель (Glenn John Hercshel). Скільки ж йому було років ви підрахуєте, виконавши ланцюжок завдань №389(1)= + №389(2)= + №389(3)= №389(4)= №389(6)= №389(7)= + + + + №389(8)= - №389(9)= + №389(12)= - №389(10)= ?

Номер слайду 12

77 років 3 місяці Джон Гленн

Номер слайду 13

В мене ще є запитання до вас: Скільки людей було в космосі? 2.Скільки жінок космонавтів? 3.Скільки косманавтів родом із України? №397(2)-(√5)І

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Леонід Каденюк-перший космонавт незалежної України

Номер слайду 16

ЛЄОНОВ

Номер слайду 17

Корабель «Аполлон-11» 20.06.69 р. Перша посадка космонавтів на Місяць. Місце посадки - Море Спокою. Американці Армстронг і Олдрін пробули на Місяці 21год.36хв. (20-21.07.1969). Зовні корабля Армстронг виконував програму досліджень на місячній поверхні на протязі 2год.31хв., а Олдрін – 2год. Доставлено на Землю 21.5 кг місячної породи. Астронавти пройшли по місяцюбіля 1 км.

Номер слайду 18

Скільки космонавтів ходило по Місяцю? №391(2)+11= +11=

Номер слайду 19

А)Космічний скафандр важить Б)зв’язує космонавтів з кораблем шнур довжиною

Номер слайду 20

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Skliarova Tatiana
    Супер! Молодець!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
Пов’язані теми
Алгебра, Розробки уроків
Додано
21 листопада 2019
Переглядів
3969
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку