Урок. Презентація " Велика буква у власних іменниках"

Про матеріал
Презентації до вивчення тем з української мови дають можливість учням початкових класів збагатити свій рівень знань з даної теми. А також вміння працювати в групах, парах, вміння висловити свої думки, вислухати свого однокласника дають можливість активно працювати на уроках.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВЕЛИКА БУКВА У ВЛАСНИХ ІМЕННИКАХ

Номер слайду 2

І.Актуалізація опорних знань * Яку частину мови ми вивчаємо? * Що називається іменником? * Які іменники відповідають на питання хто? На питання що?

Номер слайду 3

Робота з сигнальними кольоровими картками. Хто? Що? Україна, кобза, українка, хліб, байка, кобзар, байкар, спів, хлібороб, шахтар, будівельник, праця, співачка, будова, трудівник, аптека, шахта, аптекар.

Номер слайду 4

ІІ. Мотивація навчальної діяльності Повідомлення теми і мети уроку

Номер слайду 5

Жила-була маленька буква. Її пропускали, не дописували, а інколи просто не помічали. Засмутилась маленька буква і вирішила все змінити. Подумала: “А, що, коли я перейду з середини речення на початок”. І сталося диво-дивне. Стали поважати малу букву, писали її вже великою. Але цього їй було мало. Захотілося їй дати ймення містам, річкам, морям, горам і долинам. Після цього її почали шанувати ще більше. Але і цього їй було замало. Задумала вона приєднатись до імен, по батькові, прізвищ. Від цього вона стала ще більшою. З тих пір всі слова, в які потрапила вона, пишуться з великої літери.

Номер слайду 6

ІІІ. Каліграфічна хвилинка Урок почнемо без зупинки, З каліграфічної хвилинки.

Номер слайду 7

Ів Дн євч Запиши каліграфічно відповіді на запитання одним словом. 1) Де ми живемо? 2) Яке місто є столицею України? 3) Яка найбільша річка України? 4) У яке море впадає річка Дніпро? 5) Де народився Тарас Шевченко?

Номер слайду 8

гра «Розсипанка». Вітерець –пустун розсипав слова і нашим завданням буде об’єднати слова в групи, дібрати загальну назву до кожної групи слів; скласти речення з деякими словами;

Номер слайду 9

Марійка, Лариса Іванівна , Іванко — ... Зірка, Пушок, Барсик — ... . Львів, Київ, Херсон — ...

Номер слайду 10

Вірш про велику літеру. Ми літеру першу на весь її зріст Напишемо в назвах річок, сіл і міст. Київ, Дніпро і гори Карпати, З великої букви нам треба писати. Прізвище, ім'я, по батькові кожного з нас: Ольга Василівна, хлопчик Тарас. Клички тварини, папуги ім'я З великої букви писатиму я.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Робота в парах( завдання з конвертів). Перед вами стрічки з літерами. Уважно передивіться та викресліть літери,які повторюються. 1)Ф К А П Д И П Ї Д Ф В А 2)О С К И А Н О Ф Е В К І А Ф Р 3)Л Х Т Е Г Р С Т О Г Н Л

Номер слайду 14

Узагальнення і систематизація знань учнів. Пограймося у гру із завданням в цікавій формі: обвести «правильну» літеру. П/п ес С/с ірко; П/п оетеса Л/л еся У/у країнка; М/м істо Х/х ерсон;Р/р ічка Д/д ніпро; К/к раїна У/у країна; С/с естра М/м арійка; Х/х лопчик Д/д митро.

Номер слайду 15

Гра «Найуважніший» 1.Герой мультфільму, який нічого не знав. 2.Герой фільму, друзями якого були Мальвіна та Пєро. 3.Найвідоміший казковий лікар. 4.Персонаж,який дуже полюбляв варення та жив на даху. 5.Героїня,яка ходила в гості до своєї бабусі і носила їй смачненькі пиріжки. 6.Капосна подруга Кощія Безсмертного.

Номер слайду 16

Підсумок уроку. 1) Створення асоціативного куща з теми «Велика буква». 2) Вправа «Мікрофон » На уроці я навчився… Я дізнався, що … Я повторив:… Мене вразило,.. Я запам’ятав… — Які запитання виникли у Вас з даної теми? — Що сьогодні для Вас було важким? — Як Ви будете використовувати те, що вивчили?

Номер слайду 17

Оцінювання Домашнє завдання

ppt
Додано
23 липня 2019
Переглядів
1600
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку