Урок презентація . Євген Гуцало. Оповідання " Лось". Протистояння добра і зла.

Про матеріал
Урок презентація . Євген Гуцало. Оповідання " Лось". Протистояння добра і зла. 5 клас українська література.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала: вчитель української мови і літератури КЗО « СЗШ № 21» ДМР Шинкар Т.М. Тема уроку:

Номер слайду 2

Епіграф уроку О скільки у природи немудро-мудрих літер! О скільки у людини невміння прочитать... П. Тичина

Номер слайду 3

дізнатися… зрозуміти… відчути…

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Довжина тіла самця до 3 м, висота в загривку до 2,3 м, довжина хвоста 12—13 см; маса 360—600 кг, самки дрібніші за самців. За зовнішнім виглядом лось помітно відрізняється від інших оленів. Голова велика, горбоноса, з нависаючою м'ясистою верхньою губою. Під горлом м'який шкірястий виріст . Шерсть груба, буро-чорна; ноги світло-сірі, майже білі. У дикій природі нараховується не більше 100 білих лосів. У самців є величезні (найбільші у сучасних ссавців) роги, нерідко лопатоподібні за формою (особливо виразна лопатоподібна форма у якутських і американських лосів); їхній розмах досягає 180 см, маса — 20—30 кг. Роги лось скидає щорічно в листопаді — грудні і ходить без них до квітня — травня. Роги лося є відомим мисливським трофеєм, який є об'єктом мисливського колекціонування і які виставляють на конкурси мисливських трофеїв.

Номер слайду 6

Заповндник або заповідник суворого режиму — територія або акваторія, на якій зберігається в природному стані весь її природний комплекс. Згідно з МСОП класифікується як природоохоронна територія категорії Ia. Заповідники виділяються як унікальні пам'ятки історії і культури, живої і неживої природи, з науковою метою, як резервати тварин і рослин. В Україні перебувають під охороною держави. Головні функції українських заповідників — збереження генофонду флори і фауни, охорона непорушених чи малопорушених природних ділянок (еталонів природи), вивчення екології тварин і рослин, порівняння біогеоценозів заповідника з природними комплексами суміжних територій, на яких дозволена господарська діяльність .

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Чи великий за обсягом твір? головні герої. Які основні події можна виділити? Кількість сюжетних ліній. Отже, за жанром це …

Номер слайду 9

Номер слайду 10

1 ГРУПА – портрет (опис зовнішності). 2 ГРУПА – дії, вчинки. 3 ГРУПА – характер (який випливає із вчинків). ХАРАКТЕРИСТИКА ХЛОПЧИКІВ ТА ДЯДЬКА ШПИЧАКА

Номер слайду 11

Я на уроці дізнався… зрозумів… Тепер я буду…

Номер слайду 12

Дай письмово відповідь на запитання. 1.Яку роль відіграють пейзажі в оповіданні? 2. Розкажіть, як поводив себе лось у крижаному полоні. 3. Придумайте своє завершення оповідання «Лось».

Номер слайду 13

ppt
Додано
26 березня 2020
Переглядів
5522
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку