Урок-презентація з зарубіжної літератури на тему: "Світова велич Й.В.Гете"

Про матеріал
Урок - презентація з зарубіжної літератури на тему: "Світова велич Й.В.Гете"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Він промовля з погаслого сторіччя… Вчитель зарубіжної літератури Нагірненської СЗШ І-ІІІ ст. Дуркалець Л.Я.

Номер слайду 2

Мета уроку Розкрити гетевське розуміння проблеми справжнього сенсу буття; Розвивати навички групової роботи; Складати логічні схеми - конспекти; Виховувати шанобливе ставлення до шедеврів світової культури.

Номер слайду 3

Обладнання : Портрет Гете, таблиця "Ознаки доби Просвітництва“, виставка книг, рефератів, учнівська презентація, ілюстрації Делакруа, Рембрандта, Врубеля, відеофільм. Міжпредметні зв'язки: історія, географія, образотворче мистецтво, музика, українська література. Тип уроку : урок- роздум з елементами проектних технологій

Номер слайду 4

Хто з вас не бував на ярмарку? Вражаюча картина, правда? А уявіть собі ярмарок у невеликому німецькому місті двісті років тому. Гомін, сміх, безліч різноманітних товарів, яскраве вбрання, розваги, радість. У десятирічного хлопчика, який вперше потрапив сюди разом з батьком, очі розбігаються від побаченого: ось пиріжки з зайчатиною, а там – смажений баран, он музики грають, а поряд витанцьовують юні красуні, а ось книжкова лавка. Скільки тут цікавого, незвичного. А це ж що? Та це ж ляльковий театр!

Номер слайду 5

Слово вчителя Отже, як бачимо є твори, без яких неможливо уявити розвиток літератури і життя суспільства. Вони визначають прогрес людства, який виявляється перед усім у духовному розвитку. Саме до таких творів належить і трагедія Гете “Фауст”, яка стала підсумком багаторічних шукань письменника. “Фауст” – складний філософський твір, у якому порушуються важливі проблеми буття людини, її місця і призначення у світі. У центрі нашої уваги на уроці постане головний герой твору, бо саме в образі Фауста втілилися вищі духовні поривання людини. Саме аналіз цього образу допомагає знайти відповідь на проблемне питання “Що є людина на землі?”

Номер слайду 6

Що є людина на землі? ?

Номер слайду 7

Інтерактивний прийом „Дерево рішень" Зараз перед вами знаходяться листочки зелених та жовтих кольорів. Прошу записати на них ваші очікування від сьогоднішнього уроку на зелених листочках та побоювання на жовтих і прикріпити їх на дереві рішень…

Номер слайду 8

Сподівання розкрити зміст духовних поривань Фауста; прослідкувати, як в образі головного героя Гете втілилося авторське бачення людини і її призначення на землі; розвивати навички групової роботи; вміння аналізувати й порівнювати літературні образи.

Номер слайду 9

“В душі, що прагне потемки добра, Є правого шляху свідомість” Й. Гете. “Фауст” /Господь/ “Я свідок лиш мізерності людської Й.Гете “Фауст” /Мефістофель/

Номер слайду 10

Розподіл ролей Сьогодні ми будемо працювати в групах: Знавці комп'ютерних технологій Літературознавці Історики

Номер слайду 11

План 1. Просвітництво - літературна епоха. 2. Й.В.Гете - видатний просвітитель Німеччини. 3. Духовні шукання доктора Фауста. 4. Світова велич Гете.

Номер слайду 12

Бліцопитування - Представником якої доби є Й.В.Гете? - Назвіть хронологічні рамки доби Просвітництва? -Чому діячів цієї доби називають саме так : просвітники, просвітителі? - Що просвітники вважали найвищим законом життя? - Яке найголовніше гасло доби Просвітництва? - Які основні ідеї просвітництва? ?

Номер слайду 13

Дослідження істориків Доба Просвітництва- це середина 17-18 ст. Загалом, ідеї Просвітництва проростають спочатку в Англії, потім у Франції, пізніше у Німеччині, Італії, та в інших країнах. Найвидатніші німецькі філософи, митці - Кант, Лессінг, Шиллер, Гете – творять нову національну науку і літературу. Просвітники виступили проти гноблення народних мас, проти духовного поневолення людини церквою. Суть епохи характеризує гасло, висунуте просвітниками: "Май мужність користуватися власним розумом!".

Номер слайду 14

Дослідження істориків Жанри Роман Філософська повість Сімейна і Філософська драма Казка

Номер слайду 15

Персоналії доби Філософи: Вольтер, Дідро, Гельвецій, Спіноза, Локк, Лессінг, Сковорода. Письменники: Дефо, Свіфт, Вольтер, Бомарше, Руссо, Бернс, Шиллер, Гете, Сковорода, Котляревський, Ломоносов, Фонвізін. Композитори: Монтеверді, Гендель, Вівальді, Глюк, Моцарт, Гайдн.

Номер слайду 16

Поняття доби Енциклопедія, розум, наука, природа, суспільство, народ, мораль, освіта, культура, Бог, ідея, право людини, справедливість, рівність. Ідеї доби Культ розуму, освічений абсолютизм, розвиток науки, поширення освіти, природні права людини, свобода совісті, рівність людей.

Номер слайду 17

В чому різниця між двома портретами митця?

Номер слайду 18

За відомим висловом Шиллера, "Гете- це німецький грек", тобто людина, сформована водночас природою, культурою і геніальністю, людина - котра завжди обирала найвищі вимоги та вершини в житті, ставила перед собою найскладніші завдання. Її досвід містить вселюдські ідеї та проблеми, питання і варіанти відповідей на них. Візьміть їх, зробіть своїм досвідом, поміркуйте над тим, хто ми є і для чого в цьому світі живемо… Отже, Гете – просвітник, він належить до тих небагатьох митців, що за життя здобули надзвичайну шану, популярність і славу… .

Номер слайду 19

Дослідження знавців комп'ютерних технологій Група “Знавців комп'ютерних технологій “ плідно попрацювала і відшукала фільм про життєвий та творчий шлях Гете. Перегляньте його…

Номер слайду 20

Метод “Мікрофон” Мікрофон ” надає можливість кожному сказати щось швидко, по черзі, відповідаючи на запитання… Правила проведення такі: говорити має тільки той, у кого ” символічний ”мікрофон; подані відповіді не коментуються і не оцінюються; коли хтось висловлюється, інші не мають права перебивати, щось говорити, викрикувати з місця.

Номер слайду 21

Гете очима дітей Демонстрація учнівської презентації “Світова велич Гете”

Номер слайду 22

Творіння всього життя Скільки часу віддав Гете головному творінню свого життя?

Номер слайду 23

Дослідження літературознавців «Легенда про доктора Фауста» Творчий дух Фауста лине до нас із загадкових, химерних віків на межі Середньовіччя й Відродження. Саме тоді людина перейнялася вірою у свою всемогутність й, озброївшись силами таємничої науки, шукала "Філософський камінь".

Номер слайду 24

Літературознавчі терміни Трагедія – це жанр драми, в якому відтворені гострі, життєві суперечності, конфлікти, що містять у собі катастрофічні наслідки й завершуються смертю героїв Драматична поема- літературний жанр, який поєднує елементи драми та ліро- епосу, твір, уякому синтезовані драматичні та ліро- епічні засоби відображення дійсності. Для драматичної поеми характерні гостра боротьба ідей, символічність картин та образів, філософська спрямованість, метафоричність, алегоризм, ситуацій, тяжіння, до фантастики, універсалізму, умовності форм.

Номер слайду 25

Особливості композиції твору У своєму завершеному вигляді твір складається з: "Присвяти", "Театрального вступу, "Прологу на небі" та двох частин. Першу частину закінчено 1806 року, другу – 1831.

Номер слайду 26

Індивідуальна робота за запитаннями Пригадайте, який епізод є зав’язкою трагедії Гете? Чому для Гете такою важливою була проблема людини?

Номер слайду 27

Інтерактивний прийом „Коло думок” Між Господом і Мефістофелем відбулося парі. Мефістофель збирається довести, що Фауст – “тварина із тварин”, і з упевненістю твердить: “Він буде мій”, бо вважає, що людина не мріє пізнати Істину, а задовольняється малим, “тваринним”. Господь вірить у можливості людини і не боїться програти. - Та чи є вони супротивниками? - Поміркуйте, чому Гете наголошує на дружньому ставленні Господа і Диявола?

Номер слайду 28

Інтерактивний прийом “Гронування” Отже перед нами парі космічного масштабу, а головний тягар ліг на смертного Фауста. За допомогою прийому “гронування” давайте складемо інформаційне гроно “Фауст”, яке б показало нам героя на початку твору. Знайдіть в тексті цитати для підтвердження своїх думок.

Номер слайду 29

Мисли- тель Любов до людей Таємниця буття Розчару- вання Життя з природою Вчений- творець Фауст

Номер слайду 30

Бесіда за питаннями Якою була угода між ними? Якими спокусами випробовує Диявол Фауста ? “Авербахів склеп у Лейпцигу” Мефістофелю довести свою правоту? “Відьмина кухня “ Яким виходить із цього випробування Фауст? Сцена з Маргаритою Чи переміг у цій сцені Мефістофель? “Вальпуржина ніч” Чи вдалося Фаусту залишитися самим собою і не спинитися у своїх шуканнях?

Номер слайду 31

? Слава Золото Мистецтво Влада Забуття Кохання Вічна молодість Тілесні насолоди

Номер слайду 32

Бесіда за питаннями У 2 частині твору Фауст продовжує рухатися до кінцевого висновку “мудрості земної”. Чим ще намагався спокусити Фауста Мефістофель? Скільки життів мав Фауст? Якою була його мета в кожному житті? Які основні етапи другого життя Фауста? Що недооцінив Мефістофель у Фаусті?

Номер слайду 33

Асоціативний ряд Визначте ключове слово Запитання, невдоволення, чаклування, дух, пошук, сила-? Зарозумілість, вино, золото, влада, розбещеність, бездіяльність -? Осуд, відчай, кайдани, страждання, самотність -?

Номер слайду 34

Випереджувальне завдання Складання опорної схеми конспекту до образів Фауста, Маргарити, Мефістофеля Завдання: а) дібрати слово – символ; б) знайти цитату – символ; в) відшукати ключовий монолог героя; г) скласти сенкан; д) оформити опорну схему – конспект.

Номер слайду 35

Рефлексія 1. Хто ж таки виявляється правим щодо сутності людини – Господь чи Диявол? Підтвердьте свою думку словами Гете. 2. Чи знаєте ви тепер відповідь на проблемне питання “Що є людина на землі?” з точки зору Гете?

Номер слайду 36

Вічний образ літератури Фауст входить до когорти “вічних образів” як втілення нестримного прагнення людського духу вперед, бажання пізнати своїм розумом усі тайни світу. До речі, вічним образом у літературі є і Мефістофель. Але цей образ стане предметом нашого обговорення на наступному уроці. Але ж трагедія подарувала нам не тільки вічні образи, але й фрази, які стали крилатими висловами, перлинами життєвої мудрості. Послухайте їх німецькою мовою - мовою оригіналу трагедії - та в російському перекладі…

Номер слайду 37

Заключне слово Сподіваюся, що вас зацікавила трагедія Гете "Фауст", ви захочете зрозуміти цей твір глибше. Попереду у вас довге життя, яке не буде рівним і безгрішним. Зазнаєте помилок, злетів і падінь, втрат і відродження. Вічні образи літератури допоможуть вам знайти вихід із складних лабіринтів долі. Не так легко зрозуміти ближнього, якщо не пізнав самого себе. Фауст витратив на це все своє життя. Гете сказав : “Я з тими, хто долає шлях, хто зупинився – той помер”, маючи на увазі духовну смерть. Тільки в русі життя, тільки в русі Істина. Пам’ятайте про це, не зупиняйтеся ніколи у своєму духовному розвитку. Щиро надіюся, що ви відчули через власне я душу доктора Фауста і також шукатимете, як і він, істину життя. Хай вам у цьому щастить.

Номер слайду 38

Домашнє завдання Написати твір-мініатюру на тему “Що є людина на землі”; опрацювати записи в зошиті; підготуватися до характеристики Мефістофеля у зіставленні з Фаустом; скласти інформаційне гроно “Мефістофель”;

Номер слайду 39

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стахів Христина
    Дякую за цікаву презентацію! Зичу творчих успіхів й надалі!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Зарубіжна література 8 клас (Паращич В.В., Фефілова Г.Є.)
Додано
4 березня 2020
Переглядів
6714
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку