Дата |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Школа |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Клас |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Тема уроку: Приготування салату Крабовий
Мета уроку:
- навчальна: закріпити та удосконалити в учнів знання, уміння і навички приготування вінегрету; залучати учнів до сучасного виконання страви;
- розвиваюча: розвивати творче та критичне мислення і самостійність в роботі;
- виховна: виховувати естетичний смак, доброзичливість і вимогливість, культуру спілкування
Матеріально-технічне оснащення:
Продукти: згідно інструкційно-технологічної карти
Інвентар: дошки, ножі, миски
Хід уроку:
І Організаційна частина
а) привітання;
б)перевірка зовнішнього вигляду та особистої гігієни;
в)повідомлення теми уроку
ІІ Вступний інструктаж
Як називали спочатку холодну страву з декількох видів овочів і трав, приправлених оцтом і рослинним маслом зі спеціями?
а) салатом
б) холодною закускою
в) другою стравою
Продукти в салаті мають бути …
а) теплими
б) охолодженими
в) замороженими
В якому посуді не варто готувати салат ?
а) дерев’яному
б) алюмінієвому
в) скляному
Який спосіб подрібнення овочів для приготування салату є найпростішим?
а) соломкою
б) кубиками
в) часточками
1.Актуалізація опорних знань
Салат — це страва із дрібно покришених шматочків сирих чи варених овочів та інших продуктів (яєць, м'яса, риби) з додаванням різних заправок, прянощів. Продукти в салаті мають бути охолодженими. Салати є надзвичайно корисною стравою, яка містить вітаміни, мінеральні солі, вуглеводи, а також речовини, які вбивають хвороботворні мікроби. Поживні цінності салату залежать від того, які продукти входять до його складу. Споживання салатів, особливо із сирих овочів та зелені, покращує травлення і збуджує апетит. Салати їдять перед основними стравами. Таким чином, білки, жири, вуглеводи, що містяться в перших чи других стравах, легше перетравлюються організмом. Часом салат використовують і як гарнір до риби чи м'яса. До кожного салату добирається відповідна заправка: олія, різноманітні соуси, сік лимону тощо. Небажане використання для заправки оцту, оскільки він подразнює стінки шлунку. Краще використовувати для підкислення сік натуральних овочів чи фруктів (лимону, томатів, кизилу, аличі, гранату тощо). Салат має добре поєднуватися з іншими стравами, що будуть подаватися до столу.
Факт про крабові палички
Всупереч назві, крабові палички взагалі не містять м'яса крабів, а з 1993 року виробники були юридично зобов'язані маркувати їх «крабові палички ароматизовані». Основним інгредієнтом є сурімі — перемелене філе білих океанічних риб (минтай, хек, путасу) з північної частини Тихого океану. Крабові палички, які потрапляють на український ринок, зроблені, як правило, в країнах СНД або Китаї. Велика частина закуповуваної Україною китайської продукції не містить сурімі, а складається з рослинного (соєвого) білка, крохмалю і яєчного білка, а також ароматизованих добавок.
Окремі палички, як правило, червоного кольору або жовтувато-червоні, прямокутно-довгастої форми. Прошарки крабових паличок можна акуратно розділити і розмотати приблизно так само, як нитковий сир. Крабові палички не рекомендується заморожувати щоб уникнути втрати вологи. Крабові палички мають характерний запах морепродуктів, текстура нагадує гуму, а смак злегка солоний. Для посилення аромату та смаку, як правило, використовується глутамат натрію.
ІІІ. Поточний інструктаж
Інгрідієнти:
Правильно вмикати і вимикати побутові прилади.
З електроприладами забороняється працювати мокрими руками.
Не можна залишати включену плиту без нагляду.
Не можна зберігати поруч з плитою легкозаймисті предмети.
Під час роботи з плитою не варто забувати, що вона сильно нагрівається, і треба бути дуже акуратним, щоб не отримати опіки.
Суворо використовувати непошкоджене обладнання. В першу чергу потрібно перевірити, чи в хорошому стані кухонний інвентар, чи немає сколів та тріщин на посуді.
Перед тим, як поставити посуд на плиту, треба переконатися, що він сухий. В іншому випадку може статися замикання.
Не можна ставити на плиту пластиковий посуд, бо він швидко розплавиться.
Щоб зняти посуд з плити необхідно скористатися рушником або спеціальною ганчіркою, щоб уникнути опіків
Більш небезпечним джерелом неприємностей і травм є кухонна підлога, особливо якщо вона мокра. Один неправильний рух, і можна отримати травму. Щоб цього уникнути необхідно перед початком роботи на кухні перевірити стан підлоги.
Під час готування потрібно обов'язково включати вентиляцію.
Сковорідки і каструлі потрібно ставити і знімати з плити за допомогою спеціальних ганчірок або рушників.
Продукти різати можна тільки на спеціальній дошці і добре заточеними ножами
Приготування крабового салату
Обхід робочих місць і допомога учням
І обхід робочих місць (організаційний) – надати допомогу в організації робочого місця підготовки пристосувань.
ІІ обхід (технологічний) - проконтролювати дотримання Т\Б раціонального використання сировини , правильність виконання трудових прийомів.
ІІІ обхід (контрольний) – виявлення помилок в роботі і виправлення їх.
ІV обхід - перевіряємо правильність дотримування технічних умов в роботі і видача додаткових завдань добре встигаючим учням.
V обхід – прийняти і оцінити роботу.
Прибирання робочих місць
IV Заключний інструктаж
Учні подають приготовлену страву і дають їй якісну характеристику.
- Сподобалось вам блюдо?
- Який продукт здається вам зайвим?
- Чим його можна замінити?
Разом учнями ми розбираємо помилки і недоліки в роботі, відмічаємо кращих учнів.
Домашнє завдання: самостійно приготувати салату крабовий .