Урок: Природа та населення Кіровоградщини

Про матеріал

Сформувати уяву учнів про особливості географічного положення Кіровоградщини та своєї місцевості на карті України, геологічну будову, рельєф та корисні копалини.

Перегляд файлу

Тема: Природа та населення Кіровоградщини.

Мета: 

навчальна: сформувати уяву учнів про особливості географічного положення    Кіровоградщини  та своєї місцевості на карті України, геологічну  будову,   рельєф та  корисні копалини.

 розвиваюча:  розвивати навички роботи в групах із статистичними матеріалами та різними джерелами географічної інформації краєзнавчого значення, розширити знання про природу та історію рідного краю; розвивати дослідницькі та творчі здібності учнів, пізнавальні інтереси.

виховна: виховувати допитливість, патріотичні почуття, любов до рідної землі, бажання охороняти природу.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Обладнання: Фізичні карти України та Кіровоградської області

                                                      Хід уроку

І. Організація учнів до уроку

ІІ. Мотивація навчальної діяльності                                                                              

Нашу роботу ми присвятимо вивченню своєї рідної Кіровоградщини – «степової перлини» України, тих куточків планети, де все надзвичайно знайоме, рідне і близьке кожному з нас. Ми  оглянемося довкола і ще раз переконаємося, що рідна домівка, вулиця, село, район – це те, без чого не існує Батьківщина.

ІІІ Вивчення нового матеріалу

Вступне слово вчителя

Кіровоградська область – одна з 25 адміністративно-територіальних одиниць України. Її площа – 24,6 тис. кв. км. Це значно більше, ніж площа деяких добре відомих держав (Кувейт, Ліван) і не набагато менше від таких держав, як наприклад, Албанія, Бельгія, Молдова. Серед інших адміністративно-територіальних одиниць України за цими параметрами область посідає відповідно 14 і 22 місця. Більшість території області знаходиться в межах Правобережної України і лише територія селища Власівки Світловодського району розташована на лівому березі Дніпра. За характером поверхні область неоднорідна, адже частина її площі – 46,7 тис. га ( 1,9 % площі) знаходиться в межах акваторії  Кремечуцького та Дніпродзержинського водосховищ.

Робота з атласами

Визначити з якими областями межує.

Доповнення відповідей учнів

Область має такі крайні точки

північна   Світловодський район, на північ смт. Власівка

південна – Бобринецький район, на південь с. Юр’ївка

західна – Гайворонський район, на північний-захід  с. Котовка

східна – Онуфріївський район , на схід с. Куцеволівка

Область простягається із заходу на схід на відстані 335 км, а з півночі на південь – майже на 150 км; вона розташована на відносно невеликій відстані від Чорного моря – приблизно 130 км. Кіровоградська область розташована у центральній частині України. Про це свідчить символічний знак, встановлений у Добровеличківському районі в 1990 році, приблизно однакова відстань від крайніх точок області до крайніх точок держави.

Область межує із шістьма добре розвинутими областями держави: на півночі – з Черкаською ( протяжність кордону – 381 км),  на північному сході – з Полтавською (60 км), на сході та південному сході – з Дніпропетровською  (379 км), на півдні – з Миколаївською (379 км), на південному заході – Одеською (54 км), на заході - з Вінницькою (48 км). Крім сухопутних кордонів, межі області проходять також по акваторії Кременчуцького водосховища. Їх протяжність становить 84 км [30].

  В межах області виділено 21 адміністративний район і 4 міста обласного підпорядкування – Кіровоград, Олександрія, Світловодськ, Знам’янка.

• географічне розташування у центрі України. Через Кіровоградську область проходить міжнародний Критський транспортний коридор № 9: Гельсінкі – Санкт-Петербург – Київ – Одеса. Транспортна система області включає 884,2 км залізниць і 10 автомагістралей, що пов’язують Україну з держава- ми СНД Європи.

Робота з атласами Гідрологічні умови Кіровоградщини

Доповнення відповідей учнів

Переважають малі річки довжиною до 10 км. Річки нашої області належать до басейнів Дніпра, Південного Бугу. Найважливіші річки області – Інгулець, Тясьмин, Інгул, Синюха, Чорний Ташлик, Велика Вись і Ятрань.

Дніпро – третя за довжиною річка Європи. Загальна довжина сягає

2285 км. Дніпро протікає по північно-східній межі області на протязі 65 км. Відрізок, що протікає по території нашої області має два водосховища – Кременчуцьке та Дніпродзержинське.

Найбільша права притока Дніпра на Кіровоградщині -  річка Інгулець. Вона бере початок біля с. Цибулеве Знам’янського району. Назва «Інгулець» має спільну частину з назвою іншої ріки Інгул. Загальна довжина ріки становить 549 км, в межах області – 170 км. Прокладений канал на 150 км Дніпро – Інгулець.

Робота з атласами  корисні копалини

Надра Кіровоградщини багаті на корисні копалини. Тут залягають значні поклади бурого вугілля (частина Дніпровського буровугільного басейну), ровідано понад 30 родовищ. Є родовища горючих сланців (Бовтиське родовище), торфу. На сході області – поклади залізної руди, в тому числі залізистих кварцитів (Криворізький залізорудний басейн), на Побужжі – нікелево-хромові руди, а також графіт (Заваллівське родовище).Є золотоносні породи. Поширені різні будівельні матеріали (сірий і рожевий граніт, габро, лабрадорит, кварцит, мергель, вогнетривкі й цегельно-черепичні глини, каолін, пісковики, будівельні і склянні піски тощо), трепел, амфіболіти.

В межах Кіровоградського району утворилися великі родовища вторинного каоліну, урану, граніту, золотої руди та інших рідкісних металів. Вторинний каолін видобувається з 1930 року. Гранітні блоки та пиляні плити Крупського родовища користуються великим попитом не тільки на території України, а й за кордоном. Крім них на території району залягають крейда, вогнетривкі глини, будівельні піски.

Підсумок уроку

             Перегляньте ще раз виконані вами завдання. Скажіть: чи можемо ми сьогодні з гордістю запевнити, що зручне розташування та  природні ресурси – це та основа для Кіровоградщини, яка сприятиме швидкому  піднесенню її економічного процвітання? Доведіть свою думку.

 

     Вчитель підводить підсумок.

Багаті матеріали до нашої теми зібрані в обласному краєзнавчому музеї. Його виставки та експозиції  узагальнюють роботи видатних вчених-краєзнавців, містять колекції унікальних знахідок геологів, палеонтологів, грунтознавців, біологів, зоологів, ...

Ми обов‘язково познайомимося з ними і тоді ви ще раз переконаєтеся в особливості, неповторності та значних багатствах нашої рідної Кіровоградщини.

             У світі є краї багаті 

              Природою щедро наділені.

              Та землі Кіровоградщини

              Також ресурсами не обділені.

 

              І з гордістю ми говоримо,

             А в серці надію плекаємо,

             Що будем найкращою областю

             В слов‘янському щедрому краї.

V. Домашнє завдання.

 - Підготувати повідомлення за заповненими на уроці схемами.

 - Відшукати в матеріалах періодики інформацію, що доповнить вивчену на уроці тему.

 - Систематизувати у вигляді опорної схеми матеріали про положення, рельєф та корисні  копалини свого села.

 

 

doc
Додано
8 серпня 2018
Переглядів
1510
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку