Урок" Прийом гостей.Правила спілкування".

Про матеріал
Рекомендовано для використання соціально - побутового орієнтування в 9 - кл.Для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.
Перегляд файлу

      Тема розділу " Культура поведінки» ( 9клас)

Тема уроку:Прийом гостей,Правила спілкування.

 Тип уроку :комбінований урок

 Загальна дидактична мета за типом уроку-створити умови для формування умінь самостійно застосовувати знання, вміння та навички, здійснювати їх перенесення в нові умови.

Мета уроку

Освітня:

 * актуалізувати і закріплювати уявлення учнів про культурні норми поведінки;

* узагальнити і систематизувати знання учнів за раніше вивченим матеріалом.

 Виховні:

 * формування в учнів доброзичливого ставлення до інших людей, почуття обов'язку

. * прищеплювати навички культурної поведінки, познайомити з традиціями російської гостинності;

 * формувати навички самообслуговування; * виховувати працьовитість і естетичний смак.

Розвиваючі:

* розвиток комунікативних здібностей;

 * розвиток соціальної компетенції;

* розвиток пізнавального інтересу учнів. Форми організації пізнавальної діяльності: фронтальна, індивідуальна, групова.

 Методи навчання: словесні, наочні, практичні.

Обладнення: ноутбук, мультимедіапроектор, Мультимедійна презентація "прийом гостей«, Презентація 1,» Своя гра", презентація 2, Набір посуду для сервірування столу.

Основні дидактичні принципи, що реалізуються на уроці: принцип зв'язку навчання з життям, принцип свідомості і активності в навчанні, принцип наочності в навчанні, принцип колективного характеру навчання та обліку індивідуальних особливостей учнів.

 Основні знання: учні повинні знати правила поведінки в суспільстві-правила прийому гостей.

Очікуваний результат: учні повинні навчитися зустрічати гостей, ввічливо поводитися під час прийому, виконувати сервірування  святкового столу.

                                                Хід урку

I. Оргмомент. Концентрація уваги дітей.

II. Основна частина.

 Введення в тему заняття .

- Діт , дайте відповідь мені на питання. Чи любите ви приймати гостей і ходити в гості? (Відповіді дітей).

- Так, я не сумнівалася, що в гості люблять ходити всі: і дівчатка, і хлопчики. Справді, що може бути краще, ніж зустрітися з друзями, пограти, подивитися разом фільм, поділитися радістю один з одним. В гостях можна знайти нових друзів. А спогади про приємно проведений час ще довго доставляють нам задоволення.

 - Тема нашого уроку»прийом гостей". Сьогодні на уроці ми познайомимося з правилами прийому гостей для господаря, навчимося сервірувати стіл до прийому гостей, а також поговоримо про те, як потрібно поводитися в гостях. Українці завжди вважалися і вважаються самими  привітними  і гостинними господарями. Це підтверджують прислів'я, придумані народом. прислів'я "багато гостей-багато новин"

- Гостинність-це привітний прийом гостей. Але чи всі з вас зараз знають, як повинен вести себе господар і як повинен вести себе гість? І що важче: бути хорошим господарем або приємним гостем? Спробуємо сьогодні розібратися в цьому.

 - А чи бувають правила гостинності, як ви думаєте? (Відповіді дітей) Давайте спробуємо разом сформулювати правила гостинності.

Правила прийому гостей:

 - Як правильно запрошувати гостей до себе? (Відповіді дітей)

1. Запрошуй в гості заздалегідь (за тиждень), вкажи день, годину, місце проведення свята. - Чи повинен господар знайомити гостей один з одним? (Відповіді дітей)

2. Познайом гостей один з одним.

- Чим і як розважити гостей? (Відповіді дітей) (придумати ігри та сюрпризи, завести загальний цікава розмова, в якому може взяти участь кожен.)

3. Запропонуй бесіду або гру, цікаву для всіх. (Слайд3)

- Чи повинен щедрий господар пригощати гостя? (Відповіді дітей)

4. Обов'язково почастуй гостя. (Слайд3)

- Як себе правильно вести ,коли проводжаєш гостя? (В обов'язок господаря будинку входить проводити кожного гостя до дверей і допомогти йому одягнутися.) Діти, перед відходом обов'язково потрібно подякувати гостям за візит.

Правила поведінки в гостях

 - Коли слід відвідувати своїх друзів, подруг, знайомих? (Тільки у випадку, якщо вас запросили.)

Чому не можна приходити до знайомих без запрошення? (У кожної людини можуть бути свої справи.)

Чи можна ходити в гості без запрошення? Чому? (Відповіді дітей) - Правильно діти, в гості без запрошення ходити не потрібно.

 - Що потрібно зробити, якщо вас запросили в гості? Як повинен виглядати людина, що йде в гості? (Подякувати і почати готуватися до візиту: готувати подарунок і продумувати свій наряд. В гості краще з'явитися в своєму самому ошатному платті і костюмі.)

1. Вирушаючи в гості, будь охайним і чистим.

- Якщо тебе запросили в гості до призначеної години, як ти вчиниш: прийдеш раніше, прийдеш вчасно або трохи запізнишся?

2. Приходь точно в призначений час.

- Чи можна в гостях відмовлятися від запропонованої господарем гри?

3.Підтримуй загальну бесіду або гру.

4. Якщо хочеш щось подивитися, запитай про це господарів.

- Як правильно йти з гостей? Чи потрібно, йдучи, прощатися з усіма гостями?

5.Йдучи, прощайся з усіма, а потім з господарями.

- Чи повинні гості дякувати господареві за гостинність? (Коли  йдете  попрощайтеся з господарями, подякуйте їм за прекрасно проведений час.)

Сервірування столу.

- Дуже важливо красиво і правильно накрити стіл-сервірувати. Сьогодні ми з вами згадаємо, як правильно сервірувати стіл до чаю. Стіл ставлять в центрі кімнати або біля стіни, накривають скатертиною. Для сервірування використовуємо десертні тарілки, виделки, чайні чашки, блюдця, ложки. До чайного столу подаються солодкі страви (торти, тістечко, варення, цукерки, печиво).

  На відстані 3 см від краю ставимо десертну тарілку. Справа кладемо ніж, зліва десертну вилку, ріжками вгору, на десертних тарілках – серветки. Ці тарілочки потрібні для тортів. Торти розкладаємо десертною лопаткою. Справа ставимо чайне блюдце з чашкою, ручкою – вліво, а чайну ложку кладемо праворуч ручкою вправо. Серветки-обов'язковий предмет сервірування столу. Але їх треба вміти складати. Існує багато способів складання серветок. І зараз ми з вами потренуємося складати серветки.(складання серветок)

 - Запам'ятали? А тепер перевіримо. (Діти ставлять прилади)

 Гра»Знайди помилку". Дівчатка відвертаються. Я щось міняю в сервіровці. Дівчатка повертаються, виправляють помилку. Хлопчики уважно стежать.  

- А зараз відвертаються хлопчики, дівчатка виправляють помилки.

- Молодці!

Повторення правил поведінки за столом.

 - Хто першим сідає за стіл: гість чи господар? (Першим за стіл сідає зазвичай господар, так як у нього важливе завдання, стежити за тим, щоб тарілки гостей не були порожніми.) Уважний господар завжди стежить за тим, щоб у гостей все було.

Як потрібно сидіти за столом? Як правильно їсти? (Не розвалюйся на стільці; не клади лікті на стіл; їж акуратно; не нависай над тарілкою) (не слід сидіти за столом поклавши ногу на ногу, вставати з-за столу можна тільки тоді, коли все закінчать їсти.)

- Як вчинить тактовний господар, якщо гість ненавмисно перекине вазу або розіб'є що-небудь?

 - Якщо щось потрібно взяти з страви, що стоїть далеко від вас, що ви зробите? (Не тягнися через весь стіл за частуванням, попроси передати).

-Чи можна вибирати кращий шматочок, цукерку? А як правильно вчинити? (Не слід вибирати ласі шматочки)

- Чим же можуть зайнятися гості після того, як попили чай? (Тепер гості можуть пограти, послухати музику, поговорити, потанцювати і т.д.).

 -Діти, зробіть висновок, яким повинен бути господар? Що значить бути гостинною людиною? (Відповіді дітей)

 - Вихована людина ввічлива завжди, скрізь і з усіма. Господар повинен бути щедрим і тактовним, вміти зайняти своїх гостей і правильно пригостити. Він не повинен шкодувати для гостей книг, іграшок, частування.

  Дітти, а що ж робити, якщо в гостях все-таки не сподобалося? (Відповіді дітей). Вихована людина нікому не розповість про це, так як це нетактовно по відношенню до господарів будинку. Напевно, вони намагалися прийняти вас краще і зробили це як вміли і як могли. Ви продемонстрували хороші знання. Тепер ви знаєте, що вихованій людині не важко бути хорошим господарем і приємним гостем. Я думаю, що заняття принесло вам багато корисної інформації, і ви навчилися бути гостинними. Ви дуже добре попрацювали. Молодці! 

 

 

 

docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
2633
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку